Forum Bazlı Roleplay
Forum Bazlı Roleplay
Arkadaşlar uzun süre önce yazmayı düşündüğüm bu yazıyı artık yazmam gerektiğine inanarak,
Ã?ncelikle Forumlarda Roleplay yapan dostlarıma bir tavsiye vermek istiyorum. Bu tavsiyem 'Epic' hareketlerden kaçınmalarıdır. Sonuç olarak forumdaki karakterlerimizin bir 'Level' olgusu yok. Ama bu yapacağımız herşeyin hayal gücümüze kaldığını göstermez. Son günlerde 'Forum' dışındaki iletişim organlarındaki fısıldaşmalarımızda bir 'Level' sisteminin geleceğini biliyoruz.
Benim burada niyetim 'Level' sistemi geldiğinde bocalamamız ve sorun çıkmamasıdır. 'Level' ile kısıtlamalarımız gelecek ve şu an yaptığımız Roleplayi aslında yapamayacağımızı göreceğiz. Bu yüzden buna alışmak ve dengeyi sağlamak adına 'Epic' hareketlerden kaçınmayı öneriyorum.
Saygılarımla...
Ã?ncelikle Forumlarda Roleplay yapan dostlarıma bir tavsiye vermek istiyorum. Bu tavsiyem 'Epic' hareketlerden kaçınmalarıdır. Sonuç olarak forumdaki karakterlerimizin bir 'Level' olgusu yok. Ama bu yapacağımız herşeyin hayal gücümüze kaldığını göstermez. Son günlerde 'Forum' dışındaki iletişim organlarındaki fısıldaşmalarımızda bir 'Level' sisteminin geleceğini biliyoruz.
Benim burada niyetim 'Level' sistemi geldiğinde bocalamamız ve sorun çıkmamasıdır. 'Level' ile kısıtlamalarımız gelecek ve şu an yaptığımız Roleplayi aslında yapamayacağımızı göreceğiz. Bu yüzden buna alışmak ve dengeyi sağlamak adına 'Epic' hareketlerden kaçınmayı öneriyorum.
Saygılarımla...
Sıradan bir insanla bir savaşçı arasındaki fark,
savaşçının olayları mücadele kavramıyla eşdeger görmesi,
sıradan bir insanın ise olayları mutluluk kaynağı ya da felaket olarak ele almas
sıradan bir insanın ise olayları mutluluk kaynağı ya da felaket olarak ele almas
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Ancak level işi bence kısıtlamaya gitmesin. Yani siteye gelen birisi 20. level da oynatmak isteyebilir birinci level da. Ã?rneğin ben eğer başrahip olmamın gerektirdiği sorumluluk olmasa katiyen yüksek bir level düşünmüyodum. Yani umarım sadece belli bir level kalıbı olmaz. Bir de örneğin bir başrahibin diğer rahiplerin hepsinden daha yüksek levelda olması gerekli gibi geliyor. (bu arada Dragonfire tapınağında level atlama için gerekli eğitimler de yapılıyo reklam da yapiyim) Ama her halde bu düşünülüyodur. Son bir şey.. Benim bildiğim sistemlerde her tanrı kendi rahiplerine diğerlerinde olmayan bazı özel güçler veriyor. Bence bu da sisteme dahil edilirse iyi olur. Hadi bi şey daha söyleyeyim. Sitede 20. ya da 1. level olsun bir karakter bedelini ödemek karşılığında normalde yapamayacağı şeyler de yapabilsin. Ã?rneğin benim karargahta bir dakika için zamanı durdurma denememde karşılığında yaşasaydım bir hafta büyü yapamayacaktım. Yani bu tip şeyler olabilsin bence.. Yani sınırını aşmanın bi bedeli olsun.. Bi de yaa noolur sayılara boğmayın bizi. Her rpden önce acaba bunu yapabiliyor muyum diye kağıda bakmak zorunda bırakmayın yaaa. Gerçek oyunda dm vardı. şimdi bizim bakmamız gerekiyor. Bunun yerine herkes kendi yaptığı hareketin tasvir edilen diyar gerçekliğine uygun olup olmadığını test eder. Gerekirse tanrılar olaya müdahale eder zaten.. Bu benim fikrim...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
-
winterwolf
- Kullanıcı

Açıkçası ben oldukça merak ediyorum bu kuralları. Ama level konusunda bir sınırlama olmalı bence. Eğer öyle olmazsa muhtemeldir ki diyar yüksek sevilyeli şahıs kaynamaya başlar. Gerçi, sınırlama biraz ileri kaçarsa da insanlar bundan fazlasıyla şikayetçi olacaktır. O yüzden dengeli bir şey kurmak lassım. Bakalım bu ne kadar başarılabilinecek. Haydi hayırlısı...Ancak level işi bence kısıtlamaya gitmesin. Yani siteye gelen birisi 20. level da oynatmak isteyebilir birinci level da.
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Bence o kadar da önemli değil sınırlama.. Olabilir tabii ama bazı sorunları getireceğinden korkuyorum. Mesela bir komutan ya da başrahip ne olacak.. Sonuçta normal insanların hepsi bir başrahip veya epik bir büyücü bile uygun şeyleri yapan birinci level biri tarafından alt edilebilir hadi onu geçtim. diyarlarda en epik hareketlerle tüm canlılar birleşse bile. 1500 kusur kullanıcı ile bile . Bir tanrıyı öldüremez. (yarı tanrı belki ama onda da çok çok çok çok zorlanırlar.) O nedenle ne kadar yüksek yeteneklere sahip olduklarını söyleseler de sonuçta kalbi durunca ölmeyecek pek fazla kişi yok.. Ben bi başrahiptim.. Bunun gereği olarak da epey yüksek bir level roleplayi yapıyordum ama sonuçta çok da rahat öldürüldüm. Bir de sonuçta bir level karmaşası olacak. Bir başrahip doğal olarak yüksek level olmalı. Bence 20. levelı bile aşabilir. Ama diğerlerinde bu nasıl denetlenecek. Kim neye göre level verecek? Daha da ciddi sorun biz her rp mizi yazarken oturup kural kitaplarına mı yazacağız.
Ben kitaplara ve level sistemine bağlı kalmanın frp nin asıl güzel yanı olan hayal gücünü kullandıran yanına zarar verdiğini düşünüyorum. Sonuçta bu büyük bir oyun ya da hayal ve herkesin şu anda (tanrılık dışında ) hayal ettiği şeyi oynama hakkı var. Bence buraya güzellik katan şey bu. Ve bence şu anda bile herkesin hayalinde bir süper kahraman yatmadığını çok rahat görebiliyoruz.
Bilmiyorum level sisteminin bunu hepimizin ortak hayali olmaktan çıkaracağından korkuyorum. Belli bir üst level kısıtlaması ve durmadan o levelın kitabına bakma sorunluluğu getirilirse..
Ben kitaplara ve level sistemine bağlı kalmanın frp nin asıl güzel yanı olan hayal gücünü kullandıran yanına zarar verdiğini düşünüyorum. Sonuçta bu büyük bir oyun ya da hayal ve herkesin şu anda (tanrılık dışında ) hayal ettiği şeyi oynama hakkı var. Bence buraya güzellik katan şey bu. Ve bence şu anda bile herkesin hayalinde bir süper kahraman yatmadığını çok rahat görebiliyoruz.
Bilmiyorum level sisteminin bunu hepimizin ortak hayali olmaktan çıkaracağından korkuyorum. Belli bir üst level kısıtlaması ve durmadan o levelın kitabına bakma sorunluluğu getirilirse..
HARBE GİDEN
Bence bu bir sinirlama getirecek ki benim kanimca iyi olacaktir. Firble gerçekten yüksek 'Level' olmayan karakterlerinde Basrahip vs. gibi ünvanlara kavusabilecegini goruyoruz. Tanrisi kendine onu yakin gorur ise 1.Lvl bir Cleric bile Basrahip olabilir. Bu yüzden 'Ben Komutanim ya da ben Basrahibim yuksek level olmam gerek' bana gercekten sacma geliyor. Tanrina yeterince iyi hizmet ettigin surece Basrahip olabilirsin. Forumda Roleplay yaparken kural kitaplarini karistimamiz gerektigine de inanmiyorum. Sonuc olarak ben 'Light' buyusu 'Cast' ediyorum diye tabirler kullanmayacagiz. Güclerimizin sinirlarini bilecegiz
Saygilarimla...
Saygilarimla...
Ama ben mi yanlış biliyorum. Bir rahip ancak tanrısın taktirine sahipse başrahip olabilir. Eğer taktire sahipse de tanrısı ona güç de verir. Yani sonuçta bir tanrı başrahibini güçsüz bırakmaz. Ben mi yanlış biliyorum. Sonuçta hiçbir başrahip de benim bildiğim düşük seviyeli değildir. Hemen hepsi (hatta hayır hepsi ) korkunç güçlere sahip oluyoo. Azuth dan Lloth a Cyricten Mystra ya kadar. Buna mitolojiden de örnekler verebilirim. Orada da başrahipler hep büyük güçlere sahiptir. ) Ayrıca zaten bizim tanrılarımız bizi gerektiğinde cezalandırma gücümüzün sınırlarını bildirme imkanına sahipler. Bir başrahibin gerektiğinde tapınağı koruması ve tanrısının gücünü savunması gerekir bence. O nedenle bir tanrının başrahibi yapacak kadar güvendiği bir rahibine neden birinci levelda tutacak kadar az güç bahşedeceğini doğrusu pek anlayamayorum.. Hatta yanlış bilmiyorsam rahiplikte rütbede levella veriliyordu çünkü level tanrının o şahsı ne kadar taktir ettiğini belirleyen gösterge idi. Ki bu dünyada da her hangi bir eğlemim uygun görülmediğinde tanrımın gerekirse bütün gücümü alması gayet doğaldır. Ne RP içi ne de rp dışı buna alınmam. Ama doğrusunu söyleyeyim bir başrahip yuksek levellarda hatta efsanevi derecede yuksek levellarda olmalı bence tabii sınırları olan yüksek levellar ve her sınır da o rahibin tanrısınca belirlenirse bence hiçbir sorun olmaz.
HARBE GİDEN
Ã?ncelikle Basrahipler Tanrilari onlari kendilerine yakin gordukleri icin guclulerdir kabul ediyorum. Ama bir Tanri yeni Rahiplerden birini kendisine yakin gordugunde onu odullendirir. Yani bunu 'Level'a baglamak uygun degildir. Sonuc olarak bu kadar Powerplay mantikla dusunmek yerine ortaya cikacak 'Level' sistemine bakalim. Burada FRP bilgisi tartismak ya da yaristirmak yersiz. Ben hala ve hala 'Level' sisteminin gerekli oldugunu dusunuyorum ki basit Rahiplerin bile kendini kat ve kat asan gucleri kullanmasi engellensin.
Saygilarimla...
Saygilarimla...
Yok power play mantığı ile düşünmüyorum. Ben mesela en güçlü adamın bile zayıf bir noktası olması gerektiğini düşünürdüm hep FRP de ancak power playden kurtulmaya giderken.. savaşmayı bilmeyen komutanlar. Daha düzgün büyü yapmayı bilmeyen baş büyücüler ve tanrılarının daha yüce rahip bile yapacak kadar güvenmediği (bildiğim kaarı ile yüce rahip levella alınıyor) rahipler.. saklanmasını bilmeyen lonca başkanları yaratmayalım diyorum. Rahiplik konusunda en azından bence tüm level verme yetkisi tanrı ve yarı tanrılarda olsun. Diyarın ustalarına girmek de level değil özel güçler kazandırsın. Sonuçta bir de şunu düşünün tanrısının felsefesini bilmeyen rahibin levelı düşürülebilir de ki bence bu da mümkün olmalı. Masa üstü oyunda mecburen uygulananbazı kısıtlamalar var ncak burada bence bunlarda kurtulma özgürlüğümüzü kullanalım. Hala 1-20 level arası seçme hakkı tanınmasını doğru buluyorum. Ã?rneğin bana bu hakkı tanısalar levl bir ozan olurdum. Rahiplik konusunda da seçimi tanrıma bırakırdım. Yalnız bana başrahipik görevi uygun görülüyorsa en azında 16- 17. level olmam gerektiğini düşünürdüm. Ama başrahip ya da ikinci başrahip gibi görevlerim yoksa o zaman birinci level rahip olmak da sorun değil. Yalnız her yazı yazışımda durup durup karakter kağıdına bakmak zorunda kalmazsam. Sitede isteyen de 20. level olabilir tabii bence bunun da sorunu yok.
HARBE GİDEN
Sanırım aynı fikirdeyiz. Diğer karakterler de istadikleri ölçüde gelişmiş olabilirler. Az veya çok 1. level da olabilirler 20 de bence bir üst sınır yeterli eğer kalıp gibi bir level dayatılırsa dediğim gibi bence bir şeyleri kaybederiz.
HARBE GİDEN
-
FreyaImplorer
- Kullanıcı

-
hocam_salya
- Kullanıcı