Büyü Okulları

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
Post Reply
Arwyl
Kullanıcı
Kullanıcı

Büyü Okulları

Post by Arwyl »

Biliyorum bu konu kesin daha inceden açılmıştır.Yada bir yerde geçmiştir ama sitede uzun bir süre aradıktan sonra bulamayınca açmak zorunda hissettim ben büyü okulları hakkında birşey bilmiyorum malasef eğer öğretirseniz çok sevinirim hepsinin ne üzerinde yoğunlaştılarını yazarsanız özellikle şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

İlk olarak FRP hakkında ne kadar bilgili olduğunu ve FRPde büyüler hakkında ne kadar bilgili olduğunu ve hangi sistemdeki büyüleri okullaını merak ettiğini yazabilirmisin.

Bizim burada kurallar hakında belirtilmediğinde konuştuğumuz kural sistemi WotC'un D&D 3.5E sistemi oluyor. Bu sistem içinden ayrıca olabildiğince Greyhawk dünyasında kullanılan büyüler konuşuluyor. Greyhawk sistemi ortaçağ avrupasının teknolojisine sahip ancak büyüyüde içine alan bir sistem.

Bu sistemde büyüler şu şekilde ayrılıyor:
1. Transmutation. Değişim dönüşüm. Daha çok normalde olan bir şeye normalde olmayan özellikler kazandırma yada onu topyekün değiştirme bu büyü içine giriyor. Ã?rneğin uçan adamlar yada canlı gibi hareket eden sandalyeler bu büyü okulunun uzmanlığı
2. İlüzyon. Göz bağcılığı işte. Hokkabazların favori büyüleri buradan çıkara. Ancak bazı büyüleri insan beyninden görüntüler çıkartır yada insan beynine öyle görüntüler gösterirki çok tehlikeli olabilir.
3. Enchantment Nesnelerin ve insanların geçici yada kalıcı olarak büyülenmesi ve fizikselden çok büyüsel olarak işlevselleşmesi ve bununda insanlarıon duygularıyla oynama ve hatta onları bir kukla gibi kullanma bu okulun dalıdır
4. Necromancy lanet, ölüler ve yaşayanların üstünde büyük etkileri olan bişr alandır. Aslında çoğu büyü okuluna çok benzer ama büyünün daha karanlık olan kısımları çoğunlukla buna girer. Diğer büyü okullarından en büyük farkı negatif enerji üstüne çok fazla yoğunlaşmasıdır. Negatif enerji daha çok ölülerle ilgili olan bir enerji türüdür.
5. İnvocation. Saf enerjinin kullanıldığı ve şekillendiği daha çok yıkıcı güçlere sahip büyüler bu alana giriyor. patlayan alev topları ve elektirik akımları, saf büyü enerjisi ile bir insana zarar vermeler hep bu alanda.
6. Conjuration. Başka bir yereden bir şeyin çağırılması yani daha çok yer değiştirme büyüleri oluyor. Olan bir şeyi olduğu yerden başka bir yere nakletmek ve onu kullanmak bu büyünün alanı. Başka bir dünyadan elementsel çağırarak senin için savaşmasını sağlayabilirsin.
7. Divination. Daha çok bilgi üstüne kurulu bir okul. Görünmezi gör, bilmemnereyi araştır, karşımdaki integral işlemini çöz tarzı büyüler bu okuldan çıkar.

Yalnız şimdi buarad böyle yazdım ama bunlar en basit tanımları. Benim yazdığıma uymayan ancak okulun içinde bulunan bazı büyülerde çıkabilir yada büyüler bazen baktığında her iki okulada aitmiş gibi gözükebilir.

şimdi sen İlk sorularıma cevap verirsen bu çok geniş kapsamlı soruyu daha güzel cevaplandırabiliriz.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

kısaca güzel anlatmış darkgnome, onun dışında kalan büyülere de "universal" dendiğini ekleyeyim. önce dedigin gibi bilgi - ilgi seviyeni sonra da özel olarak ögrenmek istediklerin varsa yazarsan daha hızlı olur senin için..
Arwyl
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Arwyl »

az cok bilgim var ancak büyü okullarıyla ilgili bilgim ancak eski türkçe kadarıyla kısıtlı yani celb okulu falan tarzında player hank booktakılerle yanı ilgim büyük olmasa zaten sizlere sormazdım :wink: istediğim bilgi ise az çok darkgnome bahsetmiş ancak biraz daha açarsa sevinicem sisteme gelince bahsettiğin (her ne kadar wotc'un ne anlama geldiğini bilmesemde) D&D 3.5E sistemi diyar olarak birşey diyemiyecem(demek ki o kadarda çok bilmiyormuşuz :roll: ).
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

WOtC "Wizards of the Coast"'un kısaltması. Bu çıkaran firmanın adı oluyor. Hani ileride "Ulan ne biçim yapmış adamlar!", yada "Adamlar yapmış abi süper olmuş!" dersen kimler için söylediğini bil diye. :D

şimdi büyülerin kullanımı falan iyi tamam güzel. Büyü okulları hakkında demek ki aslında Oyuncunun el kitabına baktın.

Biraz daha açarak ne yazabileceğimi bilemiyorum aslında çünkü hani şu büyü nasıl kullanılır yada ne işe yarar gibi bir soru değil seninki. Biz burada sadece tek bir büyünün dahi nasıl işlemesi gerektiğini ve nasıl başka büyülerle bir arada kullanılabileceğini konuşuyoruz.

Ama sana daha açık şöyle yazabilirim.

Büyücüler bazı okulları boş vererek daha çok kendilerine yatkın bir okuluna ağırlık verebilirler. Bu kişiler uzmanlaşmış büyücüler olarak tanınır. Okulun büyülerinin öğrenilmesindeki zorluğa göre daha çok okuldan fedakarlık edilmesi gerekir. (Ki aslında sadece daha güçlü okulda uzmanlaşanın başka daha fazla okulda uzmanlaşma olayı vardır. Parantez dışı yazdığım rol ve hava yaratma çabasıydı.)

Bu uzmanlaşma sonunda büyücü kendi alanındaki büyülerden her seviye için 1 fazladan büyü yapma hakkı kazanır. Ancak dediğim gibi daha fazla büyü ancak daha az seçenek oluşmuştur burada.

Peki bu adamlar neye göre seçerler büyü okullarını?

Transmutatin daha zararsız olan gerçek bükücü büyülerdir. Geçici olarak bir cisimde yada insanda olmaması gereken özellikler veren büyüleri içerir. Bunu seçen insanlar çoğunlukla grup adamı olurlar ve kendi gruplarındaki karakterlere yardım ederler yada işlerini daha gizli yapan insanlardır. Doğrudan çatışmaya fazla girmezler ve daima kaçış, gizlenme ve herhangi başka bir sorunla karşılaşıldığında farklı amaçlarla kullanılabilecek alternatif kullanımlı büyüleri hazır tutarlar. Ã?oğu büyüleri verdikleri özellikler dolaysı ile alternatif kullanıma açıktır.

İlüzyon fiziksel zararlara doğrudan yol açamayan ancak karşısındakini acaba gerçek mi yoksa değil mi diye muallakta bırakan, ve hatta bazen bir uçurumun fark edilmemesini sağlayan hilebaz büyücülerin işidir. Ölü ve inşa edilmiş yaratıklar gibi kandıramayacakları yaratıklara karşı özellikle çekingen yaklaşırlar. En büyük avantajları bir büyüyü yapmak için ortaya çıkmalarına gerek kalmaz çünkü büyülerinin çoğu doğrudan saldırı değildir.

Enchantment nesnelere büyüsel özellikler yükleyen insanların aklını ise başka türlü düşünmeye sevk eden büyülerden kuruludur. Aslında bu bakımdan ilüzyonun daha doğrudanı ve transmutation'ın daha fiziksel olmayanı tarzında bir alandır. İnsanların seni daha çok sevmesini sağlarsın, yada sevmeyi falan boş verir ve iki dosttan birini ele geçirir diğerine karşı kullanırsın. Bu büyücülerde Ölülere ve İnşa edilmiş yaratıklara göre oldukça güçsüz kalırlar. Ayrıca ilk olarak karşılarındakilerin zihinsel güçlerini büyüleri ile alt etmeleri gerekir ki onların işlerini büyücülerin hiç sevmediği şans işine koşar. Bu alanı alan büyücüler hinlik ve cinlikle kendini iyi insan gibi gösterip karşısındakinin savunmasını düşürmesini sağlar ve daha sonra onu kendi istediği yola getirir.

Necromancy büyücüleri çok nadir iyi adam çıkar çünkü bu yolun büyüleri hep lanetler ve kötü görülen büyülerdir. Daha çok kaldırdıkları yada oluşturdukları ölüleri ile tanınırlar ve bu ölülerin arkasında ölüleri geçmeye çalışan adama sürekli lanetler atarak yada onu güçsüz düşürücü büyüler yaparak yollarına devam ederler. Hayatlarını olmadık yaratıklar, olmadık araştırmalar ve olmadık işlerle geçirdiklerinden çoğunlukla deli olur. Ã?yle bir düşünce sistemleri vardır ki, diğer insanlar beni sevmezse sevme,sin zaten ölülerim var benim. Herkes ölü olursa beni sevmeyende kalmaz zaten gibi düşüncelerle yataklarında kıvranır dururlar.

İnvocation büyücüleri enerjiyi çok fazla büküp de evirip çevirip kendi istedikleri hale getirmeyi düşünen büyücüler olmazlar. Kafalarını bozan bir şey olduğunda nasıl yok edeceklerini düşünürler ve onu yaparlar. Nasıl daha fazla zarar verebilirim ve kendi büyümden nasıl daha az zarar görürüm düşüncelerinin yarısını doldurur. Geri kalan yarısını ise daha güçlenmek ve tepeden inen meteor taşları eşliğinde insanların ona bakarak korkarak kaçması düşüncesi oluşturur.

Conjuration büyülerini sevenler aslında neredeyse bütün büyücülerdir. Ã?ünkü bir yerden başka bir yere zayıf bedenleriyle yürümektense bir kapı açayım da şuraya gideyim demek çelimsizler için daha kolaydır. İşlerini çoğunlukla ortaya çıkarttıkları yaratıklara yaptırırlar. Goblinler evi temizlerken, bir cennetsel köpek evin önünde nöbet tutmakta ve o sırada görünmez bir yaratık evin etrafında devriye gezmektedir. İş savaşa gelince de çoğunlukla Necromancer"ların tarzında önde yaratıklar arkada büyücü diziliminde olurlar. Sürekli olarak ölen yaratık yerine yenisi geçerken arkadan olmadık sadece kişi hedef alınmış büyüler kullanırlar. Hiç tutulamayacaksa bir duvarla hatları sağlamlaştırırlar ve en sonunda tam yakaladım derken teleport diye bir büyüle ortamdan uzaklaşırlar.

Divination. Beyaz sakallı amcalara yakışan bir büyü alanıdır. Her zaman için saygı gösterilir çünkü onlar büyük bilgi kaynaklarıdır. Ancak iş savaşa gelince bu büyü okulunun büyüleri çok fazla işe yarar değildir. Sadece karşıdaki büyücü bir görünmezlik yaparsa, ortamda tuzaklar varsa ve bunun gibi başka insanların gözünden kaçacak alternatif yollar denenecekse bu büyücüler önceden haber verir ve tuzağı kurana kendi şapkasını yedirir.

şimdi gelelim asıl olaya. Sistem yalın halde kullanılıyor ek kitaplar dikkate alınmıyorsa Divinatin en az büyü okulunun heba olması sebep olacağından çoğu uzmanlaşan Divination okulunu seçer. Ancak alternatif kitaplar dikkate alınıyorsa her büyü okulundaki uzmanlaşmış büyücüler kendilerine has özellikler alabilirler. Ã?rneğin bir conjurer oluşturduğu yaratıkalrın daha hızlı ortaya çıkmasını sağlayabilir. Yada bir transmuter her büyüsünün süresini 2 kat artırılabilir. Bunun için bazı dezavantajlar alırlar ancak sonunda alacakları özellikler onları daha da istedikleri okula bağlayacak istedikleri yolda daha hızlı ilerlemelerini sağlayacaktır.

Artık sanırım senin okullar hakkındaki asıl sorunun cevabını verebilmiş oldum. Yani büyü okulları hakkında bilgi dediğin hangi tip büyücüler hangi tip okulları seçerler bunların tarzları nelerdir.

Aklıma baka bir şey gelmiyor ancak istersen daha ayrıntılı bir soru ile aklına takılanı sor.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Başlığı Büyü Konseyine taşıyorum arkadaşlar. Kadim büyü üstadları sizi orada karşılıyor olacaklar. Bu şekilde tartışmalarınıza devam edebilirsiniz.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlül&uuml
Dilbao
Başbüyücü

Post by Dilbao »

Invocation die bir okul yoktur. Evocation diye birşey vardır ama...

Bir de yukarda unutulmuş bir okul var, o da Abjuration.
Kısaca korunma büyüleri üzerine bir okul.
"Lovefull Evil"
Dilbao
Başbüyücü

Post by Dilbao »

Bir okulda uzmanlaşmak için iki okul (Divination da uzmanlaşmak için bir okul) kapatılmalı. Yani o okullardan büyü yapamaz karakter.
Bunun sonucunda kişi uzmanlaştığı okuldan her büyü seviyesi için günde bir büyü daha ezberleme hakkına kavuşur.

Bence iki okula karşılık bir büyü hiç de dengeli bir takas değil.
"Lovefull Evil"
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bende diyordum bu kadar değildi okullar. Teşekkürler Dilbao.

2Ede Invocation/Evocation oluyordu da aklım oraya gitmiş. İnvoker derlerdi hatta büyücülere. Neyse doğru Evocation var artık.

İki okula karşı bir büyü diye değil dahada ilerleme izni olrsa fazladan büyünü verip conjuration büyülerinide güçlendirebilirsin yada diğer okullardan başka özelliklerde alabilirsin.

Faaladan büyü yapmak ve bir sürü büyü bilmek yerine bir yapışta kaliteli büyüyü yapmakta aslında sana her zaman daha büyük avantaj sağlar. Uzmanlaşma bunun yolunu açıyor.

Ancak normalde evet basit kurallar kullanıldığında gerçektende büyük dez avantaj. Bunu da yukarıda belirtmiştim.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Mantık olarak güçlenmek isteyenler için dengeli değikl ama gerekli bir takas. kişinin belirli bir kapasitesi ve zamanı olur. Bu zaman içerisinde hepsine çalışmaya zaman bulamaz. Ancak bunun çözümü "diger okulları yasaklamak" degil de onları daha kötü (DC ler düşük) işleme koymak şekilnde olabilirdi. Yeni düzenlemede düşündüğümüz şeylerden birisi de bu :)
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bende aslında hep aynı şeyi düşünmüşümdür. şöyleki bir büyücü okulda uzmanlaştığında karşılığında 2 okul seçecek ve bunları yaparken gerek bileceği büyüler gerekte gücü bakımından 3 seviye geriden gelecek ve diğerlerinde 1 seviye geriden gelecek.

Yada büyünün seviyesini bir seviye yüksek slot kullanarak yapacak diğerlerinde ise sadece DC düşmesi olacak.

Bence bu şekilde daha mantıklı olurdu.
Eskisi ka
Post Reply