Yazdığı bilgisayar virüsüyle tüm dünyada yaklaşık 18 milyon bilgisayara zarar veren Sven Jaschan, özellikle güvenlik yazılımları geliştiren bir Alman firması tarafından işe alındı. 18 yaşındaki genç, yazılımcı olmak için eğitimlerine başladı bile.
Alman savcılar Jaschan hakkındaki iddianameyi geçtiğimiz günlerde tamamlamış ve Sasser'i yazdığını itiraf eden Jaschan'ı sabotaj, veri manipülasyonu ve bilgisayar sistemlerine zarar vermekle resmen suçlanmıştı.
Sven'i işe alan Lueneburg yetkilileri, iş görüşmesi sırasında Jaschan'ın yazdığı virüsün sonuçlarını iş işten geçtikten sonra anladığını söylediğini belirterek, "Sven'in bu alanda bilgisi var. Bizce bir şansı hak ediyor" dedi. Mahkemeye çıkarılmayı bekleyen Jaschan bir yandan da yeni işyerinde güvenlik duvarı (firewall) programcılığı konusunda eğitim alıyor. Güvenlik duvarları bilgisayar korsanlarının ve şüpheli yazılımların bilgisayar sistemlerine girmesini engellemek için kullanılıyor.
Mayıs başında ortaya çıkan Sasser, kısa sürede yayılmış ve milyonlarca bilgisayarı vurmuştu. Microsoft'un Windows işletim sistemlerindeki bir açığı kullanan virüs bilgisayarın kapanmasına yol açıyor. Ev kullanıcılarının yanı sıra, Goldman Sachs, Avrupa Komisyonu, British Airways gibi çok sayıda dünyaca ünlü kurum ve şirketler de virüsten etkilenmişti.
Jaschan'ın bir başka 'baş belası' virüs Netsky'i de de sorumluluğu bulunduğu sanılıyor.
Kaynak: Hürriyet
haberiniz ola dedim duymayanlar için
Sasser yazarı güvenlik işi buldu
yaşla hiç alakasız değil... ne kadar uğraşırsanız uğraşın belli bi yaşa gelmeden bazı şeylerde uzmanlaşmak zor oluyor.. 18 yaş virüs yazmak için küçük bir yaş değildir bunu da belirtiim... orta halli bir bilgisayar müh öğrencisi kişisel bilgisayarınızı çökertebilecek bir virüsü 2. sınıftayken bir iki gün araştırsa rahatça yazabilir.. internet açık kaynak kodları dolu... biraz onlardan biraz kendisi rahat yapabilir. o yüzden bu tür kişileri fazla büyütmemek gerek bence... hiçbir şekilde bu tür hareketlerde bulunan kişilere saygı duymadım hayran olmadım size de önermem... hırsızdan hayduttan kahraman olmaz(dünya için geçerli diyarlar için değil
)
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
güç amacın, k