Critical Hit
Critical Hit
Silahların yanında hep yazar 19-20/*2 gibilerinden bazı silhaların yazmaz bana ne işe yaradıklarını söylüyebilir misiniz 19-20 attıgın zaman hasar *2 tamam o kısmıda bazen anlamadıgım seyler yazabılıyor yada hıc yazmıyor mesela bazen sadece *3 *2 yazılıyor bunlar nasıl oluyor neye göre kritik alıyoruz kritik alınca baen organ kopmaları oluyor bunları nasıl hesapıyoruz.Yardımcı olabilir misiniz?
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
critical *2 yazan silahlarda sade 20 attığında critical vurabilirsin *3 yazanlardada aynıdır 19 20 lerin çoğu *2 dir bazı silahların critical aralığı çok geniştir misal kata tabi 3e de bi featle ileriki level larda critical aralığını genişletmen mümkün mesela bir long sword le 19 20 critical ken eğer o feat i almışsan 17 20 arası critical olur umarım yardımcı olabilmişimdir.
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Silahların açıklamalarında verilen 17-20/X2 veya X3 gibi critic bilgileri critic vurma olasılığı aralığını ve eğer vurabilirsen vereceğin damage ı kaçla çarpacağını belirler. Zarda gelen bir değerin bu aralıkta olması da direk olarak critical vuracağın anlamına gelmez. Ã?rneğin, critic threat range i 19-20/X2 olan bir longsword kullanırken 19 attın. Bunun anlamı critic vurma ihtimalin olduğudur. Bir kez daha 20lik zar atarsın ve critic vurup vuramadığına bakarsın. İkinci zarda gelen değere o anki atak bonusunu eklersin ve eğer AC'sini geçebilirsen critic vurur damage'ını iki ile çarparsın. Eğer ikinci zarda AC'yi geçemezsen vuruşun normal damage olarak kabul edilir, critic değeri almaz. Eğer herhangi bir değer aralığı belirtilmemişse, X3 gibi, critical ihtimali için 20 atman gerekir. İkinci zarda AC'yi geçersen damage ını 3 ile çarparsın.
Sadness is my reward because I hate, because I am alone, because I exist. It is the thing which reveals my rage, my envy. I neither live nor die. I will always pursue her. I am sad, I am angry and, I am waiting my time, because I am it, revenge itself.
Called shot denen bir olay var. Mesela adamın gözüne vurduğunu söyleyebilirsin. Tabii ki senin birinin gözüne vurman ile vücuduna vurman arasında büyük farklılıklar olacaktır. Gözün size ı tiny olduğundan atak zarına -8 alarak atağını yaparsın. Buna karşılık eğer adamı gözünden vurabilirsen kör edebilirsin. Bunun gibi kılıcını bir adamın koluna da savurabilirsin. Kollar ve bacaklar gibi birincil dış uzuvlar boyut olarak small sayıldığından atak zarına -4 alarak bu atakları yaparsın. DM e göre olası olarak kollara yaptığın saldırılar sonucu karşındakinin atak zarını düşürebilirsin. Kopmalara gelince çok yüksek miktarda damage bunu sağlayabilir. Ã?rneğin critic damage ın sana sağladığı. Bir kolu kopartman iyi bir kılıç darbesine oranla iyi bir balta darbesi sayesinde daha rahat başarılabilir (kılıçların çoğunun critic i X2 iken baltaların X3 tür mesela). Yani genel olarak atak zarına vurduğun yerin boyutu ile ilgili eksiler alarak atağını yapabilir ve farklı etkiler yaratabilirsin. Ben kendi oyunlarımda örneğin göz ve genital bölge için -8 atak zarı +8 damage verirken kol ve bacak için -4 atak zarı +4 damage veriyorum. DM'e kendisine mantıklı geleni de düşünebilir.
Sadness is my reward because I hate, because I am alone, because I exist. It is the thing which reveals my rage, my envy. I neither live nor die. I will always pursue her. I am sad, I am angry and, I am waiting my time, because I am it, revenge itself.
-
Türklider
- Seçilmiş Savaşçı
Called shot aslında kitaplarda geçen bir olay değil. DM'den DM'e bu tarz olaylar değişebilir fakat bazı yerlerden critical hit tabloları bulup onlardaki dezavantajları kullanabilirsin ama söyleyeyim; bu tarz olaylar oyuncunun dezavantajına olduğundan ben kullanmayı tercih etmiyorum...
Kritik şansı hakkında bilgileri vermişler ama şunu söylemeyi unutmuşlar; d20'de her 20 attığında vurursun... 1 attığında da mutlaka ıskalarsın... Fakat her 20 attığında kritik vuramayabilirsin. Normal şartlarda 20 atarak kritik vuramayacağın bir rakipse karşındaki, kritiği onaylamak için attığın zarı atmazsın...
Kol bacak kopma olaylarında şu şekilde bir sistem icat ettim, kullanmak zorunda değilsiniz:
Bu sistemi kullanmak için öncelikle DMG'daki massive damage sistemini de kullanmanız gerekiyor. Yani ikisi de isteğe bağlı fakat benim sistemim onu gereksinim olarak şart koşuyor...
Massive Damage Variantı: Bir canlıya, Hit pointi ne olursa olsun size'ı oranında belli bir hasardan fazla hasarı tek saldırı ile verirseniz, o canlının ölme ihtimali var. Medium yaratıklar için bu rakam 50 hit point hasar. Small canlılar için 40, Large canlılar için 60... Bu kadar hasarı bir saldırıda (Bir roundda değil, tek saldırıda) aldıkları vakit, fortitude (metanet) zarı atarak kurtulmaya çalışırlar. Massive Damage Variant sistemi bu fortitude save'in miktarını belirtmemiş fakat 10+(alınan hasar/2) olarak kullanıyorum ben...
Kol Bacak, göz vs. kopma variantı, Numara 1: Bir canlıya massive damage sayılacak bir hasar verdiğinizde eğer kurtulsa dahi bazı zorlukları yaşama ihtimali olacaktır. Misal, bir insanın gözü çıkıp onun acısından dolayı massive damage almış olabilir ya da kolu kopmuş olabilir... Bunun için de bir kurtulma zarı belirlenmelidir. Benim kullandığım sistem; massive damage'dan kurtulmak için attıkları zarın 3/4'ünü geçmeye çalışmalarıdır...
Kol Bacak, Göz vs. kopma variantı, numara 2: Bir canlıya massive damage'a çok yakın (boyuta bağlı massive damage -5 kadar) bir hasar verildiğinde metanet kurtarma zarı atarak kolunu bacağını kopmaktan korumaya çalışmalıdır. 10+(3x[alınan hasar]/4) olarak kullanıyorum bunu da yine...
Kendiniz de bu tarz şeyler üretebilirsiniz... Fakat bunların oyuncunun zararına olacağını unutmayın, özellikle de orta (6-14) seviyeler arası massive damage'dan kurtulurken o save'den kurtulamayabilirler... Kol bacak kopması da yine uzun vadede sorunlara yol açacaktır...
Ayrıca "vorpal" denen bir silah özelliği, kritik vuruşlarla rakibinizin kafasını uçurabilmenizi sağlıyor... En güçlü silah özelliklerindendir ve büyülü bir özelliktir...
Saygılarımla...
Kritik şansı hakkında bilgileri vermişler ama şunu söylemeyi unutmuşlar; d20'de her 20 attığında vurursun... 1 attığında da mutlaka ıskalarsın... Fakat her 20 attığında kritik vuramayabilirsin. Normal şartlarda 20 atarak kritik vuramayacağın bir rakipse karşındaki, kritiği onaylamak için attığın zarı atmazsın...
Kol bacak kopma olaylarında şu şekilde bir sistem icat ettim, kullanmak zorunda değilsiniz:
Bu sistemi kullanmak için öncelikle DMG'daki massive damage sistemini de kullanmanız gerekiyor. Yani ikisi de isteğe bağlı fakat benim sistemim onu gereksinim olarak şart koşuyor...
Massive Damage Variantı: Bir canlıya, Hit pointi ne olursa olsun size'ı oranında belli bir hasardan fazla hasarı tek saldırı ile verirseniz, o canlının ölme ihtimali var. Medium yaratıklar için bu rakam 50 hit point hasar. Small canlılar için 40, Large canlılar için 60... Bu kadar hasarı bir saldırıda (Bir roundda değil, tek saldırıda) aldıkları vakit, fortitude (metanet) zarı atarak kurtulmaya çalışırlar. Massive Damage Variant sistemi bu fortitude save'in miktarını belirtmemiş fakat 10+(alınan hasar/2) olarak kullanıyorum ben...
Kol Bacak, göz vs. kopma variantı, Numara 1: Bir canlıya massive damage sayılacak bir hasar verdiğinizde eğer kurtulsa dahi bazı zorlukları yaşama ihtimali olacaktır. Misal, bir insanın gözü çıkıp onun acısından dolayı massive damage almış olabilir ya da kolu kopmuş olabilir... Bunun için de bir kurtulma zarı belirlenmelidir. Benim kullandığım sistem; massive damage'dan kurtulmak için attıkları zarın 3/4'ünü geçmeye çalışmalarıdır...
Kol Bacak, Göz vs. kopma variantı, numara 2: Bir canlıya massive damage'a çok yakın (boyuta bağlı massive damage -5 kadar) bir hasar verildiğinde metanet kurtarma zarı atarak kolunu bacağını kopmaktan korumaya çalışmalıdır. 10+(3x[alınan hasar]/4) olarak kullanıyorum bunu da yine...
Kendiniz de bu tarz şeyler üretebilirsiniz... Fakat bunların oyuncunun zararına olacağını unutmayın, özellikle de orta (6-14) seviyeler arası massive damage'dan kurtulurken o save'den kurtulamayabilirler... Kol bacak kopması da yine uzun vadede sorunlara yol açacaktır...
Ayrıca "vorpal" denen bir silah özelliği, kritik vuruşlarla rakibinizin kafasını uçurabilmenizi sağlıyor... En güçlü silah özelliklerindendir ve büyülü bir özelliktir...
Saygılarımla...
Türklider...
Ylnız buradakş savelerden kurtulma şansı yokki. 10+(alınan hasar/2) 35 DC ediyor ki, 20 seviye savaşçının 12 base vardır ancak.
şimdi bizim oyunlarda critklere karşı korumlar vardı. Ã?rneğin bir k,iiş başında başlık ile dolaşıyorsa başa vurulan bir called shot sonrasında ilk olarak başlığı kıracak kadar damage emiliyordu. Sonrasında yinede hasar geçiyor ise kişi kafa travmasından tahin-pekmezin akmasına kadar pekçok şekilde hasarlar alıyordu.
Aynı şey kol bacak ve benzeri olaylar içinde geçerliydi. Hiç kullanmıyorduk ama göz için biz -12 penaltı kullanıyoduk ve str bonus bu yerler için etkili değildi. kafada -8, kol ve bacakta -6 şeklinde düşüş gerçekleşiyordu.
Save atma olayını hiç kullanmıyorduk.
Çok kullanılacak bir sistem değil ama fikir versin diye yazıyorum.
Birde criticalda sanırım ilk atışta critikal şansı veren zar geldiğinde ya dex bonus yada zırh bonusu katılmıyordu. Gözlerden kaçmış olabilir. Bilenler yazsın onu buraya.
şimdi bizim oyunlarda critklere karşı korumlar vardı. Ã?rneğin bir k,iiş başında başlık ile dolaşıyorsa başa vurulan bir called shot sonrasında ilk olarak başlığı kıracak kadar damage emiliyordu. Sonrasında yinede hasar geçiyor ise kişi kafa travmasından tahin-pekmezin akmasına kadar pekçok şekilde hasarlar alıyordu.
Aynı şey kol bacak ve benzeri olaylar içinde geçerliydi. Hiç kullanmıyorduk ama göz için biz -12 penaltı kullanıyoduk ve str bonus bu yerler için etkili değildi. kafada -8, kol ve bacakta -6 şeklinde düşüş gerçekleşiyordu.
Save atma olayını hiç kullanmıyorduk.
Çok kullanılacak bir sistem değil ama fikir versin diye yazıyorum.
Birde criticalda sanırım ilk atışta critikal şansı veren zar geldiğinde ya dex bonus yada zırh bonusu katılmıyordu. Gözlerden kaçmış olabilir. Bilenler yazsın onu buraya.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Evet, kritik olayı DnD'nin pek ilgilenmediği şeylerden biri. Kurallarla özel olarak ilgilenen biri olarak çok düşündüm. Bir ara elime d100 için bir kritik tablosu geçmişti bölgeler ve alt bölgeler vardı, mesela boyuna denk gelip de ses kutusunu kesebiliyordu ve değişik etkileri de yazıyordu. Mesela bacak kesilmesi hız yarıya düşer gibi. Eğer DnD oynatacaksanız tavsiyem, tasvirleri devreye sokun. Karakterin canının büyük bir yüzdesi gittiğinde bir kayıp verin, kolunu bacağını koparın. (söylediklerimden sadizm anlaşılmasın, dm acımasızdır) Diğer arkadaşların söyledikleri de güzel, onalrı da düşündüm ama sistem kökten değişmezse zar şıngırtıları çok artar.
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..