DND'de büyü mekaniği
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
DND'de büyü mekaniği
Arkadaşlar, ingilizcem çok iyi olmadığı ve elimde kural kitapları da olmadığı için araştıramıyorum. Kendi bilgisayarımdan da uzağım. Mazeretlerimi bitirdiğime göre soruma geçebilirim;
DND'de büyü nasıl yapılır? Güç çekme, enerjiyi manipüle etme, güç kaynakları vs. konularında beni bilgilendirebilir misiniz? Daha önce de benzer bir başlık açmıştım ama burada sadece DND'deki büyü mekaniğini soruyorum.
Saygılar..
DND'de büyü nasıl yapılır? Güç çekme, enerjiyi manipüle etme, güç kaynakları vs. konularında beni bilgilendirebilir misiniz? Daha önce de benzer bir başlık açmıştım ama burada sadece DND'deki büyü mekaniğini soruyorum.
Saygılar..
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..-
fingolfin
- Seçilmiş Savaşçı
Bu setting'e göre değişiyor aslında. Unutulmuş Diyarlar'da Diyarlar'ı çevreleyen bir büğü ağı vardır büyücüler buradan enerji çekerek büyü yaparlar. Ejderha Mızrağı Dünyasında ise gökyüzündeki 3 ay'dan (büyü tanrıları) güç çekilerek büyü yapılır. (Aklımda böyle kalmış yanlışsa birileri düzeltir.)
Kral cesurdu ve öfkesiyle kudretli,
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Çok değişik kaynaklar da duydum ama. Ya da değişik büyüler. Pek bilmiyorum. Mesela wild magic veya chaos magic nedir? Domainler nedir? Tanrılar güçlerini nereden alır? Psionicler nasıl büyü yapar? Druidler ve korucular ya da? Büyük bir güç kaynağından enerji çekilebilir mi? Ruhlar büyüde nasıl kullanılır? Çok fazla soru sordum ama büyünün kaynaklarını merak ediyorum.
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Diğerleri konusunda bişey diyemiyeceğim ama Psionicler büyü yapmazlar !!! Onlarınki power adı altında , kendi zihinsel yetenek ve disiplinleri sayesinde kazandıkları farklı bir dünya-üzerinde-iradesini-kullanarak-onu-değiştirme şeklidir!! Lütfen karıştırmayalım yoksa sana oyunda mind thrust atarım

Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Bu konuda gerçekten bilgili insanların cevaplamasını bekledim ama sanırım bende bir şeyler yazsam ve onları beklerken biraz tok kalsan iyi olur. Ancak sana şunu belirtmek isterim ki, bu başlığın cevabı sorusu kadar kısa olmaz. Hatta soru ne kadar kısaysa cevapta o kadar uzun olur bildiğin gibi.
Ancak aşağıda açıklayacağım büyü sistemi 2E içindir ve 3.5E ile değişmiş olması muhtemeldir.
İlk olarak herkesin belirttiği büyünün sistemi bütün sistemlerde ve hatta D&D sistemlerinde bile farklıdır. Kaybolmuş dünyalardan biri olan "Dark Sun" benim çok ilgimi çeken bir dünyadır.
Dark Sun çöllerle kaplı bir dünyadır. "Sorcerer-king"(Sihirbaz kral) adı verilen kişiler tarafında yönetilen büyük şehirler içinde büyü yapılması ejderha krallarca izin verilmiş bazı büyücüler dışında yasaktır. Hatta şehirlerin dışında da büyücüler hoş karşılanmaz öldürülür. Büyünün alternatifi olan psişik güçlerse oldukça gelişmiştir ve pek çok yerde büyücüleri bulmak ve avlamak için psişik güçler kullanılmaktadır.
Peki neden büyücülerden bu kadar nefret edilir. Darksunda ana olarak iki tip büyücü tipi vardır, defiler'lar (Bozucular) ve preserver'lar (koruyucular). Bunlar aslında büyü yaparken hemen hemen aynı işi yaparlar. Etraftaki yaşam gücü zayıf canlıların (Bitki, böcek ...vb) yaşam enerjilerini çekerek bu enerjiyi büyü enerjisine dönüştürürler ve büyülerini yaparlar. Ancak aralarında asıl fark bu enerjiyi ne kadar güçlü çektikleridir.
Defiler adı verilen büyücüler, yaşama saygısı olmayan ve büyülerinin gücünü olabildiğince çabuk en güçlü haline ve yapılabilecek hale getirmeye çalışan büyücülerdir. Bunlar büyülerini yaptıklarında etraflarından o kadar fazla ve hızlı enerji çekerlerki etraflarındaki yaşamı kuruturlar.
Preserverlar ise büyülerini yaparken daha nazik bir şekilde yaşam enerjisini çekerler. Bu sebeple gerekli olan enerjiyi daha yavaş elde ederler ancak etraflarındaki yaşama olabildiğince az zarar verdiklerinden yaşam orada kendini tekrara tazeliyebilir.
İşte bu defilerlar bir ara büyü konusunu o kadar azıtmışlardırki bir zamanların ormanları önce kurak topraklara sonrada çöle dönüşmüşlerdir. İnsanlarda büynün ne olduğunu dahi bilmediklerinden ve bütün büyücülerin aynı işi yaptıklarını düşündüklerinden tüm büyücülerden nefret eder duruma gelmişlerdir.
Tabii birde alernatif büyü kaynakları vardır. Bunlardan en önemli 3'ü The Black (siyal), The gray (gri) ve Cerulian storm'dur (Ceruılian fırtınası).
Black hiçlikle asıl maddesel dünya arasındaki sınıdır. Burada Shadows (Gölgeler) yaşar. Ancak ölüler bile burada değildir. Black'in diğer tarafında ise Hollow(hiçlik) vardır. Bu boyuttan enerji çekerek büyü yapanlar bu boyutla olan bağları sebebiyle kısmi gölge olurlar. Yani gittikçe sınıra doğru çekilirler. Zaten zamanının en güçlü büyücülerinden biride bu black sınırına fazla girmiş ve hollow içinde tutuklu kalmış durumdadır.
Athasta (Darksun'ın ana kıtası) ölen ruhlar gri denen boyuta giderler. Gray ölülerin boyutudur ve Athas ile diğer dünyaların arasındaki (Astral ve Ethereal boyutlar) sınırdır. Bu sınırdan büyü çekenlerde tabiiki daha çok ölülerle ilgili olurlar (Necromancer). Bu büyücülerde gittikçe daha çok ölüye benzemeye başlar.
Cerulian Storm Athas etrafında durmadan dolaşan bir büyülü fırtınadır. Ne zaman nereye saldıracağı kestirelemediğinden çoğu zaman hazırlıksız yakalanılır. Bu fırtınanın geçmişi biraz karışık ama kısaca şöyle anlatayım;
Rajaat adı verilen bir sihirbaz black sınırını geçmiş ve hollow içinde kısılı kalmıştır. Rajaatı oradan çıkartmak isteyen Tithian adındaki bir büyücü kralda onu çıkartmak için çalışmalara başlamıştır. Ancak bu çalışmalar sonucunda başarı elde edilsede ortaya Cerulian Storm çıkmıştır. Bu fırtınanın bir etkiside black ve hollow ile uğraşan büyücülere olmuştur. Rajaat hollowdaki hapishanesine geri çekilmiş Tithian ise the black'te mahsur kalmıştır.
İşte Cerullian büyücüleri bu fırtınanın enerjilerini kullanan büyücüler olurlar. Fırtınanın içine girer onun enerjisini depolar ve sonradan onu kullanırlar. Ancak aslında çektikleri güç cerullian fırtınasının elementsel güçleri değil fırtınaynın asıl yaratıcıları olan Tirhian ve Rajaas'ın büyü güçleridir.
Sanırım burada en azından büyük bir büyü kaynağından büyü gücü çekilebilirmi ve ruhlar büyüde nasıl kullanılır sorularını en azından 2E sistemi ile cevaplamış oldum. Ancak bu büynün sistemlerinin o kadar küçük bir kısmıki, hayal ürünü olan büyünün kaynağıda hayal gücü geniştir. (ve gerçekler de aslında hayaldir
)
İlk olarak herkesin belirttiği büyünün sistemi bütün sistemlerde ve hatta D&D sistemlerinde bile farklıdır. Kaybolmuş dünyalardan biri olan "Dark Sun" benim çok ilgimi çeken bir dünyadır.
Dark Sun çöllerle kaplı bir dünyadır. "Sorcerer-king"(Sihirbaz kral) adı verilen kişiler tarafında yönetilen büyük şehirler içinde büyü yapılması ejderha krallarca izin verilmiş bazı büyücüler dışında yasaktır. Hatta şehirlerin dışında da büyücüler hoş karşılanmaz öldürülür. Büyünün alternatifi olan psişik güçlerse oldukça gelişmiştir ve pek çok yerde büyücüleri bulmak ve avlamak için psişik güçler kullanılmaktadır.
Peki neden büyücülerden bu kadar nefret edilir. Darksunda ana olarak iki tip büyücü tipi vardır, defiler'lar (Bozucular) ve preserver'lar (koruyucular). Bunlar aslında büyü yaparken hemen hemen aynı işi yaparlar. Etraftaki yaşam gücü zayıf canlıların (Bitki, böcek ...vb) yaşam enerjilerini çekerek bu enerjiyi büyü enerjisine dönüştürürler ve büyülerini yaparlar. Ancak aralarında asıl fark bu enerjiyi ne kadar güçlü çektikleridir.
Defiler adı verilen büyücüler, yaşama saygısı olmayan ve büyülerinin gücünü olabildiğince çabuk en güçlü haline ve yapılabilecek hale getirmeye çalışan büyücülerdir. Bunlar büyülerini yaptıklarında etraflarından o kadar fazla ve hızlı enerji çekerlerki etraflarındaki yaşamı kuruturlar.
Preserverlar ise büyülerini yaparken daha nazik bir şekilde yaşam enerjisini çekerler. Bu sebeple gerekli olan enerjiyi daha yavaş elde ederler ancak etraflarındaki yaşama olabildiğince az zarar verdiklerinden yaşam orada kendini tekrara tazeliyebilir.
İşte bu defilerlar bir ara büyü konusunu o kadar azıtmışlardırki bir zamanların ormanları önce kurak topraklara sonrada çöle dönüşmüşlerdir. İnsanlarda büynün ne olduğunu dahi bilmediklerinden ve bütün büyücülerin aynı işi yaptıklarını düşündüklerinden tüm büyücülerden nefret eder duruma gelmişlerdir.
Tabii birde alernatif büyü kaynakları vardır. Bunlardan en önemli 3'ü The Black (siyal), The gray (gri) ve Cerulian storm'dur (Ceruılian fırtınası).
Black hiçlikle asıl maddesel dünya arasındaki sınıdır. Burada Shadows (Gölgeler) yaşar. Ancak ölüler bile burada değildir. Black'in diğer tarafında ise Hollow(hiçlik) vardır. Bu boyuttan enerji çekerek büyü yapanlar bu boyutla olan bağları sebebiyle kısmi gölge olurlar. Yani gittikçe sınıra doğru çekilirler. Zaten zamanının en güçlü büyücülerinden biride bu black sınırına fazla girmiş ve hollow içinde tutuklu kalmış durumdadır.
Athasta (Darksun'ın ana kıtası) ölen ruhlar gri denen boyuta giderler. Gray ölülerin boyutudur ve Athas ile diğer dünyaların arasındaki (Astral ve Ethereal boyutlar) sınırdır. Bu sınırdan büyü çekenlerde tabiiki daha çok ölülerle ilgili olurlar (Necromancer). Bu büyücülerde gittikçe daha çok ölüye benzemeye başlar.
Cerulian Storm Athas etrafında durmadan dolaşan bir büyülü fırtınadır. Ne zaman nereye saldıracağı kestirelemediğinden çoğu zaman hazırlıksız yakalanılır. Bu fırtınanın geçmişi biraz karışık ama kısaca şöyle anlatayım;
Rajaat adı verilen bir sihirbaz black sınırını geçmiş ve hollow içinde kısılı kalmıştır. Rajaatı oradan çıkartmak isteyen Tithian adındaki bir büyücü kralda onu çıkartmak için çalışmalara başlamıştır. Ancak bu çalışmalar sonucunda başarı elde edilsede ortaya Cerulian Storm çıkmıştır. Bu fırtınanın bir etkiside black ve hollow ile uğraşan büyücülere olmuştur. Rajaat hollowdaki hapishanesine geri çekilmiş Tithian ise the black'te mahsur kalmıştır.
İşte Cerullian büyücüleri bu fırtınanın enerjilerini kullanan büyücüler olurlar. Fırtınanın içine girer onun enerjisini depolar ve sonradan onu kullanırlar. Ancak aslında çektikleri güç cerullian fırtınasının elementsel güçleri değil fırtınaynın asıl yaratıcıları olan Tirhian ve Rajaas'ın büyü güçleridir.
Sanırım burada en azından büyük bir büyü kaynağından büyü gücü çekilebilirmi ve ruhlar büyüde nasıl kullanılır sorularını en azından 2E sistemi ile cevaplamış oldum. Ancak bu büynün sistemlerinin o kadar küçük bir kısmıki, hayal ürünü olan büyünün kaynağıda hayal gücü geniştir. (ve gerçekler de aslında hayaldir
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
Darksun için Darkgnome a teşekkür ederim. O da DnD bazlı bir dünya şahsen benim hiç bilgim yok, ne kitaplarını okudum nede oynadım oynattım. Bende Dnd greyhawk, Forgotten Realms ve Dragonlance`den biraz bahsedeyim.Çok değişik kaynaklar da duydum ama. Ya da değişik büyüler. Pek bilmiyorum. Mesela wild magic veya chaos magic nedir? Domainler nedir? Tanrılar güçlerini nereden alır? Psionicler nasıl büyü yapar? Druidler ve korucular ya da? Büyük bir güç kaynağından enerji çekilebilir mi? Ruhlar büyüde nasıl kullanılır? Çok fazla soru sordum ama büyünün kaynaklarını merak ediyorum
Kısa kısa :
Wild magic - kontrolsüz büyü gücü. Standart büyülerin beklenmeyen sonuçlarını içerir. Tehlikeli ve dediğim gibi kontrolsüz büyü gücü. Pek hoş görülmez. Özellikle Forgotten Realmste, sıkıntılar zamanından sonra boy gösteren bir büyü çeşidir.
chaos magic, DnD yada DnD Greyhawka en yakın dünya olan Forgotten Realms için şu an hatırlamıyorum ancak kaynakları karıştırırsak belki vardır, wild magic ile karıştırılmış ta olabilir.
Domainler - işte bu önemli bir konu. Domainler evrendeki var olan gerçekliklerdir. Bunlar somut yada soyut gerçeklikler olabilir. Nedir? iyilik kötülük ateş büyü savaş hile hayvan vs... Tanrılar ise bu gerçekliklerin vücut bulmuş yada ölümlüler tarafından var olduğu kabul edilen halleridir. (böyle diyorum çünkü siz bazen bir tanrının domainlerini ve inancını kabul edip onun fiziksel varlığını kabul etmeyebilirsiniz, Drizzt kitaplarında da gördüğüm hoş noktalardan birisidir, neyse)
Ã?rneğin good domaine sahip olan bir tanrı, bir ölümlünün idrakının üzerinde "iyidir". Yada "war" domaini olan tanrı savaşın ta kendisidir. "elf" domaini olan bir tanrı elflerin tüm iyi ve kötü kabul edilen özelliklerinin en mükemmel örneğidir.
Zaten bu sebeplerden dolayıdır ki domainleri iyi analiz edebilmiş birisi bir tanrının istatistiklerindeki sadece domain kısmına bakarak onun nasıl ve n yönde hareket edebileceğini, bir inananının nasıl olacağını büyük ölçüde anlayabilir. Konu daha çok uzun ama neticesine varmıştır sanırım.
Tanrılar güçlerini nereden alır? Farklı dünyalar için farklı yaklaşımlar. Ã?ncelikle domainlerinden aldıkları kesin. Var olan domainleri üzerinde büyük bir güç ve varlık hakkına sahip olurlar. DnD greyhawkta basitçe vardırlar. Forgotten Realmste inananlarından ve bunların sayısından güç alırlar. (bu zaman zaman DnD greyhawka da uyarlanır ki mantıklıdır da) Başka bir başlıkta da dendiği gibi siz eğer Bane`den daha kötü, daha tiran, daha psikopat olursanız ve bu vasıfların en üst noktası olduguna ölümlüleri inandırırsanız siz yeni Bane`sinizdir.
Ancak Forgotten Realms için, büyü ağı denen, dünyayı saran görünmez büyü gücünden oluşan bir ağ vardır. Mystra (büyü tanrıçası) bu ağın tek hakimidir ve ölümlüer yada tanrıların bu ağa ulaşmasını isterse sınırlayabilir. Ancak bu Mystranın "overgod" oldugu anlamına gelmez. Ancak büyü ağının kullanımı ne zaman ki büyü için bir tehlike olursa o zaman kısıtlayabilir. Yoksa her kıl kaptıgı tipin büyü güçleri bir anda durmaz.
Benzer şekilde tanrıların ağa ulaşıp büyü çekmesini ve hatta hatta rahiplerine büyü gücü bahşetmesini de yasaklayabilir. Ancak bu da dediğim gibi aşırı yaptırımların söz konusu olduğu durumlarda söz konusudur. Bu ağın kendi hikayesi ise daha eskidir - Shar ve Selune un ilk varoluş zamanındaki kavgalarına kadar dayanır.
Dragonlance de tanrılar Kaosun çocuklarıdır. Bilinmez belki bu sebepten ötürü Panteon başları Takhisis ve Paladine lawful yapıdalardır. Bunların da güçleri kendi güçleridir. İnananlarından aldıkları söylenmez. Dragonlance dünyasında ise 3 büyü tanrısı Lunitari, Solinari ve Nuitari (nötr, iyi ve kötü büyü tanrıları) ölümlülerin kendilerinden büyü gücü çekmesine izin verir ve büyü ağı denen şeyin benzerini oluştururlar.
Psionicler ise arkadaşın da dediği gibi büyü yapmazlar. Psionic olma durumu bir çok ırkta doğuştan yani genetik özelliktir. Doğal olarak psioic olmayan ırklarda bu genetik bir bozukluk (yada bazılarına göre bir hediye , kim bilir) olarak ortaya çıkar. Bunlar da bu yeteneklerin keşfedilmesi ve çalışılması gibi uzun bir evre içerir. Ama sözün özü , büyü değil kendi zihinsel güçleridir.
Druid yada korucular a gelince, kısaca : Her hangi bir tanrıdan (yönelim ve inançlarına uygun tanrılardan) büyü alabilecekleri gibi bir çok nötr druid ve korucu doğanın ve dünyanın kendisinden (zaman zaman buna Gaia da denir) güç alabilir. Tabii buna bazen farklı isimler verirler. Ã?rneğin Forgotten Realmste doğa ananın kendisini 19 divine rankli olan Chauntea olarak karşımıza çıkarmışlar.
Büyük güç kaynağından enerji çekilbilir mi? Bu ucun çok açık ve bir yere pek dayanmayan bir soru ama anladığım kadarıyla örnekleyerek cevaplayayım.
Yine forgotten realmsten bir örnek verelim. Bildiğimiz büyü ağından başka karanlık ve çok güçlü tanrıça Shar`ın yarattığı gölge büyü ağı denen yeni bir ağ vardır. Bunu eğer dünyadaki büyücülerin büyük çoğunluğuna empoze ederse aşırı güçlenecektir.
Teorik olarak bakıldığında normal ve gölge büyü ağları büyük bir güç kaynağıdır. Tanrılarda büyük bir güç kaynağıdır. Aynı şekilde sadece inançlarda büyük bir güç kaynağıdır. Ã?yle ise benzer güçte farklı kaynakların farklı güçler vermesi de doğal olarak mantıklıdır.
Ruhlar büyüde nasıl kullanılır? Güzel soru ama yoruma da fazla açık. Basitçe açıklamak gerekirse ruhlar ölümlüleri pek ilgilendirmez ve ilgilendirmemelidir de zaten. Ancak aşağı ve yukarı alemlerde (baator abbys celestia vs...) ruhlar yeni şeytan melek ve benzerlerini yaratmada kullanılabilir. Yada tanrılar açısından kendi orduları için leğene atılan damlacıklardır. Dediğim gibi yoruma açık, normal büyü kullanıcılarını fazla ilgilendirmeyen ve fazla detaylı bir konu.
-------
Olabildiğince kısa ve açıklayıcı tutmaya çalıştım inşallah anlaşılmıştır
-Anlaşıldı, anlaşıldı
Mesajda kullanılan kodları yeniden düzenledim/ Eldarin
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Çok teşekkürler Shevarash. Gerçekten de aydınlatıcı bir yazı olmuş. İzmir'e geldiğimde başını etini yerim biraz 
Son ve asıl soruma geleyim şimdi de:
DnD'de bazı boyutlar var. Cennetler, cehennemler, planeler, astral boyut falan. Güç kaynakları, ağlar, domainler, gaia bunun neresinde durmaktadır? Ya da evrenin bir planı var mıdır? Mesela
Bir de güç kanyaklarınden güç çekmeden bahsederken mesela ortada bir ateş var çok büyük bir atşe, bundan enerji çekilir mi?
Son dedim ama bir soru daha var, enerji nasıl çekilir? Nasıl manipüle edilir ya da?
Cevaplarını bekliyorum ve şimdiden çok teşekkür ederim.
DnD'de bazı boyutlar var. Cennetler, cehennemler, planeler, astral boyut falan. Güç kaynakları, ağlar, domainler, gaia bunun neresinde durmaktadır? Ya da evrenin bir planı var mıdır? Mesela
türünden bir plan?ortada material planeler, çevrede astral plane, kenarlarda cennetler, cehennemler, tanrılar bunların dışında durur, büyü ağı onun yapı taşıdır, her şey ondan oluşur, domainler ise belli bir yerde değildir, o fikir birliğidir "order"dır, ruhlar ise cennet cehennem gibi yerlere giderler.
Bir de güç kanyaklarınden güç çekmeden bahsederken mesela ortada bir ateş var çok büyük bir atşe, bundan enerji çekilir mi?
Son dedim ama bir soru daha var, enerji nasıl çekilir? Nasıl manipüle edilir ya da?
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Rica gelirsen görüşürüz tabii kiFrontsideAir wrote:Çok teşekkürler Shevarash. Gerçekten de aydınlatıcı bir yazı olmuş. İzmir'e geldiğimde başını etini yerim biraz
DnD'de bazı boyutlar var. Cennetler, cehennemler, planeler, astral boyut falan. Güç kaynakları, ağlar, domainler, gaia bunun neresinde durmaktadır? Ya da evrenin bir planı var mıdır? Meselatüründen bir plan?ortada material planeler, çevrede astral plane, kenarlarda cennetler, cehennemler, tanrılar bunların dışında durur, büyü ağı onun yapı taşıdır, her şey ondan oluşur, domainler ise belli bir yerde değildir, o fikir birliğidir "order"dır, ruhlar ise cennet cehennem gibi yerlere giderler.
DnD kozmolojisine göre ana madde düzlem (prime material plane) kozmolojinin çekirdeğini oluştururlar. Buna ortaçağdaki "dünya herşeyin merkezidir güneş ay yıldızlar vs bunun çevresinde dönerler" inancı sebebiyet verir. Dediğim gibi kozmolojide ana madde düzlem "merkez"dir. Bunu kuşatan bazı planeler var.
İç düzlemler : 6 tanedir bunların 4 ü temel elementler (ateş su hava toprak) 2 tanesi de pozitif ve negatif enerji düzlemleridir. Bunlar madde düzlemi var ederler.
Geçiş düzlemleri : bunlar 3 tanedir. Astral, gölge ve ethereal (gerçek olmayan, eter, sis gibi isimleri vardır) düzlemler. Bunlar "doğal" yollardan ölümlülerin diğer dış düzlemlerle bağını sağlarlar. Burada anahtar kelime "doğal" yollar. Büyü ve portalların kullanılması doğal değildir. Bunlar kozmolojiyi bir arada tutan bağlayıcı düzlemlerdir.
Dış düzlemler : 17 tanedir. Bunlar çeşitli yönelimlere ve varlıklara ait dış düzlemler. Cenettler cehennemler (çoğul konuşuyorum çünkü tek bir tane değiller) savaş süzlemleri vs...
Senin yaptığın alıntı da bu "temel"den yola çıkılarak yazılan bir yazı ve bu çerçevede doğrudur.
Ama plan konusuna gelirsek DnD Greyhawkta içsel düzlemler madde düzlemi var ederler( güç verirler). Geçiş düzlemleri bir arada tutarlar. Dışsal düzlemler varlık bulurlar. (güç çekerler)
Kısa bir örnekle ölen bir kişinin ruhu önce astral düzleme oradan da yönelimine uygun düzleme geçer ve orada yeni bir şekil alır.
Ama düzlemlerle ilgili söylenecek çok şey ve çok farklı kozmoloji fikirleri vardır. Ã?rneğin geçiş düzlem sayısı azaltılır çoğaltılır, ortadan kaldırılır. Benzer şekilde dış düzlemlerde değiştirilir yeni isimler verilir. Genel olarak Dnd deki planeleri kullansa da Forgotten Realmstakilerin isimleri daha değişiktir.
Bunlar dediğim gibi özellikle kendi yaptıgınız düzlemler için fikir verirler. Kozmolojiyi gerçekte bile tam anlayamaan varlıklar oldugumuz için oyun dünyasında standart koymak pek olası değil. Sadece en popüler ve akla yatkın olanları alır kullanır ve değiştiririz.
Büyük güçten enerji çekmeye gelince, bu tip bir ateşten güç çekmek bahsettiğimiz dünyalarda pek geçerli değil. Ancak bazı farklı prestige classlar dediğin yönlerde uzmanlaşabilir. Tam ayrıntı hatırlamamakla beraber mumlarla büyü yapanlar, "kan" dan güç alanlar, elementlerden güç alanlar gibi farklı prestige classlar incelenebilir.
Güç çekme ise bu da kozmolojiye göre değişir. Dragonlance de büyücüler bahsettiğimiz büyü tanrıları ile anlaşır ve onlara dua ederek güç çekerler.
Forgotten Realmste büyü ağından mystranın bilgisi dahilinde esasında ölümlülerin pek kavrayamadıkları gizil bir biçimde ağa erişirler. Bir çok düşük seviye büyücü ağın varlığından bile haberdar değilidir.
DnD greyhawkta ise hatırladığım kesin birşey yok. Temeli oluşturan sistem olduğu için fikirlere açık bir konu. Bu anlattıklarımızdan örnek alarak mantıklı fikirler üretilebilir. Ben bunu oyunlarımda evrendeki var olan enerjiyi tanrıların yöntemlerini taklit ederek alıp kullanma olarak yorumluyordum.
Evrenin planı olarak görürmüsün bilmem ama D&D sisteminde aşağıdaki "Great Wheel" (Büyük teker) geçerlidir.

Bununda yanında ben 2Eye göre kitaplarda birde para elemental planeleri görmüştüm. Onlar şu anda neredeler acaba?
Mesela paraelemental plane of ooze, paraelemental plane of ash, paraelemental plane of ice. Buradaki İce bildiğim kadarıyla neredeyse diğer ana elemenetsel dünyalar kadar güçlüydü ve yüneticisi olan kraliçe neredeyse elemental planelerinki kadar güçlüydü. Bunlar 3.5E ile gittilermi yoksa bunlara ulaşmak için nerelere bakmalıyım. Kısa bie cevabı olduğundan burada sordum ama cevap uzayacaksa başka bir başlıktada açılabilir.
(Bu arada Frontside sen bana teşekkür etme ben zaten eşşek başıyım
)

Bununda yanında ben 2Eye göre kitaplarda birde para elemental planeleri görmüştüm. Onlar şu anda neredeler acaba?
Mesela paraelemental plane of ooze, paraelemental plane of ash, paraelemental plane of ice. Buradaki İce bildiğim kadarıyla neredeyse diğer ana elemenetsel dünyalar kadar güçlüydü ve yüneticisi olan kraliçe neredeyse elemental planelerinki kadar güçlüydü. Bunlar 3.5E ile gittilermi yoksa bunlara ulaşmak için nerelere bakmalıyım. Kısa bie cevabı olduğundan burada sordum ama cevap uzayacaksa başka bir başlıktada açılabilir.
(Bu arada Frontside sen bana teşekkür etme ben zaten eşşek başıyım
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Etmedim zaten. Etmek de istemiyorumBu arada Frontside sen bana teşekkür etme ben zaten eşşek başıyım
Bu arada Shevarash, o alıntı alıntı değildi. Plan derken neyi kastettiğimi açıklamak için kafamdaki bilgi kırıntılarıyla oluşturduğum bir örnekti. Karışmasın diye alıntı yaptım. Demek ki iyi sallamışım
Bir de şu şekilde sorsam. Level 1 büyücünün büyü yapışını açıklar mısın bana? Nasıl çalışıyor, felsefesi ne, neler biliyor?
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..FrontsideAir wrote:Tam anlamamakla beraber anladığım kadarını açıklayayım :Level 1 büyücünün büyü yapışını açıklar mısın bana? Nasıl çalışıyor, felsefesi ne, neler biliyor?
level 1 büyücünün bir kere arkaplanında kesinlikle bir eğitimi olmalı. Yani "babam çiftçiydi, annem de ev hanımıydı ben ahırda bulduğum bir kitaptan çalışarak büyü öğrendim" diye bir şey söz konusu değil. Muhakkak bir hoca yada okuldan büyüyü öğrenmiş olması lazım.
Ancak bu öğreti her zaman en üst seviyde olmayabilir. Basitçe draconic dili öğrenip, büyü yapmak için kendinden vermek, bazı nesneleri kullanmak, bazı hareketleri yapmak gerektiğini öğrenir.
Ayrıca level 1 büyülerin bir kısmını zaten öğrenir ve daha üst seviye büyüleri de teorik olarak öğrenir. Yani adam hayatında hiç fireball duymadıysa level 5 olduğunda gelen yeni 2 büyüye nasıl fireball alabilir ki?
Yani büyücünün eğitiminde daha yüksek büyüleri de teorik olarak öğrenmiş olarak gelir.
Felsefesi ise, o kişinin yönelimine, geçmişine yani ne olduğuna göre belirlenecek bir şey. Bu konuda herhangi bir standarttan söz etmek olası değil.
Neler bildiğini anlattık zaten, ancak bu bilgilerin ışığında oyuna başlarken hiç spellcraft-knowledge arcana vermemiş bir oyuncunun (hatta mümkünc 1 yada 2 knowledge daha) büyücülüğünden şüphe duyar ve yeri geldiğinde büyücü leveli almasını engellerim. Bu da benim kişisel tercihim...
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Hmm sorumun büyük kısmını açıklamışsın. Bir tek sabahları büyülerine nasıl çalıştığı, enerji çekmek için neler yaptığı kalmış.
Bu arada Darkgnome üzülmesin, o da çok yardımcı oluyor. Aynı soruları ona da soruyorum.
Bu arada Darkgnome üzülmesin, o da çok yardımcı oluyor. Aynı soruları ona da soruyorum.
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Paraelemental Plane'ler ve Quasielemental Plane'ler(Yin ve Yang) 3,5 ta da var Darkgnome. Inner Plane sadece Positive, Negative, Fire, Water, Earth ve Air dan oluşmuyor, bu plane lerin birbirleri ile olan etkileşimleri bahsini ettiğimiz paraelemental ve quasielemental plane leri oluşturur ki, bu senin incelediğin haritada olmasada vardır. Az bi incele görürsün zaten.
Dragonlance Fifth Age de büyü büyü biraz farklı. Tanrıların gitmesi ile diyarda büyü iyice azalıyor. Genel mantık, içinde büyüsel güç barındıran birimlerden bu büyüsel gücü çekerek kendi istediğin forma çevirmek. Fifth Age'i Dragonlance ait birşey olarak görmememden ötürü daha ayrıntılı inceleme fırsatım olmadı.
Dragonlance 3rd de büyü ise Solinari Lunitari ve Nuitari den yani üç aydan gelmektedir. Temel büyü eğitimi alan büyücüler Wayreth kulesi tarafından teste tabi tutulur. Bu testin ardından cüppe rengin belirlenir(Beyaz, Kırmızı, Siyah). Beyaz Solinari'den, Kırmızı Lunitari'den, Siyah Nuitari'den büyüsünü çeker ve testi geçen her büyücü otomatikman Yüksek Büyücülük Kulesi Büyücüsü(Wizard of High Sorcery) prestige class ına alınır.
Büyünün kaynağı gökteki üç aydır demiştik. Bununla beraber ayın bulunduğu pozisyonlar senin büyünün ne kadar kuvvetli olup olmadığına karar verir. Ayın pozisyonunun artması yahut azalması(yarımaydan dolunaya geçiş artış olarak nitelendirilebilir) sizin büyüye olan hakimiyetinizi etkiler. Buna Low veya High Sanction denir. Ufak bir tablo çıkaracak olursak bu ayların konumlarına göre büyücülerin büyülerinin nasıl işleyeceği şöyle belirlenebilir.
Ay Low Sanction'da| -1 caster level, -1 save DC
Ay High Sanction'da|+1 caster level, +1 save DC
Ay Orta Konumunda| Büyü normal seyrini izler
İki ay birden Low Sanction'da| Büyü normal seyrini izler
İki ay birden High Sanction'da| +2 caster level, +2 save DC
İki ay birden Orta Konumunda| +1 caster level, +1 save DC
Üç ay birden Low Sanction'da| +1 caster level, +1 save DC
Üç ay birdenHigh Sanction'da| +3 caster level, +3 save DC
Üç ay birden Orta Konumunda| +2 caster level, +2 save DC
1,5 yılda bir gerçekleşen bir durum var ki dikkatinizi özellikle çekmek istiyorum, üç ayın birden High Sanction da üstüste gelmesi durumunda üç büyücü tarikatı da +3 caster level ve +3 save DC alıyor(Night of the Eye).
Bu Astronomik konuma göre değişen bir denge sözkonusu anlayacağınız. Ve birşey daha, bunu parantez kabul edin, Dragonlance ile yakinen ilgili olan birisi olarak belirtmeliyimki Dragonlance de kara cüppeliler eşit ölçülerde bakıldığında beyaz cüppelilerden daha güçlüdürler.
E birde Sorcerer ları eklemişler buraya ki bence saçma olmuş. Sorcerer lar büyüyü gökteki üç aydan değil Krynn in kendi içinde barındırdığı büyüsel özden kanalize ediyorlar(Ne kadar da ilginç değil mi?).
Dragonlance Fifth Age de büyü büyü biraz farklı. Tanrıların gitmesi ile diyarda büyü iyice azalıyor. Genel mantık, içinde büyüsel güç barındıran birimlerden bu büyüsel gücü çekerek kendi istediğin forma çevirmek. Fifth Age'i Dragonlance ait birşey olarak görmememden ötürü daha ayrıntılı inceleme fırsatım olmadı.
Dragonlance 3rd de büyü ise Solinari Lunitari ve Nuitari den yani üç aydan gelmektedir. Temel büyü eğitimi alan büyücüler Wayreth kulesi tarafından teste tabi tutulur. Bu testin ardından cüppe rengin belirlenir(Beyaz, Kırmızı, Siyah). Beyaz Solinari'den, Kırmızı Lunitari'den, Siyah Nuitari'den büyüsünü çeker ve testi geçen her büyücü otomatikman Yüksek Büyücülük Kulesi Büyücüsü(Wizard of High Sorcery) prestige class ına alınır.
Büyünün kaynağı gökteki üç aydır demiştik. Bununla beraber ayın bulunduğu pozisyonlar senin büyünün ne kadar kuvvetli olup olmadığına karar verir. Ayın pozisyonunun artması yahut azalması(yarımaydan dolunaya geçiş artış olarak nitelendirilebilir) sizin büyüye olan hakimiyetinizi etkiler. Buna Low veya High Sanction denir. Ufak bir tablo çıkaracak olursak bu ayların konumlarına göre büyücülerin büyülerinin nasıl işleyeceği şöyle belirlenebilir.
Ay Low Sanction'da| -1 caster level, -1 save DC
Ay High Sanction'da|+1 caster level, +1 save DC
Ay Orta Konumunda| Büyü normal seyrini izler
İki ay birden Low Sanction'da| Büyü normal seyrini izler
İki ay birden High Sanction'da| +2 caster level, +2 save DC
İki ay birden Orta Konumunda| +1 caster level, +1 save DC
Üç ay birden Low Sanction'da| +1 caster level, +1 save DC
Üç ay birdenHigh Sanction'da| +3 caster level, +3 save DC
Üç ay birden Orta Konumunda| +2 caster level, +2 save DC
1,5 yılda bir gerçekleşen bir durum var ki dikkatinizi özellikle çekmek istiyorum, üç ayın birden High Sanction da üstüste gelmesi durumunda üç büyücü tarikatı da +3 caster level ve +3 save DC alıyor(Night of the Eye).
Bu Astronomik konuma göre değişen bir denge sözkonusu anlayacağınız. Ve birşey daha, bunu parantez kabul edin, Dragonlance ile yakinen ilgili olan birisi olarak belirtmeliyimki Dragonlance de kara cüppeliler eşit ölçülerde bakıldığında beyaz cüppelilerden daha güçlüdürler.
E birde Sorcerer ları eklemişler buraya ki bence saçma olmuş. Sorcerer lar büyüyü gökteki üç aydan değil Krynn in kendi içinde barındırdığı büyüsel özden kanalize ediyorlar(Ne kadar da ilginç değil mi?).
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Büyücülerin büyülerine çalışmaları olayı basitçe şöyle :
Büyücüler normalde büyüleri (söz hareket materyalin birleşimini) oturur, kitaptan çalışarak ezberlerler. İçlerinden öszleri hareketleri tekrar ederler. Bu çalışma sonucu büyüler, büyücülerin zihnine (ruhuna , kalbine hangisi diyorsanız) kazınır. Ve büyü yapıldığı zamanda oradan siliniverir. (evet kesin olarak silinir). Ayrıca büyü yapmak ta büyücüyü yorar, bu yüzden büyülerini ezberlemek için her gün belli bir vakit (tercihen yatmadan önce) ayırırlar. Ve en az 8 saat süre uyuyarak ta dinlenmiş kabul edilirler.
Enerji çekme konusu ise, buna fazla takılmayın derim. Büyülerin yorumlanışına göre büyücülerin enerji çekmesi gibi birşey tam olarak söz konusu değil. Daha çok var olan büyüsel (yada kozmik) enerjiyi alıp kullanıyorlar.
Büyücüler normalde büyüleri (söz hareket materyalin birleşimini) oturur, kitaptan çalışarak ezberlerler. İçlerinden öszleri hareketleri tekrar ederler. Bu çalışma sonucu büyüler, büyücülerin zihnine (ruhuna , kalbine hangisi diyorsanız) kazınır. Ve büyü yapıldığı zamanda oradan siliniverir. (evet kesin olarak silinir). Ayrıca büyü yapmak ta büyücüyü yorar, bu yüzden büyülerini ezberlemek için her gün belli bir vakit (tercihen yatmadan önce) ayırırlar. Ve en az 8 saat süre uyuyarak ta dinlenmiş kabul edilirler.
Enerji çekme konusu ise, buna fazla takılmayın derim. Büyülerin yorumlanışına göre büyücülerin enerji çekmesi gibi birşey tam olarak söz konusu değil. Daha çok var olan büyüsel (yada kozmik) enerjiyi alıp kullanıyorlar.