İMLÖ
İMLÖ
Arkadaşlar bu bölümü açmak şart oldu artık.Nedenine gelince, daha önce açılmış ama daha sonra güzel insan Lord Necros tarafından kilitlenmiş bir başlık olan "FRP OYNAMAYI DİORUM DİEN ADAM" (en azından ben bu şekilde hatırlıyorum merak eden arasın bulsun) ve arkasından da forumlarda gördüğüm bir çok msn diliyle yazılmış mesajlardan sonra bunu bir vazife olarak gördüm.
İşte bir kaç protesto yazısı:
KAHROLSUN MSN EMPERYALİZMİ!!!
Ã?IK ARTIK DİLİMİZDEN!!!
BİZİ MAHVETTİN BARİ GELECEK NESİLLER KURTULSUN!!!
Beğendiklerinizi oylamaya açıyorum.
Sakın yanlış anlamayın ben mükemmel değilim benim de yazım hatalarım olmuştur mutlaka ama bunlar aşırı hızlı yazımdan meydana gelmiş ya da çok sinirlendiğimden olmuştur.Hızlı yazım sırasında bir kaç harfin yutulması veya yerlerinin yanlış olması normaldir.
Gelin sizde görüşlerinizi yazın güzel güzel tartışalım, hem düzgün yazanlar (en azından çalışanlar) hem de msn dilini kullananlar.Bu tartışmalar iki taraf içinde çok yapıcı olacaktır.
Bilgilerinize...
İşte bir kaç protesto yazısı:
KAHROLSUN MSN EMPERYALİZMİ!!!
Ã?IK ARTIK DİLİMİZDEN!!!
BİZİ MAHVETTİN BARİ GELECEK NESİLLER KURTULSUN!!!
Beğendiklerinizi oylamaya açıyorum.
Sakın yanlış anlamayın ben mükemmel değilim benim de yazım hatalarım olmuştur mutlaka ama bunlar aşırı hızlı yazımdan meydana gelmiş ya da çok sinirlendiğimden olmuştur.Hızlı yazım sırasında bir kaç harfin yutulması veya yerlerinin yanlış olması normaldir.
Gelin sizde görüşlerinizi yazın güzel güzel tartışalım, hem düzgün yazanlar (en azından çalışanlar) hem de msn dilini kullananlar.Bu tartışmalar iki taraf içinde çok yapıcı olacaktır.
Bilgilerinize...
(<>_<>) -V ----- - ------I .....l l .J..( ) '''...J L Ben dostum. Ne kadar inandırıcı geldiyse!
sitem cümlesi kuramadım ama şu linki vereyim
www.tdk.gov.tr
kullanılası bir site.
dilimize sahip çıkın
www.tdk.gov.tr
kullanılası bir site.
dilimize sahip çıkın
iyi bir seyyahın belirli bir planı yoktur, ulaşmak gibi bir amacı da.
-
Possessed
- Site Çizeri
şöyle bir karıştırma söz konusu :
Hızlı yazarken yapılan yanlışlar yazım hatası değildir.
Ã?rneğin yazdığım bu iki satırda, 'ş, ö' gibi noktalı harfleri noktasız, 'ı' yerine 'i' yazarsam, bazı harfleri koymazsam bunlar yazım yanlışına girmez. Hızlı yazmaktan ve bazen klavyenin İngilizce olmasından veya İngilizce klavye kullanmaya alışmaktan kaynaklanır.
Ama ki, gene yazdığım iki satırdan yola çıkarak, 'ken'i ayrı yazarsam, 'yanlış'ı 'yalnış' olarak yazarsam bunlar yazım hatasıdır. Hızlı yazarken bu hatalar da ortaya çıkıyor; ama yazıyı baştan şöyle bir baştan göz geçirirseniz bu hatalar olmaz. Bazen yazım hatalarında anlam gerçekten değişiyor ve denilmek istenen anlaşılmıyor.
'de'-'ki' bağlaçlarına ve eklerine dikkat edelim. En önemlisi bence bunlar, anlam değişiyor çünkü.
Not : Bir de şunu belirtmek istiyorum. Ben Egeliyim ve Istanbul'da yaşasam da konuşmamda biraz Ege havası vardır. 'Geliyorum' yerine 'Geliyom' diyebilirim. Bu bir hata değil yöresel bir ağızdır, yazarken de hızlı yazıyorsam eylemin sonunu '-yom' olarak yazabilirim, bence bu yazım hatası değildir.
Not 2 : Bu arada, üstteki notta tüm 'de'leri bitişik veya ayrı yazsanız anlamak amma zorlaşırdı değil mi?
Hızlı yazarken yapılan yanlışlar yazım hatası değildir.
Ã?rneğin yazdığım bu iki satırda, 'ş, ö' gibi noktalı harfleri noktasız, 'ı' yerine 'i' yazarsam, bazı harfleri koymazsam bunlar yazım yanlışına girmez. Hızlı yazmaktan ve bazen klavyenin İngilizce olmasından veya İngilizce klavye kullanmaya alışmaktan kaynaklanır.
Ama ki, gene yazdığım iki satırdan yola çıkarak, 'ken'i ayrı yazarsam, 'yanlış'ı 'yalnış' olarak yazarsam bunlar yazım hatasıdır. Hızlı yazarken bu hatalar da ortaya çıkıyor; ama yazıyı baştan şöyle bir baştan göz geçirirseniz bu hatalar olmaz. Bazen yazım hatalarında anlam gerçekten değişiyor ve denilmek istenen anlaşılmıyor.
'de'-'ki' bağlaçlarına ve eklerine dikkat edelim. En önemlisi bence bunlar, anlam değişiyor çünkü.
Not : Bir de şunu belirtmek istiyorum. Ben Egeliyim ve Istanbul'da yaşasam da konuşmamda biraz Ege havası vardır. 'Geliyorum' yerine 'Geliyom' diyebilirim. Bu bir hata değil yöresel bir ağızdır, yazarken de hızlı yazıyorsam eylemin sonunu '-yom' olarak yazabilirim, bence bu yazım hatası değildir.
Not 2 : Bu arada, üstteki notta tüm 'de'leri bitişik veya ayrı yazsanız anlamak amma zorlaşırdı değil mi?
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Açıklama için teşekkürler Possessed, dediğine sonuna kadar katılıyorum ama benim demek istediğim burada,msn usulü yazımdan bahsediyordum.Yöresel ağız alışkanlıklarına diyecek birşey yok ama örneğin;
aman canmı boşver - yazım hatası; klavyeden ve hızlı yazımdan kaynaklanıyor.
aman cnm boşwer - yazım hatası; msn'den kaynaklanıyor.
Benim demek istediğim de buydu,yazım yanlışı olarak söz ettiğimde buydu.
Not 1: Yöresel alışkanlıklar sonucu seninde örnek verdiğin gibi "-yom" yazılabilir bu görmezlikten gelinebilecek bir hatadır, hatta ben buna hata bile demem.Ama bunu abartan arkadaşlarımızda yok değil hani.
Not 2: Türkçe'de olmayan harfleri (w,q,x gibi) sadece ellerini birkaç santim daha uzağa götürmemek için bunları kullanan arkadaşlarımız var.Benim birazda demek istediğim buydu.
Dip Not:Aklıma örnek gelmediği için "Not 1"e örnek yazmadım.Yanlış anlaşılmasın.
aman canmı boşver - yazım hatası; klavyeden ve hızlı yazımdan kaynaklanıyor.
aman cnm boşwer - yazım hatası; msn'den kaynaklanıyor.
Benim demek istediğim de buydu,yazım yanlışı olarak söz ettiğimde buydu.
Not 1: Yöresel alışkanlıklar sonucu seninde örnek verdiğin gibi "-yom" yazılabilir bu görmezlikten gelinebilecek bir hatadır, hatta ben buna hata bile demem.Ama bunu abartan arkadaşlarımızda yok değil hani.
Not 2: Türkçe'de olmayan harfleri (w,q,x gibi) sadece ellerini birkaç santim daha uzağa götürmemek için bunları kullanan arkadaşlarımız var.Benim birazda demek istediğim buydu.
Dip Not:Aklıma örnek gelmediği için "Not 1"e örnek yazmadım.Yanlış anlaşılmasın.
(<>_<>) -V ----- - ------I .....l l .J..( ) '''...J L Ben dostum. Ne kadar inandırıcı geldiyse!
açıkcası ben internette yazılanları çok da önemli bulmuyorum. Msn de veya icqda. Yazsınlar kısa kısa ne olacak. Yani ordaki konuşmalar iki arkadaş arasında, resmi bir dökümandan bahsetmiyoruz ki. Hem konuşma diline de o şekilde geçirmiyorlar veya okulda 'cnm' cart curt yazdıkları zaman dilleri yanar sonra yoğurdu üflerler.
--------------------------------------------------
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
İşte bu dediğin bugün derste arkadaşımın başına geldi. Ã?dev için sunum hazırlanmıştı ve arkadaşım sunumda bilmiyorum kelimesini bilmiorum şeklinde yazmış. Puanı gitti ödevden.veya okulda 'cnm' cart curt yazdıkları zaman dilleri yanar sonra yoğurdu üflerler
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

Benim de arkadaşlarımın başına çok geldi hem de edebiyatta kompozisyon yazarken.Bugün arkadaşım defterinden sınava çalışırken buna benzer imlâ hataları gördüm ve açıkçası dilim tutuldu.Bu kadar mı bütünleştiler msn'le anlamıyorum.
Ben diğer diyorum.Veeeee:
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN MSN
diyorum çünki; bunu bir örnekle açıklayayım:
Bir insan bıçakla birisini öldürüyor.Bu yüzden bıçak o ülkede yasaklanıyor.Bıçakla meyve soyanlara ne olacak.Ayrıca Msn'de kısaltma kullanmamak sizin seçebileceğiniz bir şey.Siz artık Msn'yi ayrı bir dil olarak kısaltma dili olarak görmeye başlamışsınız.Yani Msn'yi düzgün kullanan kişiler böyle şeylere kafalarını takmamalıdır diyorum
Saygılarımlaa.....(Saygılarımla lafı Alıntıdır
)
ALLAH SENDEN RAZI OLSUN MSN
diyorum çünki; bunu bir örnekle açıklayayım:
Bir insan bıçakla birisini öldürüyor.Bu yüzden bıçak o ülkede yasaklanıyor.Bıçakla meyve soyanlara ne olacak.Ayrıca Msn'de kısaltma kullanmamak sizin seçebileceğiniz bir şey.Siz artık Msn'yi ayrı bir dil olarak kısaltma dili olarak görmeye başlamışsınız.Yani Msn'yi düzgün kullanan kişiler böyle şeylere kafalarını takmamalıdır diyorum
Saygılarımlaa.....(Saygılarımla lafı Alıntıdır
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
-
Possessed
- Site Çizeri
Edmond güzel bir ornek vermişsin de, aslında soylenmek istenen 'msn yasaklansın' değil. Senin dediğin gibi kişinin elinde olay. 'msn kullanıcıları' yazarken dikkat etsinler deniyor burda. Bıçağın üstünde de 'adam öldürmeye müsait, çok güzel insan eti keser' yazmıyor, istersen saplarsın onu birinin etine.
Olay şurda, msnde hızlı yazacağım diye dili yok etmekten beter ediyoruz, burda o vurgulanmak isteniyor. Msnde istediğiniz gibi yazın, ilgilendirmez bu kimseyi; ama ki burda milyonlarca insanın önünde sallama bir Türkçeyle yazı yazmak biraz kötü oluyor.
Bu arada Edmond, imzan süper
gördüğüm en iyi imzalardan
direkt merak ettim ve bastım 
Olay şurda, msnde hızlı yazacağım diye dili yok etmekten beter ediyoruz, burda o vurgulanmak isteniyor. Msnde istediğiniz gibi yazın, ilgilendirmez bu kimseyi; ama ki burda milyonlarca insanın önünde sallama bir Türkçeyle yazı yazmak biraz kötü oluyor.
Bu arada Edmond, imzan süper
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Fakat bizim yaptığımız bir hata bu.
KAHROLSUN MSN EMPERYALİZMİ
Ã?IK ARTIK DİLİMİZDEN
BİZİ MAHVETTİN BARİ GELECEK NESİLLERİ RAHAT BIRAK
şeklinde Msn'yi suçlayarak kendi yaptığımız bir şuçu başkalarının üzerine atarak sadece kendimizi kandırıyoruz.
İmza alıntıdır.
(yani bende denedim)
KAHROLSUN MSN EMPERYALİZMİ
Ã?IK ARTIK DİLİMİZDEN
BİZİ MAHVETTİN BARİ GELECEK NESİLLERİ RAHAT BIRAK
şeklinde Msn'yi suçlayarak kendi yaptığımız bir şuçu başkalarının üzerine atarak sadece kendimizi kandırıyoruz.
İmza alıntıdır.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
-
Lord Necros
- Başbüyücü
MSN ve imlâ hatalarının bir arada değerlendirilmesine karşıyım. Bu tamamen yazan kişinin üşengeçliğiyle ilgilidir. Benim MSN'deki halimi pek çok kişi bilir. İmlâ kılavuzu gibi yazıyorum maşallah. Böyle bir internet dilinin meydana çıkmasındaki temel neden halkımızın üşengeçliğidir zira düzgün yazmaya üşenir. Bugüne kadar MSN'de ^ işaretini kullanan sayılı kişi gördüm örneğin. Bugün birisine nasıl olduğunu sorarsanız size "ii" der, "iyi" değil. Tek bir harften bile üşenilir olmuş.
Bir zamanlar ben böyle düzgün yazardım. Sonra sürü psikolojisine uyup bu yazımı bozdum. Uzun süre bozuk şekilde yazdım. Az önceki örnekteki gibi elde yazarken bile o dili kullanıyordum. Eskiden TRT spikerleri gibi konuşan benim, üslubum bozuldu. Eh, bu durumda da acilen eskisi gibi yazmaya başladım.
Ben diyorum ki üşenmeyin. Türkçe'ye sahip çıkın. Yazarken sadece imlâ kurallarına uygun yazmaya çalışmakla yetinmeyin, yabancı sözcüklerin de mümkün olduğunca Türkçe karşılığını kullanın. Anlatım bozukluklarından kaçının. Bunları forum ve MSN konuşmalarınızda fazlasıyla yapmaya başlarsanız göreceksiniz ki konuşmanıza da yansıyacak. İnternet neslini böyle Türkçe'ye geri kazandırmamız lazım.
Ama maalesef ki o neslin çoğu, bu durumla pek ilgilenmiyor.
Bir zamanlar ben böyle düzgün yazardım. Sonra sürü psikolojisine uyup bu yazımı bozdum. Uzun süre bozuk şekilde yazdım. Az önceki örnekteki gibi elde yazarken bile o dili kullanıyordum. Eskiden TRT spikerleri gibi konuşan benim, üslubum bozuldu. Eh, bu durumda da acilen eskisi gibi yazmaya başladım.
Ben diyorum ki üşenmeyin. Türkçe'ye sahip çıkın. Yazarken sadece imlâ kurallarına uygun yazmaya çalışmakla yetinmeyin, yabancı sözcüklerin de mümkün olduğunca Türkçe karşılığını kullanın. Anlatım bozukluklarından kaçının. Bunları forum ve MSN konuşmalarınızda fazlasıyla yapmaya başlarsanız göreceksiniz ki konuşmanıza da yansıyacak. İnternet neslini böyle Türkçe'ye geri kazandırmamız lazım.
Ama maalesef ki o neslin çoğu, bu durumla pek ilgilenmiyor.
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.
Power demands sacrifice.
Power demands sacrifice.
ayrıca konuyu şöyle bir noktaya çekeyim: dünyada en çok msn kullanan 3. ülkeyiz. nüfusumuza göre çok yüksek bi rakam bence.
msnde ben de kısaltma kullanırım ama bunu günlük kullanıma taşımamaya özen gösteririm bence insanlar da böyle olmalı. ben iş yaparken bir arkadaşımla anlaşmam gerektiğinde bazen önemli olan hız oluyor bu gibi durumlarda çeşitli kısaltmalar agitmek gerkiyor ama dediğim gibi internetten yazışma olmadığı durumlarda dikkat etmek lazım.
not: bindokuzyüzseksendört adlı kitabı okuyun okutturun. dil ile ilgili çok güzel noktalar var.
not 2: Edmond ben de yaptım o dediğini : S ama işin komiği ben o tuş kombinasyonunun ne işe yaradığını biliyodum ama senin imzanda görünce pavlovun köpeği misali basıverdim birden : D
msnde ben de kısaltma kullanırım ama bunu günlük kullanıma taşımamaya özen gösteririm bence insanlar da böyle olmalı. ben iş yaparken bir arkadaşımla anlaşmam gerektiğinde bazen önemli olan hız oluyor bu gibi durumlarda çeşitli kısaltmalar agitmek gerkiyor ama dediğim gibi internetten yazışma olmadığı durumlarda dikkat etmek lazım.
not: bindokuzyüzseksendört adlı kitabı okuyun okutturun. dil ile ilgili çok güzel noktalar var.
not 2: Edmond ben de yaptım o dediğini : S ama işin komiği ben o tuş kombinasyonunun ne işe yaradığını biliyodum ama senin imzanda görünce pavlovun köpeği misali basıverdim birden : D
iyi bir seyyahın belirli bir planı yoktur, ulaşmak gibi bir amacı da.