Klon Savaşları Cilt 1: Kamino Savunması (Öizgi rom

Buyrun huzurumuza ey güzide müdavimler. Eşsiz ve sonsuz dehlizlerinde savrulurken, bırakalım ruhumuzu dinginliğinin tadını çıkarsın...
Post Reply
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Klon Savaşları Cilt 1: Kamino Savunması (Öizgi rom

Post by catboy »

İlk kez Yeni Bir Umut isimli Yıldız Savaşları serisinin ilk filminde bahsi geçen bu epik savaş, serinin hayranları tarafından yıllar boyunca merak konusu haline geldi. Klonların Saldırısı isimli serinin kronolojik olarak ikinci, çekilme yılına göre beşinci filminde Klon Savaşları'na neden olan olayı ve başlangıcını izleme şansına eriştik. Ama diğer film olan Sith'in İntikamı'nda ise Klon Savaşları 3. yılına girmiş ve savaşın son aylarından başlamıştık.

Herkes kahramanlık, fekadarlık öyküleri içeren bu savaş hakkında daha çok şey öğrenmek istiyordu. Serinin yaratıcısı George Lucas hayranlarını dinledi ve bu savaşa odaklandı son yıllarda. Ã?nce bir bir anime serisiyle başladı ve 2. ve 3. filmi birbirine bağladı. Ardından Klon Savaşları animasyon filmiyle seriye yeni bir soluk getirdi. Bu da 5 sezon sürecek bir animasyon dizisinin temellerini attı, ilk sezonu biten dizinin ikinci sezonu yakında başlayacak yine.

Klon Savaşları çizgi roman serisi de dilimize çevrilmiş olarak üç cilt halinde piyasaya sürülecekti ve sonunda beklenen ilk cilt olan Kamino Savunması piyasaya çıktı. Yakında diğerleri de gelecek. şimdi burada sizden dün akşam bir solukta bitirdiğim bu güzide çizgi romandan bahsetmek istiyorum.

Image

Birbirini takip eden üç hikayeden oluşuyor. Aradaki cilde ismini veren çizgi romanda üç bölüme ayrılmış durumda. Bu durumda toplamda elimizde beş hikaye oluyor.

Kısaca öykülerden bahsetmek gerekirse:
1- Fedakarlık: Bu öyküde Aayla Secura, kayıp jedi Quinlon Vos'un izindedir. Vos ise bir hırsız ile beraber Kont Dooku'nun planlarını saklayan ünlü şuç lideri Bay Zenex ile uğraşmaktadır. Ayrılıkçıların planlarını çalmak için Aayla, Vos'a yardımı kabul eder, ama diğer jedilar gibi savaşa general olarak katılmayı kabul ederse.

Ã?yküde hoşa giden ayrıntılar jediların irade, özgürlük ve savaş-barış ikilemi konularında kafalarında meydana gelen çelişkileri çok harika bir şekilde işlemiş olması. Yoda ve Usta Windu arasındaki diyalog öyle insanı okurken derinden etkiliyorki okurken çizgi romanın içinde kayboluveriyorsunuz. Fedakarlık, aşk, ihanet üzerine kurulu bu öyküde öyle bir sürprizle okuyanları dumur ediyor ki asıl öyküye geçtiğimizde kendimizi artık savaşa hazır hissetmiş oluyoruz.

2- Kamino Savunması: Kelle Avcısı Jango'nun DNA'larından üretilen ve bizzat kendisi tarafından eğitilen klonların üretildği Kamino gezegenine ayrılıkçılar saldırı düzenlemektedir. Üç bölüme ayrılmış öyküde ilk bölümde jediların savaş hazırlığı ve jediların gözünden savaş anlatılırken, ikinci öyküde klonların gözüyle savaşı, son bölümde de ayrılıkçıların gözünden savaş anlatılır.

Hiç seriyi bilmeyenler için Anakin Skywalker tanıtılır. Geçmişe gittiği yolculuklar Lost'u anımsatmaktadır. Flashbacklarde Qui-Gon ile tanışması, annesini kaybetmesi, annesini öldüren haydutları nefretle öldürmesi, Padme ile evlenmesi gibi anıları okuyucuya anlatılır. Geleceği gören rüyaları ise öykünün belkemiğini oluşturur.

Obi-Wan, Anakin'e karşı kendini yetersiz hissetmektedir. Onun ustası olmasına rağmen onun sorunlarına karşı bir türlü çözüm getirememek kendini zayıf hissetmesine yol açacaktır. Bu diyalog her şeyi bitirir zaten: "Onu ben seçmedim ki, ustam Qui-Gon'a söz verdim. Ã?yle padavanım oldu." "O zaman artık padavanını seçme vaktin gelmiş demektir."

Anakin'in kafasını dinlemek için bir droid ile uğraşması, çocukluğundaki saf ve masum duyguları özlemesi ve Obi-Wan'ı kurtarmak için hiç düşünmeden ileri atlaması gibi detaylar öyle güzel harmanlanmış ki çizgi romanı bırakamıyorsunuz bile.

3- Bölünme: Benim favori öyküm bu oldu itiraf etmek gerekirse. Usta Windu, savaşta klonlara generallik yapmayı reddeden ve Cumhuriyete olan inançları azalan jediları ikna etmek için yolculuğa çıkar. Kont Dooku da suikastçisi Ventress'i peşinden gönderir.

Hain kim oyununun olynandığı bu öyküde sürpriz karşısında benim gibi eminim sizler de dumur olacaksınız. Okuyun, bu öykü gerçekten de çok süper olduğu için fazla anlatmak istemiyorum. Gerçekten de öyle güzel kurgulanmış ki bayılacaksınız...

şimdi genel tabloda bir inceleme altına alalım:
+Klon Savaşları'na doyacaksınız.
+Filmlerde geride kalmış karakterler daha ön planda tutulmuş.
+Yoda'nın felsefik sözleri unutulmamış.
+Anakin karakteri zekice hiç bilmeyenler ve seriyi ezbere bilenler için de hiç sıkmayacak bir biçimde tanıtılmış.
+Dumura uğratan sahneler (hiç bir filminde bu kadar dumura uğramamıştım o derece)
-Meşhur geveze drodilerimizden haber yok!
-Daha fazla öykü olsa iyi olurdu, parası biraz fazla kaçmış. Sanki verdiğiniz paranın yanında daha fazla öykü ve sayfa olmalıydı dedirtiyor.

Son sözü Usta Windu söylesin: "Planında ufak bir kusur görüyorum. Daha ölmedim..." (İşte burada bıraktım çizgi romanı ve 5 dk güldüm, cuk yerinde bir laftı çünkü...)
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Hah, ben de alsam mı almasam mı diyordum, görmüştüm geçen. Güzele benziyor, Star Wars arşivine katmak için. Bir sonraki rastlayışımda alırım o zaman :D Sağol be Kedioğlan, sen olmasan almazdım ha :P
Image
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Güzel inceleme catboy!
Aslında Türkçe çizgi roman açısından müthiş de bir gelişme. Daha çok böyle çizgi roman istiyoruz yani. Bu çizgi romanı çevirip basan yayınevini çok takdir ediyorum ve çalışmalarının devamını bekliyorum. JBC idi sanırsam yayınevinin adı. Yayınevini kuran adamın bir röportajını okumuştum, daha çok çizgi roman çevirip basmak istiyormuş. Umarım uğraşılarının karşılığını kat kat alır. Ben de kesinlikle alacağım bu çizgi romanı. Ama geçen gün Macbeth'i aldım, önce onu okuyayım haftaya falan almak istiyorum Klon Savaşları'nı. Lafı gelmişken belirteyim, Macbeth de çok sağlam bir çizgi romana benziyor, okuyup bitirdikten sonra daha düzgün yorum yapabilirim.
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Yıldız Savaşları serisinin hayranının elinde bulundurması gereken bir çizgi roman bence, diğer ciltler de çıksın hemen diye bekliyorum... :)
Post Reply