white wolf

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Hah işte gerçektende kimse yeni sistemde caine kalkacak hepinizi yiyecek demiyor,ama ben densin istiyorum,eski sistemin siyasi örgüsü,mitolojisi yada atmosferini yeni sistemde göremedim.Sabbath camarilla kısıtlamasını istiyorum,o politik çelişkileri istiyorum.

Gehenna gelmek zorunda demişsin neden zorunda yani oyunlarımda gehanna miti var,peki bunun mitden öte birşey olup olmaması benim elimde değilmi,gehenna'ya mecbursun demek en başta whitewolf'un ruhuna aykırı.Onuda geçtim gehenna niye benim oyuncularımın oyunu sürdürdüğü dönemde olmak zorunda olsun,belkide bu dönemden 1000 yıl sonra gerçekleşecek.Kitapları okumakla bağlı kalmak arasında çok fark vardır,örneğin ben wormwood'u oyunumda kullanırım belki ama bunun bir gehenna hikayesi olması gerekmez.

Zar sistemi ise bahsedebileceğim bir unsur değil henüz,çünkü yeni sistemi o kadar detaylı incelemedim,bu yakınlarda başlamayı düşünüyorum.Bu sebeple sistem dinamikleri hakkında yorum yapamam.Ama savaşta çok zar atmak benim için pek problem değildi hiç bir zaman,zaten whitewolf yapısı gereği savaştan uzak bir sistemdir.Ayrıca zar olayı değiştirilebilir bir olaydır,yani beğenirsem kendi oyunlarımda çok rahat yeni WOD'un zar sistemini kullanabilirim,bu sebeplerle zar olayı benim kıyaslama kıstaslarımın tamamen dışında yer almakta.

Ayrıca bundan sonrada WOD oynamaya ve oynatmaya devam edeceğim,ve bu oyunlar eski WOD evreninde sürecektir,bunun için yeni WOD kitaplarını okumam gerekmiyor yani.Ha yeni WOD'u daha detaylı incelemiyecekmiyim elbette ki yeni wod'uda okuyacağım.Ama ilk başta belirttiğim unsurların okuduğum kadarı ile yenisisnde daha yapay olması beni yeni sistemden uzaklaştırdı,yani atmosferi bana göre daha zayıf ve beni ilgilendiren en çnemli noktada bu.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

Bencede sen bir sistemin içine gir çık ondan sonra karşlıklı olarak eski yeni karşılaştırması yaparız.

Yeni sistemina artıları nelerdir?

1 - Diğer oyun sistemlerinde olduğu gibi şart koşulan 4 sayfa karakter kağıdı yoktur Conan vs gibi. Bir başlangıç karakterini 15 dakka da hazırlayıp oyuna girersiniz hade konseptede derin bir karakter olsun diye 1 saat verdiniz 1 saat içersinde cillop gibi karakter elinde oyununa başlarsın. Benim 3.5 ve Conanda gördüğüm işin aritmetiği ile uğraşıp karakter yaratana kadar oyun oynayacak enerjisi kalmıyor insanın. Sonuçta nwod derinliğinden birşey kaybetmeden gereksizliklerden kurtulmuş bir sistem.

2 - Benim 5 celerityim var olayınıın bitmiş olması dolayısıyla 3 saat süren çarpışmaların olmayışı. Ekstra hareketlerin olmayışı zar bölmenin olmayışı. Silahların ölümcül olması. Yane ben deniz vampir 3 tane AK-47 li adamın önünde banamısın demeden dans ediyorum olayının kalmayışı. Bu gerçeğin Kurtadamlar içinde geçerli olması sadece giftlere disiplinlere güvenerek birşeyler yapmak yerine oturup kafa kullandırmayı zorunlu kılması. Artık 3 ana doğaüstü yaratığın ortak paylaştığı sistemden sisteme değişen uyumsuz kuralların olmayışı dolayısıyla 3 gurubuda tek hikayede rahat rahat oynatabilmek.

3 - Meta hikaye arka planda sen yaparsan yap değişmeyen bir hikaye oluşu dayatmasının kaldırılması. Ve herşeyin ST'nin yaratıcılığına bırakılması. Oturup istediği hikaye öğelerinden yararlanarak ucsuz bucaksız bir evren oluşturabilmesi çok büyük bir artı. Yane Nwod tembel ST ye göre bir sistem değil çünkü oyuncularına ama öyle olmaz çünkü kitap böyle diyo diyerekten işin içinden çıkamaz o kafa yapısına sahip ST'ler.

Özetliyecek olursak yeni sistem eskisinin başarıyla geliştirilmiş versiyonudu. Adamlar yıllardır edindikleri birikimleri oyunculardan aldıkları verileri çok güzel harmanlayıp mükemmel olmasada mükemmele yakın bir hikaye anlatım sistemi yaratmışlar.r
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

tabiki oynatmaya devam et .. sistemi uyarlayabiliyosan uyarla o daha da güzel..yalnız bariz attributesel ve skillsel değişiklikler var onlara da dikkat et. Sana kimse olay Caine yüzünden çıktı demek zorunda değil oyunlarda eğer White Wolf oyunları dediğin gibi özgür bırakan oyunlarsa. Kaldıki tek özgür yanın hayalgücündür, yani oyunlarda seni tek sınırlayan hayal gücündür. şimdi kimse sana Caine demiyo ama herkesin dilinde Dracula , Longinus hatta ve hatta Lillith isimleri var, araya Cainei koymak senin elinde..eskiden olsa komünist ya da milliyetçi vampir fikri komik olurdu.neden diye sorarsan bu ikiside eğer stereotypelar içinde düşünülürse brujah olurlardı ve muhtemelen herhangi bir rave ortamında beraber takılabilirlerdi, ama şimdi farklı ideoloji kavramı daha da ön planda , covenant mantığı bu fikir üstüne kurulu. Klan kısıtlaması yok, yani ben tremereim en rahat ettiğim yer bizim chantry ya da nosferatuyum nalet olsun appearence 0 o yüzden lağımda yaşamak zorundayım demek gibi bir zorunluluğun yok.
Politik çelişkiler hat safhada.
Gehenna gelmek sorunda derken dikkat edersen eğer metaplot çizgisinde ilerliyosan bariz son vardır dedim, Gehenna var ve gelecek demedim.
Atmosfer daha zayıf derken de katılamıycam çünkü atmosferi zayıf ya da güçlü ya da solunabilir kılan içindeki oksijen oranıdır. Sistem sana atmosferi hep default olarak aynı verir. bu bütün sistemlerde böyledir. o atmosferi solunabilir hale getirmek sana kalmış birşeydir. yani sen eğer oyunlarında yoğunluk sağlayabiliyosan başarı sana aittir sisteme değil.
Saygılar
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Oyunların, kendilerini çekici ve cazip kılan çeşitli karakteristikleri vardır. Kitaplarını alırsın, okursun, incelemelerde bulunursun. Ama dediğim gibi, öyle karakteristikler vardır ki, oyunun temasını direkt olarak açıklar sana. D&D character sheet ine bakarsın, skiller ve feat ler görürsün, bu sana oyunun gayesini hemen hemen açıklar. WOD character sheet ine bakarsın, statlar ve attribute lar görürsün, bu statlar ve attribute lar sana oyunun gayesini hemen hemen açıklar. Alternity character sheet ine bakarsın, bu sana oyun hakkında az çok fikir verir. Fadig Sun ı incelersin(Old World of Darkness System Creator larının Whitewolf tan ayrıldıktan sonra ortaya koydukları sistem) oyunun konseptini anlarsın. Aynı şekilde kitapları ve gerek içinde yazan kuralları, gerekse hikayelerini okuduğun zaman bunların tümü oyun hakkında seni fikir sahibi yapar.

şimdi, öncelikle "öğren de gel" demeyi bırakalım. New WOD sistematiğini öğrenmenin kimseyi kastıracak bir yanı olduğunu sanmıyorum. Olaya burdan doğru bakalım. Sistem ayarlarının düzenlendiğinden bahsediliyor, eski sistemin kastırıcılığından bahsediliyor.
Burada benim söyleyecek hiçbir sözüm yok. Bir arkadaşımın(Murat Abi) daha dün bana söylediği sözler duruma noktayı koyar nitelikte;

Murat:"ömrünün üçte birini dakikada sekiz kere Thac0 hesaplayarak geçirmiş bir kuşak olarak yeni sistemler bize çocuk oyuncağı geliyor tabii..."

Yine diğer bir arkadaşım Orkun da old WOD için şunları söylemişti;

Orkun:"WOD ın en beğenilen yanı, içinde barındırdığı mitler, sahip olduğu hikayeler ve ST ye Hikaye Yaratma konusunda sunduğu esnekliktir. WOD ı WOD yapan budur..."

şimdi bi bunları düşünelim. Yeni sistemi az çok inceledim, kendi açımdan pekte çekici bir yanını görmedim. Bana daha çok D&D leştirilmiş bir World of Darkness gibi geldi daha çok. Bütün o gerçek dünya ile alakasız kültler, Camarilla Sabbat ilişkisinin ortadan kaldırılması(Ama nedense en önemli noktalarda yine maalesef eskiye bağlı kalmışlar, bağlı kalmak zorunda kalmışlar) vs. şimdi bunları da birer birer saymak istemiyorumda, esas New World of Darkness ın bana eskisinden fazla birşey katamayacağını düşünüyorum.
Bilemiyorum yine oynayacak adam bulursak oynayacağız ama kitaplarını şöyle bi incelediğimde benim üzerimde pekte çekici bi yan uyandırmadı...

Bilmem anlatabiliyor muyum?...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

Valla bende Kolay Kolay d ve d oynamam. Zevkler ve renkler diyelim ama şundan adım gibi eminin yüz yüze gelsek senin kolay öğrenilir mekanik önemli değil dediğin oyunu öylesine göz gezdirmekle anlayamayağını sana anlatır gösteririm.
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

Birde oyuncularımızın çoğunun kitapları okuyup anlamak konusunda tembellik yaptığı bir memlekette epey de kastırır ve kastırıyor.

Ve nwod tek oynmada sindirilecek evrenlere sistemlere de sahip değil. Dediğim gibi olay tecrübe ben oynamadığım icüğünü bücüğünü çıkartmadığım oyunlara laf etmem.
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Göz gezdirmek demedim, açıp kitapları incelemek, okuyup öğrenmek dedim aslında.
Mutlaka ki oyun sistemini anlamanın ve uygulamanın belli zorlukları vardır, ama bunların daha önce gördüklerimizden ve öğrendiklerimizden çok daha farklı ya da zor olacağını sanmıyorum. Ki World of Darkness sistemi ile dikkat çekmemeli bence, oyunlara tat veren esas yani drama ve atmosferdir. Oyunlarda sürekli sistem kasıp zar atmayız, sürekli tiyatral bir döngü rol yapma mantığı süregelir(Bunları burada anlatmama bile gerek yok herkesin bildiği şeyler aslında). Zaten sürekli sistem ayarları önplanda olsaydı kimse oyundan haz etmezdi...
Last edited by Eldarin_ on Wed Feb 08, 2006 9:17 pm, edited 1 time in total.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

Edit olsa ne güzel olcek.

Yeni sistem neredeki kritik noktalarda eskiye bağımlı kalmış? Ben Caine veya şu kesin kez tartışmasız olmuştur dayatmasını görmüyorum açıkça.

Ve gerçek dünyayla alakası yok diyorsun ama orderlar, covenantlar, ve tribelar dünyadaki politiki , oluşumları, dogmaları temsil ediyorlar.

Istersen ZB forumundaki Arcana Imperii başlığını bir oku. Olay St biter. Alt yapı var dayatma yok önemli olanda bu.
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Arcane İmperii yi okudum, açıklanmış orada sistem ve Beyoğlu örneği.

Çok basit bir örnek olarak Masquerade i veriyorum sana...
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

Masqurade i nasıl veriyorsun masqurade orijin sabittir sonuçta caine nin hikayesinin klanlar göre versiyonlarılya hareket ödersin o sınırlar içersinde kalırsın eğer mantıki yapısını korumak istiyorsan hikayenin.

Requiem yereldir hikaye olarak Masqurade evrensel. Ben Evrensel dayatma olmayan bir sistemi tercih ederim bu renkler ve zevkler dir. Ama Requieme d ve d leştirilmiş Masqurade demek abese iştigaldir.
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Evet bende masquerade in nasıl bir örnek teşkil ettiğini anlamadım..
Masquerade kötüdür de denmiyor. Sadece kısıtlayıcı deniliyor. Hikaye anlatan kişinin hikayesini oluşturmak için daha geniş bir alana sahip olduğu bir sistem sizce kötümüdür?? Aradığınız nedir ki aradığımı bulamadım deme ihtiyacı hissetmişsiniz?? Kalkıp bütün dünyanın suyunu çıkarabilecek antedeluvianların olmayışı yeni gelen hikaye tarzını zayıf kılmaz aksine yaratıcılığı daha çok teşvik eder diye düşünüyorum.

Olay köken açıklamaksa sadece caine değil de , bir çok fikrin olması bile daha güzel geliştirilebilir bir hikaye olduğunu kanıtlamaya yeter sanırsam
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

oWOD da vital nokta olarak nitelendirebileceğimiz bazı noktaların nWOD da da bulunduğunu söyledim. Bunun bir zorunluluk olduğundan da bahsettim. Bana bunların neler olduğunu sordunuz, bende size "The Masquerade" i örnek verdim. Camarilla yok artık diyorsunuz. Ama the Masquerade var, the Progeny var, the Destruction var. şehirleri ve bölgeleri koruyan aklıselim her prens hala Camarilla'nın kurulumunda ortaya attığı geleneklere bağlı, Sabbat lar bile bunları dikkate alıyorlar.

şimdi olaya dar bir açıdan bakıyorum ve görüyorum ki nWOD da RP sel açıdan kısıtlar hala devam ediyor. Bu kısıtlar olmak zorunda çünkü. Bu bakımdan nWOD ın bana eskisinden fazla bir getirisi olacağını sanmıyorum.

Kültlere gelecek olursak, politik çağrışımlar uyandırabilir. Ama bunu D&D de yapıyor zaten. FR deki organizasyonlarda günümüz dünyasındaki politik çağrışımlar görebilirsiniz. Ama buna karşın, birçoklarını oWOD a bağlayan şey içinde barndırdığı reel olaylar, paradoxlar ve bunlarla çeşitli oynamalar yaparak önümüze sunmaları. Daha önce duymuş olduğumuz olayların, hikayelerin altına birer numara ve işaret gizlemeleri insanın daha bir ilgisini çekiyor. Yoksa Forgotten Realms ta da Ed Greenwood günümüz dünyasından esintiler yaratmakta. Ama bizim ilgimizi çeken esas şey bu değil tabiiki. Bu pek hoşunuza gitmeyecek muhtemelen ama böyle.

Antediluvianlar, Methuselahlar, kehanetler...Bütün bunlar tamamen ST nin elindedir. Kitaplarda bunlar için "Böyle olacaktır" denilmez. Farklı seçenekler sunulur, farklı ihtimallere değinilir, ST ye fikir verilir, tavsiyelerde bulunulur, ama bunların ötesinde fikirlerde ST tarafından pekala tasarlanabilir. Oyun hayalgücüne hitap ediyor her halükarda.

Hikayeler açısından yerellikten, genellikten bahsedilmiş. Bunu biraz daha açabilir misiniz?
Morningrise
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Morningrise »

Benim yazdıklarım yanlış anlaşılmış. Benim WoD un yeni sisteminden herhangi bir sıkıntım yok. WoD'un yeni oyunlarından sıkıntım var.

Mage the Awakening denen hedeye güzel güzel baktım. Baktım, bakmaz olaydım. Sphere, correspondence, avatar, quintessence tarzı şeylerin uçmasını, yerlerini abidik gubidik space, soul cinsinden abukluklara bırakmasını ve item bulabilirseniz paradokstan bile yırtmanızı geçeyim de, ( ki bunlar düzgün yapılsaydı "peki güzel" derdim ama değiştirelim derken daha da kötüye götürünce, ister istemez soğutuyor ) nerede eski Mage havası? Ascension'da da Sorcerer's Crusade'de bir hava vardı. Oyunun her yerinden yeni bir detay, bir orjinallik sızardı. Bizim "Geleceğe Dönüş" filmlerinden kabarık saçları ve pörtlek bakışları ile hatırladığımız dahi doktor Emmett Brown'un Sons of Ether geleneğinden bir büyücü olduğunu okuduğumda nasıl dumur olduğum hala aklımda. Her yerindenden ciddi ciddi üzerinde düşünüldüğünü haykırıyordu adeta eski Mage'ler. (Tabii diğer eski oyunlar da öyle. Haşhaşin'ler olayında yaşadığım dumur da unutamadıklarımdandır wod konusunda.)

Ama bu? Bu?

Yeni Mage afedersiniz ama, resmen "Abi güzel bişiler gelmiyo aklıma, gel biz iki ucuz fantastik öğe sokalım, dünya tarihinden de minik bir öğe koyduk mu eski havayı kısmen verir, dandik diyenlere de değişiklik bu deriz yırtarız, hadi" mantığıyla yapılmış bir oyundur Mage: the Awakening.

" Develer tellal, pireler berber iken, bir adada ejderhaların etrafında döndüğü bir kule vardı... " Bu parça, Mage the Awakening'den bir parçanın azıcık masallaştırılmış halidir, orjinaldir ama. Evet, bu yukarıdaki mantığın ürünüdür. Yazık diyorum.

Ã?nce müthiş oyunlar yapıp ardından batırmak veya sonlandırmak, Whitewolf'un yeni stratejisi sanırım. Aaa, zaten eski nesilde tutmayan dünyaları bahenelerle uçuruyorlardı di mi? Dur bakayım en son Ravnos mu, Soul Nuke mu ne hatırlıyorum ama...
cynicalhope
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by cynicalhope »

O zaman sen gel pazar günkü anlattığım oyunu seyret mekaniğin ve hikayenin ne kadar tıkır tıkır çalıştığını gör.
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

evet mesela ben gidip göreceğim :D

ama quintessence ve correspondance gibi kavramlar hala varlar.isimlerinin değiştirilmesine bu kadar hislenebileceğini düşünmezdim birilerinin. bunun yanında soul dediğin o abidik gubidik kavram insan ruhunu temsil ediyo bu sebeple abuk olmasa gerek..

nerde eski mage havası demişsin, demekki yukarıda yazanları hiç okumamışsın..beş posttur havanın sistemden değil stden kaynaklandığını söylemeye çalıştık. atmosferi oyuncular ve st oluşturur dedik yoksa sana en muhteşem oyunu verseler ve sende üstüne yatıp uyusan o sistem güzel olmaz çünkü gelişemez.

evet white-wolf muhteşem oyunlar yapıyo yapmaya da devam ediyo, mükemelliğini görmeye çalışmak lazım, bişeye tukaka demeden önce neden böyle yapıldığını anlamak lazım..
Post Reply