paradokslar
-
MaNiak
- Gölge Ustası
paradokslar
arkadaşlar kendi paradoksunuzu yazın bu paradoks çözülmez deyim bizlerde çözmeyi deneyellim
misal
alttaki cümle yanlıştır
üstteki cümle doğrudur
paradoks sahibi zortezurtek
misal
alttaki cümle yanlıştır
üstteki cümle doğrudur
paradoks sahibi zortezurtek
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
"Özülme ki şair sözü elbette üzücüdür."
Bu da bir şairin paradoksu. Elimde bunlarla ilgili bir Bilim-Teknik dergisi vardı ama bulmam imkânsız. Belki internette de bulunabilir böyle paradokslar. Aklıma gelen birkaç paradoksu daha yazayım:
"Ben yalan söylüyorum."
"Bir köyde bir berber varmış, bu berber sadece kendi saçını kesemeyenlerin saçını kesermiş. Bu berber kendini tıraş edebilir mi?"
Bu da bir şairin paradoksu. Elimde bunlarla ilgili bir Bilim-Teknik dergisi vardı ama bulmam imkânsız. Belki internette de bulunabilir böyle paradokslar. Aklıma gelen birkaç paradoksu daha yazayım:
"Ben yalan söylüyorum."
"Bir köyde bir berber varmış, bu berber sadece kendi saçını kesemeyenlerin saçını kesermiş. Bu berber kendini tıraş edebilir mi?"
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..-
Firble
- Forum Yöneticisi
Zamanda yolculuğun olduğu varsayımı ile başlatılan bir paradoks...
Geçmişe dönüp iki yıl önceki kendinizi öldürdüğünüzü varsayalım..
Ama geçmişteki kendinizi öldürürseniz iki yıl sonra var olmaz.. Ve dolayısı ile kendinizi öldüremezsiniz.
Ama eğer kendinizi öldüremezseniz ölmemiş olur ve iki yıl sonra var olabilirsiniz. Ve kendinizi öldürebilirsiniz.
Ama o zaman da yine var olmazsınız.
... Böyle gidiyor.
Ama geçmişteki kendinizi öldürürseniz iki yıl sonra var olmaz.. Ve dolayısı ile kendinizi öldüremezsiniz.
Ama eğer kendinizi öldüremezseniz ölmemiş olur ve iki yıl sonra var olabilirsiniz. Ve kendinizi öldürebilirsiniz.
... Böyle gidiyor.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
-
yeminer
- Kullanıcı

Ã?özüm önermem bu paradoksa karşı olacaktır. Doğal olarak bu bir paradoks olduğu için standart bir çözüm getirilemez ama üçkağıtçılıkla çözüm önerileri getirilebilir.alttaki cümle yanlıştır
üstteki cümle doğrudur
alttaki cümle yanlıştır : Sözünden belli bir referansın altındaki cümlenin yanlış olduğunu varsayarsak biz bu referansı "üstteki cümle doğrudur " olarak belirlersek bu cümleden sonra yazılan cümle yanlış olacak ama bunun üzerinde olan cümleler de doğru olacaktır. Yani kısacası "üstteki cümle doğrudur " doğru olacak ve bundan dolayı "alttaki cümle yanlıştır da doğru olacaktır".
Kısacası yeminer önermesi:
Burada bri paradoks yoktur, ikisi de birbirlerini destekleyen cümlelerdir.
:evillaugh:
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
güç amacın, k
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Yanlız zaman yolculuğu olduğunu var sayarsak paralel evrimler teorisinide gerçek sayabiliriz. Bu durumda alternatif zaman kavramı devreye girer ve öldürdüğün kişi senin alternatif bir gelecekteki paralel diyardaki sen olacaktır.Zamanda yolculuğun olduğu varsayımı ile başlatılan bir paradoks...
... Böyle gidiyor.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
-
Firble
- Forum Yöneticisi
Zaten sanırım paralel evrenler teorisi ilk olarak bu sorun söz konusu olduğunda gelişmiş... Daha önce tek bir evrendeki tüm gerçekliğin değiştiği varsayılıyormuş zamanda bir şey değiştidiğinde...
HARBE GİDEN
-
yeminer
- Kullanıcı

-Bu söz yalandır diye çözüm getirirdim ben. (Gerçi paradoksa çözüm önerisi böyle olamaz. Bi daha deneyeyim)"Kesinlikle hiçbirşey kesin değildir" sözü ne derece kesindir? cevap bekliyorum
-Kesinlik sınırlanamayacak bir kavramdır, kesin de neye göre, kime göre kesin ? Bu önermede de bana göre a şahsının "hiçbirşey kesin değildir" sözü kesindir. Diyip doğru bir cümle haline getirebilirz.
Ayrıca bu tür kendini yalanlayan sözler çok yaratıcı paradokslar değil
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
güç amacın, k
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Bu söz kesin değildir. Yani hiçbir şey kesin olmayabilir ama kesin de olabilir. Eğer bir çözüm varsa bu paradoks olamaz herhalde.SacoKhan wrote:"Kesinlikle hiçbirşey kesin değildir" sözü ne derece kesindir? cevap bekliyorum
Benden size üzerinde düşünecek birkaç paradoks daha:
"Burada tek kural kuralsızlıktır."
"Tek bir şeyden eminim; o da hiçbir şeyden emin olmadığım."
@Yeminer: Berber ve şair paradokları daha zorlayıcı paradokslar kategorisine giremez mi?
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Daeya
- Kullanıcı

Geçerli sayarmısınız bilmiyorum ama şöyle birşey ;
Soyut şeyler somut olsaydı nasıl olurdu? şöyle ki susamak nasıl birşey olurdu da biz susardık? Ya da teşekkür etmek nasıl bir şey olurdu da biz teşekkür ederdik?
Soyut şeyler somut olsaydı nasıl olurdu? şöyle ki susamak nasıl birşey olurdu da biz susardık? Ya da teşekkür etmek nasıl bir şey olurdu da biz teşekkür ederdik?
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Sanırım paradoks sayılmaz ama güzel konuymuş, bu apayrı bir başlık konusu. 
Bütün genellemeler yanlıştır.
Değişmeyen tek şey değişimdir.
Kural 1: Bu kuralı uygulamayın.
Bir huhuk öğrencisi öğretmeniyle anlaşma yapar: İlk davasını kazanırsa öğretmenine para verecek, kaybederse vermeyecektir. Uzun süre geçer ve öğrenci davaya katılmaz. Ã?ğretmeni de öğrencisine dava açar. Ã?ğrenci para öder mi, ödemez mi?
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Ã?ncelikle mantık hatası var çünkü eğer öğretmeniyle iddiaya girerse yaptığı başarılı birşey için para kazanması lazım neden öğretmeni para kazansınki.Kaybettiği zaman öğretmenine para ödeme koşulu olsunki çocuk hırs yapsın. Bana göre bu çocuk çok gerzek olduğu için ne yaparsa yapsın öder. Hatta anlaşma yapmasa bile ödetir öğretmeni.Kutluyorum bu arada bu öğretmeni çok kurnazmış, bulmuş safı kandırıyoBütün genellemeler yanlıştır.
Değişmeyen tek şey değişimdir.
Kural 1: Bu kuralı uygulamayın.
Bir huhuk öğrencisi öğretmeniyle anlaşma yapar: İlk davasını kazanırsa öğretmenine para verecek, kaybederse vermeyecektir. Uzun süre geçer ve öğrenci davaya katılmaz. Ã?ğretmeni de öğrencisine dava açar. Ã?ğrenci para öder mi, ödemez mi?
And i still wonder if you ever wonder the same!...
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Bunu bir sigorta olarak düşün. Ã?ğretmen öğrenciye özel ders veriyor ve derslerin etkili olacağını garanti ediyor. Bu yüzden de ilk davasını kaybederse para almayacak. Olay bundan ibaret. Ayrıca ayrıntılara da fazla takılmamak gerektiğini düşünüyorum. Yoksa "Bir köyde bir berber varmış, bu berber sadece kendi saçını kesemeyenlerin saçını kesermiş. Bu berber kendini tıraş edebilir mi?" paradoksundaki berberin prensibinde de hiç mantık yok.SacoKhan wrote:Ã?ncelikle mantık hatası var çünkü eğer öğretmeniyle iddiaya girerse yaptığı başarılı birşey için para kazanması lazım neden öğretmeni para kazansınki.Kaybettiği zaman öğretmenine para ödeme koşulu olsunki çocuk hırs yapsın. Bana göre bu çocuk çok gerzek olduğu için ne yaparsa yapsın öder. Hatta anlaşma yapmasa bile ödetir öğretmeni.Kutluyorum bu arada bu öğretmeni çok kurnazmış, bulmuş safı kandırıyo
Olayın paradoks kısmı ise, eğer öğrenci para vermediği için davayı kaybederse ilk davasını kaybettiği için para vermemesi gerekecek. Ama davayı kaybettiği için de para vermesi gerekecek. Eğer davayı kazanırsa da para vermesine gerek kalmayacak ama ilk davasını kazandığı için de para vermesi gerekecek.
Yani bu durumda hiç davaya girmeyip kendisine dava açılmasını sağlayan öğrenci kurnaz sayılıyor. Ã?ğretmen ise öğrencinin tuzağına düştüğü için pek kurnaz sayılmaz. Neyse, paradoksların sonuçları ayrıntılarından daha önemli.
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..