FRP'siz fantastik edebiyat olur mu?

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
KKGB
Kullanıcı
Kullanıcı

FRP'siz fantastik edebiyat olur mu?

Post by KKGB »

Sizce FRP oynama ile arası pek olmayan bir kimse iyi bir fantastik kurgu yazarı olabilir mi?Görüşlerinizi bekliyorum.
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by occultsearcher »

Olabilir, niçin olmasın?
Bizim şu anki problemimiz genel olarak FRP'yle Fantastik Edebiyatı iç içe sokmaya çalışmamız bence.
Tolkien hayatında FRP oynadı mı?
Robert Jordan GM'lik yaptı mı?
Barış Müstecaplıoğlu'nun kendi iddiasına göre "fantastik bir kitap dahi okumadan" yazmış fantastik dörtlemesini. Ki oldukça yaratıcı ve gerçekten fantastik bir seridir kendisi.

Bunlar birbirleriyle tam olarak koşut ilerlemiyorlar ya. Yani çok yakınlar şüphesiz ve ikisi de birbirinden besleneBİLİR(zorunda değildir).
Ben böyle düşünüyorum en azından. Çok illa öyle olmalıdır demiyorum ama alakasızca gayet fantastik eser yazılabilir.
Yok sen sadece kılıç ve büyü edebiyatını kast ediyorsan, çok yakındırlar. Ama genel olarak fantaziyi kast ediyorsan(Borges amcaya bir selam çakmak adettendir), o zaman HİÃ? alakası YOKTUR bile diyebiliriz, niye diyemeyelim?..
M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth"
KKGB
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KKGB »

occultsearcher wrote:Barış Müstecaplıoğlu'nun kendi iddiasına göre "fantastik bir kitap dahi okumadan" yazmış fantastik dörtlemesini. Ki oldukça yaratıcı ve gerçekten fantastik bir seridir kendisi.

?..
Bunu yeni duydum.Çok teşekkürler...Yani hikayeme başlamam için Zaman Ã?arkı'nı bitirmek zorunda değilim :D FRP pek oynamadım da aslında oynamaya fırsat da olmadı.Neyse...
dragonlancer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dragonlancer »

Bence de kesinlikle FRP ile yakından ilgilenmese de fantastik kurgu yazabilir insan, zaten yukarıdaki gibi birçok örneği var bunun...
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Bana göre FRP'siz olurda mitoloji olmadan olmaz, mitler hakkında bilgisi olmayan bi insan çok zor yazar walla
And i still wonder if you ever wonder the same!...
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by occultsearcher »

SacoKhan wrote:Bana göre FRP'siz olurda mitoloji olmadan olmaz, mitler hakkında bilgisi olmayan bi insan çok zor yazar walla
Bak evet, o önemli bir mevzuu. Mitlersiz yalandır abi biraz ya. Bir yazarın destan ve mitleri okumuş olması gereklidir. Ve çoklukla mitoloji olmadan da çok detaylı olabilemez. Ama zaten FK ve BK'ya günümüzün mitolojisi diyorlar. Yine de kadim mitolojileri okumak, bilmek gerekir. Sonsuz ilham ve bilgi kaynağı sayılabilirler bir yazar için.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bence çok da güzel olur hatta kişisel fikrime göre ( belki biraz radikal olacak ama... ) FRP oynayanlardan daha iyi de olabilir. Ã?ünkü kendini öyküyü fantastik yapacam diye klasik fantastik ögeleri koymak zorunda hissetmez. Ki zaten fantastik kurgu sadece elf cüce gibi ırklar, şovalyeler büyücüler, ecişbücüş bir hayvanın kolunu öbürünün bacağını almış yaratıklar değildir.

Anlatmak istediği bir şey olmayıp da sadece bu kalıplarda bir öykü çıkartmak isteyen insanlar... Aynı aslında sonu geldiği halde yayınevi baskısıyla devam yazan yazarlar gibi bence zaten başarısız olurlar...

Anlatmak istediği bir öykü olanlar da kendilerini illa belli kalıplarla sınırlamak zorunda hissederlerse öyküleri daha başarısız olur... Oysa fantastik kurgu tam da bu kalıpları biraz olsun aşabilmeye yaramıyor mu?

Her şeyin ötesinde fantastik edebiyat İlyada destanına kadar dayanırken FRP nin yarım yüzyılı bile yok sanırım.

Elbette mütoloji okunmalı.. Mümkünse Dosteyevski Hugo gibi klasikler de okunmalı.. Toplumların sosylojik yapıları dinsel inançlar halk masalları destanlar belki devrim bağımsızlık savaşlarının tarihleri, büyük icatlar büyük toplumsal değişimler.... Bunların hepsi hakkında okunanlar bir fantastik kurgu öyküsüne katkı sağlar....

Ama bir oyunun da oynanmış olmasına bence gerek yok... Bu belki sadece bir tiyatro yazarının işine yarayabilir.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Tabii olabilir neden olmasın? Ã?oğu seri çok eskidir, henüz frp ortada yokken yazılmış kitaplardır. Değişik bir bakış açısı olmuş sizinki :ayyyy!:
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
KKGB
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KKGB »

SacoKhan wrote:Bana göre FRP'siz olurda mitoloji olmadan olmaz, mitler hakkında bilgisi olmayan bi insan çok zor yazar walla
katılıyorum...
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

arkadaşlar burdan bir dolu mesaj silmek zorunda kaldım,lütfen konudan sapmadan mesajlar atalım...

hatırlatma ve saygılarımla...
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
butti
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by butti »

Frp'siz fantastik edebiyat olur zannımca. Kurgu becerisi ve diğer yazarlık kriterlerinin Frp ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum ama sanırım Fantastik edebiyatsız Frp olmazdı.

Bunun yanısıra bence Frp'nin yazarlığıda tetikleyici bir tarafı vardır ancak doğrudan ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu alemin babası sayılan yazarın Frp ile bir ilgisi yoktu en azından.

Ayrıca Frp genel olarak (sanıyorum) belli ırklar ve belli dünyalar içinde kurgulanıyor. Eğer Fantastik kurgu üzerine bir çalışma düşünüyorsan Frp fikir enginliğini biraz çerçeveleyedebilir. Tabi bu sadece bir fikir.
Işığa uçan pervaneyim. Sonumu bilir, yine de ışığa giderim.
zulkarneyn
Kullanıcı
Kullanıcı

Zırvalık

Post by zulkarneyn »

Değerli arkadaşlar ve başlıkları denetleyen kimse,

Konuyla ilgili yazımın silindiğini görüyorum. Zırvalığa zırvalıkla verilen yanıtların konu dışında olmadığını; konunun aslında abesle iştigal olduğunu açıkça mı söylemek lazım?

Retorik bir soru bu.

Neşenize bakın.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

o zaman abesle iştigal eden suallere cevap vermeyeceksin sana abes geliyorsa. biz burda ciddi bir konuyu tartışıyoruz.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: Zırvalık

Post by occultsearcher »

zulkarneyn wrote:Değerli arkadaşlar ve başlıkları denetleyen kimse,

Konuyla ilgili yazımın silindiğini görüyorum. Zırvalığa zırvalıkla verilen yanıtların konu dışında olmadığını; konunun aslında abesle iştigal olduğunu açıkça mı söylemek lazım?

Retorik bir soru bu.

Neşenize bakın.
Bir forum-daşının ciddiyet ile cevap aradığı bir soruya "bu soruyu sormak abesle iştigal etmektir" demek bir miktar terbiyesizlik değil midir? Başka insanlara cevap yazarken ne tip cevaplar görmek istediğini düşün. Bu diyarlardaki insanlar sana her zaman tahammül gösterdiler. Bundan sonra da göstereceklerdir. Seni pek çok forumda izledim. Pek çok kişinin de sana karşı çok hoş hisler beslemediğini biliyorum. Bunu bu hale getiren sensin.
Dediğim gibi, birinin ciddiyet ile sorduğu soruya ciddiyet ile cevap vermek adettendir... Sen istemiyorsan cevap vermeyebilirdin şüphesiz ama cevap vermeyi seçtin ve bunun sonuçlarına katlanacaksın.
Post Reply