Bıçak saplanır mı?
Bıçak saplanır mı?
Diyelim ki bir savaşçıyım ve lvl 5 olan başka bir savaşçıyı öldürmek istiyorum. Savaşçıyı gece vakti yolda tek başına buldum, sessizce arkasına geçtim, bıçağımı çıkardım ve sapladım, ne olur ve neden?
- 1z4+güç hasarı,
- Coup de Grace,
- Direk ölür,
- Diğer...
- 1z4+güç hasarı,
- Coup de Grace,
- Direk ölür,
- Diğer...
-
Lord Necros
- Başbüyücü
2nd Edition'da hırsızların backstab diye bir özellikleri vardı. Hide in Shadows yapıldıktan sonra gizlice adamın arkasına geçip adama saldırıyordu ve hırsız seviyesine göre normalde verdiği zararın iki, üç, dört katını filan veriyordu. 2nd Edition'da bahsettiğin teknik sadece hırsıza özgü bir durumdu.
Ben, 3rd Edition'daki sneak attack ile backstab'i aynı larak görüyorum. Hırsız oynatan birisi değilim. Bu sebeple bu görüşüm doğru mu yoksa sneak attack daha geniş kapsamlı mı, onu hırsız oyuncusu arkadaşlar tartışırlar. Ama eğer görüşüm doğruysa artık rank veren herkesin hide ve move silently yapabildiği bir sistemde, sneak attack'ı sadece hırsızlara özgü tutmak ne derece doğrudur, tartışılır. Bu durumda sneak attack'ın senek bir saldırı tekniğine dönüştürülmesi en mantıklısı olur sanırım.
Gelelim soruna. Sneak attack özelliğin olmadığı için burada durum biraz DM'e bakar. Kurallara göre Flat-footed olur bu diğer savaşçı. Yani AC'ye dexterity bonusu almaz. Zırhından ne bonus geliyorsa odur. Buna göre de normal zar atarsın. Ama adam çok dalgındır, sen de kolaylıkla bıçağını adamın beyin sapına sokuverirsin (Burası hayati fonksiyonların sürdürüldüğü merkezdir. Omurilik ve kafatasının birleştiği nokta oluyor.) ve adam Coup de Grace şeklinde mefta olur.
Veya DM sinirlenir, adam fighter/monk kırması olur, seni fark eder. Sonra da dönüp suratına Osmanlı tokadını geçiriverir. DM de savaşçı halinle suikastçilik yapmamanı bu vesileyle sana öğretmiş olur.
Ben, 3rd Edition'daki sneak attack ile backstab'i aynı larak görüyorum. Hırsız oynatan birisi değilim. Bu sebeple bu görüşüm doğru mu yoksa sneak attack daha geniş kapsamlı mı, onu hırsız oyuncusu arkadaşlar tartışırlar. Ama eğer görüşüm doğruysa artık rank veren herkesin hide ve move silently yapabildiği bir sistemde, sneak attack'ı sadece hırsızlara özgü tutmak ne derece doğrudur, tartışılır. Bu durumda sneak attack'ın senek bir saldırı tekniğine dönüştürülmesi en mantıklısı olur sanırım.
Gelelim soruna. Sneak attack özelliğin olmadığı için burada durum biraz DM'e bakar. Kurallara göre Flat-footed olur bu diğer savaşçı. Yani AC'ye dexterity bonusu almaz. Zırhından ne bonus geliyorsa odur. Buna göre de normal zar atarsın. Ama adam çok dalgındır, sen de kolaylıkla bıçağını adamın beyin sapına sokuverirsin (Burası hayati fonksiyonların sürdürüldüğü merkezdir. Omurilik ve kafatasının birleştiği nokta oluyor.) ve adam Coup de Grace şeklinde mefta olur.
Veya DM sinirlenir, adam fighter/monk kırması olur, seni fark eder. Sonra da dönüp suratına Osmanlı tokadını geçiriverir. DM de savaşçı halinle suikastçilik yapmamanı bu vesileyle sana öğretmiş olur.
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.
Power demands sacrifice.
Power demands sacrifice.
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Ayrıca Coup de Grace tam tur hareketidir. (Özel bir feat almadığın sürece.)
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..grubunda thies ya da assasian varsa azcık zehir alıp bıçağa sürdükten sonra... adamın sağ boşluğuna sokarsın bıçağı.. ondan sonra adam döner en fazla 3 tur sürücek bi combat la öldürürsün..sonra artislik yaparsın dağ gibi adamı yıktım lvl.5 halimle falan die...
ya da raconuna uyduralım dersen..
adamın arkasından yaklaşıp sol kanadıba saplarsın bıçağına ((bu defa zehir yok)). ilk anda bıçaklandığını farketmeyecek o acıyı duymayacak ve arkasına dönecektir adam.. dönerken bi anda acıyı duymaya başlayacak.. yine de savaşçı refleksi dierekten tamamen dönecek sana sen buna hazırlıklı olduğun için adamcağızı sol omzundan tutarak ,ki böyle yaparak acı veriyosun aynı zamanda, bıçağı iki üç kere adama saplayıverirsin.. yavaşça dizlerinin üzerine çöküp yığılır adam..--ama yarma diosan adam zehirlemek en güzeli o bıçağı--
ben dm ken bu gibi durumlarda hp hesaplaması yapmazdım.. adam zırh giymemiş kendini kasmıyo etmiyo.. peynir gibi dolanıyosa ortalıkta hafifte içmişse.. o bıçağı gövdede bi yere yiyip seni öldürüp hiç bişey olmamış gibi yürüyüp gidemez isterse epic olsun ben anlamam.. adamın üstünde bi tek gömlek var dielim cart die soktun bıçağı noolcak..hieyt die üstüne atlicak değil ya.. ölecek eli mahkum
ya da raconuna uyduralım dersen..
adamın arkasından yaklaşıp sol kanadıba saplarsın bıçağına ((bu defa zehir yok)). ilk anda bıçaklandığını farketmeyecek o acıyı duymayacak ve arkasına dönecektir adam.. dönerken bi anda acıyı duymaya başlayacak.. yine de savaşçı refleksi dierekten tamamen dönecek sana sen buna hazırlıklı olduğun için adamcağızı sol omzundan tutarak ,ki böyle yaparak acı veriyosun aynı zamanda, bıçağı iki üç kere adama saplayıverirsin.. yavaşça dizlerinin üzerine çöküp yığılır adam..--ama yarma diosan adam zehirlemek en güzeli o bıçağı--
ben dm ken bu gibi durumlarda hp hesaplaması yapmazdım.. adam zırh giymemiş kendini kasmıyo etmiyo.. peynir gibi dolanıyosa ortalıkta hafifte içmişse.. o bıçağı gövdede bi yere yiyip seni öldürüp hiç bişey olmamış gibi yürüyüp gidemez isterse epic olsun ben anlamam.. adamın üstünde bi tek gömlek var dielim cart die soktun bıçağı noolcak..hieyt die üstüne atlicak değil ya.. ölecek eli mahkum
Hani eski bir resme bakarken hani yılları sayar da insan hani gözleri dolar ya birden.. İşte öyle bir şey..
A şıkkı hocam, 1z4+güç hasarı
-Adam flat-footed yakalanmış sayılır (AC'ye Dexterity modifier'ını kaybeder, böylece sen power attack gibi bir featle daha fazla hasar verebilirsin çünkü adamın armorı daha düşük olacaktır)
-eğer seni fark edememişse (spot veya listen tutmamışsa) surprise attack sayılır. Sen saldırını yaptıktan sonra insiyatif zarları atılır. Eğer sen daha yüksek atarsan ikinci saldırını da yaparsın ve adam hala sana karşılık verememiş olur(Adam ilk saldırından sonra artık flat-footed sayılmaz)
-Arkadan bıçaklamak özel bir eğitim ve yetenek gerektirir buna yalnızca roguelar sahiptir. Eğer herkes backstab yapabilseydi rogueların bir anlamı kalmazdı
-Coupe de Grace yapmak için adamın tamamen savunmasız olması gerekir. Yani baygın, uyuyor, stun, paralyze ya da eli kolu bağlı bir şekilde immobile olması gerekir. Coupe de Grace genelde senin kesici bir aleti rakibin gırtlağına dayayıp saplayıp yarman, kesici bir aletle kafayı uçurman ya da ezici bir aletle suratını dağıtman şeklinde gerçekleşir. Eğer rakibin biraz bile hareket edebiliyorsa bunlardan kurtulma ihtimali vardır ve sen normal silah hasarını vermiş olursun, bu yüzden kural gayet mantıklıdır. Arkası dönük bir adam bile önceden kestirilemeyen bir hareket yapabilir ve coupe de grace yemez.
Buna ilaveten bu kural aslında oyuncuları kesin ölümden kurtarmak amacıyla tasarlanmıştır. Gruptan biraz ayrı düşmüş ve yere yıkılan bir oyuncu NPC rakipler tarafından öldürülmeden önce 1 round daha kazanması amaçlanmıştır aksi takdirde oyuncuların ilk saldırıda bile hiç kimse kılını kıpırdatmadan ölme ihtimali vardır. Bu kuralla en azından diğerleri coupe de grace'i engellemek için bir çaba sarfedebilirler. Başka bir nedeni de yapılan "bitirici" hareketin ölümcül olması için belli bir konsantrasyon gerektirmesidir. Kesin ölüm için, doğru noktaya, doğru kuvvetle bir saldırı yapmak için 6 saniye (1 round) gerektiği varsayılır.
Umarım yardımcı olmuştur. Kolay gelsin.
-Adam flat-footed yakalanmış sayılır (AC'ye Dexterity modifier'ını kaybeder, böylece sen power attack gibi bir featle daha fazla hasar verebilirsin çünkü adamın armorı daha düşük olacaktır)
-eğer seni fark edememişse (spot veya listen tutmamışsa) surprise attack sayılır. Sen saldırını yaptıktan sonra insiyatif zarları atılır. Eğer sen daha yüksek atarsan ikinci saldırını da yaparsın ve adam hala sana karşılık verememiş olur(Adam ilk saldırından sonra artık flat-footed sayılmaz)
-Arkadan bıçaklamak özel bir eğitim ve yetenek gerektirir buna yalnızca roguelar sahiptir. Eğer herkes backstab yapabilseydi rogueların bir anlamı kalmazdı
-Coupe de Grace yapmak için adamın tamamen savunmasız olması gerekir. Yani baygın, uyuyor, stun, paralyze ya da eli kolu bağlı bir şekilde immobile olması gerekir. Coupe de Grace genelde senin kesici bir aleti rakibin gırtlağına dayayıp saplayıp yarman, kesici bir aletle kafayı uçurman ya da ezici bir aletle suratını dağıtman şeklinde gerçekleşir. Eğer rakibin biraz bile hareket edebiliyorsa bunlardan kurtulma ihtimali vardır ve sen normal silah hasarını vermiş olursun, bu yüzden kural gayet mantıklıdır. Arkası dönük bir adam bile önceden kestirilemeyen bir hareket yapabilir ve coupe de grace yemez.
Buna ilaveten bu kural aslında oyuncuları kesin ölümden kurtarmak amacıyla tasarlanmıştır. Gruptan biraz ayrı düşmüş ve yere yıkılan bir oyuncu NPC rakipler tarafından öldürülmeden önce 1 round daha kazanması amaçlanmıştır aksi takdirde oyuncuların ilk saldırıda bile hiç kimse kılını kıpırdatmadan ölme ihtimali vardır. Bu kuralla en azından diğerleri coupe de grace'i engellemek için bir çaba sarfedebilirler. Başka bir nedeni de yapılan "bitirici" hareketin ölümcül olması için belli bir konsantrasyon gerektirmesidir. Kesin ölüm için, doğru noktaya, doğru kuvvetle bir saldırı yapmak için 6 saniye (1 round) gerektiği varsayılır.
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Only God should have this power
Nihayet doğru birşeyler yazan birini buldum. Hoşgeldin Raistlin yenidenRaistlin wrote:A şıkkı hocam, 1z4+güç hasarı
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
-
haldor_goraxe
- Kullanıcı

peki bir buyucu rakibine hold person yaptıktan sonra ona coup de grace yapabilir mi??? arkadaslarla yaptığımız PvP turnuvasında yapmıstım da... tartısmıstık baya...
Rakı ve Balık....İşte Bütün Mesele Bu... By ViceRoy Haldor Goraxe Herkesin şuursuzluğu kendine... By ViceRoy Haldor Goraxe Don't dream of women; cause they'll only bring you down... by Dio
1z4+güç hasarı olur çok usta bi bıçal lullanıcısıysan , son derece yetenekli bi saldırı yapıp , arkası dönük bi savaşçının savunmasını (zırh, bıçağı hissettiği anda ki anlık refleks vb.) geçebildiysen , ve kullandığın silah o kişinin öldürücü noktalatından birine denk geldiyse , o zaman öldürebilirsin de ama bunun frp deki anlamı 3 kez üst üste 20lik zarda 20 atmaya denk geliyor , haa kişinin durumuna göre dm belki arkası dönük adama penaltı verebilir ama şu da var ki seninde arkasından yaklaşıp sessiz olman gerekir ve ve sende bununla ilgili bi penaltı alabilirsin
Aslında olabilir, olması mantıklı yani adam paralize oluyor sonuçta, will save 'i tuturamamışsa spell resistance da yoksa adamın, hold person olmuşsa. Bir raund paralize olsa adam ve senin yanında ki oyuncular ile beraber 3 kişi olduğunuzu düşünelim, sen senin turn de adamı paralize ettin ve senden sonra initiative sırası senin yanında ki diyer oyunculardan birinde bu oyuncu bir tam tur hareket olarak coup de grace yapabilir, yani adam sonuçta bir round paralize olmuş, ben böyle düşünüyorum yanlışsa düzeltin.haldor_goraxe wrote:peki bir buyucu rakibine hold person yaptıktan sonra ona coup de grace yapabilir mi??? arkadaslarla yaptığımız PvP turnuvasında yapmıstım da... tartısmıstık baya...
Birde aklıma bu soruyu görünce, karşındaki rakibin herhergi bir noktasına vurmayı hedefleyebilme durumları aklıma geldi, dnd kurallarına göre her nekadar hayati noktaların bazıları belirtilmiş olsada bu noktalara ilk saldırılarda vurabilme şanslarına pek değinmemiş ve bununla ilgili net bir kural durumu verilmemiş, sanırım Raistlin de dediği millet hemen ölmesin olayından kaynaklanıyor bu. Fallout kurallarında karşınızdaki rakibinizin istediğiniz bir noktasına vurabilme şansınız var, melee saldırılarda da range saldırılarda da. Tabi bu olay basit olmadığından bir takım eksiler alınabiliyor. Bu tablo şöyle :
Melee Attacks Range Attacks
0% Torso 0% Torso
-10% legs -20% Legs
-15 % Arms -30% Arms
-20% Head -40% Head
-30% The eyes -60% Eyes
Bir yüzlük atılıyor ve hedeflenen noktaya göre bu eksiler alınıyor, daha sonrada rakibinizi hayati noktasından vurmayı başarırsanız, rakibinize karşı olan kritik bir hasar verebilme şansınız yükseliyor, bunun içinde % olarak bir takım artılar alınıyor, vurduğunuz noktanın risk derecesine göre bonuslarınız artıyor. Kritik bir hasar verme durumuna ulaşırsanız bir d10 atıyorsunuz ve attığınız sayıya göre kritik hasarlar listesinden hangi sayıya denk geldiyse zarınız o olay gerçekleşiyor, yani rakibinizi ya öldürüyor yada süründürüyorsunuz
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Peki şöyle bir sahnede...
Bir savaşçı iki kişiye karşı savaşıyor. Savaşın bir anında tek başına dövüşen savaşçı adamlardan birini bir şekilde kıskıvrak yakalıyor (Grapple falan herbişeyi tutturup) ve diğer rakibinin geri çekilmesi için bıçağını adamın boğazına dayayıp rehin alıyor.
Neler olur:
- Rehinenin tek hamlelik işi olduğu için arkadaşı silahını yere atıp teslim olur.
- Rehin alınan adamın arkadaşı "O 1z4'lük silahla mı öldürecen 53 hplik arkadaşımı" diye gülerek saldırır.
- Başka...
Bir savaşçı iki kişiye karşı savaşıyor. Savaşın bir anında tek başına dövüşen savaşçı adamlardan birini bir şekilde kıskıvrak yakalıyor (Grapple falan herbişeyi tutturup) ve diğer rakibinin geri çekilmesi için bıçağını adamın boğazına dayayıp rehin alıyor.
Neler olur:
- Rehinenin tek hamlelik işi olduğu için arkadaşı silahını yere atıp teslim olur.
- Rehin alınan adamın arkadaşı "O 1z4'lük silahla mı öldürecen 53 hplik arkadaşımı" diye gülerek saldırır.
- Başka...
Setsuna wrote:Peki şöyle bir sahnede...
Neler olur:
- Başka...
Bu olay öncelikle adamın yapısına, adamın alignment ine bağlı. Ã?r : Arkadaşı rehin alınan adam chaotic evil bir heriftir, arkadaşını rehin alman adamın umrunda olmaz fırsattan istifade sana saldırır ve rehin aldığın adamında ölmesini umursamayabilir.Setsuna wrote:- Rehinenin tek hamlelik işi olduğu için arkadaşı silahını yere atıp teslim olur.
Veya lawful evil dır adam rehin aldığın kişide önemsiz biridir yine rehin aldığın kişinin ölmesi onun umurunda olmaz. Ama adam good alignment biriyse akıllıca bir planı yoksa, arkadaşının hayatını riske atacak bir hareket yapmaz, gerekirse silahını bırakacaktır.
Bunu işte diyemezSetsuna wrote:- Rehin alınan adamın arkadaşı "O 1z4'lük silahla mı öldürecen 53 hplik arkadaşımı" diye gülerek saldırır.
Daha pek çok şey olabilir, birileri gelip olaya müdahale edebilir, adamlar seni orada öldürebilir, sen onları orada öldürebilirsin, adamlar senden tırsıp kaçmayaçalışabilir veya sen kendine güvenemeyerek ulan adamlar iki kişi ben tek kişiyim dövemem bunları deyip kaçmaya çalışabilirsin ve sonra bu heriflerde senin peşine düşüp seni yakalayabilir, oraya bir red dragon inip üçünüsü birden öldürebilirSetsuna wrote:- Başka...
Yener wrote:Onu olayı vurgulamak için şeetmiştimSetsuna wrote:Bunu işte diyemezSetsuna wrote:- Rehin alınan adamın arkadaşı "O 1z4'lük silahla mı öldürecen 53 hplik arkadaşımı" diye gülerek saldırır., çünkü adam kaç hp sinin olduğunu arkadaşının kaç hp sinin olduğunu elindeki silahının kaç vurduğunu, bluff skill ine bir dahaki lvl maximum kaç rank verebileceğini falan bilemez. Senin kaç Hit point in var biliyormusun Setsuna
veya benim kaç hit point im var
. Yani anlayacağın böyle saçma salak bir mantık uygulayamaz adam. O dediğin olay Order of the stick 'de oluyor
.
biliyorum öyle diyemiyeceğini canım
Yani sonuç olarak birine grapple yapıp boğazını kesip tek hamlede öldürebilir, bir devin yüzüne tırmanıp gözüne elimizdeki mızrağı daldırarak beynine kadar sokarak anında öldürebilir, hpsi ne olursa olsun zırhsız bir adamın kalbine kılıcı sonuna kadar sokup yine tek seferde öldürebiliriz, mi?
Aslında şöyle sorayım; oyun kurallarına bağlı kalarak mı oynarsak oyun daha zevkli olur yoksa dm kuralları o andaki duruma göre değiştirirse mi?
Zaten bu tip durumlarda, dm in koyacağı bir takım kurallar zaten oyun kuralları olacaktırSetsuna wrote:Yani sonuç olarak birine grapple yapıp boğazını kesip tek hamlede öldürebilir, bir devin yüzüne tırmanıp gözüne elimizdeki mızrağı daldırarak beynine kadar sokarak anında öldürebilir, hpsi ne olursa olsun zırhsız bir adamın kalbine kılıcı sonuna kadar sokup yine tek seferde öldürebiliriz, mi?
Aslında şöyle sorayım; oyun kurallarına bağlı kalarak mı oynarsak oyun daha zevkli olur yoksa dm kuralları o andaki duruma göre değiştirirse mi?