D&D Vampirleri

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bana yonelim boyledir seklinde kesin yargilar yerine durumu goz onunde bulundurmak dogru geliyor. Oncelikle et yiyenler de evil midir? Vampir de sadece temel ihtiyacini karsilamak icin bir insani olduruyorsa bu onu evil yapar mi?

Vampir sadece cok aci ceken insanlarin kanini emiyorsa kendince kotuluk degil hatta iyilik olarak goruyorsa yaptigini iyi olamaz mi?

Masum insanlarin kanini yasamak icin emiyorsa iyi bir vampir ne yapar? Intihar edebilir. Ama ornegin Jander daha kotu bir yaratiga donuseceginden korktugu icin bunu yapmiyordu. Bu durumda eger sadece cinnet anlarinda kan emmek yorunda kaliyorsa bu onu kotu yapar mi? Sonucta cinnet anlari acliginin bilicini kontrol etmesini onledigi anlar degil midir?

Son derece iyilik timsali bir insan nasil vampir isirdiktan hemen sonra ahlaki bir cokus yasayip bizim kotu amerikalilarin seytani dedikleri donusume doner. Boyle bir donusum bu kadar kisa surede nasil yasanir? Bu bir cesit farkina varma midir? Yoksa kendi kontrolunu kaybetme gibi midir?

Sadece vampirler de degil hizli yonelim degisiklikleri ile ilgili merak ettigim birkac soruyu sordum. Tartisma hareketli gidiyor. Boyle devam edelim.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Hastalığa etki göstermesi için solunum yollarından en azından alınması gerek sanırım. Vampir ağzını bırnunu kaparsa bişey olmaz bu durumda... Ayrıca hastalıklara fortitude save atılırken will save atılıyor sanırım.Eğer savi geçerse bi etkisi olmuyor. Yani etkilerini gözardı edebiliyor değil.

Combat sistemi konu değil aslında başka bi başlık açılabilir. Biraz ben de değineyim. ama bu konuya daha çok girilirse yeni başlıkta devam da edebiliriz.
Neyse diyelim amcam sadece breastplate giyiyor göğsünükoruyan bir zırh. Ben kafasına koluna called shot yaparsam normal d&d kurallarına göre atak zarıyla aşmam gereken sayı artkar ama yine de adamın zıhlı halinin üstüne eklenir. Böyle yapmıyor olabilirsiniz ama bu da dm istisnasına girecektir. Aslında bizim combat anlayışımız değil d&dninki farklı zira vuramaması değil hasar alamaması demektir şeklinde bişey hatırlamıyorum kitaplarda. Gerçi görmemiş de olaiblirim çok iyi hatırladığımı idda edemem. daha sonra mesela. Levha zırha bir topuz kılıçtan kat kat daha fazla etki eder ama dm birşey yapmazsa d&d bildiğim kadarıyla bu konuda birşey yapmamış. AC olayı gayet başarısız. Featlere girmiyorum bile. skill bazlı sistemler bu açıdan daha başarılı bence...

Vampir olayına geri dönelim. Vampirliğin bir lanet gibi ele alındığı doğru fakat bir vampir için bile olsa hayatta kalmak kötü yönelimli olarak değerlendirilmemeli "Sadece Kendi yaşamak için.HEm dediğine göre jander de kötü tönelimli oluyor. intihar etmediği için. Diğer yaratıklara zarar vermek." demişsin ama et döner yemek de böyle bişey dikkat çekerim. Yani vampirlerin kötü damgasını domainden çok insanların kendilerine zarar verdiği için onlara taktığı birşey olarak da değerlendirebiliriz.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

DnD de. Gerçektende Tek sevmediğim yönü bu. Aligment Olayı. Kişilerden çok olayların üzerine kurulu. şöyleki Davranış Evil yada Good olur kişi değil. Yani sen Ne kadar istemeyerekte yapsan. Ne kadar pişmanda olsan. Eğerki masum bir insanın kanını içersen. Evil davranış göstermiş olursun. Ki Good olmak evil olmaktan Çok ve Çok zor bi olaydır. Hayatının sonuna kadar Good olan bi kimse Bencillik için birisini öldürse yada vb. Kesin bir çizgi olmamakla beraber evil lığa kayabilir. Ama bu o kişinin artniyetli ''kötü'' birisi olduğu anlamına gelmez.

Tekrarlıyorum Her insan Kendisi için İyidir.. Kendisinin yaptığı doğrudur. o yüzden Evil lık ve Good luk DnD de Domainlere ayrılmıştır. Yani.. Her Evil Hırsız, Katil, arkadan vuran demek değildir.. Bi yerde okuduğuma göre Jander Nötr Evil idi. Ki ne Good lar tanırım janderden 10 kat daha güvenilmez, Kötü diye atlandırılabilecek kişilerdir..

Dahada açarsam. DnD de Gerçek hayattaki gibi Goodluk veya Evillık bulunmaz. Good luk ve Evil lık taraflara ayrılmıştır. Ve karakter hangi tarafa uygun davranışı seçerse seçsin kendine göre iyidir.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Eflanın msgını yeni gördüm..

Ã?ncelikle Sen azını yüzünü kapasanda. o sarımsak ın görünmeyen tanecikleri havaya karıştığı için. Yakınında nefes alırsan. Zarar görürsün.. De ne demek istedin burda anlamadım.

Onun dışında Combat sistemini tartışıcaksak cidden ayrı bi başlık gerekir. Ã?ünkü yazılacak çok şey var.

Combat seninle adamın kafası, yada adamın zırhıyla senin aranda geçen. Kim önce deler kim daha güçlü vurursa o yener olan bişey değil kanımca. Yani Turn based O vursun Sen vur olayı değildir combat.
O yüzden Senin topuzun istediği kadar daha etkili olsun. Vurmasıda kılıçtan zor bi nesnedir. Adamın ac sine Agilitysi shieldı vs de eklenir. Ve genellikle Combatlarda sen adamın zırhına topuzunla Direk bi darbeyi. Genelde En sonda ve Bir kere vurabilirsin. Vurursanda adam büyük ihtimalle ya ölür ya bayılır :)

Cidden combat olarak çok ayrı bakıyoruz. Eğer bu konuda tartışma olucaksa ayrı başlık daha hoş olucak.

----------------------------------------------------------------

Ayrıca unuttuğum son bişeyide ekliyeyim. Üstteki msglada birleştirebilirsiniz.

Anlatamadım sanırım.

Her yaratık Kendine Göre İYİDİR Ama davranışlarını good domainden çekmek zorunda değildirler..

Senin söylediğin vampirler İnanıyorum Kesinlikle İyidirler. Ama Davranışları Yani başka birisinden Kan emmek. Evil yönelimli bir davranış. Sonuçta Orclarda insan yiyorlar. İnsanlara saldırıp öldürmeleri Evil domain inden bir davranış ama yaşamak için öldürüyorlar. Yemek vs. Onlarda kendilerine göre iyi.

Ayrıca combat sisteminde zırh sınıfını geçememek demek hasar almaması demek. Vuramamak demek değil. Bundan emin gibiyim :)

//Efla: Mesajlar birleştirildi
I am the banisher, the ill will that snuffs the final candle
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Senin öngördüğün combat sistemi iin birşey demiyorum fakat bunlar kural kitaplarının sundukları değil. Dm istisnasına giriyor. Yani Aslında combat sistemi anlayışımız farklı değil esasında. Dndnin öngördüğüyle manatığın öngördüğü farklı.

Yani basitçe anlatayım. göğüse takılan zırh bacağa/kola/kafaya hasar verilmesini zorlaştırır.
Silahların zırha göre etkileri diye bişey yoktur. bilmemkaç d bilmemkaç +bilmemkaç hasar koyuyolar. halbuki deri zırh kesici silahlara, levha zırh da ezici silahlara karşı pek de avantaj sağlamaz. hatta son söylediğim bazı durumlarda dezavantajdır. dnd ne yazık ki bunları sağlamıyor. Bi de zaten azıcık feat seçebiliyorken çoğu işi featlerle yapmamızı bekliyor ki rp çeşitliliğini yaralıyor bu.

Yine de çoğu şeyin dmye kalmış olması güzel. Denildiği gibi dmnin kendine has kurallarıyla büyük ölçüde aşılabilir ama hala çok iyi bir oyun mekaniği gibi gelmiyor dnd.

yönelime de çok girmeyeceğim. bu domain işi beni tatmin etmedi. Neticede aligment sistemleri kalıplara sokmaya çalışıyor. örnekler kalıpları kırmaya çalışıyor.

vampirlere geri dönelim:

Yakınında nefes alırsan mı?

Undeadlerin nefes almadığını belirtmek zorundayım sanırım. Yani nefesini yıllarca tutabilir de diyebiliriz :D
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Ã?ncelikle Combat sistemi için ayrı bi başlık gerektiğini söylemiştim. Yazıcaklarım Konuyu daatır, sayfalar alır. Combatı Combat altında tartışalım...

Onun dışında Aligment ı sevmemiş olabilirsin. Bende çok hoşlanmıyorum ama kendi içinde mantıklı.

Vampirlere ve asıl konuya dönersek. En son msgında bişeyler yazmışsın ama ne demek istediğini anlamadığımı söylemiştim. Antitez yaratmaktansa kendini biraz açarsan, Daha sağlıklı bi tartışma olabilirki. Sarmısaktan etkilenme sadece kokuyla olan bişey değil. Hatta kokuyla Olmayabilirde :)

Ayrıca evet DnD özgürlük açısından iyi. Ama Wod un(En azından vampire nin) yaptığı şey ise tam tersi. Bizi özgürmüş gibi gösterip aslında hiçbirşeyi değiştirmeden aynı dünyalarda farklı senaryolar oynatmak Ve insanı kısıtlamak. Herhangi bir şey Ã?retmeden, Durmadan tekrar etmek..

(Bu sözlerim sadece Vampir oyuncusu için geçerli. Hala en zevk aldığım oyun Wrath dır. Ama Vampirden Nefret etmeye başladım :) )
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Hmm açıkladığımı sandım. şöyle diyelim. Vampirler undeadddir ve undeadlerin özel durumlar haricinde yemek yemek/nefes almak gibi bi zorunluluğu yok. Vampirlerin kan içşmesi özel durumlardan bir tanesi. İsterlerse tadına bakmak için çiğneyebilir kokusunu almak için hava çekebilirler. Yani ciğerine hava çekmezse ki normal şartlar altında çekmez. herhangi bir şekilde sarımsak onun bünyesine ulaşmaz. havadaki sarımsak kokusu derisinin üzerinden etki edecek kadar güçlüyse bilmiyorum. Neticede bahsedilen hastalığa sahip olanlar da kokladıkları için etkileniyorlar.

Belki sarımsağa temas eden bir vampirin belli tepkiler göstermesi sözkonusu olabilir. ama hava yoluyla saçma geliyor...
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Olay sarmısak kokusuna döndü ama :) Ben böyle düşünüyorum

Koku alsanda almasanda. Sarmısak koku tanecikleri. Derinle yada belkide derinin gözeneklerinden geçebilir, Yada burnundan kulağından içeri kaçabilir. temasa girdiğinde etki gösteriyor olabilir. Ki DnD de Vampir hastalığının fizyolojisi hakkında Çok derin bi anlatımda yok. İşte DnD nin güzelliği :) neden budur deyip bırakma ne yazıkki yok. İstersem 100 tane neden sayabilirim.
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Evet bir açıklama yok ama işte bence dndnin zayıflığı bu. O sayılan nedenlerin mantığa aykırı olduğu da ispatlanabiliyor. Tamam yani mantık aramamak gerek bazı şeylerde ama koskoca vampirin bitkinin kokusuna dayanamaması garip geliyor açıkcası bana.

Bunun dışında eksik gördüğünüz şeyler var mı ya da belki diğerlerinden daha iyi bulduğunuz yanları.
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

spawn77 wrote:...Senin söylediğin vampirler İnanıyorum Kesinlikle İyidirler. Ama Davranışları Yani başka birisinden Kan emmek. Evil yönelimli bir davranış. Sonuçta Orclarda insan yiyorlar. İnsanlara saldırıp öldürmeleri Evil domain inden bir davranış ama yaşamak için öldürüyorlar. Yemek vs. Onlarda kendilerine göre iyi...
benim annadıım kadarıynan, senin de vampirlere bakış açın tam olarak onnarın bir canavar olduu şeklinde. çünkü başka birisinden kan emiyor olmak evil bir davranış diildir. firble'nin dedii gibi vampir, kan emerken sadece beslenir, eflanın dedii gibi, et döner yemekten pek de bi farkı yok bunun bence de. Sadece insannardan beslenebiliyor olmak mıdır vampirleri evil yapan? biz ise inekten beslendiimiz için evil diiliz? vampiri canavar yapan şey bu mudur?

------------------------------------------------------------------------

Savaş sistemi hakkında son söz istiyim ve bir örneknen açıklıyım. Gerekli statlar şöle olsun:

Char Düşman
Att bon: +5 AC: 16 (+2 dex +4 armor)

Bu durumda, charımız 11 ve üstü zarda düşmanına vurur ve hasar verir. 7-10 geldiğinde düşmanına vurur (çünkü touch AC 12'dir. base 10+2 dex), ancak zırhın koruması, düşmanın hasar almasını engeller. 7'den küçük zarlarda ise charımız ıska geçiş olur.

Farklı silah çeşitlerinin farklı zırh tiplerine etkisi üzerine bir tablo, 2nd ed PHBde optional rule olarak vardı ama 3rd ed ve soonası için sanırım official bi kaynakta böle bişiy görmedim.

--------------------------------------------------------------------------

Yaşasın sarmısak... :D
War, war never changes...
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

burock haklıdır. Diet seklin bence de evil olduun anlamina gelmez. Eklemek istediğim tek şey vampir beslenirken karşıdakini öldümemelidir bence (biraz VTM gibi oldu ama DND dede uygulanablir.)

Bu arada burock o 2 n daki kaynagin adi Arms And Equipment Guide dır. Silahlar hakkında ii bilgi verir.oyunada deyat katar.... ama player ın konuya hakim olmasi gereklidir.
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

azalin wrote:...Bu arada burock o 2 n daki kaynagin adi Arms And Equipment Guide dır. Silahlar hakkında ii bilgi verir.oyunada deyat katar.... ama player ın konuya hakim olmasi gereklidir.
2nd ed. PHB table 52'de wrote: Weapon Type vs. Armor Modifiers

Armor Type Slash Pierce Bludgeon
Banded mail +2 0 +1
Brigandine +1 +1 0
Chain mail* +2 0 -2
Field Plate +3 +1 0
Full Plate +4 +3 0
Leather armor** 0 -2 0
Plate mail +3 0 0
Ring mail +1 +1 0
Scale mail 0 +1 0
Splint mail 0 +1 +2
Studded leather +2 +1 0
* Includes bronze plate mail
** Includes padded armor and hides
Weapon Type vs. Armor Modifiers(Optional Rule) başlığı altında bunlar yazmakta ve benim kastettiğim de bu.
War, war never changes...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

-Ã?ünkü vampirler canavardır öyle bakarak doğru söylüyorlar

-birisinden kan emmek evil davranıştır. ailenizden birini yolda emen birini görseniz "aman abi ihtiyaç durumu işte takıl sen" mi dersiniz?
Basitçe, kendi çıkarın için doğal dengenin dışına çıkarak başka canlıların yaşamına zarar vermek dndye göre evil bir davranıştır. Ayrıca bu bakış açısı değil yada benim yorumum değil, dndnin genel olarak evil aligment tanımıdır.

-firble in dediği yanlış denmiş : vampir kan emerken sadece beslenmez, kurbanına acı verir, ona hükmeder, onu kölesi yapar ve öldürür.

-Sadece insanlardan beslenmek değil, vampirler çoğu şeyden beslenirler (dnd de) ancak hepsinin tadını sevmezler ve doyuma ulaşmazlar. Kendini zorlayan bir vampir akıl sahibi yaratılardan beslenmeden de varlığını sürdürebilir.

Ne zaman ki hayvanlardan doyabilmesine rağmen insanımsılara saldırırsa bu zaten bencilce davranıştır ve doğal olarak evildir.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

d&d vampirlerinde bi numara yok klasik hollywood ama Forgotten Realms vampirleri... öf ki ne öf. Karşılaştığında ömrün kısa demektir undead hunter yada çok güçlü bir savaşçı yada rahip değilsen. Hırsızları bile tekte alıyolar bide seviye çalıyolar.(gerçi mind flayer'lar dahada feci ama:D ) Ravenloftun vampirleride feci ama orda zaten adam gibi canlı bişi olmadığı için hertarafta undead gezdiği için hatta ve hatta en büyük ülkenin kralı bile undead olduğu için onu pek katmıyorum. ama zaten bu diyarların hepdi d&d ye bağlı olduğu için... :plotting:
<div>artık lightflarer'ım</div><br>
Post Reply