Tanrı RPsi

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Firble
Forum Yöneticisi

Tanrı RPsi

Post by Firble »

Arkadaşlar bu rp yi bi defa yapmış biri olarak, bu konuda fikri olanlara yine sorma ihtiyacı hissettim. Sizce tanrı RPsi nasıl olmalı?

Forum içi ya da masa üstünde bunun için yapılması gerekenler hakkında fikirlerinizi merak ediyorum. Hem oyuncular hem de dm için.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Hangi tanrı ve hangi sistem olduğuna göre değişir.

Dragonlance tanrıları zırt pırt dünyaya girip çıkarlar. Faeruncular ise sıkıntılar zamanından sonra (özellikle) pek bir yalaka olmaya yöneldiler. DND greyhawk tanrıları ise daha çok "fikir - inanç" modundalar. Yani diğerleri gibi sürekli avatara bürünmüyorlar.

Spesifik olarak diyar ve tanrı belirtirseniz yardımcı olurum. Genelleme yaparsak hatalı bilgi vermiş oluruz.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Rhuben
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Rhuben »

Normal şartlarda tanrı rpsi yapılamaz. Frdeki gibi avatar mantığı ve tanrıların kişileştirilmesine gidilecekse Dmler bunu çok rahatlıkla yapabilmeliler. Yapamıyorlarsa DM olmak için biraz daha deneyime ihtiyaçları vardır o zaman...
Oyuncular açısından da deneyimli oyuncular söz konusuysa bu işin altından kalkabilirler. Tabi bildikleri bir settingte ve bildikleri tanrıların rpleriyle olabilir diye düşünüyorum...
Setting ve tanrılar değerlendirilmeli amaçları nedenleri bilinmeli. Normal insan oynar gibi hatalı hareketlere yer bırakılmamalı diye düşünüyorum...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Rhuben wrote:Normal şartlarda tanrı rpsi yapılamaz. Frdeki gibi avatar mantığı ve tanrıların kişileştirilmesine gidilecekse Dmler bunu çok rahatlıkla yapabilmeliler. Yapamıyorlarsa DM olmak için biraz daha deneyime ihtiyaçları vardır o zaman...
Oyuncular açısından da deneyimli oyuncular söz konusuysa bu işin altından kalkabilirler. Tabi bildikleri bir settingte ve bildikleri tanrıların rpleriyle olabilir diye düşünüyorum...
Setting ve tanrılar değerlendirilmeli amaçları nedenleri bilinmeli. Normal insan oynar gibi hatalı hareketlere yer bırakılmamalı diye düşünüyorum...
O da doğru tabii :clap:

Yine de bilmemek değil öğrenmemek ayıp dediğin gibi deneyime ihtiyaçları olanlara bir iki deneyim aktarırız gerekirse.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

şimdiye kadar tanrı oynatmadım ama tanrılar konusunda fazlaca düşünmüş biri olarak şunu söylemek isterim ki, "tanrı" denecek kadar aşmış kişilerin biraz da o kadar aşmış oynamaları gereklidir.

Peki bu nasıl olmalıdır?

Ã?ncelikle oynatılacak tanrının portfolio'su okunmalıdır ve domain'leri iyice benimsenmelidir. Gerekirse bu tanrının yolunda gitmiş kişilerle diyaloglar falan da kurulabilir. Bundan sonra uzun bir düşünce süreci gereklidir tanrının o yolda olmayı neden seçtiği ve felsefesi üzerine.

Eh, gerisi de normal RP becerisine kalır herhalde. Eğer tanrının son 3 stat'i sizinkine uyuyorsa daha iyi bir performans gösterebilirsiniz.

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artemis Entreri »

Tanrıların birbirleriyle olan ilişkisinden mi söz ediyoruz yoksa tanrılarla ölümlü insanlar arasındaki dialoglardan mı ? Bence iki tanrı birbiriyle konuşurken son derece formal :) ve saygılı olmak zorundadır aynı zamanda ses tonundaki değişimlere ve söylediği her bir sözün doğru olmasına çok dikkat etmelidir. Canlılarla konuşurken ise, bi kere sadece insanlarla değil de canlı olan her şeyle konuşmalı. Yaratmış olduğu her bir varlığa ilgi göstermeli, ve onlarla konuşurken de saygılı olmalı. Saygı derken aslında onları küçük düşürmemeli, hakaret etmemeli vs. den bahsediyorum.
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Rhuben wrote:...Setting ve tanrılar değerlendirilmeli amaçları nedenleri bilinmeli. Normal insan oynar gibi hatalı hareketlere yer bırakılmamalı diye düşünüyorum...
tek tanrılı dinlerin(monoteizm) ya da üstün tanrı (overgod) yaklaşımına sahip inanışların mihenk taşını oluşturan "tanrı hata yapmaz" düsturu, ne dünyamızdaki ne de fantastik dünyalardaki çok tanrılı inanç sistemlerinde (politeist) geçerli değildir. Çok tanrılı inanışlarda tanrılar, ölümsüz olmasına rağmen pek çok zaafı olan, tanrıdan çok, aşırı güce sahip, ölümsüz canlılar olarak karşımıza çıkar.
War, war never changes...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

burock wrote:
Rhuben wrote:...Setting ve tanrılar değerlendirilmeli amaçları nedenleri bilinmeli. Normal insan oynar gibi hatalı hareketlere yer bırakılmamalı diye düşünüyorum...
tek tanrılı dinlerin(monoteizm) ya da üstün tanrı (overgod) yaklaşımına sahip inanışların mihenk taşını oluşturan "tanrı hata yapmaz" düsturu, ne dünyamızdaki ne de fantastik dünyalardaki çok tanrılı inanç sistemlerinde (politeist) geçerli değildir. Çok tanrılı inanışlarda tanrılar, ölümsüz olmasına rağmen pek çok zaafı olan, tanrıdan çok, aşırı güce sahip, ölümsüz canlılar olarak karşımıza çıkar.
Tek cümlede yazılabilecek maksimum sözcük sınırını zorlamışsın burock . Yine de affına sığınarak tercüme edeyim daha genç arkadaşlara :D

Ancak doğru, tanrıları ölümlülerle karşılaştırdığımızda kusursuz görülseler de bir başka tanrızı baz alarak karşılaştırma yaparsanız o kadar da kusursuz olmadıklarını görürsünüz.

Ayrıca çok önemli bir nokta daha var : aligmentler.

Bir aligmentin ne olduğunu tam manasıyla bilirseniz o tanrıyı canlandırmakta daha az zorluk çekersiniz. Lawful bir tanrıyı kaotik oynatmak yada tam zıddını yapmak, yapılabilecek en kötü şeydir.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Eh normal olmayan şartlarda da tanrı RPsi yapmak gerekiyor bazen. Ã?ncelikle tanrılara bakış açısının da çok çeşitli olduğunu belirtmek lazım. İnancımız ne olursa olsun Dünya tarihinde yapılmış bu tanımlardan o anda sisteme uygun olanı veya en çok renk getirecek olanı almakta bence sakınca yok.

Benim sevdiğim tanrı tarzı Yunan mitolojisindeki kadar açık yiyen içen, evlenen neredeyse elinde teknolojik olanaklar olan sıradan insanları andıran tanrılar yerine yine hata yapabilen ama varlık olarak daha bir gizem anlaşılmazlık içeren tanrılar.

Yaptığım RP de biraz buna uygundu. Açıkçası Mask en sevdiğim karakterlerimden biri idi. Orjinal olmasa da benim kattığım bir yorumun da olduğunu düşünüyorum.

Burada asıl mesele en önemli mesele o mistik havanın bir şekilde korunması sanırım. Korunmaya da bilir. Ama o zaman o tanrı havasını veren acayip his sanki kayboluyormuş gibi geliyor.

Belki en önemli olan gücün fiziksel sergilenişinin çok yapılmaması ki bu tanrıyı çok güçlü bir büyücüye dönüştürebiliyor birden. Daha dolaylı her zaman tam anlaşılmayan tarzda RPler daha güzel olabiliyor.

Masaüstünde bu nasıl yapılır bilmiyorum. Bir defa tanrı oynanan bir masa üstü oyunu duydum. Ama bir süre üzerinde düşünmeden öylesine detaylı bir karakterin oynanması zor olabilir.

Forumda daha güzel olabiliyor.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Herkesin tanrı oynadığı masa üstü oyunu mu? Yoksa bir kaç sefer tanrıların girdiği bir oyun mu?
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Oyun herkesin tanrı oynattığı bir masa üstü oyunuydu. Zeus Poseidon Hades bugüne gelip kendi inançlarını yaymaya çalışıyorlardı. Tüm güçleri yerindeydi.

Böyle bir oyunda tanrı RP si nasıl yapılır emin değilim. 8.-9.seviye karakterlerde bile nasıl paniğe kapıldığımı bana oyun oynatan arkadaşlar bilir. Bir karakter ne kadar ayrıntı kazanmışsa onun o kadar oynatanın kafasında oturmuş olması gerektiğine inanıyorum.

Gerçi eğlence amaçlı bu tür kurallara dikkat etmeden de oynanabilir. Yunan mitolojisi tanrıları da buna uygun.
HARBE GİDEN
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Evet standart dnd kuralları ile level 20 üstü bile zorlayıcı olabiliyor. Hele hele dünya üzerinde yürürlerse bile çok fazla oluyorlar. Tanrılar çok daha abes olur o kadar yeteneği ne dm nede oyuncular idare edebilir.

ancak dediğin gibi olayın biraz daha kurallardan bağımsız işin söylev ve inanç kısmıyla oynana bir versiyonu eğleceli olabilir.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ã?yle açıkçası Mask ı oynatmak rahat değildi. Neredeyse sitenin her yanını takip ediyordum. Bazen yapacaklarım gece rüyama bile giriyordu. Mask zor bir RP idi. Ama sanırım fena da değildim. Gerçi beni değerlendirecek sadece Yeminer kaldı sanırım.

Forumda bu düzeyde olmayan bir çalışma ile bile de tanrı rpsi mümkün olabilir bence. Ben biraz kendimi aşırı kaptırmıştım rpye. Her olay bilinmese de sonuçta her sayfa önündeyken insan gerekli olayları kolayca öğrenir. Masaüstünde tabii daha zor ama denebilir. Bu konuda tavsiyesi olan arkadaşların da fikirlerine açığım.
HARBE GİDEN
dekotta
Kutsanmış Kişi

Post by dekotta »

İlahi bir varlık olma, onun bilincine sahip olma düşüncesi bile tüylerimi ürpertiyor, bir insanoğlunun bunu hakkıyla başarabileceğini sanmıyorum. Başaracağını idda edenin kafasına da ağır gürzümü şöyle bir patlatıverir, "höst ulen ! sen de kim oluyorsun bre densüz " der ve vuruşun şiddeti ile bu savımı desteklerim.

Tabi dm denen insanın çok ötesindeki ulu kişiyi bu kısma katmıyorum, onlar ki değil bir tane, onlarcasını birden çekip çevirip onlarla top oynayabilecek kadar kudretlidirler. Ulu dm... ulu dm...
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Benim şahsi görüşüm tanrı rp'si ancak düşünerek yapılabilir. Ne bilim herhangi biriyle iletişim içindeyken o tanrıyı kullanan PC'ye 10 dakika gibi bir zaman verilmeli, çünkü genel olarak tüm tanrılar insan sınırlarının ötesinde akıl ve bilgeliğe sahiptirler, bu yüzden en azından gerçeğe en yakın cevap için bu tip süreler verilmelidir. Ayrıca DM'in de yardım etmesi gereklidir çünkü tanrıların yüksek Wis leri sayesinde olabilecekleri daha önceden hissedebilirler ve bu da ancak DM'in yardımıyla olur...

Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Post Reply