diplomasi

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

diplomasi

Post by oldun »

suan a kadar gördüğüm her masa üstünde her tarafı house rule olan bu skilli nası kullanıyor sunuz merakım budur (kaldı ki PHb da da cok net bir acıklama yok DC ler genelde dm in kafasına göre oluyo)
bizim genel de en sabit buldugumuz cözüm (ki kitapda öle bir sey yazıyor olması gerekiyor) oyuncuya diplomasi olmuyor zar attım seni etkiledim oyuncu karakteri etkilenecekse karsı taraf bir bard palaadin falan sa bakıyor wisdom falan düşükse (veya yüksekse) ona göre davranıyor ama zar atmıyorum ama asıl sorun npc lere bu skill nası uygulanacak
işin özü orjinal bir fikir bekliyom
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Güzel soru Oldun : ) .

şimdi diplomacy, subterfuge, empathy gibi kavramlar genelde oyunlarda hep havada kalan öğelerdir. Neden, çünkü zar atarsın, içine sinmez, dinlersin, adam kendini ifade edemez... Falan yani esas olay rol yapma kabiliyetine baktığı için zarlara pek önemliymiş gibi bakılmaz.

Ã?nerim;

Oyuncu NPC yi diplomasi ile ikna etmeye çalışacağı zaman önce bırak bunu kendi rol yapma kabiliyeti ile sağlamaya çalışsın. Rol yapma kabiliyeti seni tatmin ettiyse eyvallah, diplomasiyi başarılı olarak kabul edersin. Senin beklediğin kadar başarılı değilse zar attırırsın, diplomasi skilline göre başarılı olur ya da olmaz, bu zarın ne geldiğine kalır artık. Oyuncu sağlam argümanlar ile diplomasisini desteklemiyor ve işin rol yapma kısmında başarısız oluyorsa, o zaman NPC de kendi argümanlarını sıralayarak diplomasiyi reddeder.

Tabi burada karakterin hakkını vererek oynamanın büyük önemi var. Oyuncu içinde, NPC içinde. Nasıl ki oyuncu düşük diplomasiye sahip iken onu bu konuda ikna etmeye çalışan birisine "ikna olmuyorum abi" dememeliyse aynı şekilde senin kafanda tasarladığın NPC nin diplomasi ve empati kabiliyeti neyse NPC ni PC lere karşı ona göre yönlendirmelisin. NPC nin inanabileceği argüman var, inanmayacağı argüman var ve aslında bu çizgiyi belirleyen sensin. Skill ise oyuncunun ikna edebilme yeteneğine yan destek sağlar. Ã?ünkü hiçbirimiz burada diplomat ya da süper role player değiliz. Argümanlarımızın eksik kaldığı noktalarda karakterimizin sahip olduğu diplomasi yeteneği bize elbetteki fayda sağlamalıdır...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

DC yi belirlerken üç noktaya dikkat etmen gereklidir;

-Diplomasinin mantıksal tutarlılığı

-NPC nin diplomasiye yanaşmak isteyip istemeyeceği

-PC nin yaptığı roleplay in tutarlılığı

Herbiri Standart DC yi 5 arttırabilir. Yalnız DC yi oyun içersinde hızla ayarlasan iyi edersin, fazla loading yapmaya gerek yok ;) ...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

İnsanı iki arada bir derede bırakan bir durum. Adamın diplomasisi düşük ama ağzı güzel laf yapıyor. Bu adamı başarılı saymak doğru mudur? İyi karizma kullanmak iyi RP midir? İyi RP'ye kıyak yapılmalı mıdır? İyi diplomasi yapıp düşük karizmalı karakterine uygun davranmayanı başarılı sayıp karakterine uygun davrananı başarısız saymak ne derece doğrudur?

Aklıma ilk gelen sorular bunlar. Peki bunlar nasıl aşılır?

Benim 2 fikrim var. Birincisi, -oyuncu veya NPC fark etmez- diplomasi durumunda serbest bırakıp zarları atın. Onlar diplomasi yaparken siz de zar sonucuna göre konuşmayı yönlendirin, başarılı olan tarafa yardımcı olun. İkincisi de (daha profesyoneller için) diplomasi öncesi zat atıp oyunculara gösterin. Onlar da sonuca göre aralarında diplomasi yapsınlar. =)

Unutmayın, iyi karizma kullanan oyuncu her zaman iyi RP yapıyor demek değildir. İyi RP de her zaman başarı getirmeyebilir. ;)

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by oldun »

frontsideair tam demek istediğimi demiş iyi rp mi cha mı ortası nası olur
ama oyuncular içinde toplam skill arasında nası bir ucurum olabilecegini düşününce o zman düşük olan "nie kardesim yapmıyorum diebilir" ki bence haksızda degil (ki bu ucurum 3-5-10 falan degil 20 falan olabiliyor bide zar kötü gelirse ki bahsedilen zar sanırım d20 oyuncu istemeye istemeye bişeler yapmıs olack ve bunun tekrarı oyunu sıkabilir (tam tersi benim konusmadan ikna etmem gerekiyor diyebilir)

aslında aklımda bir sey ama bu da diplomasi skill i olmayan biri için cok sakıncalı olabilir

örnek diyelimki oyuncular bir npc yi bir sey için ikna etmeye calısıyorlar bir veya birkac sınır belirlene bilir mesala 1 toplam diplomasi olan oyuncular npc yi sözlü yardıma ikna edebilmek için konusa bilirler (oyun içinde gene konusurlar ama mesala npc onun söylediklerini dikkate almaz) 9 diplomasi toplamı olanlarda kişiyi yanlarında getire bilmek için ugrasırlar bu gereksinimleri saglayanlar söyledikleri sözlerin etkisi ile oranlı oranda basarılı veya basarısız olurlar
bu durumda 3 diplomasisi olan kişiden yardım koparırken 15 diplomasisi olan oyunda yanlıs cümleler kurdugu için yanında getirmek bir yana bilgi bile koparamamıs olabilir ama half orc (hep bu örnek verilir nedense :D ) -1 diplomasili adam dünya laf yapsa adamın umrunda olmaz ama burdada eldarinin dediği loading kısmı biraz arta bilir buda oyuncuları şişirebilir ama bu sekilde hem zardan kurtulup hemde rp imkanı oluyo

b planı : diplomasi skillini kaldırmak kimse vermesin takılsın öle ::D
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Biraz karışık yazmışsın sanırım, tam olarak anlayamadım bazı yerleri. Anladığım şekliyle cevap veriyorum, yanlış anlamışsam düzeltirsin artık. =)

Ã?ncelikle, elbette ki kendisi için oynatması zor bir karakter seçen oyuncu onun hakkını vermeyi göze almıştır ancak sırf bir şeyi yanlış söyledi diye karakterin gerçekçiliği zedelenmemelidir, tıpkı düşünemeyeceği bir şeyi düşünen bir karakterin saçma olması gibi.

İkinci olarak, her ne kadar RP çok önemli olsa da hayatta beklenmedik şeyler vardır ve bu beklenmedikleri FRP'de sağlayan şey de zardır. Eğer karakter yeteneğinin yettiği her şeyi yapabilse oyunun pek bir zevki kalmazdı. Bu yüzden RP'yi zarın üstünde tutmak oyunun sürprizlerinden mahrum kalmak demektir.

Oyuncunun zarı düşük gelmişse ona göre rol yapma yöntemim belki ona çok hoş gelmeyecektir ama oyunu kazanmak ve kaybetmek gibi düşünmezsek bu da değişik bir RP'dir ve bu da ayrı bir zevktir. Oyuncularla önceden konuşursanız onlar da kabul edecektir eminim.

Sonuçta FRP hayallerin gerçek olduğu bir oyunsa, burada paladinlerin rezil olabileceği gibi yarı orklar da karizma yapabilir. =)

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

her oyuncu, oyun boyunca abilityleri ve skillerini göz önünde bulundurmalıdır. Nasıl ki atrengthi yüksek bir oyuncu, ilgili işlerde str bonuslarından faydalanıyorsa, charisması düşük bir oyuncu da düşük karizmasının cezasını çekmelidir. Aynı durum skiller için de geçerlidir.

Bu nedenle eğer ağzı laf yapamayacak kadar aptal ya da karşısındakini etkileyemeyecek kadar karizmadan yoksun bir oyuncunun rp olarak sosyal skillere başvurmaması, başvursa da başarı olasılığının çok düşük olması beklenir.

Char yaratılırken belirlenen sosyal ability ve skillerin etkisi oyun içinde mutlaka gözlenmelidir.
War, war never changes...
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

yalnıs anlasılma olmasın

Post by oldun »

yalnıs anlasılma olmasın die biraz daha acık sekilde yazmaya calisiyim diplomasi oyuncular arasındaysa ben dm in pek olaya müdahale etmesi taraftarı degilim (veya zar ile bir etkiye) cünkü oyuncular iyi iseler zaten diplomasisi fazla olan azıcık mantıklıda konusuyorsa digeri onun söylediğini kabul eder yok oyuncular in game oynamada zorlanıyorlarsa zarla istemediği bir seyi yapmaktada zorlanacaktır belkide oyun bozulacaktır o yüzden oyuncular arası diplomasi zarı bana pek mantıklı gelmiyor

burock söylediklerin dogru ama söyle düşün 15 level wizard sın cha 9 diplomasi cross class hiç verilmemisin her hangi biri bile senin fikrini degiştirebilir yada ikna edebilir mi demek oluyor birazda o yüzden oyuncuya diplomasi zarına karsıyım hani cezasını ceksinde mesala en iyi anlasmaları bile götürdüğünde bile zorlasın ama kişi kendini anlasmaya kapamıssa bence bitmeli

frontsideair dediğin dogru (de ben bu d20 hiç sevmiyom) işin büyük kısmı sansa kalınca ben bi rahatsız oluyorum tabi d20 nin oyuna zevk kattıgı bir gercek yinede
o zman söyle degiştirelim uygulamayı:
dm bir dc belirler kişiler diploması cek atarlar (dm gizli tutar bu zarları)
dc yi gecenler kişiyi ikna etmeye calısırlar ama onlarda mantıklı elle tutulur bişeyler söylemezse kişi ikna olmaz diplomasiyi kullanmak böle zormus gibi geliyor ama dcler düşük tutulursa böylece herkesin bir sansı olur ve yüksek diplomasisiler direk zarsız olaya girmis olur

ı
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: yalnıs anlasılma olmasın

Post by Eldarin_ »

oldun wrote:yalnıs anlasılma olmasın die biraz daha acık sekilde yazmaya calisiyim diplomasi oyuncular arasındaysa ben dm in pek olaya müdahale etmesi taraftarı degilim (veya zar ile bir etkiye) cünkü oyuncular iyi iseler zaten diplomasisi fazla olan azıcık mantıklıda konusuyorsa digeri onun söylediğini kabul eder yok oyuncular in game oynamada zorlanıyorlarsa zarla istemediği bir seyi yapmaktada zorlanacaktır belkide oyun bozulacaktır o yüzden oyuncular arası diplomasi zarı bana pek mantıklı gelmiyor
Eğer oyunculardan biri diplomasi hususunda foul-play yapıyorsa duruma zarla müdahale etmek gereklidir abi. Birisi diplomasiyi iyi yapamaz, ama aslında karateri süper diplomattır, ya da diğeri ikna olmak istemez(evet istemez) ama diplomatın argümanları sağlamdır.

Bu ve bu gibi durumlarda iş roleplayde bitmiyorsa duruma zarla müdahale etmek gereklidir. Bunu "ikna oldun abi" şeklinde değil, "adamın dedikleri hakkaten doğru ve kafana yatıyor" gibi düşünmekte fayda var.

Ã?ünkü eğer DM bu konuda müdahalede bulunmazsa olay şuna dönecektir.

PC1: Argüman... Argüman... Argüman...
PC2: İkna olmuyorum abi...

"Hayır abi... İkna oluyorsun" demekte lazımdır bir noktadan sonra...
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

dwrf

Post by oldun »

tam da onu diyordum eldarin bir kişi tam o sekilde kabul etmeye bilir dünyamızda da öle degilmi ne söylersen söle dediğimdedik durum yok mudur hani istemiyorsa olmaz intimidate kısmı için dogru ama diplomaside zorlama olmaz ve sen ne dersen de kişi kabul etmeyebilir kişilerin belli etik degerlerini sözle caydıramazsın bence en fazla biraz esnettirebilirsin
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Oldun ama o dediğin daha derin noktalara kayıyor. Keşke bende başta belirtseydim;

NPC ya da PC nin kişiliğine göre vereceği tepki zaten değişir. Adam açık görüşlü mü? Ã?rümcek kafalı mı? Falan filan...

Ama ben durumu ikna olma açısından ele aldım. Ã?bür türlü oynayan oyunculardan zaten haz etmem. Adam ne dersem diyeyim ikna olmayacaksa zaten onunla iletişime geçmenin bir manası yok. Dolayısıyla diplomasi yapamam ben bu adamla, hatta direk saldırırım kafamı çok bozarsa :=) ... İşte o zaman zarlar konuşur ancak : ) ...
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by oldun »

:D :D
ölede inatcı bir dwarf bazı seylere kapalıdır ve yapacak bisey olmaya bilir (öldürmek dısında :D )

ama sen bunu kast ettin galiba
guard: baban katil itiraf etti aha buda itirafnamesi
oyuncu: yok ben ikna olmadım öldürmez o
dm: kafana piano düştü öldün

bu arada konu dagılıyor benim acma amacım diplomasi nerelerde ne gibi zorlukla ve rp ile birlesimi en kısa sürede en etkili nası olurdu frontsideair yöntemi dm in yüksek gelene göre yardımcı olması bana suan en pratik ve zar rp dengesi en uygunu gibi geldi
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Her zaman öldürmekten daha iyi seçim vardır.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Ayrıyeten diplomasi argüman sunumu demektir.

İyi bir diplomat ise bir örümcek kafalıyı bile bir yola nasıl ikna edeceğini bilen birisidir.

Argüman evet... Ama mantıklı argümanlar sunmak zorunda değildir diplomat. Karşıdakini ikna etmekse maksat üstelik... Bir cüceyi ikna etmek için onun dilinde konuşmak gerekir ve eğer onun dilinden konuşuluyorsa o da ikna olacaktır elbette. Yani onun gibi düşünmekten bahsediyorum burada. Paradigmalar tek değildir ve kim olursa olsun, herhangi birisini ikna etmenin bir yolu mutlaka vardır. Bilbo'nun Ejderha ile konuşması mesela buna bir örnek... Ejderha ile onun dilinden konuşmasaydı onun ininden kurtulabilir miydi sizce? Ejderha çokmu salaktı yoksa?

Yoksa tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır mıydı?...

Yani bu açıdan bakmak daha faydalı olur kanaatindeyim. Eğer diplomasi roleplay ile sağlanamıyorsa o zamanda zarlarla durum dengelenebilir diye düşünüyorum ben.

Aşağı yukarı anlatmak istediğim budur...
Post Reply