Wizardcım iyi hoş demişsinde senin gibi terimlere sadık kalan birinden bu lafları duymak garibime gitti.İnsanlara göre tabiki kült film olur ama her beğendiğin film kült olmaz.Sen bana o filmlerin hepsindeki devrimleri açıkla sinema sektörünü etkilicek bende sana olmadığını kanıtlıyım.Aralarında kült olanlar tabiki var ama her beğendiğin film kült olacaksa en çok izlenenlerin hepsine kült diyelim oldu olacak.WizardOfQuarks wrote:Sevgili Ao'cum, ilk mesajda "sizce" diye bir kelime geçtiği için insanların sevdiği filmleri yazması tabii ki beklenen bir şeydir. Ã?ünkü her insanın kendine göre kült filmleri vardır. Bunu da nasıl belirleyeceklerine kendileri karar verirler.
Kült Filmler
-
Ao
- Kullanıcı

<div>I am the Alpha and the Omega, the first and the last, the beginning and the end, the A and the Z, the one who is, the one who was, and the one who is coming, the Almighty, the Ruler of All.</div><br>
Ã?ncelikle kült film nedir bilmek lazım.
Kült film, çekildiği zaman ve/veya sonrasında popüler kültüre karşı durması, klasik olmaması, toplumun belli bir kesimine hitap etmesi, karşıtlarının (anlamayanların) bol olduğu ama sevenlerinin de olduğu, çoğunlukla en çok izlenenler listesine girememiş ve ödül alamamış (en azından oscar ve altın küre), çekildiği zaman bir devrim yaratmış, kendi zamanının eşsiz filmleridir.
İşbu şekilde LOTR bir kült film değildir ama Leon öyledir.
The name of the Rose kült bir filmdir ama Back to teh Future değildir. Back to the future kült değil artık klasik olmuş bir filmdir.
Ayrıca her sevdiğiniz film kült olmaz, çünkü kült filmin kişiden kişiye değişen bi tanımı yoktur ancak kült filmleri seviyor olabilirsiniz ve buraya yazarsınız.
Yani buraya kült filmler arasında en sevdiklerinizi yazmanız daha doğru olur.
Kült film, çekildiği zaman ve/veya sonrasında popüler kültüre karşı durması, klasik olmaması, toplumun belli bir kesimine hitap etmesi, karşıtlarının (anlamayanların) bol olduğu ama sevenlerinin de olduğu, çoğunlukla en çok izlenenler listesine girememiş ve ödül alamamış (en azından oscar ve altın küre), çekildiği zaman bir devrim yaratmış, kendi zamanının eşsiz filmleridir.
İşbu şekilde LOTR bir kült film değildir ama Leon öyledir.
The name of the Rose kült bir filmdir ama Back to teh Future değildir. Back to the future kült değil artık klasik olmuş bir filmdir.
Ayrıca her sevdiğiniz film kült olmaz, çünkü kült filmin kişiden kişiye değişen bi tanımı yoktur ancak kült filmleri seviyor olabilirsiniz ve buraya yazarsınız.
Yani buraya kült filmler arasında en sevdiklerinizi yazmanız daha doğru olur.
-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

Sevgili Ao, terimlere sadık olduğum kısmen doğru bir çıkarım. Ama ben ancak genel-geçer anlamı olan, esnetilemeyen terimlere sadık biriyimdir. Bu yüzden Milena, ben benim için kült olabilecek bir filmin ödül alıp almamasıyla ilgilenmem. Filmin bana ifade ettiği şey önemlidir. Kimse bir başkasının kült film tanımını kabul etmek zorunda değil. Bu yüzden bu başlıkta insanların yazdıkları filmleri eleştirmek yerine kendi kült filmlerinizi (ya da başkaları kült dediği için kült diye nitelendirdiğiniz filmleri) yazmanızı öneririm.
"Ã?n yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur..." Einstein
-
Artemis Entreri
- Kullanıcı

Milena ile Ao nun haklılık payı var ama Wizard.
Kült filmler için bir tanım varsa ortada, söylediğin, "kimse bir başkasının kült film tanımını kabul etmek zorunda değil" cümlesi yanlış olur.
En iyi film başlığına en sevdiğin oyuncuları yazmak kadar garip olur o zaman, en iyi kült filmler başlığına, en sevdiğin filmleri yazmak.
Filmin sana ifade ettiği şey önemlidir demişsin ki buna sonuna kadar katılıyorum, ama hal böyle olunca başlığa bize ifade ettirdikleri güzel olan filmleri değil, bize ifade ettirdikleri güzel olan kült filmleri yazmamız gerekiyor, diye düşünüyorum.
Kült filmler için bir tanım varsa ortada, söylediğin, "kimse bir başkasının kült film tanımını kabul etmek zorunda değil" cümlesi yanlış olur.
En iyi film başlığına en sevdiğin oyuncuları yazmak kadar garip olur o zaman, en iyi kült filmler başlığına, en sevdiğin filmleri yazmak.
Filmin sana ifade ettiği şey önemlidir demişsin ki buna sonuna kadar katılıyorum, ama hal böyle olunca başlığa bize ifade ettirdikleri güzel olan filmleri değil, bize ifade ettirdikleri güzel olan kült filmleri yazmamız gerekiyor, diye düşünüyorum.
Been there. Seen that. Got the scars.
-
Gaara of the Sand
- Kullanıcı

-
Artemis Entreri
- Kullanıcı

-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

Ben de tam Gaara'nın yazdığını yazacaktım. Orada bir tanım var. Ayrıca sinema konusunda o kadar bilgisiz değilim. Kimsenin bana akıl vermesine, "öncelikle şunu bilmek lazım" diye başlayan cümlelere ihtiyacım yok. Yazdığım filmlerin sayısı çok olabilir. Ama ben zaten benim için kült olan filmleri yazdım. Yani tutup aklıma gelen sevdiğim filmlerin hepsini yazmadım. Bu tür şeyler kişisel zevklerle alakalı olduğu için kült film tanımı esnek bir kavramdır ve herkesin kişisel zevki kendisini ilgilendirir. Bu yüzden, bu şekilde dışarıdan müdahaleyi kaldıramıyorum kusura bakmayın.
-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

-
Ao
- Kullanıcı

Arkadaşlar bu kadar agresif olmanıza gerek yok sadece ben Film as Art adı altında sinema dersi alıyorum iki dönemdir ve dersimin amacıda Kült Filmleri inceleyip neden diğer filmlerden farklı olduklarını incelemek.Evet Kültün anlamı sizin yazdığınız olabilir ama Kült Film denilince öyle olmuyor ama yok oluyor diyorsanız hafta içi hocama söyliyimde filmleri değiştirsin öğrencilerin sevdiği filmleri koysun şahsen izlerken ben baya sıkılıyorum...
<div>I am the Alpha and the Omega, the first and the last, the beginning and the end, the A and the Z, the one who is, the one who was, and the one who is coming, the Almighty, the Ruler of All.</div><br>
-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

Agresifim, çünkü ya ismimi vererek ya da benim mesajım dışındaki mesajlarda yazılmayan filmleri kendinize göre eleştirdiğiniz için üzerime alındım.
Tekrar diyorum benim kişisel zevklerim hiç kimseyi zerre kadar ilgilendirmez. İsterlerse yetkili kişiler "Senin yazdığın filmler kült değilmiş, hmmm..." diyerek bana göre kült olan filmleri yazdığım mesajımı silsin.
Ama kusura bakmayın karşıma Sevin Okyay bile çıkıp "Bu film kült değil." dese benim fikrimi değiştiremez. Bana göre kült film kavramı aynen sevilen film kavramı gibi kişiye göre değişir. Sen o dersi alıyor olabilirsin ama bu seni haklı çıkarmaz.
Bu arada tekrar belirtiyorum: Ben kült film kavramını sevilen film kavramıyla karıştırmayacak kadar bu işten anladığımı düşünüyorum. Her ne kadar öyle bir ders almasam da. Lütfen kişilerin zevklerine saygılı olalım.
Ayrıca konuyu yeterince saptırdık. Artık bunu özel olarak tartışalım.
Tekrar diyorum benim kişisel zevklerim hiç kimseyi zerre kadar ilgilendirmez. İsterlerse yetkili kişiler "Senin yazdığın filmler kült değilmiş, hmmm..." diyerek bana göre kült olan filmleri yazdığım mesajımı silsin.
Ama kusura bakmayın karşıma Sevin Okyay bile çıkıp "Bu film kült değil." dese benim fikrimi değiştiremez. Bana göre kült film kavramı aynen sevilen film kavramı gibi kişiye göre değişir. Sen o dersi alıyor olabilirsin ama bu seni haklı çıkarmaz.
Bu arada tekrar belirtiyorum: Ben kült film kavramını sevilen film kavramıyla karıştırmayacak kadar bu işten anladığımı düşünüyorum. Her ne kadar öyle bir ders almasam da. Lütfen kişilerin zevklerine saygılı olalım.
Ayrıca konuyu yeterince saptırdık. Artık bunu özel olarak tartışalım.
-
Ao
- Kullanıcı

Özel olarak tartışacaksak forum sitesine ne gerek var o zaman senin bu yaptığın Dogmatik bi düşünce yaratmak oldu.Benim düşüncelerimi eleştirebilirsiniz saygım sonsuz ama kendi düşüncelerinize dokundurtmazsanız bende sizin bilgili olduğunuz konularda hayır öyle değil böyledir isterse Einstein gelsin Fizikte o yoktu bence böyle dersem pek mantıklı ve hoş olmaz.
-
WizardOfQuarks
- Kullanıcı

Ama arada bir fark var. Fizikteki kurallar genel-geçerdir. Bunu lütfen karıştırmayalım. Fizikte bir şeyin yanlışlığı ya da doğruluğu ispatlanabilir.
Ortaya bir teori atarsın. Yanlışlığı ispatlanana kadar doğru sayılır (Ã?rnek: Kuantum Teorisi). Yanlış olduğu ispatlanırsa o teorinin geçerliliği kalmaz. Doğruluğu ispatlanırsa zaten yasa olmuştur (Ã?rnek: Newton Yasaları).
Yani sen Einstein bile gelse düşüncemi değiştiremez diyebilirsin. Ama senin düşüncenin durumu belirli şeyler altında değerlendirilip doğru ya da yanlış diye sınıflandırılabilir. Senin ne düşündüğüne bağlı değildir.
Olur da düşünceni kabul ettirmeye çalışırsan senden bunu ispatlamanı beklerler. Ya da bu konuyla ilgilenenler doğru ya da yanlış olduğunu ispatlamaya çalışır. Bilim böyle gelişir ve bilimi sanatla karıştırmamak gerekir.
Lütfen aradaki farka iyice bak.
Ortaya bir teori atarsın. Yanlışlığı ispatlanana kadar doğru sayılır (Ã?rnek: Kuantum Teorisi). Yanlış olduğu ispatlanırsa o teorinin geçerliliği kalmaz. Doğruluğu ispatlanırsa zaten yasa olmuştur (Ã?rnek: Newton Yasaları).
Yani sen Einstein bile gelse düşüncemi değiştiremez diyebilirsin. Ama senin düşüncenin durumu belirli şeyler altında değerlendirilip doğru ya da yanlış diye sınıflandırılabilir. Senin ne düşündüğüne bağlı değildir.
Olur da düşünceni kabul ettirmeye çalışırsan senden bunu ispatlamanı beklerler. Ya da bu konuyla ilgilenenler doğru ya da yanlış olduğunu ispatlamaya çalışır. Bilim böyle gelişir ve bilimi sanatla karıştırmamak gerekir.
Lütfen aradaki farka iyice bak.
-
Ao
- Kullanıcı

Kült filmlerdede fark vardır sen filmi iyi izleyen bir eleştirmene verirsin yada İşin uzmanına o bakar inceler ve der şu yanıyla kullanılmayan bir teknik var filmde ama çekim ama senaryo olarak.Neyse özelden konuşalım.
Bu başlık Popüler filmler-kült filmler arasında ki farklarn tam anlaşılamadığı için karışmış. Eğer kült filmler yazarsak buraya genel olarak herkesin msjında aynı film isimleri olurdu. Bence bu başlığa En beğendiğiniz filmler olarak bakmak daha iyi olur.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
-
Gabriell-The-Sorcerer
- Kullanıcı

sanırım kargaşa başlıkta kült kelimesinin kullanılmış olmasından kaynaklanıyor.Ao arkadaşım "kült film" kelimesinin açılımı noktasında haklı.Yani sözlükten "kült" kelimesinin açılımına değil;sinema terimleri sözlüğünden "kült film"in açıklamasına bakmanız daha doğru olur.şahsen bir sinema tv öğrencisi olarak,burda Ao'nun yaptığı açıklamanın tamamen doğru olduğunu belirtmek zorundayım.
Ama Wizard'ın söylediği şeylere gelirsek,o da söylediklerinde şu noktada haklı.Kült filmler de tartışmaya açıktır.Bir insan;başka hiç kimsenin öyle olmadığını düşündüğü bir filmi kült olarak görebilir."bence bu film şunu ortaya koymuştur,şunu açıklamıştır,şöyle bir önemi vardır" diyerek kendince neden kült olduğunu açıklayabilir ve kimse onu yargılayamaz.
Ayrıca şöyle de bir gerçek var ki sanırım bunun hepiniz farkındasınız.Başlıkta "kült" kelimesi yanlış anlamda kullanılmış,esas amaç "efsanevi filmler-unutulmayan filmler" gibi bir şeyi ima etmek.Bu yüzden,Wizard'ın da söylediği gibi,genelde olmasa bile en azından bu başlık altında kült kelimesinin anlamını esnetmemiz gerekir.
Ama Wizard'ın söylediği şeylere gelirsek,o da söylediklerinde şu noktada haklı.Kült filmler de tartışmaya açıktır.Bir insan;başka hiç kimsenin öyle olmadığını düşündüğü bir filmi kült olarak görebilir."bence bu film şunu ortaya koymuştur,şunu açıklamıştır,şöyle bir önemi vardır" diyerek kendince neden kült olduğunu açıklayabilir ve kimse onu yargılayamaz.
Ayrıca şöyle de bir gerçek var ki sanırım bunun hepiniz farkındasınız.Başlıkta "kült" kelimesi yanlış anlamda kullanılmış,esas amaç "efsanevi filmler-unutulmayan filmler" gibi bir şeyi ima etmek.Bu yüzden,Wizard'ın da söylediği gibi,genelde olmasa bile en azından bu başlık altında kült kelimesinin anlamını esnetmemiz gerekir.
Once upon a time in Turkey
I'd felt jerky..
I'd felt jerky..