Bence saglikli zihniyetteki her insan icin:
Siddet = kendini savunmak icin basvurulan son yontem
Acikcasi "alpha" kavgalari gercekten anlamsiz. Gencligimde bu tarz kavgalara girmedigimi iddia edersem yalan soylemis olurum. Yani kendi savundugumun tersini yaptigimi soyleyerek aslinda zihinsel olarak sagliksiz oldugumu mu soyluyorum? Hayir
Genclik yillarinda, hormonlarin ve degisik kimyasallarin kafamizi bulandirdigi "DELI"kanlilik yillarinda herkes bu tarz hareketleri normal hatta dogal olarak gorebilir. Bu tehlikeli donemi, eger iyi insanlardan olusan bir arkadas cevreniz, saglikli bir okul ortaminiz ve biraz sansiniz varsa sag saglim atlatabilirsiniz. Ben sansli olanlardandim fakat birden fazla kez insanlarin hayatlari boyunca pismanlik duymalarina yol acacak olaylara sahit oldum (gozlerinden birini kaybeden iki kisi gordum ve siciline suc islenen kisiler gordum, ustelik Istanbul'un gayet basarili ve iyi bir okulundayken)
Bu dengesiz donemden sonra hala kontrolsuz bir sekilde siddete basvuruyorsaniz bunun bir cok aciklamasi olsa da en acik secik anlamiyla, mantiginiz yerine asiri duygularinizla hareket ediyorsunuz demektir. Bu duygular genelde gurur (asagilandiginizi dusunmeniz), nefret ya da ofkedir. Bu tur tepkilerin ciddiyeti her insana gore degisebilir ama kufurlestiginiz birisine attiginiz bir yumruk, size atilan bir tekmeye, o tekme bir bicaga, o bicak bir silaha donusebilir.
Kisacasi mantigi ile duygulari arasindaki dengeyi yeterince iyi kurabilen her insan kendine yoneltilen siddete ayni dozda siddetle cevap vermesi gerektigini bilmelidir.
Eger herhangi bir durumda kacinilmaz bir sekilde siddete siddetle cevap vermenn gerektigine inaniyorsaniz
Size kufur ediliyorsa, siz de kufurle cevap verirsiniz, yumruk atmazsiniz.
Size yumruk atiliyorsa, yumruklasirsiniz ama bicak cekmezseniz
Burada yazdiklarima hayat-olum senaryolarini katmiyorum tabii...
Kisacasi akilli olun

Gidip de size abuk subuk laf atip belasini arayan adamlari kaale alip olaylarin buyumesine yol acmayin, o zaten kendisi gibi baska bir tiple karsilasip belasini bulacaktir zaten. Akilli olun dedik LAN!