Heh, üstat eğer kurallar bana saçma geliyor... adam gibi yapsınlar diyorsan d20 dışında bir sürü sistem var. Ben ilk soruna kendi yorumlarımı ve atışlarımı yazayım..
D20'de neden bu -büyücü kitabı-8 saat dinlenme-scroll-büyü kitabına sayfa başı 100 altın- her level alan büyücünün kitabına 2 tane yeni büyü gelir- konularında geyik... :
Aşağıdakilerden herhangi bir cevap olabilir... ama ben daha -şık- ve daha -eğlenceli- olduğu için -uzun- olanı tercih ediyorum..
Kısa Cevap:
Sınıflar arası bir eşitliğe ihtiyaç olduğu düşüncesi hakim. Wizard&Sorcerer, vb sınıfları aynı güçte tutmak için kural uydurulması lazım.
Orta uzun cevap:
İlk yazılan günümüz DnD'nin -direk- esinlendiği Fantasy kitapları Dragonlance sayılır. Orada tanrılardan büyü geldiği için, onların kuralları geçer. Bir nevi tanrısal kural sonucu her büyücü, çalıştığı büyüyü kullanınca unutuyor.
Zaman geçip, yazarlar Dragonlance gibi bir sürü setting çıkarttıklarında, benzerlikleri ve alışkanlıkları devam ettirme ihtiyacı hissediyorlar.. Sonuç: her büyücü sabah 1 saat büyülerini çalışmalıdır oluyor. 1 lvl olup 5 büyüsü de olsa 20 lvl olup 67 tane de olsa 1 saat sürer... Heh.
Uzun Cevap:
Büyü yapmak için belli bir bireysel iç zihinsel güç emilir. Bu gücü büyücüler magic weave'leri şekillendirip materyal boyutta kullanırlar. İç güç dışında söyledikleri sözlere, yaptıkları hareketlere, kullandıkları malzemelere göre sonuçlar değişir, kısaca her büyüyü yapmak farklı bir zihinsel iç yetenek gerektirir. Hatta bu yüzden seviyeleri vardır.
Kitaplara ilk defa büyü yazılırken, bu zihinsel gücün bir örneği kitaplara geçirilir. Büyücüler her sabah kitaplarından gün içinde yapacakları büyüleri okurken her büyünün ufak zihinsel parçasını alırlar onu düzenlerler. Çizeceğiniz resim için binlerce çeşidi olan ve karışmayan her boyaya bakıp onları kullanarak birşeyler karalamak gibi.
Büyü yapma olayı sadece sözler ve hareketler değildir. Ã?yle olsa mesala golemler veya animated iskeletler, ne bileyim animated insancıl eşyalar da ses çıkartabilecek bir şekilde ayarlanır sonra da el kol hareketleri ve sesler çıkartarak sonuza kadar aynı büyüyü atabilirlerdi..
Tekrar söylemek gerekirse büyü yapmak zihinsel, sadece düşünebilen ve var-olan varlıklardaki bir yetenek beceri gerektirir. Büyü kitaplarıysa bunları düzenlemeye yarar.
Scrollar ise başka bir hikayedir. Aynı wand ve benzeri objelerdeki gibi, büyücü scrollu hazırlarken içindeki zihinsel gücü verir. Keza scroll hazırlamak için o gün yapabileceğiniz büyüyü hazırlayıp onu yazarsınız. Yani o günkü zihinsel gücünüzü bir sonraki güne saklarsınız. Sonra zamanı gelip kullanmak istediğinizde, o büyünün zihinsel dokusunu scrolldan alır ve azıcık bir zihinsel güç harcayarak kullanırsınız.
Neden altın? Ben oyunlarımda şöyle yorumluyorum.. Altın ve değerli taşlardaki bazı özellikler büyücünün zihinsel gücünün saklanabilmesini sağlıyor. İç yapıları, kristalimsi özellikleri.. vs.. Bir boyutta her yer elmas olsa, büyü kitabına büyü yazmak çok daha ucuz olur diye düşünüyorum.
Her level aldıkça kitabına 2 büyü alan büyücü hikayesi... Ben bu kuralı kullanmıyorum çünkü anlamıyorum ve mantıksız geliyor.
-----------------------
Anchorite- Bir goblinin diğer gobline 1 saat kitap okuması için rahat vermediğinden büyücüleri olmadığını düşünüyor.
Kitaptan okuyarak bir büyü yapmak ne kadar zor olabili
-
AnARcHisT
- Kullanıcı

ilk önce teşekkür ederim anchorite sağol güzel bir cevap olmuş. dediklerinin hepsine olmasada büyük bi kısmına katılıorum ama bir nokta var.
şimdi burda iyi güzel demişsin katılıyorum sana.. ama benimde sorum bu işte.. aynı materyallerle aynı dilde yazılan şey ikiside biri kitaba biri parşömene.. ikisininde üstünde büyü var. biri zaten scroll kitaba büyü yazarkende scrolldaki büyü oraya aktarılıyor. benim sorum ordan okuyup neden büyü yapılamadığıydı..
Anchorite wrote:Scrollar ise başka bir hikayedir. Aynı wand ve benzeri objelerdeki gibi, büyücü scrollu hazırlarken içindeki zihinsel gücü verir. Keza scroll hazırlamak için o gün yapabileceğiniz büyüyü hazırlayıp onu yazarsınız. Yani o günkü zihinsel gücünüzü bir sonraki güne saklarsınız. Sonra zamanı gelip kullanmak istediğinizde, o büyünün zihinsel dokusunu scrolldan alır ve azıcık bir zihinsel güç harcayarak kullanırsınız..
şimdi burda iyi güzel demişsin katılıyorum sana.. ama benimde sorum bu işte.. aynı materyallerle aynı dilde yazılan şey ikiside biri kitaba biri parşömene.. ikisininde üstünde büyü var. biri zaten scroll kitaba büyü yazarkende scrolldaki büyü oraya aktarılıyor. benim sorum ordan okuyup neden büyü yapılamadığıydı..
<div align="center">In a nightmare, every choice you make is a wrong one.</div>
Üstat, eyvallah. Yok, hani benim yazdıklarımın -genel- doğrudur diye düşünmüyorum.. benim için daha doğrular ve eğlenceli sade...
- Ah, daha önce bir post'da da tartışmıştık D20'de büyü kitabı scroll olarak kullanılırmı diye. Farklı aynı şeyler yazılmamış olsa da bence gene de scrollmuş gibi kullanılır. Gene yukarıda yaptığım geyikten, kitabın içindeki büyü gücünü alır direk materyal hale getirsin. Tabi yazılanlar gider ve 1 round falan sürmez büyüyü yapmak scrolldaki gibi.
- Scroll'dan büyü kitabına yazma şöyle oluyor yanılmıyorsam. Scroll'u açıyor büyücü, bir güzel okuyor.. Büyüyü kullanmak yerine kafasındakini (düşünce ve güç olarak) büyüyü kitabına yazıyor.
- Ha.. Scroll'la kitapta aynı şey mi yazar..ilk seçenekte söylediğim gibi büyük ihtimalle hayır. Kesin bir farkı vardır diye düşünüyorum. Keze bir 9. lvl büyü için 9 sayfa büyü kitabı harcanıyor, 9.lvl bir scroll bir parşamön sonuçta. Heh..
Yavi sen ne düşünüyorsun AnARchisT, yani sen ve arkadaşların nasıl oynuyor ve yorumluyor bu büyücü kitabı hikayelerini? Mesala nasıl olsa daha akla yatkın olurdu dersin..? Böyle konuşmalar eğlenceli öğeler katıyor sonraki oyunlar için ne de olsa..
Anchorite - Goblin büyücü olsa, kulesi nasıl olurdu onu düşünüyor...
- Ah, daha önce bir post'da da tartışmıştık D20'de büyü kitabı scroll olarak kullanılırmı diye. Farklı aynı şeyler yazılmamış olsa da bence gene de scrollmuş gibi kullanılır. Gene yukarıda yaptığım geyikten, kitabın içindeki büyü gücünü alır direk materyal hale getirsin. Tabi yazılanlar gider ve 1 round falan sürmez büyüyü yapmak scrolldaki gibi.
- Scroll'dan büyü kitabına yazma şöyle oluyor yanılmıyorsam. Scroll'u açıyor büyücü, bir güzel okuyor.. Büyüyü kullanmak yerine kafasındakini (düşünce ve güç olarak) büyüyü kitabına yazıyor.
- Ha.. Scroll'la kitapta aynı şey mi yazar..ilk seçenekte söylediğim gibi büyük ihtimalle hayır. Kesin bir farkı vardır diye düşünüyorum. Keze bir 9. lvl büyü için 9 sayfa büyü kitabı harcanıyor, 9.lvl bir scroll bir parşamön sonuçta. Heh..
Yavi sen ne düşünüyorsun AnARchisT, yani sen ve arkadaşların nasıl oynuyor ve yorumluyor bu büyücü kitabı hikayelerini? Mesala nasıl olsa daha akla yatkın olurdu dersin..? Böyle konuşmalar eğlenceli öğeler katıyor sonraki oyunlar için ne de olsa..
Anchorite - Goblin büyücü olsa, kulesi nasıl olurdu onu düşünüyor...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
-
AnARcHisT
- Kullanıcı

Bence kurallar daha gerçekçi olabilir.. Ne bileyim bir çoğu kural bence gerçeklikten uzak.. şimdi aklıma vericek örnek gelmedi ama oynarken farkedioruz.. Kendi çapımızda bişeleri çözsek bile herşeyi çözmek mümkün olmuor, dengeyi bozuorsun ister istemez.. Ah bak geldi aklıma.. Düşerken aldığın hasar mesela.. Her 10 feet için 1d6.. Ne yani 10 level bi adam bi binadan atlayıp intihar edemeyecek mi?
Aynı şeyler bu konu be benzerleri içinde geçerli..
<div align="center">In a nightmare, every choice you make is a wrong one.</div>
Senin bu sorular bundan 5 sene önce de soruluyordu, bu kural sistemi temeli ile gidilirse 5 sene sonrada sorulacak.
Rainbow six'i kim yapmıştı bilmiyorum ama adamın bir yazdığı vardı.
Eğer bir oyuncuya gerçek hayattaki kadar hareket özgürlüğü ve kolaylığı sağlayamadıysan, en iyi şekilde hareket eden yapay zekalı oyunları yapmanındfa bir anlamı yoktur.
Bu kuralda D&D için geçerli. Ben bir AD&D yada D&D 3.5E taraftarı değilim. Bu sorulara cevap vermektende tiksinir oldum. Sadece oyunda sana yardımcı olsun diye yazılmış kurallar bunlar istediğin gibi değiştirebilirsin. Ama bir büyücünün kitabından bakarak büyü yapmasını sağlayacaksan, o zaman dez avantajlarda vermelisin. Mesela aslında her büyüden sonra güçsüz deüşmesi gereken büyücüler neden dimdik ayakta durmaktadırlar. Müthiş konsantrasyon gerektiren büyülerde nasıl oluyorda kendilerini savunabilmektedirler felan gibi. Neden bütün büyüler herp yakın sürelerde yapılyırlar da bir sorudur. Üstünde taşımakta zorlandığın metal zırh nasıl oluyorda o zırha alüminyum folyo muamelesi yapacak devin vuruşlarından senin kaçmanı sağlamaktadır. Elindeki bıçak ile nasıl oluyorda devin balyozunu savurmaktasın.
Bu konuları düşünmeye başladıysan bence başka kural sistemleri yada belli kural değişikliklerine başlasan iyi olur. Bende yaşadım, biliyorum bir nebzede olsa yaşadıklarını o sebeple diyorum.
Rainbow six'i kim yapmıştı bilmiyorum ama adamın bir yazdığı vardı.
Eğer bir oyuncuya gerçek hayattaki kadar hareket özgürlüğü ve kolaylığı sağlayamadıysan, en iyi şekilde hareket eden yapay zekalı oyunları yapmanındfa bir anlamı yoktur.
Bu kuralda D&D için geçerli. Ben bir AD&D yada D&D 3.5E taraftarı değilim. Bu sorulara cevap vermektende tiksinir oldum. Sadece oyunda sana yardımcı olsun diye yazılmış kurallar bunlar istediğin gibi değiştirebilirsin. Ama bir büyücünün kitabından bakarak büyü yapmasını sağlayacaksan, o zaman dez avantajlarda vermelisin. Mesela aslında her büyüden sonra güçsüz deüşmesi gereken büyücüler neden dimdik ayakta durmaktadırlar. Müthiş konsantrasyon gerektiren büyülerde nasıl oluyorda kendilerini savunabilmektedirler felan gibi. Neden bütün büyüler herp yakın sürelerde yapılyırlar da bir sorudur. Üstünde taşımakta zorlandığın metal zırh nasıl oluyorda o zırha alüminyum folyo muamelesi yapacak devin vuruşlarından senin kaçmanı sağlamaktadır. Elindeki bıçak ile nasıl oluyorda devin balyozunu savurmaktasın.
Bu konuları düşünmeye başladıysan bence başka kural sistemleri yada belli kural değişikliklerine başlasan iyi olur. Bende yaşadım, biliyorum bir nebzede olsa yaşadıklarını o sebeple diyorum.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka