TANITIM:
Hayao Miyazaki den masal tadında, etkileyici, sizi sizden alan ve şahaneden daha şahane bir anime. Büyük usta Hayao Miyazaki izleyici ile bütünleşen bu güzeller güzeli animede bize genç bir kızın üzerinde ki bir lanetten bahsediyor. Savaşın kötülüğü ile lanetlenmişlerin yaşamını izliyor ve masalların nasıl bu kadar iyi kurguya sahip olabileceğini kendimize soruyoruz.

BİLGİLER:
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senaryo: Reiko Yoshida , Diana Wynne Jones (Kitap)
Müzik: Joe Hisaishi
Bölüm: Uzun Metrajlı 1 Bölümden Oluşuyor.
Süre: 1 Saat 55 Dakika

KONUSU:
Üç kızkardeşin en büyüğü olan Sophie babası ve üvey annesi ile küçük bir kasabada yaşamaktadır. Babanın ölümü üzerine sahip oldukları şapka dükkanıyla geçinmeyi başaramayan anne iki küçük kızı çırak olarak verir. Biri cadılık öğrenecek biri de pastanede çalışacaktır. Ancak kızkardeşlerden Lettie cadılık merakından ötürü pasta yapmayı öğrenmek isteyen Martha ile yer değiştirir. Sophie ise şapka dükkanında kalmıştır. Güzel kız mükemmel şapkalar yapmakta ve bunları giyenlerin başına Sophie ne isterse o gelmektedir.
Bunlar olurken kasabanın yakınlarında bir şato peydah olur. Sürekli yer değiştiren bu şatoda Howl bir büyücünün yaşadığına dair rivayetler ortaya çıkar. Söylenene göre büyücü genç kızları kaçırıp ruhlarını emdiğinden, kasabanın kızları dışarı çıkmamaya başlar.

KİşİSEL GÃ?RÃ?şLERİM:
Ben bu animeyi izlerken gerçekten sonu gelsin istemiyordum. Yani en başından en sonuna kadar zevkle izledim. Karakterlerin hepsinin üzerine oturtulmuş o ince seneryo ve hikaye dokusu asla unutamayacağım bir yapıya sahip. Hele Sophie ve Howl'un aşkı gerçekten izlemeye değer. Ama her şeyden öte Calucifer yani benimle birlikte izleyen babamın değişiyle Kalorifer (
Aslında daha derin düşünücek olursak bazı farklı yorumlarda getirebilirim anime için: Anime ilk yarısında o her şeyi ile farklı olan karakterleri bizlere sunuyor ve bizleri onlarla bütünleştiriyor ama ilk yarısı bittiğinde bir süre kendisini tekrar ediyor. Gerçi yinede izleyiciyi sıkmıyor ama bazı sahnelerde bir bayatlama tadı veriyor. Bu o kadar önemsencek bir nokta değil ama en sonda ki ani bitiş ile izleyicinin tadı damağında kalınca gerçekte orada bir tekrarlama yaşamadığımızı anlıyoruz. Howl'un yürüyen şatosu gerçekten de insanı insandan alan bir başyapıt. Ha derseniz ki Hayao Miyazaki'nin en iyi yapımı bu mu? Hayır değil! Ama gerçekten en iyilerden birisi...

GENEL OLARAK:
Bu anime hakkında bazı bilgiler duyanlar eminim ilk iki gününde 13.5 milyon dolar gişe hasılatı kazanan film, bugüne kadar en iyi açılış Japon filmi ilan edilmiş olduğunu da duymuşlardır. Hatta belki de Miyazaki'nin bu filmi ile toplam 193 milyon dolar kazandığını da duymuşlardır. İşte aynı dönemde sinema sektöründe yarıştığı bir kaç büyük yapımın kazandığı miktarda burada: Son Samuray, 132 milyon dolar ve peşinden Harry Potter 130 milyon dolar kazandı. Ã?rümcek-Adam 2 64 milyon dolarda kalırken, Yarından Sonra"nın geliri sadece 50 milyon dolar.