- J.K Rowling abla 5. kitaptan sonra karakterleri geliştirmekte ilk kitaplardaki becerisini gösteremişti.. Kitabın konusu, yapısı sürükleyici olsa da Harry, Ron ve Hermi büyüyünce(17-18 olunca) karakterleri nasıl oldu konusunda hemen hemen hiçbir şey yok. O kadar kitap olsun, ana karakterler bu kadar şeyden sonra ne oldular yazma.. 19 yıl sonra çocukları olduğunu ve veledlerin isimlerini öğrenmek için "19 yıl sonra" diye bir şey yazılırmı yav..
- Snape'in hemen hemen hiç yeralmaması sadece 1 chapterda geçmesi hoşuma gitmedi.
- Gene ilk 6 kitapta olduğu gibi sonunda büyük boşluk var. 8.'si çıkmayacağını da bildiğimizden, neden tatmin edici bir şeyler karalamamış bilmiyorum.
- Yav, gene 4'den sonra olan problem var. Kitabı çoğunuza veya veled yiğeninize falan okutmazsanız.. Çok kan, şiddet, vs var diye, ama kitaptaki karakterler bir türlü 15 yaşını geçemiyorlar. Hatta 19 yıl sonra bile.. heh.
- Harry 80 doğumluymuş. Altı kitapta zaman vermedikten sonra neden tarih verilmiş hiç anlamadım. Ama ilginç bir ayrıntı
- Sadece kitabın sonunda Dumbledore hakkındaki geyikler hariç, beklenmedik hiçbir şey olmuyor..
- Snape'in çok boş bir şekilde ölmesi üzücü.
- Dark Lord ile Harry'nin kapışmasının bu kadar tatsız olması, koca adamın oldukça ... zayıf bir nedenden ölmesi çok fena, çok..
- Harry'nin finaldeki zayıf cowboy tavırları çok feci.
Not: 2001'de ilk üç kitabı bitirdiğimden beri yıllarca 4,5,6 ve bu 7. kitabı bekledim merakla. Finalinin tatmin edici olmayacağını tahmin ediyordum ama bu kadarı.... Kendime haksızlık yapılmış gibi hissettim.
Not-2-: Nükte dolu olduğunu düşündüğüm bir ayrıntı.. Anlaşılan tüm büyücüler yüzyıldan fazla yaşasada 19-20 yaşında evlenip hemen çocuk yapıyorlarmış.. hehe..