Keskin nişan: 1.seviye=10, 2.=20, 3.=35, 4.=55, 5.=80, 6.=110, 7.=145 Artık her attığını gözünden vurmaya başlarsın daha 8.levele gelmeden. Ben seviye 20yi "efsane" mertebesi olarak düşünüyorum. 21. seviyeye gelen de oyunun sonsuza dek galibi olur ve büyük ödülü kazanır. O yüzden roket gibi ilerleyen yeteneklere karşıyım. Yavaş yavaş ilerlesin yetenekler
Yok devrimkin dediği bir 1. seviyede +10(max) olan özellik 2. seviyeye geçildiğinde değiştirilmemiş ama 3. seviyeye geçerken +20 yapılabilmiş olsun. Yani Tersyüz hepimizin bildiği üzere silahla adamı elmacık kemiğinden vurmak istediği için en yüksek vereceğinden
1.=+10, 2.=+20, 3.+30, 4.=40 şeklinde gidecek yine. Ama mesela eli kaydı yanlışlıkla başka bir özelliğine verdi, yada ne bileyim içkiliydi felan tüfeğe vermeyeceği tuttu, bu sefer sonraki seviyesinde geçen seviyede vermediği +5'i de verebilsin ve +10 (max) ekleyebilsin diyor.
Aynı D&D'deki skill point sistemi gibi.
Özelliklere +10, becerilere +30 fazla gibi geldi bana. Zeka ve bilgi artılarınıda ekleyeceksen bence onların değerini çok düşürür/ Ha öyle ha böyle beceriler artacak. 3. seviyede değil 4. seviyedeo sev'yeye erişecek. Bir şeyden kazanmak için başka bir şeyden fedakarlık etmesi gereksin karkaterin. Mesela +30 benimde işime gelir tabii izcilik, bıçak, sessiz gizmenle, silahsız dövüş, At sürme, çifte felan derken +20 bana yetmiyor. Ama zaten karakterleri özel yapacak olan bu. Neye vereceğini nereden kısacağını seçecek ve karakterler arası farklılıklar olacak.
Biri, ben izci olacağım çok iyi ateş etmeyeceğim diyecek, diğeri ben Tersyüz olacağım (

) ama izcilikten feragat edeceğim diyecek. +20 bence çok güzel ayarlanmış bir sayı. Ancak kişilere istedikleri yetenlerler ile diğerlerini birleştirme fırsatı verilmesi iyi olabilir.
Benim teklifim hızlı nişan ve keskin nişanların kaldırılması ve marifet olarak eklenmesi ama tabanca ve tüfeğin birbirine yarı yarıya sineji vermeleri. Filimlerde de öyle değilmidir. Tüfekte süper ama tabanca kullanamayan karakter bana komik geliyor.
Sinerjiler, sinerji veren becerinin, kullanılan beceriye, kendi değerinin yarısı kadar eklenmesi ancak asla o değerin iki katından daha fazla eklenememesi olarak sınırlandırılabilir.
Keza aynı şekilde birbirine sinerji veren başka becerilerde olabilir. Silahsız dövüş silahlıya sinerji verebilir mesela.
Sessiz gizlenme iz takibinde izciliğe sinerji verebilir. İzcilikte fark etme konusunda sesszi gizlenmeye sinerji verebilir.
Bu sayede karakterlerin aşırı güçlenmesi de ortadan kalkar ve çeşitlilik bu sayede daha da artar. Sessiz gizlenmeyle çok uğraşmamış ama izcilikte iyi olan biri en azından bu dikkat değerini sinerji olarak diğer becerisine ekleyebilir, yada süper tüfek kullanıcısı eline kullanmasını biraz bildiği bir tabancayı aldığında en azındna tüfek kullnimindan bildiği, hava sıcaklığının etkisi, rüzgarın saptırması, suyun görüntüyü saptırması... gibi bilgileri tabancada uygulayabilir.
Marifetlerin alımıda bence bir şeylerden feragat istesin. Mesela gereken toplam becerilerin 1/5'i kadar beceri puanı bunlar için harcanması daha anlamlı yapar marifeti.
Bak mesela artık Tersyüz (

)bir karakter tabanca ve tüfeğe vererek tüfeğini geliştirirken tüfekte cihanın en iyisi olmak için beceri puanlarını boyuna tüfeğe, tabancaya ve tabanaca marifetlerine harcayacak tabanca konusunda da o konuda uzmanlaşan biri kadar iyi olamayacak. Tersi mesela devrimk

bir karakter için de geçerli olacak.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka