Arbaletin çıkış mantığı bir yayın daha kuvvetkli gerilebilmesi ve nişan alırken kolların gerilmemesi için telin çekildiği seviyede sabitleneceği bir sistem yaratmaktı. Bu sebeple ilk başında bir yayın altına derin kesikler açılmış tahtanın takılması ile bulunmuştu. Kişi yayı yere yaslayıp ayakları ile bastıktan sonra iki koluyla bütün gücüyle teli geriyor ve derin çentiklerden birine sabitliyordu. Ardından gerilmiş yaya oku yerleştirip, nişan alıp teli serbest bıraktırıyordu.
Bu tanıma göre aslında D&D'da kullanılan "mighty bow" olayı aslında tataryayları için harika bir kullanım olabilir. İki elle kullanılan ve kurulması 1 döngü süren ateş ettiğinde ise str+str/2 fazladan hasar veren tataryayları! Çok uzaklaştım konudan kusura bakmayın.
Yukarıda bahsettiğim gibi kurulduğundan menzilinin daha fazla olması aslında mantıklı. Ancak bu menzili yüksek yayın boyutlarının da çok büyük olması gerekir. Küçük boylardaki tatar yayları ile karşılaştıracak olursak normal yayların menzili bence de daha yükesek olmalı.
Bakalım D&D ne demiş bu konuya.
Crossbow, Heavy: 120' (40 m)
Longbow: 100 (34m)
Longbow, Composite: 110' (38m)
Crossbow, Light: 80' (25 m)
Shortbow: 60' (20m)
Buradaki menziller kullanılmalı demiyorum çünkü dwaxer silah ne kadar istiyorsa o kadar ileri gider o ok. Buraya bakıpta "Bir tataryayı tabancadan ileriye ateş eder." demek yanlış olur. Ancak mesela bir tatar yayı, bir oktan daha ileriye ok atabilir denebilir sanırım.
Vikipediden aldığım bir kesit sanırım bu yayların nasıl amerikada bulunduğunu da gösterebilir.
Amerika keşfedildikten sonra malzeme kıtlığı nedeniyle tüfekle uğraşmak yerine bir süre kurmalı yaylar tercih edilmiştir.
Ayrıca;
Ã?inliler, kurmalı yayı geliştirerek otomatikleştirmişlerdir. İsmi Chu-ko-nu (Ã?ince: 連弩) olarak geçer. Normal kurmalı yay üzerine eklenen bir şarjör ve koldan oluşur. Kolunun ileri-geri hareketiyle şarjördeki oklar sırayla atılmaya başlanır. Ağır ve hantal olduğu için kucakta taşınır. Sol elle gövdeden, sağ elle koldan tutularak kullanılır. Nişan alması biraz zordur; ancak önemli olan attığı ok sayısıdır. En büyük özelliği hiç kurmaya vakit kaybetmeden okların hızlı bir şekilde (eğer yay sabitlenmişse) hedefe yağmur etkisi yapmasıdır.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Başınızdan geçen son olaylardan dolayı her birinize 500 exp tecrübe ödülü veriyorum.
Ayrıca Tersyuz’e vagonun üstündeki adamın yerini gölgesinden tespit etme fikri için 200 verdim, bir de 50 puan da haydutun dinamit torbasına ateş etme fikri içi verdim.
Bu arada Illyra silahını teslim ettiğinde haydut Aline’yi öldürecekti ama karizma zarın iyi geldi. Söyleyeyim de bir daha böyle riske girerken bir daha düşün bence. Bunun sebebi de haydutun arkadaşları öldürüldüğü ve yoğun stres altında olduğu içindi, yani kimsenin gözünün yaşına bakmayacaktı.
şimdi son durum exp puanlarınız şöyle:
Jessica= 510
Douglas= 923
Aline= 1318 – Yani level atladın= Seviye=2 + (318exp)
Illyra, seviye 2 karakterini bir zahmet hazırlayıp karakterler bölümüne atarsın.
.
Arkadaşlar, maalesef size hoş olmayan bir haber vermek zorundayım.
Ekim ayına kadar oyunlarda DM'lik yapamayacağım. Mazeretim: Ekim'de yarışmaya göndermek zorunda olduğum bir roman denemesi yapıyorum ve sadece vakit kısıtlılığından değil, zihinsel olarak da buna yoğunlaşmam lazım. Böyle olunca Wahşi Batı'da oyunculara senaryo düşünmek işimi çok zorlaştırır. Ã?eşitli oyunlarda oyuncu olarak oynamak isterim tabii ama DM'lik çok çaba isteyen bir görev. şimdiye kadarki birlikteliklerimizden zevk aldım. Umarım bunu bir veda gibi düşünmezsiniz. Ekim ayında bir D&D oyunu oynatmak isterim (acemi DM'den D&D şeklinde) katılmak isteyen olursa tabii, hatta 4.Edition oynarız, şimdiden PHPsini çalışın.
Eğer Wahşi Batı'yı sürdürmek isteyen (bir ya da daha fazla gönüllü) olursa benimle temasa geçer, elimdeki bütün materyalleri gönderirim kendisine (excel, word ve resimler) hatta ben de oyuncu olarak oynamak isterim doğrusu. (hatta çok isterim)
Illyra wrote:tamam gmail adresinden alırım dosyalar olsa daha iyi olur seni de oyuncu olarak beklerim ama oyunda
Sen oynat ben de zevkle katılırım. Meksikalı acımasız bir kanun kaçağını oynamak istiyorum, resmi aşağıda: Argay'ın oynattığı JR'a benzeyen bir silahşorun kafasına silah dayayan, bıyıklı adam.
devrimk wrote:dwaxer umarım yarışmada güzel bir derece alıp hepimizi sevindirirsin.
Sağolun Devrimk ve Illyra, Tersyuz iyi dilekleriniz için. Önemli olan içime sinecek şekilde bitirebilmem aslında; yarışmayı kazanmasam da eseri tamamlayabilmek de başarı sayılabilecek benim için. Umarım gerekli disiplini gösterip bitirebilirim, size karşı da mahçup olmamış olurum.