şiir Yazmak Kolay Mı?

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Artemis yaparda açıklayıcı olmaz mı ? be
Cidden güzel yorum ama..
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Gerçek Yaşam

Tam bitti derken başlar hayat,
İstediği gibi yönlendiren varmı hayatını,
Pes etmeden,
Tekrar başlamadan hayata...

Ölmek ister bazen insan,
Ölmeyi yaşamaya tercih eder,
Ama Yapacağı son bir şey olduğunu hisseder,
Tekrar baslamak hayata
Tekrar...

Yaşamak kolay gelir kulağa,
Kimse bilmez değişen bir kavram olduğunu,
Kimi için yaşamak ölmek,
Kimi için ölmek gerçek yaşam...

Herşey son bulur elbet bir zaman,
Yaşamın bitmesi sonsuzluktur kimi için,
Kimi ise takmaz kafasına,
Yaşar sonsuzluğa hiç ölmeyecekmiş gibi..

Doğrumudur bu,
Bilinmez bir sorudur aslında,
Kalbinde gerçek sevgiyi bulan insan,
Zaten kafasına takmaz ölmeyi,
Zaten takmaz....

Ölmeyecekmiş gibi yaşayan özgür insanlara ......
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Yine bir sonbahar,
Yine bir sıkıntı içimde.
Sensiz geçen ilk sonbaharım bu,
Nasıl olacak bilemem.
Kalbimde yeni bir aşk mı doğacak,
Yoksa her sonbaharda olduğu gibi,
Tek güzel şey,
Toprağın keskin kokusu mu olacak.
Ağaçların yaprakları dokuluyor,
Belli ki gedli artık o gün.
İçime çektiğim bir daha sevdiğim olmayacak namelerini.
Bırakma zamanı artık, bırakma.
Tek gerçek şey sonbaharda ,
Toprağın keskin kokusu,
Toprağın....
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Birkaç tane yazınca bile kendindeki ilerlemeyi farketmişsindir...

Birkaç tane aklıma gelen tavsiyeyi vereyim o zaman. Bunlar kural değildir aslıdna tamamen farklı yapan üstadlar da vardır ben kendi farkettiğim bazı şeyleri nasıl yaptığımı anlatayım.

Özellikle başlangıç ve bitiş bence çok önemlidir. İyi bir ifadeyle başlarsan. İnsanlar şiirin daha çok içine girer anlatmak istediğin şeyi atlama ihtimalleri azalır. Yani herhangi bir yazı gibi değil ilgilendikleri birşey gibi okurlar.

Son cümle de önemlidir. Yemekte en son yediğin lokma gibi. Hatırladığın tat genelde son lokmanın tadıdır.

Bir şekilde ifade ettiğin bir şeyi farklı bir cümeyle tekrar etmekten kaçınsan iyi olabilir. böyle yaptığımı farkedince hatta farklı şeyleri aynı kelimelerle anlattığımda bile bazen o kımı baştan yazarım. Ama ince bir ayarı var ki bazen birbirine içerik olarak çok benzeyen cümlelerle çok farklı şeyleri anlatmayı başarırsan benzetmeye giydirebilirsen o zaman güzel bir ifade olur bence.

Yazmaya devam et.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

sağol tavsiyelerin için. Yamaya devam ederim...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Zamanında sitede bununla ilgili çok kavga vermiştik Efla bilir... Kardeş ben bir yazının şiir olması için bir insanın şiir yazmak istemesinin yettiğini düşünenlerim. Benzer şekilde benim tanımıma göre bir insan şiir yazmaya karar verip kararını uyguladığı andan itibaren bir şairdir. Elbette bir defa başladığında kendini daha ilerletip daha iyi şair olman her zaman mümkündür. Ama bu bir yol gibidir. ( eminim daha önce beni okuyanlar yine mi diyecekler. : ) ) Hiç bitmeyen bir yoldur. Yani yol seni hiç bir zaman şairliğin son noktası diye bir yere ulaştırmaz ne kadar iyi şair olursan ol her zaman daha iyi olmak mümkündür ve her şair bu yolda kendi istediği hızda ilerler.

Gelelim şiir ile şiir olmayan dizelerin farkına... şiiri şiir olmayan dizelerden ayırt eden tek nokta şiir ile bir duygu ya da düşüncenin anlatılmak istenmesidir.

Elbette her dize duygu ve düşünce anlatmak için kullanılmaz. Bazen bir dizeyi sadece ritm yaratmak için de kurabilirsin. Lisedeki müzik öğretmenim müzikte kullanılan ritmleri öğretmek için
Ankara İzmir
Ankara İzmir
Kütahya İzmir
Van
ritmini kullanırdı. Elbette bu çok basit bir örnek ama mesela bir berber bir berbere şeklinde başlayan dizelerde temel olarak bir şeyler anlatmak için değil bir ritm duygusunu hissetmek için kullanılır.

Peki duygu ve düşünceleri şiirle anlatmanın özel bir kuralı var mıdır?
Yoktur. Aslında şiir bu açıdan düz yazıya göre çok daha kuralsızdır. Cümlelerin yapısını değiştirir, istediğin kelimelerin yerlerini değiştirebilirsin, bir bakıma elindeki dilin sınırlarını sonuna dek zorlayabilirsin. Kafiye genellikle sana yardımcı olur. Aynı zamanda şiirini okuyan ve dinleyen insanların zihninde şiirin kalıcı olmasını sağlar. Ancak bu değişmez bir kural ya da olmazsa olmaz değildir. İşine yararsa kullanabileceğin bir araçtır sadece...

Sana bir örnek vermeye çalışayım. Diyelim ki sevdiğin kız seni terk etti ve çok üzgünsün. Duygularını düz yazı ile anlatabilirsin.

Tam iki yıldır beraberdik onunla... Tanıştığımız günü hatırlıyorum. Kendi kendime işte bu kız demiştim. İşte birlikte yaşayacağım kız bu kız. Üstelik de hep birbirimizin yanındaydık. Kardeşim hastalandığında o beni teselli etmişti. Mezun olduğunda üniversitede geçen onca yılın bitişini sadece ikimiz kutlamıştık. Nasıl bu duruma geldik? Hala inanamıyorum nasıl?

Aynı duyguyu şiirle de ifade edebilirsin.

İki yıl geçti değil mi tanıştığımız günün üstünden
Hatırlıyorum hala yüzüme vuran soğuk rüzgarı
Ve onu gördüğüm unutulmaz anı
O an ki söz vermiştim kendime
Bu kız demiştim olacak
Kadını hayatımın

İki yıl dile kolay
Neler yaşamadık ki biz iki sevgili
Ağladık birlikte en korkunç günlerde
En güzel anları ikimiz, yalnız ikimiz paylaştık
Ne oldu şimdi? Ne değiştirdi bizi?
Anlatın bana nasıl bu duruma geldik ikimiz?

Elbette yukarıdakinden daha güzel olarak da anlatılabilir. Sitemizde bu işin üstadı Edmond sayılır.

Aegron aynı duygu resimle ya da müzikle de anlatılabilir. şiir bunu anlatmanın sadece bir yoludur. Elbette şiir çok çeşitli başka amaçlarla da kullanılabilir. Ancak işin özünde her zaman bir anlatma vardır.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Sağol Firble cidden güzel bir yorum yapmışsın. Bu arada Edmond okulda da şiir konusunda iyiydi. Ama nedense okuldaki kimse onu anlmazdı nerdeyse. Ama o hep kendi duygularını şiirleriyle burada anlattı. Cidden güzel yazıyor kalemi kuvvetli.
Ben de yazmak için başladım bu yola ve eğer gerçekten dediğin gibiyse bende şairim ve daha iyilerini yapmaya devam ediceğim..
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Aegron, sana ve herkese tavsiyem şu... şiiri, resmi, müziği düz yazıyı seçebilirsiniz. Ancak hangi yolla olursa olsun duygu ve düşüncelerinizi anlatmaktan vaz geçmeyin. Siz anlattıkça şiirleriniz, resimleriniz, şarkılarınız, romanlarınız, denemeleriniz, öyküleriniz daha güzel olacak ama en önemlisi kendinizi ve başkalarını daha iyi anlayabileceksiniz.

İkinci olarak da asla yarattığınız şeyleri terk etmeyin. Bebekken yapılan iki çizgiden oluşan resim dahil yarattığınız her şey size aittir, sizden bir parçadır. Sanatçılığı da asla uzun bir koşunun sonunda varılacak bir nokta olarak görmeyin. Sanatçı olmak koşunun kendisidir ve koşmaya başladığın anda artık sanatçısındır ve ulaştığın yer ne kadar güzel olursa olsun hep daha güzel yerler olacaktır.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Haklısın Firble. Cidden insanlara karşı olan tutumum değişti. Bir de otobüsde felen giderken herhangi bir olayla karşılaştığımda aklıma bir dörtlük gelir oldu.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Firble wrote: Ankara İzmir
Ankara İzmir
Kütahya İzmir
Van
Güzel bir tabir denemye değer. :D
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Kalbimin zümrüt tepelri,
Seninle renklersin bu baharda.
Yine seni sevdim bu yıl,
Yine seni seveceğim.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Ağlamak bir ölüm,
Yaşamak mükafat insana.
Ağlayan insan yaşamaz aslında,
İçinden geldiğince hür olarak.
Hep ister farklı birşey yapmak,
Ama yapamaz.
Doğanın kanunudur bu sanki,
Neden olmaz.
Olacaktır bir gün der insan,
Ama ne zaman,
Saatler, dakikalr dostu olur insanın,
Başarmak ister,
Sadece birşeyi.
Çok mu zordur bu aslında,
Kader neden gülmez onada,
Hani adildi dünya, hani
Gerçek olmadığını anlar hayatın o zaman insan
Aslında yaşadığı yerin,
Yalan değlizi olduğunu farkeder.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

YALAN DENİZİ

Yalan denizinde yüzmüşüm ben,
Ne haberim var, ne bilenim.
Tek dostum aynalarmış aslında,
Ben bunu nasıl bileyim.

Tek isteğim gerçeklerdi aslında,
Saf, temiz bir dünya.

Dostum sandıklarım,
Düşmanlarımmış aslında.
Arkandan vurulmak,
Bu kadar kolay sonunda.

Gerçekler acıydı,
Yalan denizinde.
Yüzebilmek için,
Gerçek dost lazım herkese.

Dostlarınıza ve Yaşdığınız dünyaya dikkat edin :evil:
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Oncelikle aramiza hos geldin diyeyim ozan Aegron...

Eger senin eski arkadasinsa sanirim en iyi Edmond degerlendirir seni... Ama ilk siirlerin hakkinda ben bir seyler yazacak olursun...

Ilk aklima gelen karmasa.. Fikirler dusunceler duygular sanki birbirlerinin icine gecmis gibi... Bu her zaman kotu bir sey degildir. Bazen karmasa icindeki bir siir de insana bircok sey hissettirebilir. Ancak bu karmasa senin kontrolu kaybettigin bir karmasa olmasin.. Bir heykeltras nasil heykeline sekil verirken ellerini her hareket ettirisinin bir amaci varsa sen de her kelimeyi ne yaptiginin farkinda olarak ekle... Sonunda ortaya bir kaos cikiyorsa bu senin bilincli olarak ortaya cikardigin kaos olsun..

Cesur bir yazma tarzin var. Farkli usluplari benzetmeleri, Turkcenin sana verdigi her olanagi sonuna kadar kullaniyorsun... Bence guzel bir baslangic yaptin kardes... Yolun acik olsun. : ) )
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Sağol Firble her türlü iyi yada acımasız olsun farketmez yourmlarının devamını beklerim. Bu beni mutlu eder.
Post Reply