Hayalinizdeki Öniversite

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Firble
Forum Yöneticisi

Hayalinizdeki Öniversite

Post by Firble »

Elbette birileri hayalimdeki üniversite hep tatil olan üniversitedir de diyebilir. Ancak eh üniversiteye aslında hiç girmeme şansı da var ama hayat insanları bu yola sürüklüyor.

Evet arkadaşlar, eğer asıl hayalinizi yani tam lise falan bitti derken artık okulun olmadığı bir yaşamı elde edemiyorsanız. En azından bu yeni okulun daha iyi nasıl olacağını tartışabiliriz.

Sizce dersler nasıl olmalı? Yurtlarda kurallar nasıl olmalı? Sınavlar hiç olmasa olur mu? O zaman nasıl değerlendirme yapılsın? Eğer sınav olacaksa ne şekilde olmalı?

İstediğiniz tüm boyutları ile tartışabiliriz. Ki tartışalım da.

Tek bir noktanın tartışılmamasını rica ediyorum... Siyasi konuların hiçbirine girmeyelim... Bunun dışında her şeyi konuşalım... Hayal edelim...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Aslında tamamen deneysel bir üniversite isterim, nasıl bir deney istersem, yapabileceğim.Ã?ünkü çok değişik şeyler üretebilen, eğer bir hafta içinde kayda geçiremezsem unutabilen bir adamım.O yüzden bana kaynak sağlayabilecek bir üniversite lazım.Evet, sıcak bir üniversite olmalı, eğlenceli, kuralların fazla sıkmayacağı ama zıvanadan da çıkmayacağı.Herhângi bir siyasi ortamın olmadığı.Fakat tartışmaların değil, KAVGALARIN olmadığı bir üniversite istiyorum.Ama pek de mümkün değil tabiî.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

tıp okumak iyi olur, çok istiyorum, kimya olmasa öss'de kesin gibi birşey ama :)
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tıpı bilmiyorum kardeş... Ben iktisat ve mühendisliği biliyorum. Eğer her şey istediğim gibi giderse iktisat alanında öğretim üyesi olacam... Kendi aramızda bol bol tartışıyoruz üniversitenin nasıl daha iyi bir yer olabileceğini her bakımdan...

Daha bir yıl önce biz de üniversitedeydik... : ) ) )

Ancak tıpla ilgili şunu derler çok uzun ve zorlu bir eğitimdir. Ancak bu eğitim seni ilerideki zorlu günlere hazırlar... Tıp ancak gerçekten seviyor ve istiyorsan okuman gereken bir alan... Zamanında çok düşünmüştüm ve en sonunda yapamayacağıma karar vermiştim. Gözümün önüne bir hasta getirdim ve onu kurtarmak için bir dakika içinde bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Etrafımdaki insanların bana baktığını ve ne yapılması gerektiğini söylememi beklediğini düşündüm... Ve hayır dedim yapamam...

Ben kısıtlı bir zamanda kritik kararların alınması gereken mesleklerde yapamam... Elbette her meslekte bu tür anlar olabilir ama tıp... Tıp bu anların çok daha fazla olduğu bir alan...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

şu anda tek isteğim güzel bir hukuk bölümünü kazanmak bundan başka temenli yok şu anda çalışmaya devam anlayacağınız.
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Ben üniversitede 3.yılımdayım ve gördüm ki bu üniversite olayı koca bir balonmuş, bize efsaneleri anlatılan bir ütopyaymış. Çok büyük hayal kırıklılığı yaşadım ben.

Hayalimdeki üniversite ne miydi?

Ã?ncelikle eğitimin olduğu bir yerdi. Kendimizi farklı derslerle geliştirebileceğimiz bir yerdi. Zorlamanın olmadığı bir yerdi. Ã?devin olmadığı bir yerdi. Dersin derste kalacağı bir yerdi. Zevk alacağım bir yerdi.
Ve daha bir sürü, bu saatte aklıma gelmiyor.
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Possesed benim için öyle olmadı. Ã?niversiteye girmeden önce orada kalmayı hiç düşünmüyordum. Ancak üniversitem benim hep hayallerimi gerçekleştirmeme yardım etti. Çok acı olaylar da yaşadım üniversitenin içinde... Ancak her şeye rağmen evet bazen üniversite mezunlarının öğüt verirken söyledikleri gibi hayatımın kesinlikle rüya gibi geçen bir dönemi idi... En güzel demiyorum... Güzellikleri biraz da biz yaratırız...

Possesed kardeş... Belki de bu nedenle bu kurumu daha güzel hale getirmek istiyorum. Eğer becerirsem akademisyen olmayı en azından bununla ilgili bir tartışma başlatmak istiyorum. Gerçi henüz beş yıl va önümde düşünmek için daha çok süre...

şimdilik şundan bahsetmek belki daha doğru olur. İki kanadı vardır üniversitenin ülkemizde dersler ve üniversite yaşamı... Bunun ikinci kanadı Avrupanın pek çok ülkesinde yok... Ya da bizdeki kadar zengin değil. Elbette bu yaşamın da eleştirilecek çok yanları var...

Ã?ncelikle dersler... Bunu çok tartıştık üniversitenin içindeyken de... Nasıl ders anlatılmalı... Ã?niversitedeki hocalar da kendilerince yeni yöntemler deniyorlardı. Ancak bir hataları bu yöntemler hep dışarıdan alınmış ve kendi üniversitelerinin özel koşulları düşünülmeden uyarlanmak istenen yöntemlerdi. Ancak iyi niyetliydiler...

Ã?niversite yaşamına gelince bir akademisyenin hatta rektörün bile yapabilecekleri sınırlı bu konuda... Bu yaşam dinamik ve tüm aktörleri biraz da koşullar yönlendiriyor. Ancak kendi rolünü daha güzel bir üniversite yaşamını yaratacak şekilde oynayabilirsin.
HARBE GİDEN
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

Firble sen amerikada değil miydin? Bide sen makine mühendisi değil misin ? nası 5 yıl sonra ? Bu soruların hepsine toplu cevap verirsen sevinirim :D
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Hoca ben lisans mezunuyum. şu anda doktora yapıyorum. Doktora programı beş-altı yıllıktır. Bu program bitince doktor yani ilk akademisyen ünvanını alırsın. Lisans diplomam makine mühendisliği üzerine ama doktorayı iktisat üzerine yapıyorum.

Daha yolun başındayım ama akademisyen olmayı hedefliyorum anlayacağın...
HARBE GİDEN
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

hımmm kolay gelsin o zaman Fiirble. Allah tamamına erdirsin :)
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Daha basindayim isin Starfell.. Cook basindayim... Ama nefesim yettigince yurumeye kararliyim. Hayalinizdeki universiteyi anlatmaniz benim icin daha onemli o nedenle... Eeeh size yetistiremem gerci... Belki Edmond ile Aegrona... : ) ) )
HARBE GİDEN
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artemis Entreri »

İtüde 3. senemi okuyorum ve hayatımdan çok memnunum. Fakat hayattan bıkmış pek çok arkadaşımın aksine üniversiteye gelirken çok hayaller kurmamıştım. Hayattan fazla beklentisi olmayan birisi için üniversite bana pek çok şeyin kapısını açtı. Ã?devler, sınavlar, projeler artık canımı sıkmıyor gerçekten. Alınmaca yok ama bizim üniversitede bu tarz şeylerden canı sıkılan adamların tembel olduklarını düşünüyorum. şimdi illa ki karşı çıkanlar olacaktır bu söylediğime. Yok efendim ben akıllı ve çalışkanım sadece ödevleri sevmiyorum vs. vs. Ama gerçekten çalışkan olan adamın ödev denen şeye afedersiniz g.tüyle gülmesi gerekir.

Bazılarının unuttuğu bir gerçek var. Ã?niversite oyun parkı değildir. (Bu sözüm henüz orta ve lisede olanlara) Ã?niversite, size lise hayatınızı başarılı geçirdiğiniz için size sunulan bir ödül değildir. Ã?niversite, size kendinizi geliştirmeniz için bir fırsat, olgunlaşmanız için bir basamak, en önemlisi bir eğitim kurumudur. Ã?niversite okumak, kesinlikle bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığı iyi değerlendirmenizi öneririm.

Deney olayına gelirsek. Ben kontrol mühendisliğinde okuyorum. (www.kontrol.itu.edu.tr) Bölümüm gereği derslerimizin 3 de 1'i deneysel ve projeler üzerine yüklenmiş durumda. Emin olabilirsiniz ki bende eskiden teori kısmından nefret eden, herşeyi pratik olarak uygulamak isteyen bir adamdım. Ama bazı zamanlar geliyor ki, deneylerde, projelerde canınızı korkunç sıkabiliyor. Ne istediğinize dikkat edin derim :D
Been there. Seen that. Got the scars.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Cok guzel sekilde aciklamissin her seyi Artemis.. Yine de ben bir ekleme yapayim... Odevlerin sinavlarin o kadar "eglenceli" gelmemesinin bir nedeni de onlarin sonunda alinacak notlarin olmasi... Kendim icin en azindan sunu yazabilirim, sonunda not alacagimi aklima getirmeden yapabildigim sinav ve odevler hep daha zevkli geldi ustelikte onlardan cok daha iyi notlar aldim...

Insan en sevdigi isi bile ucunda not oldugunda cok yapmak istemiyebiliyor. Ozellikle bu notun getirip goturecekleri gozunuzde buyudugu zaman... Isin ucunda universite olmasaydi OSS de rahatlikla gazete bulmacalarini cozmek gibi bir sey gibi gelirdi muhtemelen mesela...

Sirf bu nedenle ABD deki bazi universite sistemlerinde su anda aldigim derslerden birinde de tum not tek bir sinav ya da iki sinav araciligi ile veriliyor...

Ancak ben bunu da yanlis buluyorum acikcasi... Bana gore oyle bir degerlendirme sistemi kurulmali ki kendini gelistiren insanlara kendilerini ispatlamak icin tekrar tekrar firsat taninmali ve insanlar da eger konuyu ogrenirlerse, ya da dersin istedigi pratik deneyimi kazanirlarsa istedikleri notu alacaklarina guvenmeliler...

Ama Artemise su konuda da katiliyorum. ODTUde hep dersi olabildigince kisa kesmek, odevleri olabildigince azaltmak sinavlari olabildigince ertelemek isteyen ogrenci prikolojisi seklinde ozetlenebilecek davranis bence de ozellikle gercekten dersi zevkli hale getirmek isteyen bir akademisyen ya da bir asistan icin cok sinir bozucu bir durum...

Evet notlar ne kadar bizi strese sokarsa soksun dersi biraz da bize bir seyler ogreten bir aktivite olarak gormeye zorlamaliyiz kendimizi... Bu her zaman kolay olmuyor. Ama olabildigince calismamiz gerektigini dusunuyorum. Benim de bu acidan universitede bircok hatam oldu...

Bir de arkadaslar en iyi universite bile siz elinizi uzatip almadikca size bir sey veremez. Sizden tavsiyem universiteye girer girmez okulunuzun kutuphanesini, sosyal olanaklarini, ogrenci kluplerini, kendi arastirmalarini yapmak isteyen ogrencilere sagladiklari olanaklari, ve lisans egitimi sonrasi meslek yasaminiza sizi hazirlayacak etkinliklerini ogrenmenizi tavsiye ederim. En bastan... Ilk yilinizda da universitenin bu olanaklarini olabildigince kullanmaya calisin cok basit bicimlerde bile olsa...

Neyse cok tavsiye yazdim sanirim... Bu baslik biraz da universiteyi daha iyi hale getirmek icin fikirlerin toplandigi bir baslikti... : ) ) )
HARBE GİDEN
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Firble wrote:Tıpı bilmiyorum kardeş... Ben iktisat ve mühendisliği biliyorum. Eğer her şey istediğim gibi giderse iktisat alanında öğretim üyesi olacam... Kendi aramızda bol bol tartışıyoruz üniversitenin nasıl daha iyi bir yer olabileceğini her bakımdan...

Daha bir yıl önce biz de üniversitedeydik... : ) ) )

Ancak tıpla ilgili şunu derler çok uzun ve zorlu bir eğitimdir. Ancak bu eğitim seni ilerideki zorlu günlere hazırlar... Tıp ancak gerçekten seviyor ve istiyorsan okuman gereken bir alan... Zamanında çok düşünmüştüm ve en sonunda yapamayacağıma karar vermiştim. Gözümün önüne bir hasta getirdim ve onu kurtarmak için bir dakika içinde bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Etrafımdaki insanların bana baktığını ve ne yapılması gerektiğini söylememi beklediğini düşündüm... Ve hayır dedim yapamam...

Ben kısıtlı bir zamanda kritik kararların alınması gereken mesleklerde yapamam... Elbette her meslekte bu tür anlar olabilir ama tıp... Tıp bu anların çok daha fazla olduğu bir alan...
açıkçası gerçekten istediğimden tıp okumak istiyorum, öyle kalp cerrahı olma gibi bir niyetim yok strese girer adamı oracıkta öldürürüm ben çünkü :D , dentistlik falan o tür bir tıp bölümü, ama istiyorum yani.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Tek bir şey istiyorum o da tahtada öğretmek yerine deneylerin yapılması. Ne bilim alakalı bilim adamlarıyla alakalı videolar izletilsin bir sürü görsel şey yapılsın. Teorik bazlı eğitim istemiyorum.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Post Reply