Medyada ve forumlarda en çok gördüğüm yanlışlarını yazarak size yardımcı olmak istiyorum. Ayrıca kendi kullandığım bazı yöntemleri de yazacağım ki doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmeniz kolaylaşsın.
her şey
her zaman
her biri
herhangi biri
herhangi bir şey
hiçbir şey
bir şey
bir zamanlar
herkes
yanlış
yalnız
hoş geldiniz
hoş bulduk
eleştiri
espri
sürpriz
takdir
tehdit
direkt
iş yeri
aşçı
uluslararası
en az
en çok
İpucu: "YANılmaktan YANlış" ve "YALından YALnız" olarak bilirseniz "yanlış" ve "yalnız" sözcüklerini doğru yazarsınız, birbirine karıştırmazsınız.
şey :
"şey" sözcüğünü ayrı olarak belirtmek istiyorum. Nedense çok önemli medya kuruluşları da dahil büyük bir çoğunluk tarafından bir sözcük grubunda ise bitişik yazarlar; ama şey sözcüğü her zaman AYRI yazılır! şöyle düşünün, "şey" ne demek? Eşya, meyve, hayvan, insan vb. aklınıza ne gelirse. Siz "elma" sözcüğünü bitişik mi yazıyorsunuz? Hayır, o zaman "şey" de her zaman ayrı olmalıdır, çünkü "şey" adıl(zamir)dır.
---
Ayrıca yardımcı eylemler ayrı yazılır. Gene hep bitişik yazılıyor, özellikle ana haber bültenlerinde çok görüyorum.
yok etmek
boş vermek
sağ olmak
ayırt etmek
fark etmek
Ama eğer bir ses olayı varsa, -daha kolay fark edebilmeniz için şöyle söyleyeyim- yani yardımcı eylemin geldiği kök sözcüğün sonundaki bir iki harf değişmişse ya da ekstra harf gelmişse yardımcı eylem bitişik yazılır.
kaybetmek (kayıp -> kayb olmuş, yani etmek bitişik yazılacak)
affetmek (af -> aff olmuş, yani etmek bitişik yazılacak)
Kolay değil mi
İpucu: Aslında çoğu sözcük grubu ayrı yazılır, o nedenle eğer bir yazı yazarken bitişik mi ayrı mı olduğunu bilemezseniz ayrı yazın. Bitişik yazmaktan iyidir bence, hem doğru yazma şansınız da artar. Ama asıl tavsiyem önce sözcüğü araştırıp doğrusunu öğrenin.
---
ki:
Gördüğüm kadarıyla "-ki" ekiyle "ki" bağlacı acayip karıştırılıyor. İşin komik tarafı ayrı yazılması gerekirken bitişik yazılıyor, bitişik yazılması gerekirken ayrı yazılıyor. Nasıl beceriyorlar anlamıyorum.
Dün seninkini gördüm. (burada eleman, "senin kızı" demek istemiş, aitlik biliren "ki" ektir; yani hemen bitiştiriyoruz!)
Bu adama öyle bir komplo kurmalıyız ki adam Allah'ını şaşırsın. (burada "ki", iki birbirini takip eden cümleyi birleştirmiş; yani hemen ayırıyoruz!)
Peki ek ile bağlacı nasıl ayırt edeceğiz? "ki"yi hemen kaldırın. İlk cümle bozuldu dikkat ederseniz. Demek oradaki "ki" ekmiş. İkinci cümle ise iki ayrı cümle oldu, yani ordaki "ki" bağlayıcıymış sadece.
İpucu: Dikkat ederseniz görürsünüz, genelde ad olmayanlardan sonra (yüklemler örneğin) gelen "ki" ayrı yazılır.
---
de:
"de"yi doğru yazanı ben daha görmedim. İnsanlar "de"yi görünce hemen bitişik yazıyorlar. "ki"deki kural geçerli; ek olan bitişik, bağlaç olan ayrı yazılır. Yazacağınız cümleyi kendi kendinize tekrar edin, farkı anlayacaksınız. "ki"deki ipucunu burada da uygulayın, aynı mantık.
İpucu: İki "de" arka arkaya gelirse hemen ikincisini ayırın. "burada da" gibi. "buradada" yanlış bir yazım. Ama bu pratik bir yöntem, işin gerçeğini öğrenirseniz zaten bunu da karıştırmazsınız.
---
şimdilik aklıma gelen bunlar. Biraz dikkat ederseniz sonradan alışırsınız ve yanlış yazmazsınız. Aklınıza gelen her soruyu sorun, seve seve yanıtlarım. Ayrıca yukarıdaki başlıklardan birini açarak anlatmamı isterseniz onu da yaparım. Ben burada ders kitabı yazmaya çalışmadım, ufak ipuçları vermeye çalıştım.
Tanımlamalar, ipuçları ve örnekler tamamen bana aittir, bir yerlerden araklamadım. Daha geniş tanımlar için TDK'nin sitesine bakınız.