Ansiklopediciler

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Koyarsan sevinirim tabii Aegron. Yalnız benim elimde olan maddelere dikkat et. Ã?akışma olmasın.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

tamam zaten benimkilerden daha doğrusu Edmond un du galiba Anka kuşu onu yapmışsın bir başka çakışan yok benim ayzcaklarım arasında
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Eh güzel o zaman Aegron ne kadar madde olursa o kadar iyi.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaşlar, şu an itiberi ile madde ayısı 34 e çıktı. Bitirmiş olmam gereken madde sayısı da ona düştü nisan için...

Bir notu yazayım dedim. Emek veren arkadaşlar umarım kızmazlar ancak ilk başta koyduğum standarta uymak gerektiğini düşünüyorum o nedenle, uzunluğu belirttiğim standartlara göre yarım sayfadan kısa olan maddeleri yine koyacağım ansiklopediye ancak yanına tamamlanmamış madde diye bir ibare koymayı düşünüyorum. Bu maddelerden yirmisini ( yani eğer yirmiyi geçmezse hepsini ) ben en son ocak ayında tamamlayacağım.

şu itibari ile Pegasus, Minator ile Kurtadamlar tamamlanmamış madde sınıfındalar tamamen nesnel bir şekilde yaptığım uzunluk ölçümleri sonucunda...

Unicorn ise yine aynı ölçümün sonucunda tamamlanmış bir ansiklopedi maddesi olarak ansiklopedideki haklı yerini aldı.

Ã?nümdeki on madde bittikten sonra 44 maddelik ansiklopediyi sabit şekilde edebi kürsünün tepesine yerleştimeyi düşünüyorum eğer bir mahsuru olmazsa... Madde eklendikçe ben de kendi başlığı değiştirme hakkımı kullanarak ansiklopediye sokarım yeni maddeyi.

Yeni madde yazanların maddelerini bu başlığa atmaları bu koşullar halinde daha doğru olacak. Ben de yeni maddelerimi öncelikle bu başlığa atacağım.
HARBE GİDEN
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Hem bu işe üşenmeden emek harcadığınız hem de doyurucu bilgiler bize sunduğunuz için firbleye ve aegrona teşekkür etmek istiyorum ama bir sorum var firble: Bildiğim kadarıyla sadece oyunlarda da değil şamanlar (ingilizcesi de shaman'dır zaten) ile druidler (onun çevirisi genelde paganlar diye de geçer) farklı olmalı hem eski inanışlarda (biri doğu biri de orta doğu kökenli inanışlar ve efsanelerden günümüze kadar gelmiş) hem de kitaplarda. yani kesin bir bilgin varsa sevinirim ama ikisinin farklı olduğunu biliyorum sadece wow oyunundaki sınıf farklılığından da değil köken olarak da farklılar diye biliyorum :D
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

İkisi de bildiğim kadarı ile farklı anlamlar kazanabiliyor farklı öykülerde... Ancak özlerinde bildiğim kadarı ile benzer bir anlamı karşılıyorlar. Bu totem inancı olarak da adlandırılan inancın doğurduğu bir kavram bildiğim kadarı ile ve Dünyanın pek çok yerinde de yaşanmış bir inanç. Orta Asya kavimlerinde, Kelt kültüründe, Kızılderili Kavimlerinde de bu inanç kendi özel renklerini taşımakla birlikte var.

Bu nedenle Druidin şaman olarak çevrilmesi bana yanlış gelmedi. Elbette ikisi farklı kültürleri işaret ediyor, ancak bence benzer bir din adamı tarzını anlatan kelimeler ikisi de...

Tıpkı eski Mısır inancından, Maya'nın güneş tanrısı tapınaklarına, Hindistan'ın Hinduist inancına kadar çok tanrılı inancın birbirinden çok farklı tarzları ve renkleri olan din adamlarının rahip olarak tanımlanabilmesi gibi...
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Firble oyun ne oldu??:D İlgi görmedi galiba...
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

şamanlar daha çok ruh alemiyle iletişime geçebilen büyücüler, falcılar diye geçiyor. Paganlar (druidler) ise daha çok rahip, öğretmen diye de biliniyor. Yani kökenleri olarak da farklı olmalılar. Zaten şamanizm ve paganizm farklı dini amaçlara hizmet eden din adamlarına verilmiş isimler olarak da daha basit açıklama getirebiliriz diye düşünüyorum. Tabi dini karıştırmayayım dersen sen bilirsin, fantastik edebiyatta da zaten ikisi de farklı grupta ele alınır ama.

Buna neden bu kadar taktın diyebilirsiniz, ama ben bir zamanlar druid, şaman, rahip gibi çoğu yerde aynı anlamlarda kullanılan kelimelerin kökenlerini merak edip çeşitli yerlerde okurdum da orada takıldım bu konuya sadece. Amacım firble'nin yazısına herhangi bir şekilde hatalı demeye çalışmak değil, en çok (aslına bakarsak neredeyse hepsi) o yazdı bu kadar uğraştı ondan yanlış anlama sakın beni firble.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Önemli değil kardeş tabii tartışmak güzel. Ã?ncelikle şunu belirteyim, tabii ki şaman inancı diye bilinen Orta Asya Kavimlerindeki inançla, pagan inancı denilen Orta Avrupa ormanlarında gelişen inanç birbirlerinden farklılardı. Benzer şekilde Kızılderilerin sahip olduğu inanç da muhtemelen farklı özellikler gösteriyordu. Ancak ben belirli açılardan bunların benzer sınıflara girebilecek dinler olduklarını düşünüyorum. Bunu şöyle de düşünebilirsin mesela Samuraylık, yeniçerilik ve Avrupanın şovalyeliği birbirinden çok farklıdır. Ancak bir bakıma Avrupa tanımı altına sokarsan hepsine de şovalye diyebilirsin.

Paganizm, şamanizm ve Afrika ve Amerikada doğup da sonu izmli isimler alınamayan pek çok inancın ortak noktası, tapılan şeyin doğanın içindeki belirli güçler olmasıdır, coğrafyanın yarattığı şartlar farklı güçleri öne çıkarabilir, ancak sonuç olarak ya ateş, ya orman, ya büyük bir ırmak, ya korkulan ya da çok ihtiyaç duyulan bir hayvan türü tapınılan temel güç haline gelir. Ancak tek güç değildir. Bu gücün yanında daha sayısız pek çok gücün de olduğunu b inançların hepsi bildiğim kadarı ile kabul ederler.

Ölüm ile ruhlar Dünyasına yolculuk da elbette bu dinlerin hepsinde işlenen bir tema, mesela Amerika yerlilerinde de bununla ilgili çok ilginç fikirler var.

Her şeyin ötesinde nasıl batıda Druidler rahipse, doğuda da şamanlar bir tür rahiptir. Elbette batının gözü ile onlar büyücü gibi gelebilir. Ã?ünkü onların toplumlarında gerçekten bir zamanın din adamı işlevini üstlenmemiştir şamanlar.

wikipedia nın türkçesine baktım. Orada epey bir bilgi var şamanlarla ilgili... Elbette "din" adamı demiyor, çünkü bizim anladığımız anlamda bir "din" adamı değil. Ancak görevleri ile ilgili bilgiler işlevinin bir tür dinsel işlev olduğunu gösteriyor bence. Ayrıca hayvanlara hatta hayvanların dışındaki doğanın güçlerine de dönüşebilmesi de sanırım onun druidlerle ayrıca benzer bir yanı...

Açıkçası batının pagan inancı ile doğunun şaman inancı bana çok çok benzer geliyor. Bir fantastik hikayede Druidin işlevlerini biraz araştırarak rahatlıkla şamana da verebilirler bence, özellikle hikaye fantastik bir Dünyada geçiyorsa, eğer bu Dünyada geçiyorsa tabii Dünyanın neresinde olduğuna da biraz bağlı hangisinin kullanılacağı...

Fantastik edebiyata gelince, modern edebiyatın gerisinde bence dev bir fantastik halk edebiyatı kaynakları var, bu kaynaklarda doğunun hikayelerindeki şamanlar ile batıdaki druidler bence beraber anlatılabilecek kişiler.

Sonuçta birisi Pagan inancının "din" adamları, öbürü de "şaman" inancının din adamları... İkisi birbirine benziyorsa da tek bir isimle anılmalarında bence sakınca yok.

Aegron insanlar maddeleri bile yetiştirecek vakit bulamazken oyunu nasıl oynayalım?
HARBE GİDEN
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Hayırlı olsun 39. maddeye ulaştık. Mart ayında bitmesi gereken 44 maddeyi en geç gelecek pazartesiye yetiştireceğimi sanıyorum. Sürekli hazırda tuttuğum 60 kusur alternatif yeni maddem olduğu için ve önceki maddelerin yeri doldukça yenilerini eklediğim için mayıs ayı için 20 maddelik listem şimdilik hazır. Hatta alternatif ikinci bir liste bile çıkarabilirim. Yine de eğer ansiklopediye katkıda bulunmak isteyenlerin olma ihtimalini göz önünde bulundurarak maddeleri mayıs ayına bir hafta kala açıklamayı düşünüyorum...

Yeniden hayırlı olsun 39. maddemiz.
HARBE GİDEN
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

o büyülü kadın medusa olmasın sakın? :D
en çok ateş hakkında yazdıkların bayağı ilgimi çekti, diğerleri genelde hep bildiğim şeylerdi hele ki kıyamet biraz sığ kalmış gibi geldi yazı olarak ama bu benim yorumum kişiden kişiye göre değişebilir :)
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Kıyamet konusunda haklısın daha iyi olabilirdi. Ama zaten tüm maddeler gelişmeye açık... Geniş temalar savaş kıyamet gibi bir sayfalık alana sıkıştırmaya çalışınca zorluyor biraz. İleride belki bunların alt başlıkları yaratılabilir belki maddeler de geliştirilebilir.

Bir de tabii neredeyse tüm maddeler benim üslubumla yazılmış oldu. Farklı üslupların ansiklopedide daha fazla yer almasını isterdim...

Neyse ooooooooh diyorum. Niye ? ? ? ? ? Ã?ünkü 44 madde bugün itibari ile bitmiş oluyor ve mayıs sonuna kadar gecikmiş olan işi bitirmiş oluyorum.

Mayıs ayı başlıklarını şimdiden yazayım.

1)Hazineler
2)Yer Altı şehirleri
3)Felaketler
4)Gökyüzü şehirleri
5)Kötülük Yaratıkları
6)Denizaltı şehirleri
7)Uçmak
8)Yolculuk
9)Antik şehirler
10)Kılıçlar
11)Hayvanlar
12)İyilik Yaratıkları
13)Goblinler
14)Samuraylar
15)Dağlar
16)Gençlik
17)Antik şehirler
18)Kitaplar
19)Ã?öller
20)Müzik
HARBE GİDEN
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ansiklopedinin son halinin başlığını açtım. Sabit başlık haline getirilirse çok iyi olur.
HARBE GİDEN
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Çok güzel oluyor arkadaşlar, yazanları kutlarım. Firble, ama bir başlık yerine "İndirilecekler" ya da "Resim Galerisi" gibi bir bölüm olsa daha güzel olmaz mı? Konular yazıldıkça bir kişi de onları "Fantastik Ansiklopedi" bölümüne ekler.
Yoksa bunu biraz daha ilerleyince mi yapmayı düşünüyorsun?
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Açıkçası internet sistemleri konusunda kendimi yeteneksiz buluyorum, ama biri nasıl yapılacağını gösterirse yapabilirim. Benim aklımda olan bir yandaki diyar ansiklopedisinin yerini alacak bir fantastik edebiyat ansiklopedisi başlığı idi. Bir de ansiklopediyi topluca indirmek için bir indirilecekler bölümü idi. Bu bölümde bir PDF bir de word dosyası bulunması yerinde olur. Böylece benden sonra ansiklopediyi geliştirmek isteyen olursa word üzerinden eklemeleri yapıp yeni dosyayı pdfye çevirebilir.
HARBE GİDEN
Post Reply