Aegron wrote:Öldürmesekde xp alıoruz dimi ne de olsa??
Alırsınız ama daha az; kaçanlarınkinin yarısı, teslim olduğu halde bağışladıklarınızın %80 filan.
Sen fazla WoW oynamışsın belli ki; demin işi espriye vurmuştum ama şimdi ciddi söyleyeyim: "Evil" tarafa kayarsın söylediğin şeyi yaparsan. Teslim olmuş birini, eğer çok geçerli nedenin yoksa (varsa bunu rol playinde belirt, inandırıcıysa tamam) savunmasız birini öldürmek seni yavaş yavaş evil tarafa kaydırır.
Madem konu açıldı; bundan sonra karakterlerin Alignment puanlarını da ortaya koyalım. Benim için evil, good, lawful ya da chaotic olmanız önemli değil ama bazı büyüler ve NPC'ler için önemli olabilir. Yakında tabloyu hazırlayacağım; her alignmentin 1-6 arası derecesi olacak, 6'dan da fazla bir alignmenti abartanlar çeşitli tanrıların ilgisini çekecek. :schemes: Yani 6 derece good olan ve hatta daha da ileri giden kişi bir good Tanrı'dan yardım dileyebilecek gerekirse. Neyse ayrıntıları sonra veririm.
Hmm süper olur dwaxer. Bu konuda arkadaşlara bırakalım onların akrarına göre bende birşeyler düşünürüm. Ama oyun içinde herkes iyi iken grup içinde tek evil olamkta istemem..
Aegron wrote:Öldürmesekde xp alıoruz dimi ne de olsa??
Alırsınız ama daha az; kaçanlarınkinin yarısı, teslim olduğu halde bağışladıklarınızın %80 filan.
Sen fazla WoW oynamışsın belli ki; demin işi espriye vurmuştum ama şimdi ciddi söyleyeyim: "Evil" tarafa kayarsın söylediğin şeyi yaparsan. Teslim olmuş birini, eğer çok geçerli nedenin yoksa (varsa bunu rol playinde belirt, inandırıcıysa tamam) savunmasız birini öldürmek seni yavaş yavaş evil tarafa kaydırır.
Madem konu açıldı; bundan sonra karakterlerin Alignment puanlarını da ortaya koyalım. Benim için evil, good, lawful ya da chaotic olmanız önemli değil ama bazı büyüler ve NPC'ler için önemli olabilir. Yakında tabloyu hazırlayacağım; her alignmentin 1-6 arası derecesi olacak, 6'dan da fazla bir alignmenti abartanlar çeşitli tanrıların ilgisini çekecek. :schemes: Yani 6 derece good olan ve hatta daha da ileri giden kişi bir good Tanrı'dan yardım dileyebilecek gerekirse. Neyse ayrıntıları sonra veririm.
.
Önemli değil mi? Hatırlatırım Monk'luktan düştüm.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Edmond wrote:Önemli değil mi? Hatırlatırım Monk'luktan düştüm.
şahsen benim için, naçizane DM'iniz olarak önemli değil. Yani kötülük yaptığınız için özel bir ceza uygulamıyorum. (evet bunu yapan DM'ler var) Senin monk'tan düşmen benim verdiğim bir ceza değildi; o classın bir şartıdır "lawful" olmak. Sen bırak lawful'u, neutral bile değil, resmen chaotic oldun. (üstelik bunu exp kazancan diye yaparak cezayı hakkettin aslında ) Yani Edmond, yerel yönetim tarafından başına ödül konarak arananlar listesine giren biri lawful olabilir mi?
Benim için yöneliminiz önemli değil derken kastettiğim: Oyuncuların evil hareketlerine bozulmak, onların iyi olmasını istemek gibi bir saplantım yok ama sen hem evil olup hem de paladin olamazsın. Bu konuda ben bu kuralı bilmiyordum diyen varsa classını değiştirmesine izin veririm. Ã?rneğin Edmond; sen Monk'ların lawful olması gerektiğini bilmiyor muydun? Bence biliyordun, çünkü bu konuda okumuşluğun var. Ama her zamanki gibi düşünmeden, çabucak reaksiyon gösterdin.
. Alignment (yönelim?) konusu hakikatten tartışmaya açık bir konu. Bir başlık açılsa konu uzayıp gider. Bu oyunumuz D&D3,5 olduğu için 9 çeşit yönelim olabilir. Ve oynattığınız karakter için siz, “yönelimi şudur!” deseniz de, önemli olan oyun içindeki davranışlarınız ve bu davranışlar sonucunda olanlardır.
“Çok basit” olarak yönelimleri şöyle bir tarif edelim: -Good: Karşılık beklemeden iyilik yapmak! Ã?rneğin; ihtiyacı olana cebinden para vermek, zayıfları korumak, icabında başkalarının canı için kendininkini feda etmek ve bunun gibi... -Evil: Sebepsiz yere ya da kendi çıkarı için kötülük etmek ve kötü davranışlar! Ã?rneğin; sadizim, güçsüz ya da silahsız kişileri acımadan öldürme, çıkarı için öldürme, zehir kullanma ve bunun gibi. -Lawful: Kanunlara uymak, dürüst ve adaletli olmak! Ã?rneğin; kanunlara uymak ve uymayanları adalete teslim etmek, dürüstlük ve verdiği sözü kesinlikle tutmak, şerefli, haysiyetli davranışlar ve bunun gibi. -Chaotic: Kanunlara karşı gelmek, dürüstlüğü önemsememek! Ã?rneğin: Çalmak, yalan söylemek, sözünü tutmamak, dolandırıcılık, aklına estiği gibi davranma özgürlüğü ve bunun gibi...
Yukarıdaki tarifler çok basit ve kaba hatlarıyla oldu ama bir fikir vermiştir herhalde. Önemli olan kişinin bir eylemi yaptığında meydana çıkan sonuçlardır.
Aşağıda, benim oynadığım bir oyunda, DM’im Selçuk Gözübüyük tarafından uygulanan bir yönelim tablosunu kullandım. şu anda oyun içi karakterlerinizi (aşağı-yukarı) böyle görüyorum. Bu konuda itirazı olan varsa tartışabiliriz ve ikna olursam değiştirebilirim.
Tabloya dikkat ederseniz; yaptığınız hareketlerle 4 değişik yöne doğru hareket edebilirsiniz. İyilik yaparak good kısma, kötülük yaparak evil kısma, çeşitli eylemlerinizle lawful ve chaotic kısımlara doğru hareket edebilirsiniz. Eğer herhangi bir yönde sınıra(6) ulaşırsanız, bundan sonra her o yöndeki ilerlemeniz +1 Alignment puanı kazandıracak size. Ama her gerilemeniz önce bu artı alignment puanlarınızı siler.
Alignment bonus puanları ne işe yarar?
Ã?rneğin çok Chaotic eylemlerde bulundunuz; çaldınız, yalan söylediniz ve başınıza 5 bin altın ödül konmuş, o derecede kaotiksiniz yani! Tabloda Chaotic(6) sınırına dayanıp ve hâlâ bu tür eylemlere devam ettikçe +1, +2, +3 diye sırayla chaotic alignment bonuslarınız birikir. Bu aşırılıklar ilahların ilgisini çeker. Chaotic yönde aşırılık chaotic ilahların ilgisini çekecektir doğal olarak; örneğin: Kord(CG), Erythnul(CE), Olidammara(CN) ve Forgotten Realms ilahlarından, vs... (Zamanı gelirse size seçeneklerinizi sunarım) Başınız sıkıştığınızda, zorda kaldığınızda, ilahi bir yardıma ihtiyacınız oladuğunda bu ilaha acil yardım duası edebilirsiniz (standart action) “Chaoticliğin ilahı felanca, bana bu zor zamanımda yardımcı ol!” gibisinden bir dua ettiğinizde, örneğin +1 Alignment bonusunuz varsa 1/10 ihtimalle duanıza yanıt gelir ve o ilah size yardımcı olur. Bu yardımlardan büyük beklentilere kapılmayın. Ã?rneğin etrafınız düşmanlarla çevrili ve Chaotic ilahtan yardım isterseniz; büyük ihtimalle etraftaki (sen hariç) herkes birkaç round boyunca “Confusion” büyüsü etkisine girebilir. Bunun gibi good, evil ve lawful ilahların da kendi konseptlerine uygun etkileri olacaktır.
Tabii her iyilik isteyip de aldığınızda 1 bonus puanınız silinir. Bu arada +1 bonus için bu duanın cevaplanması 1/10 ise, +2 için 2/10, +3 için 3/10’dur. Yani bonus puanlarınız arttıkça duanıza yanıt gelme olasılığı da artar. Acil yardım duası tekrar belirteyim: standart action’dır!
Bu tabloyu bu başlığın ilk mesajına koyup, yeri geldikçe güncelleyeceğim.
Hocam bu kadarı da olmaz, hayır Chaotic'liğe kaymayı anlarım da niye bu kadar Evil veya Neutral gibiyim.Hocam ben o kadını kurtarmak için atıldım! Ayıp ya
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
Edmond wrote:Hocam bu kadarı da olmaz, hayır Chaotic'liğe kaymayı anlarım da niye bu kadar Evil veya Neutral gibiyim.Hocam ben o kadını kurtarmak için atıldım! Ayıp ya
Evil yazmadım ki!
Peki sen söyle kaç istiyorsun? Chaotic(4)'ü değiştiremem çünkü azılı bir suçlusun ama sana biraz good puanı veririm istersen; kaç good puanı istersin? (kadını kurtarmayı good+1 olarak yorumlayacağım ama aslında exp içindi ) Ama önemli değil, good olmak istiyorsan sana +5'e kadar good yazarım? Ã?te yandan karakter kağıdına başlangıç değeri olarak "Lawful-Neutral yazmışsın?
Edmond wrote:Hocam bu kadarı da olmaz, hayır Chaotic'liğe kaymayı anlarım da niye bu kadar Evil veya Neutral gibiyim.Hocam ben o kadını kurtarmak için atıldım! Ayıp ya
Evil yazmadım ki!
Peki sen söyle kaç istiyorsun? Chaotic(4)'ü değiştiremem çünkü azılı bir suçlusun ama sana biraz good puanı veririm istersen; kaç good puanı istersin? (kadını kurtarmayı good+1 olarak yorumlayacağım ama aslında exp içindi ) Ama önemli değil, good olmak istiyorsan sana +5'e kadar good yazarım? Ã?te yandan karakter kağıdına başlangıç değeri olarak "Lawful-Neutral yazmışsın?
.
Hocam ben Neutral'lıktan çıktım galiba Ã?ünkü salak gibi birisini kurtarmak için kendimi tehlikeye attım
Ayrıca ben kariyerime Ninja olarak devam edeceğim.Dolayısıyla yönelim'in çok önemi olur mu, bilemem
Edmond wrote:Hocam ben Neutral'lıktan çıktım galiba Ã?ünkü salak gibi birisini kurtarmak için kendimi tehlikeye attım
Ayrıca ben kariyerime Ninja olarak devam edeceğim.Dolayısıyla yönelim'in çok önemi olur mu, bilemem
Dediğim gibi yönelimin bence pek önemi yok. Ancak tabloda izah ettiğim gibi, 1 ya da 2 yönelimde aşırıya giderseniz ilahlardan yardım alma şansınız oluyor.
Bazen çok kahramanca bir good olaya exp verebilirim ama çok zekice bir evil olaya da exp verebilirim; yani yönelim tarafı tutmuyorum.
Ama oyun içinde bazı faktörler yönelime dikkat ediyor. Ã?rneğin artık Protection from Chaos büyüsü Edmond ve Tendrin'e karşı koruma sağlar. diğerlerine değil!
Edmond wrote:ben kariyerime Ninja olarak devam edeceğim.Dolayısıyla yönelim'in çok önemi olur mu, bilemem
şimdi baktım da biraz; çok güzel bulmuşsun! Monkun ardından ninjaya yönelmek süper olacak ve harcadığın emekler, bazı kabiliyetler boşa gitmez hiç olmazsa. Fury blowslarınla sneak attacklarını birleştirirsen süper olur. (Bu arada bilmem farkında mısın; elinde kama, sai filan monk silahları varken de fury blows yapabilirsin)
.
Arkadaşlar bildiğimiz gibi karakterin bir gerçek canı bir de dövüş kondüsyonunu temsil eden sanal canını göz önüne alıyoruz.
Hit point:
Edmond: 27/27 iken combat esnasında 19/00'a kadar düşmüştü. Sanal hit pointlerin iyileşmesi dakikada 1 HP olur. Yani Edmond 27 dakika sonra hit pointin
Edmond: 19/27 olur.
Dikkat edersen gerçek canın zırt diye iyileşmedi. Gerçek canın iyileşmesi günde 1 hitpointtir! Ama eğer bütün gün yatar ve arkadaşlarınız seninle ilgilenir (heal check) ise o zaman günde 3 hit point iyileşebilir.
Tabii bunu çeşitli cure büyüleri, potionlar vs ile hızlandırmak da mümkün.
Arkadaşlar çoğu zaman elinizdeki eşyaları unuttuğunuzu görüyorum ama elimden bir şey gelmez. En iyisi sizin oyun içi bulduğunuz eşyaları bu başlığın ilk mesajına koyayım, aklına gelen oradan arada sırada bakıp, gerektiğinde o eşyaları kullanır.
Edmond wrote:ben kariyerime Ninja olarak devam edeceğim.Dolayısıyla yönelim'in çok önemi olur mu, bilemem
şimdi baktım da biraz; çok güzel bulmuşsun! Monkun ardından ninjaya yönelmek süper olacak ve harcadığın emekler, bazı kabiliyetler boşa gitmez hiç olmazsa. Fury blowslarınla sneak attacklarını birleştirirsen süper olur. (Bu arada bilmem farkında mısın; elinde kama, sai filan monk silahları varken de fury blows yapabilirsin)
.
Sırf silahlar için seçtim bile diyebilirim.Biliyorum o özellikleri.Fakat bunu yapmamın bana verdiği penaltı çok fazla.Bu penaltıyı bu saatten sonra silemem.Dolayısıyla çevikliğimi artırarak bu penaltıyı azaltmayı düşünüyorum.Bu da zor Kısacası kazançlı hâlde olmadıkça pek denememliyim.
Ayrıca Monk sınıfı ile Ninja sınıfı arasında pek fark yoktur zaten, ikisi de Dex bazlı.
.
Edmond ve Aegron; combat sonrası hiç mesaj atmadınız? Yaptığınız hiç bir şey yok mu? Ya da halflinglere yardıma devam edecek misiniz, geceyi burda geçirecek misiniz, vs, vs?
Mark senin elindeki kristal aslında 20-50gp edebilecek bir değerli taş yani mücevher gibi gözüküyor. Sen öncelikle şunu söyle: Elindeki mücevheri ve çantana sakladığın tavşanı halflinglere geri verdin mi?