psion vs. mage

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

SacoKhan wrote:Bu arada spell failure geçerli değil mi psionic güçler için? ilginçmiş

bir de şey soracağım, psionci güçlerin alanlarına göre mi birincil stat belirleniyor, yani ne bilim ben wisdom'ı yüksek bir psionum ama egoistlerin güçlerinden kullanırken strenght statı ma mı bakılıyor? biri açıklayabilir mi?

Bir de, ek kitapları araştırınca Wizardların çok daha fazla hasar verebildiğini gördüm, daha 1. level 5d4 hasar veren büyü gördüm
1. seviye 5d4 olan büyü büyük ihtimalle karakterin seviyesiyle alakalıdır ama bakmam lazım tabii bilmeden konuşmayayım şimdi açıkçası.

Alanlara göre olmaması lazım sonuçta psionların önemli özellikleri intelligence ve wisdom'dır. Ama alanlara göre ilerleme zorunda olma olayı biraz kısıtlıyor psion'u ama daha yeni mage ile oynadım şimdi ondanda öyle geliyor olabilir :D

Spell failure olayının ve dispel magic gibi büyülerin psionları etkilememesi ama onların yaptıklarının mageleri etkilemeside büyücü ile savaşırken büyük bir etken tabii. Ã?ünkü psionlar büyüleri yapmak için spesifik el kol hareketlerine, karışık cümlelere ve akılda tutmalarına gerek duymuyorlar bu yüzden spell failure gibi bir olayda haliyle olmuyor.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Bu arada dispel magicten etkileniyorlar onu biliyorum o kesin.

Ayrıca bir şey daha buldum, sonradan eklenen büyücü ve cleric büyülerinde psionların power pointlerini çalmak için Psyhic Turmoil diye bir büyü var, bence aslında bu da biraz üstünlük verir
And i still wonder if you ever wonder the same!...
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Psion bence CR dengelerini bozar.
Hangi level-3 wizard linkteki enerji patlamasını yapabilir?
http://www.d20srd.org/srd/psionic/powers/energyBolt.htm
Energy Bolt
120ft line
you choose cold, electricity, fire, or sonic Bak sen; enerji tipini bile seçebiliyorsun
You release a powerful stroke of energy of the chosen type that deals 5d6 points of damage to every creature or object within the area. The beam begins at your fingertips. :|
Augment:
For every additional power point you spend, this power’s damage increases by one die (d6). For each extra two dice of damage, this power’s save DC increases by 1. Verdiğin dmg az geldiyse biraz daha gaz verip hasarı arttırabiliyorsun üstelik.

Psionu çok incelediğimi söyleyemem ama şu "Energy Bolt" gücünü gördükten sonra normal birinin psion ile (savaş şartlarında) başedemeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Ã?ünkü adam kendisine denk bir düşmanı bir hamlede öldürebiliyor.
Ama tabii sadece karakterin savaş gücüne değil oyundaki rol şekline de bakmak lazım. Psion senaryonun tipine göre avantajlı da olabilir, dezavantajlı da. Ã?rneğin DM der ki: benim diyarımda psionic karakterlerin göz akları maviye dönüşür ve ürkünç görünür, her gören anlar psionic olduğunu. Üstelik bu diyarda gizli bir örgüt varmış ve psionicleri kaçırarak köle ediyorlarmış ya da beynini sıkıp suyunu içerek geleceği değiştirme büyüsü yapıyorlarmış, vs. :schemes: Psionic o9lmak pek de hoş olmaz böyle bir senaryoda, belki de olur bilemiyorum...

.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Level-3 büyü olduğuna dikkat çekerim Fireball'da aynı damage'i vuruyor, ayrıyeten zaten wizardların artık her type için hasar veren büyüleri var. Bence çok aşırı bir şey değil...
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

SacoKhan wrote:Level-3 büyü olduğuna dikkat çekerim Fireball'da aynı damage'i vuruyor, ayrıyeten zaten wizardların artık her type için hasar veren büyüleri var. Bence çok aşırı bir şey değil...
Hımm, biraz haklı olabilirsin ama biraz! :mrgreen:
Cha:18 Level-6 bir Psionic Wielder bu gücü üst üste 9 defa kullanabiliyor. Düşmanın tipine göre istediği enerjiyi atabilir.
Bence yine de psionic üstün; başka büyü örnekleri de var ama araştırmayayım şimdi.

Peki Soulknife'a ne demeli! Ellerinden ışın kılıcı çıkarabiliyor; her daim silahlı, isterse fırlatabiliyor, kılıcı ya da kılıçları kırılsa bile hoop yine çıkartıyor, +1d8 psişik dmg, vs vs
http://www.d20srd.org/srd/psionic/classes/soulknife.htm
Edit: Pardon konuyu saptırmak ister gibi olmuş :mrgreen:

.
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

SacoKhan wrote:Level-3 büyü olduğuna dikkat çekerim Fireball'da aynı damage'i vuruyor, .
Pek sayılmaz aslında
Level-6 bir wizard fireball atarak 6d6 fire dmg verebilir
ama Level-6 wilder bu gücü (+6d6) "augment"yaparak 11d6 istediği dmgı verebilir

.
devrimk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by devrimk »

Aslında Psion ve Wizard arasında bahsedildiği gibi büyük bir fark yok. Yazıları okuyunca az oynanmasından ve bilinmemesinden dolayı Psionların daha güçlü olduğu kanısına varıldığını anladım.

Alıntılarla hatalı bilgileri göstereyim.
Not: 3.5 sistemiyle ilgili olarak bahsediyorum.
lightflarer wrote: Tower of Iron Will, Iron Body, Inertial Barrier, Inertian Armor, Intellect Fortress, Psionic Blast, Vamiric Blade, Psionic Lock, Psionic Trap... Son iki tanesi sadece Dispel Psionics ile bozuluyor, diğerlerine hiç bir şey olmuyor zaten ne remove magic, ne dispel magic ne başka birşey.
1- Kesinlikle yanlış bir bilgi. Spellresistance Psionlara karşı etkilidir, Dispel Magic, Detect Magic Psion powerları görebilir bozabilir. Dead magic bölgeler aynı zamanda dead psionic bölgelerdir.
Expanded Psionics Handbook sf 55 ayrıntılar var.
Darkgnome wrote:Psionic!ler gerçekten dehşet güçlere sahipmiş. Mesela bu gücü benmi yanlış anladım bilmiyorum ama bu gücün sırnırı nedir biri bana söylesin lütfen!
Temporal Acceleration
Psychoportation
Üstüne birine gıcıksındır bunu yapar ve alan etkili bir kaç tur giden büyülerini adamın bulunduğu yere boşaltırsın ve daha ne oduğunu anlamadan o adam ölüdür.
2- Bu tip büyüler fazla değil, Büyücülerin Cloudkill bu tip bir büyü (hem adamı hedeflemeyeceksin hem de sonraki tur hasar verecek). O da bahsettiğin gibi korkunç bir hasar olmaz.
dwaxer wrote:Pek sayılmaz aslında
Level-6 bir wizard fireball atarak 6d6 fire dmg verebilir
ama Level-6 wilder bu gücü (+6d6) "augment"yaparak 11d6 istediği dmgı verebilir

.
3- Bu ilk başta benim de yanlış anladığım bir olaydı. Level 6 wilder manifester seviyesini 2 arttırabilir dolayısıyla bu büyünün hasarı 8d6 olur. Wilder'ın özel bir durumu var büyücülerin Wild mage'i ile karşılaştırılabilir.
Fakat diğerleri Augment yaptığında toplamda seviyesi kadar Augment edebilir (pp harcayabilir).
Dolayısıyla bu büyüye kullanan Psion'la Fireball'lu Wizard arasında hasar olarak fark yok.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

psion bir kere role-play'de rakibinin aklını okuyarak yapacağı hamlelere karşı reflex save'ini hatta armor class'ını arttırabiliyor, büyüleri çok daha hızlı ve ard arda yapabiliyor. Büyücülerin güçleri ile psion'unki tabii ki eşit güçlerde fakat mage daha fireball'unu tamamlarken (spell sequencer ile savunmasını kurduğunu farz ediyoruz yoksa durum zaten çok fena) psion savunmasını hem zihinsel hem fizikse olarak kurup birinci atağını yapıp (ya da büyücünün savunmasını tamamen kırıp) ikincisini yapmaya başlıyor. Yani büyücü daha "nooluyo lan?!" demeden ölmüş oluyor. Tabii ki güçlü bir büyücüye karşı bu kadar kolay olmayacaktır ama level 30 bir psion ile level 30 bir mage karşılaştıklarında eğer mage savaşa önceden iyi hazırlanıp tuzaklar kurmamışsa, hayatta kalması oldukça zor. Mage ile oynamayıda çok seviyorum ama ikisi ile de daha önce oynayıp oldukça güçlü seviyelere ulaşmış biri olarak söyleyeyim, bire bir savaşta psion'u öldürmek(kaçırmak değil, kaldı ki zor durumda olduğunu anladığı anda toprağa yada duvara karışıp çıktığı yerden bir boyut kapısıyla dünyanın öbür ucuna gidebiliyor gayet rahat) neredeyse imkansız. Farkındaysanız anti-magic bölgelerde psionları etkilemiyor bununda bir örneği Morik'in odasına oldukça büyük bir güce sahip olan büyücü-rahip Rai-Guy giremezken, Kimmuriel Oblodra çatırt diye odaya girip çıkabiliyor. Yani büyücüler buradanda büyük bir kayıp yaşıyorlar, ayrıca ağda oluşan bir sorun büyücünün işini bozabiliyor. Ayrıca erken seviyelerde büyücüde spell failure olma olasılığı hep var ama psion rahat rahat büyülerini yapıyor. Ben başta sadece psionların çok yıkıcı güçlere sahip olmadığını düşünmüştüm ama büyücüyle aynı nerdeyse.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Kural sistemlerinde büyüyü etkileyen herşeyin psişik etkileri de etkliediği yazar. Ancak eğer isterse DM bunu uygulamayabilir.

Romanlardan bakarak örnek verecek olursan psişiklerin dünyada hiçte etkin olmadığını ve ancak tanrıların düştüğü ve büyü ağının zarar gördüğü "time of troubles" (Felaketler çağı) zamanında güçlerini ortaya çıkarttıklarını söyleyebiliriz. Yani kural kitaplarından ve romanlardan işine geldiği kısımları alma yapmayalım lütfen Lightflarer. :D

Psişikler güçlü olabilir, çünkü magelerden sonra çıkmışlardır. Ancak mesela güçsüz tarafları da vardır. Mesela bir psişik aynı anda iki adet "psionic focus" tutadığı sürece bir gücüne ancak tek bir metapsionic etkiyebilir. Ã?ünkü metapsioniclerin kullanımı psionic focusun harcanması anlamına gelir. Psionic focus'un da ancak 1 roundluk meditasyon ile geldiğini düşünecek olursak, 1 combatta 1 metamagic'e düşmeye zorunlu kalabilirler. "Rapid focus" marifetini alsalar dahi 1 move action harcamaları gerekecek ki her tur olduklar yerde çakılmaları demek oluyor bu.

Oysa mageler metamagiclerini kullanırken böylesi bir kısıta sahip olmadıkları gibi, hem hareket edip hemde metamagic özellikler kazandırılmış büyülerini saçabiliyorlar.

Psişiklerin kendi güçlerinin sürelerini ve güçlerini belirleyerek kendi güi puanı ekonomilerini yapabilmleri en büyük artıları bana göre. Ancak bunu Complete Mage ile mageler de aştı sanırım.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

30. levelı düşünmezsek iyi olur, epic wizardlar diyarları dünyaları etkileyebilen kişiler. Psionlar da neymiş derim, ki kural sistemi olarak da wizard onun yanına gitmeden rahatlıkla işini bitirir.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

SacoKhan wrote:30. levelı düşünmezsek iyi olur, epic wizardlar diyarları dünyaları etkileyebilen kişiler. Psionlar da neymiş derim, ki kural sistemi olarak da wizard onun yanına gitmeden rahatlıkla işini bitirir.
mage'in psion'u herhangi bir şekilde yanına gitmeden öldürebileceğini hiç sanmıyorum. Psionlar dediğim gibi dünyaya çok farklı bakış açıları ve farklı önlemleri olan kişiler, büyücünün onu tespit edip, mantığını çözüp öldürmesi çok zor, zaten kaldı ki Illithidler'in bu kadar güçlü rakipler olması bu sebepten dolayı. Ayrıca psion oynadığım ilk ve henüz ilk kalan oyunda eskiden aynı grupta olduğumuz büyücü ile ben oldukça fazla kapışmıştık. Açıkça söylüyorum büyücü çaresiz kalıyor genelde, çünkü psion çatır çutur büyülerini ve disiplinlerini uyguluyor, zihnine giriyor, savunması düşerse (ki çok zor) üzerine gelen saldırıdan sadece toprağa karışarak uzaklaşabiliyor. Ayrıca Psychic drain en güçlü büyücüleri bile kendinden geçirebiliyor oleey :D
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

İstersen epic büyüleri bir araştır, hem nasılsa büyücülerin kendilerini kısıtlayan herhangi bir arayüzleri yok oyunlardaki gibi. Normalde 30 level olmuş tanrılara kafa tutabilecek bir büyücü, herşeyle oynayabilir ki, örnekleri bolca var.
NocturnaL_Soul
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NocturnaL_Soul »

oof.. 10 gün tatil yapıp döndüm, bu başlığı kaçırmışım. Bu konuda konuşmak istiyordum bol bol. Ama şimdi neresinden gireceğimi şaşırdım. Okuduklarımın hepsini toparlayıp bişey yazmaya kalksam .. ooho 2 gün sonra biter. Neyse aklımdan kalanlardan yola çıkarak bişeyler yazayım madem.

Daha önceden de dediğim gibi ve Darkgnome ile SacoKhan'ın da doğruladığı üzere Psionic-Magic normal kurallar çerçevesinde birbirlerini tamamen etkileyebilir haldedirler. Bir psion'un SR'si olan bir yaratığa karşı zavallı durumda kalması diye bişey söz konusu olmaz yani illaki. Ki o sisteme göre yazan da şu : Spell Resistance'ı olan her yaratık aynı miktarda Power Resistance'ı var kabul edilir. Dispel Magic/Psionic çift taraflı olarak da %100 etkili şekilde işe yaramaktadır. Aynı şekilde detec magic vs.

Psion'ların güçlerinin seçimi konusuna gelirsek, listeden her istediklerini yapamıyorlar kesinlikle. Her level'da 2 tane power seçme hakları vardı yanlış hatırlamıyorsam. Bu power'ları max yapabildikleri power'ların seviyesine göre herhangi bir level'dan alabiliyolar. Yani 3. seviye power'ları kullanabiliyor olmasına rağmen 1. seviyede çok işe yarayan ve 3. seviye power'la taklit edemeyeceği tarzda birşey varsa eğer bir power'ını 1.den alabilir. Bunun dışında psion'ların seçtikleri alanlar var ( ki her pison birini seçmek zorunda) bunlara göre de isimler alıyorlar. Bunlar;

-Telepath ( zihinlerle ilgili güçlere yoğunlaşıyor, bir nevi Enchanter denebilir),
-Kineticist( enerji üzerinde yoğunlaşıyor, sanırım buna da Evoker'a yakın diyebiliriz),
-Seer (Güçleriyle öngörü sahibi olabilir veya çok uzak mesafeleri izleyebilir. Bazı güçleriyle çoğu varlığın kaderiyle oynayabilir. Diviner'a benzer ama biraz daha geniş yelpazeli olduğunu düşünüyorum) ,
-Nomad ( zaman ve mekanla kafayı bozmuş gibi geliyorlar hafiften. Işınlanma, boyut değiştirme vs. gibi işler yapıyor. Adından anlaşılabiliyor sanki biraz. Nomad=Göçebe,gezgin),
-Shaper ( Conjurer'a benzetilebilir. Psionic güçlere özgü bir maddeden birsürü obje, yaratık vs. yaratabilir.)
- Egoist ( başka isim yokmuydu yani.. Neyse bu arkadaşta kendisini güçlendirip bişeyler yapıyor. Sadece kendine çalışan bir Transmuter diyebiliriz belki)

olmak üzere 6 tane olsa gerek. Normal psion powerları haricinde bu alanların kendilerine özel güçleri var. Ancak bunlarda diğer power'lar gibi level atladığınızda seçmek zorunda olduğunuz şeyler. Yani ekstradan bi listeden bikaç farklı power alabilmenizi sağlıyor bir alanda uzmanlaşmak.

Ã?şenmeyip Psionic Handbook'umu çevirsek ne etsek ya :D

Neyse.. Zarar vermek, zihinleri kurcalamak, birşeyler yaratmak konusunda psionic'lerin mage'lerden aşağı kalır hiçbir yanları yok bence. Sadece doğru seçimler yapmak gerekiyor. Ve zarar veren çok sayıda farklı power almanıza gerek kalmaması en güzel avantajlarından biri bence. Sonuçta level 1'deki bir Mind Thrust'la bile tek bi rakibe level 12 iken gayet yüksek hasarlar verebiliyorsunuz. Veya Energy.... şeklinde başlayan powerlar sayesinde çok sayıda farklı enerji türünden power seçme derdiniz olmuyor, çünkü yapılış anında enerji türünü seçebiliyosunuz. Bütün bu açılardan mage'lerden aşağı kalır yanı olmamakla beraber, bence bir miktar üstün de sayılabilir.

ANCAK, bunu tamamen Exp. Psionic Handbook ve Player's Handbook' baz alınarak karşılaştırılani psion ve mage için söyleyebilirim. Ã?ünkü çoğu kişinin de belirttiği üzere Mage'ler için çıkan tonla ek kitapla beraber mage'lerin opsiyonları, işe yararlılıkları o kadar arttıki demin söylediklerimin çoğu alınıp çöpe atılabilir. Buna karşın psion'lar hem az bilinen, hem de haklarında çok çok az kaynağın bulunduğu bir konsept olduğu için sanırım bu dengesizlik normal sayılabilir.

Ama yinede psion oynamak zevklidir, güçlülük-güçsüzlük bakılmadan denenmesi gereken birşey bence :D

Neyse şimdilik yeterli bu kadar. İnsanlar konuşunca yakalarım konuyu bende bir yerinden artık. Uzun olduysa affola :embarrass:

EDIT: Egoist'i unutmuştum, ekledim onu da.. 6 taneden birini unutmuş olmam kendi açımdan büyük ayıp, tekrar psionic dünyasına adapte olmalıyım galiba :shock:
Last edited by NocturnaL_Soul on Thu Jul 23, 2009 5:46 am, edited 1 time in total.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Dediklerine ben de katılıyorum. Psionların az güçleri olsa da güçlerini değişik şekillerde kullanabilmeleri ve yerine göre dah güçsüz yaparak daha çok puan harcayarak güçlendirmeleri aslında wizard ve sorcerer oynayan birisinin isteyeceği o esnekliği sağlıyor.

Psionlar ilk çıktıklarında kesinlikle wizarlardan daha güçlüydüler bence. Ama artık durum değişti. Büyü kullanıcıları, o kadar etkin marifetler aldılar ki psionların güçleri geride kaldı.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Bu tartışma sürer gider. Yakında bir forum FRP oyunu açıyorum; psioniclere karşı klasik büyücüler; kozlarınızı orda paylaşmaya ne dersiniz? :schemes:

.
Post Reply