FRP kafe...

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

FRP kafe...

Post by dwaxer »

.

şartlar oluşursa bir FRP Cafe, aslında bir kulüp, dernekimsi bir oluşum açıp işletmeyi düşünüyorum. (Kadıköy civarı olabilir) Dernek mevzuatını bilmiyorum, fazla çetrefilliyse hiç bulaşmam ama düşündüğüm işletme, üyelik esasına göre yürüyecek. Yani üye olmayanların giremediği, müşterilerin kim olduğunun bilindiği bir RP konseptli oyun salonu. Tabii üyelerin arkadaşları misafirleri ya da ortamı görmek isteyen üye adayları, vs ziyaret edebilir; demek istediğim, ortamın çat kapı önüne gelenin dalacağı bir yer(de) olmayacağı.

Tabii aylık bir aidat olacak, tahminim 10 TL filan olur. (aidat ödemek yerine istenirse ayda bir kere dernekte yarım gün çalışmak da mümkün olabilecek, öğrencilerden filan ilgili çocukları part-time çalıştırmayı düşünebilirim zaten)

İlk açılışta, basitçe paravanlarla oluşturulmuş birbirinden ayrı odacıklarda 6 kişilik masalar şeklinde bir düzen oluşturulur diye düşünüyorum. (masaların üzerinde kareli muşamba örtüler olacak, hani şu üzerine kalemle çizilip silinebilenlerden) Belli başlı bütün oyun sistemlerinin gerekli malzemeleri hazırda olacak ve oyunlar oynanırken grubun yöneticisi GM’e, kasadan imza karşılığı emanet edilecek. GM üyeler, görevliyle (genelde ben) önceden mail yoluyla ya da telefonda görüşerek oyun gününde özel bir malzeme istiyorsa bildirebilecek (örneğin spesifik haritalar seçebilir, internetten yollayabilir) ne lazımsa, haritaysa harita, renkli ya da siyah beyaz vs önceden basılacak (zaten hazırda arşivimiz de olacak) oyun günü saatinde karakter kağıdından, zar setlerine, haritadan, senaryo metinlerine kadar tarafımdan hazır edilecek vs. Tabii internette de bir sitemiz olur, buradan herkes güncel durumlarını takip edebilir, forumuna not bırakabilir.

İstek olduğunda meraklılarına belli oyun sistemleri hakkında kurs gibi başlangıç eğitimleri verilecek (artık gönüllü GM üyeler yardımcı olur herhalde) Kadro eksiği olan gruplara (ben de oynarım yani) takviye yapılacak. Zaten amaç, benzer hobileri paylaşan insanların buluşma, tanışma ve kaynaşma mekanını yaratmak.

Neyse, konsepte uygun daha pek çok faliyet gerçekleştirebileceğiz, vs ama böyle bir yer iş yapar mı? Yanlış anlaşılmasın, bu projenin amacı zaten köşeyi dönmek filan değil, aslında o kadar da iyi bir iş fırsatı olduğundan pek emin değilim doğrusu. Kendi adıma iş yerimde oyunla uğraşmak, hatta oyun oynamak bana cazip geliyor, ancak bu iş için bir iki yatırımcı bulmaya çalışıyorum; bu adamlar sponsor filan değil, RP’den anlamayan, yatıracakları sermaye karşılığında ellerine üç beş kuruş para geçmesini bekleyen yatırımcılar. Anlayacağınız çay tost, vs filan satarak geçinebilmemiz de lazım.

Kadıköy bu olay için uygun mu onu da araştıracağım, (sanırım oyun kafeler var orada) başka bir semt de olabilir. (amaç her yöne kolay ulaşım olabilmesi) Fikirleriniz nedir arkadaşlar tutar mı böyle bir organizasyon, ülkemizde böyle bir şeye ihtiyaç var mı, yoksa RP oyunları oynayan kesim aslında çok da kalabalık değil mi, yani sinek mi avlarız neticede? Batmak istemeyiz; 100 üye filan toplanır mı, yoksa mümkün değil mi?

.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

2 yıl sonra oradayım bil abi :) Bana gayet iyi olur gibi geliyor. Ama 100 kişi kadar kişinin olması, bilmiyorum İstanbul Camiası ne kadar geniş. Hoş şimdi Ã?anakkale'de olsa bile 20 kişi kaydolacaktır. Düz mantık İstanbul'da 100'lerce kişinin kaydolması gerekiyor fakat şu da var ki, Ã?anakkale'de şehrin öteki ucundaki bile rahatça gelebiliyor merkeze kısa sürede. Yürüyerek 1 saat, ama İstanbul'da bütün İstanbul'un gelmesini bekleyemeyiz. Bu yüzden o kadar kişi olmaz herhâlde.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

neden İzmir'de oturmazsınız ki? :idea:
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, kusura bakma dwaxer ama kanımca bu konsept iki ay bile dayanmaz.

Neden bu kadar pesimistim?

şu nedenle.

Ben FRP'ye başladığım yıllarda (1993) bu oyun İstanbul'da pek bilinmiyordu. Daha sonra zamanla bizim jenerasyondan oldukça kalabalık bir kitleyi etkilemeye başladı. 1996-1997 yılları arasında hatırlıyorum ilk FRP Cafe'ler de ortaya çııkmaya başlamıştı. Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ilk FRP cafe'lerin açıldığı yerlerdi, sonra İstiklal'de de bir iki tane açıldı.

O zamanlar devir internet cafe devriydi. İğne atsan yere düşmezdi, her yere mantar gibi açılmışlardı. İşte bu internet cafelerden bazıları bir nevi "FRP cafe" kisvesine de bürünmüştü. Dahası "Magic the Gathering" ve akabinde diğer kart koleksiyon oyunları da eklenince evinde rahat edemeyen lise tayfasının ihtiyaçlarını karşılamak için bu tür yerler iyi iş de yapmaya başladılar.

Ancak ne yazık ki 2000'lerin başıyla birlikte birer birer kapanmaya başladılar. FRP oynayan adam mı azaldı? Belki azalmıştır, bilemem, ama asıl sorun bu değildi. Asıl sorun 2000 lerde broadband internetin ucuzlayıp yaygınlaşmasıydı. Bu cafe'ler kendisini besleyen finansal kaynaklardan mahrum kaldılar.

FRP oynayacak mekan ihtiyacının şöyle bir sıkıntısı var. Mekana ihtiyaç duyan adamın parası yok, parası olan adamın da zaten mekana ihtiyacı yok çünkü oturup kendi evinde oynuyor. Ne yalan söyleyeyim, 27 yaşındayım ve FRP oynamayı çok seviyorum, hala da arkadaşlarla haftada bir buluşup oynuyoruz ama kitapları zarları toplayıp cafe'de oynamaya gider miyim bu yaştan sonra? Bilmem? Sanmıyorum. Böyle bir projeyi desteklemek için maddi manevi yardımı yaparım ama gidip oyun oynamak?

Dahası hedef müşteri kitlemiz hafta içi gündüz meydanda olmayacak. Dolayısı ile mekan da boş olacak. Hafta içi akşam? O da zor. Eh kaldı geriye bir tek hafta sonu...

Aidata gelince. 10 TL veren 100 kişi bulursun belki, ama her ay süreklilik sağlayabilir misin? Onu da sanmıyorum. Ã?yle olsa şu sitenin 10TL'lik moderatör aidatını veren çıkardı en başta. Efla'ya soralım bakalım ne olmuş bu aidat işi?

Tamam bunlar işin kötümser yanlarıydı. Hiç mi yolu yok diye soracak olursanız iyimser tarafım şöyle bir şey diyor.

Birincisi böyle bir mekanın A'dan Z'ye içine hiç FRP'yi katmadan kendi ayaklarının üstünde durması gerekiyor. Ã?nce bir Cafe olmalı yani. Herkese açık. Dekorasyonu, müzikleri, ambiansı... Ã?ncelikle cafe olmalı. Kanımca alkol de satılsa muazzam olur.

Onun dışında bir tane de odası olsun, onun içinde de FRP oynansın fazlasıyla yeter de artar. İnanın bana dolup dolup taşmayacak o oda. Adı da hobi odası olsun, FRP olması da şart değil. İçinde internetli bir-iki bilgisayar, hometheathre'lı LCD bir televizyon, koltuklar, sandalyeler, masalar.. Ve mutlaka ve mutlaka kapısı olsun, kapattığında da zırt pırt açılıp gireni çıkanı olmasın. Ben paravanla ayrılmış convention tadında bir ortamda frp oynamaktan zevk alacağımı hiç sanmıyorum çünkü.

Heh işte bu odayı kullanan, kullanmak isteyen adamdan 10TL aidat alabilirsin. Aylık 10TL, vermeyenden de her girişte 10TL kesersin olur biter. 5 saatlik rezarvasyon sistemine göre işletirsin. Günde 5 saat dolunca her saat adam başı 1 Tl kesersin. Odayı da 4 kişiden az kapattırmazsın. Baktın bu iş tutuyor, ondan sonra istersen ona göre yatırımını yapar, tarifelerde değişiklik getirirsin.

Ancak benim fikrim, herşeyden önce insanların hoşuna giden, gelmek istecekleri bir cafe olması gerektiğinde. FRP onun süsü olur ancak. Bu kadar büyük bir yeri de Kadıköy'de nasıl bulabilirsin o da ayrı bir sorun tabi. Kirasından bahsetmiyorum bile.

Alt tarafı sessiz sakin bir odaya ihtiyacı olan pek çok insan var bu arada. Hep birlikte midterm'lere hazırlanan öğrenciler, özel ders veren insanlar, maket yapmayı seven ama yer bulamayan insanlar -yarım kalmış maketleriniz itinayla saklanır-, film izlemek isteyen insanlar -kendi dvd'lerini getirecekler, diğer türlüsü yasal değil, conventionlar, forum buluşmaları vs...

Yani burada cafe'nin yanında mantık odayı işletmek olmalı. Yoksa burası bir FRP locası olacak dersen bir iki tane müdavim dışında bir doluluk bekleme bence. O da Kadıköy'de bir dükkanın kirasını ödemez.

Sen istersen o odayı kiralayana yine kitapları haritaları sun.

Bence böyle dwaxer.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Fantastik temalı bir kafe bence güzel bir fikir(aynı zamanda yapılan bir fikir sanıyorum) Ama bir kafe için üyelik kısıtlaması geldiğinde o mekanın değil kirasını elektrik parasını ödeyecek kadar bile kar edebileceğini sanmıyorum. Kar beklentisi olmamasının yanında böyle şeylerde zarar etmemek de önemli bir unsur olur sanırım.

Ã?yelik olayı, üyelere fazladan bir şeyler sağlayarak indirim yaparak olabilir bence. Oyunların oynandığı odaları kullanabilmek için üye olmak gerekir örneğin. Ama normal kafe tarzı alan herkese açık olmalı. Yani o zaman frpci arkadaşlar bile kendi arkadaşlarını getiremezler pek anlamlı olmaz.

Aslında biddi bir yatırım ve katkı düşünüldüğünde konseptin tutacağını düşünüyorum. Duvarlara biekaç güzel fantastik süs ve poster. Parşomen şeklinde menüler kitaplık (Hatta abartırsak bir şömine)... bilmiyorum herkesin ilgisini çekebilir.

Aslında kafe şeklinde olmasa da izmirde benzer bir uygulama yapılıyor. Kule sakinlerini duymuş muydunuz?:

http://www.kulesakinleri.org/

NOT: Bu arada Bogus aidat konusunu Efla'ya sorun demiş ona da bir değineyim. Mesele para toplamaya gelince miktar insanları rahatsız etmese bile aksaklıklar olabiliyor malesef. Ama kafe olayında nasıl olur bilmem. Bizim beklediğimiz frpworlddeki bağış gibi bir şeydi.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

catboy wrote:neden İzmir'de oturmazsınız ki? :idea:
Kedioğlan sen egede değil misin abi ya? Bkft her pazar neredeyse teras cafede toplanıyor. Kuleyle de gayet bağlantılılar. O tarz bi mekan istiyorsan eğer bir ara bir uğra derim...
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Dwaxer masalara koyacam diye söz verdiğin aletleri unutmayalım lütfen :mrgreen:
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.

Teşekkürler arkadaşlar, yorumlarınız faydalı oldu benim için.

.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Vazgeçmiş gibi bir hâlin var :P

Evet kararını alalım :)
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
devrimk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by devrimk »

Dernek konusunda şunu belirtmek isterim ki açmakta kapamakta derttir. Yasal yükümlülükleri fazladır, en az 8-10 kişi bu işe gönül verirse böyle bir oluşuma gitmeni tavsiye ederim.

Alkol satma konusu da aynı şekilde sorunludur ruhsat alma açısından, bir de 18 yaşından küçüklere de hitap eden bir olay olduğunu düşünürsek akıllıca bir seçim olmaz.

Sadece frp malzemeleri değil kart oyunları, kitap, oyuncak vs. gibi ortak paydalarda satış yapabilirsen ancak ayakta kalabilirsin diye tahmin ediyorum.

Kadıköy'de Oyun mühendisi var bildiğim, Saklı Kent kafe vardı Beşiktaş'ta işletmecisi yakın arkadaşımdır istersen deneyimlerinden faydalanmak için irtibat kurabiliriz.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Dwaxer istanbulda tutarsa bursaya da istiyoruz :-P gerçi iki seneye oradayım anca oturtursunuz :mrgreen:
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
Dura
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dura »

selamlar dwaxer..

bu güzel niyetin için teşekkür ederim kendi adıma.. çünkü bu camiadaki insanların kendilerini ait hissedecekleri bir yerleri ne yazık ki yok..

olanlar vardı ama birbir kapandılar..

genel olarak kötümser yaklaştığını görmüşsündür herkesin.. ben böyle konuşmayacağım.. biraz geçmişten bahsedeceğim..

Kadıköy bu iş için biçilmiş kaftandır.. hem karşıyakaya hem de Anadolu yakasına yakın harika bir merkezdir.. yer seçimin çok iyi.. ancak bilmeni isterim ki bu iyi seçim dolayısı ile kiraları, vergileri, harçları vs de fazladır ortalama mekanlara nispeten.. bunu not edelim..

Kadıköy'de bu iş geçmişte denendi..

iki adet kafe açılıp kapandı.. Geçit ve Kayıp idi bu kafelerin isimleri.. ne yazık ki bunlar çok uzun ömürlü olamadılar..

Kadıköy'ü bilenler için yer tarifi;

Akmar'ın karşısındaki sokaktan yukarı çıkarken, eski Sahaf ve Ã?inili Kafe'lerin bulunduğu sokakta bunların karşısında idi ilk mekan.. Geçit.. eski Henna isimli otantik kıyafet satan dükkanın üzerinde.. tam köşede 2-3 katlı güzel bir mekandı..

Kayıp Kafe ise Bahariye'ye çıkarken Yapı Kredi Bankası'nın yanındaki sokakta, sağdaki ilk çıkmaz sokaktaydı.. burayı Geçit kapandıktan sonra açtılar.. ben daha çok severdim çünkü harika bir oyun odası vardı.. bu gayet geniş olarak nitelendirebileceğim odada, 6-8 kişilik bir masa, DM koltuğunun hemen yanında ise ışık ve ses sistemleri paneli vardı.. ambians yaratmak için müthiş bir mekandı.. üst katında ise (giriş katı) daha çok internet kafe mantığıyla o zamanın fantastik oyunları ağ üzerinden oynanırdı.. bu katta 3-5 cafe masası ile beraber warhammer masası da vardı..

yani aslında pek çok taraftan kendini kurtarmaya çalışıyordu kafe.. dönemin FRP dergilerine (sahi frp dergileri vardı o zamanlar.. ne oldu onlara..?) ilanlar verdiler.. internet, online game, cafe, oyun odası kirası, warhammer masası gibi pek çok daldan işi döndürmeye çalışıyordu ama olmadı.. burası da bir süre dayandı ve kapandı..

kısacası bu girişim Kadıköy'de denendi bundan yaklaşık 10 sene evvel.. ama bir şekilde tutunamadılar..

sana tavsiyem genele de hitap eden ve en az 1 yapabiliyorsan 2 oyun odası olan bir konsept üzerine düşünmen.. bu kafede güzel bir ortam tutturursan eğer, sıradan insanların da gelip kahvelerini içtikleri, rahatlıkla kitaplarını dergilerini okuyabildikleri, wireless ile laptoplarından internete bağlanabildikleri, velhasılı "müdavimi" olabilecekleri bir ortam yaratırsan kalıcı olabilirsin..

ve kurduğun oyun odaları ve ambians ile çalacağın harikulade müzikler ile hepimize ve kendine de fayda sağlamış olursun kanaatimce..

rahmetli Sihir Cafe'den bize yadigar kalan "Bataklık Suyu", "Beholder Ezmesi" ve "Mana İksiri" gibi harikulade içecek ve yiyecekleri de menüne katarsan tadından yenmez bir mekan olacağına şüphem yok.. =)

biraz cesaret, dikkat ve doğru adımlarla olmayacak iş değil..
Aurë entuluva...!!
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ã?ncelikle arkadaşlar bu tür mekanların bence en büyük sorunlarından birisi, eskiden şuydu. Genellikle kendilerine ABD ve sanırım bazen de Avrupadaki benzerleri örnek alıyorlardı. Oysa ABD koşulları çok farklı. Bu sanırım hem biraz kültürle alakalı, hem de Amerikalıların daha varlıklı olması ile... Ama burada en tuhaf şeyler bile alıcı bulabiliyorlar bir şekilde. Garip bir şekilde her şeyi denemeye açık bir insan grubu var burada....

Bizde ise, eğer bir mekan sıradışı olacaksa, Bogusun da dediği gibi, öncelikle bu sıradışılık sıradanlığın üzerine kurulmalı. İkincisi bu sıradışılık üzerine çok büyük yatırımlar yapılmamalı. Ya da bir sıradışılığı yaratmak isteyenler uzun bir süre bu işten para kazanmamayı, hatta gerekirse kaybetmeyi göze almalı.

Bunun dışında bence yapılabilecek başka bir şeyde farklı sıradışı ilgileri olan insanların olabildiğince bir araya gelip birbirlerini desteklemesi, bu şekilde olanaklar birleştiğinde, hem ortaya farklı ilgilerin bileşimi olan daha ilgi çekici bir şey ortaya çıkabiliyor.

Neyse kolay gelsin arkadaşlar kurulursa, ben de o gün artık para kazanır hale gelmişsem, işim de İstanbula uğramama izin verirse kesin uğrarım.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ölkenin şu durumunda bakkal bile açsan zarar edebilecek durumdasın ki Kadıköy gibi bir yerde ne kadar kira verirsin orası da tartışılır. Açıkçası normal kafe olarak aç güzel yemekler sun, FRP ve Magic kavramını da haftanın belirli günleri yaparsın, gerçi oyun odaları olacak diyorsun o biraz işleme şansı var ama kendini geçindirebileceğin kadar para kazanman pek olasılıklı değil, en azından yatırımını kompanse edebilecek kadar parayı ilk başlarda kazanabilsen en az bir iki sene gider orası ama tabi her şey için şans ve fırsatçılık lazım, umarım bu sende vardır.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Hoş düşünceler bunlar; ama gerçekleşmesi zor :(

Ya alalım küçük bir dükkan, tabela asalım güzel bir tane. Her gün toplanalım orada, yemeğimizi yapalım, yiyelim-içelim, oyunumuzu oynayalım, bilgisayar koyup takılalım. Yaşayalım orada, gören de gelsin buyursun, cüzi fiyatlarda yesin içsin, takılsın arkadaşlarıyla/bizle. Para kazanmaya çalışmaktan çok yaşam ortamı oluşturursak sanırım kar derdimiz kalkar ortadan. Ama tabii bu biraz ütopik bir düşünce.
Dura wrote:rahmetli Sihir Cafe'den bize yadigar kalan "Bataklık Suyu", "Beholder Ezmesi" ve "Mana İksiri" gibi harikulade içecek ve yiyecekleri de menüne katarsan tadından yenmez bir mekan olacağına şüphem yok.. =)
Voa, müthiş :)
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Post Reply