FRPWORLD'ün daha ileri gitmesi için neler yapılabil

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Ben hafif daha cüretkar bir öneriyle gelmek istiyorum; bir an kafama dank eti böyle. Saçma görülürse anlarım. Efla'nın yüreğine inmesin diye alıştıra alıştıra mı söylesem :P

Bir yerlerde sitenin bu büyüklüğünün şimdiki gibi küçük bir gruba fazla olduğu yazılmıştı, yanlış hatırlamıyorsam. Benim önerim bu doğrultuda gibi.

Nasıl bir bilim dalının kendine 'bilim dalı' diyebilmesi için onu diğerlerinden ayıran kesin bir sınırı olmalı; forumlar için de aynısı gerekli. Yani bir forumun düzgün işlemesi için onun keskin sınırlarla çizilmiş bir konusu olması gerekiyor. Bu konunun genişliği ya da darlığı katılım ve ilgiyle doğrudan alakalı.

Bu noktada; bazı forumları birleştirmek, sınırlarının birbirine karışmamasını sağlamak adına mantıklı bir seçim olabilir. Benim önerim, 'Kitapgah' ve 'Edebi Kürsü'nün ortak bir isim altında birleştirilmesi yönünde. Neden? Ã?ünkü;

İçerik olarak bunlar birbirine girmiş mesela. İkisinde de fantastik kitapların tekil başlıkları var. Bu durumda ya bu başlıklar taşınacak, ya da forumlar birleştirilecek. Birleştirmek, ayıklama yapmaktan daha mantıklı bir çözüm olur bence. Bu sayede yeni başlık açanlar: "oraya mı, buraya mı?" karmaşası yaşamaz.

Bir de doluluk meselesi var. Diğer forumlar on, on bir sayfayken; Edebi Kürsü ve Kitapgah'ın toplamı ancak o kadar ediyor. Bu forumlar birbirini tamamlayıcı nitelikte*.

Ne düşünüyorsunuz sayın Frpworld halkı? Böylesi daha hayırlı olmaz mı? (kendimi politikacı gibi hissettim, retorik sorular falan :D )

* Kontrol ettim, çoğu 5-6 sayfaymış aslen. Ee, olsun; bu iki forumda bol başlık tekrarı olduğunu düşünürsek diğer forumlardan az olur yine toplamları. kimi kandırıyorsam :P
Image
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Biz bunu çok tartışmıştık zamanında Edebi Kürsü ve Kitapgah birleştirilsin mi diye, ama sonra ikisinin de gerekli bölümler olduğuna karar vermiştik. Yani birinde edebiyat ile ilgili her türlü konu tartışılırken diğerinde kitaplar tartışılıyor. Edebi Kürsü ikisine yeterli gibi görünse de bence değil, çünkü böyle bir sitede kitaplar için de ayrı bir bölümün olması gerekiyor aktif ya da değil ama yine de şart... :)
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Okudum önerileri ben bir süre bir yorumda bulunmayıp yazılanları okuyayım dedim. Diğer arkadaşalrın ne düşündüğüne bakalım
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Walter
Yönetici

Post by Walter »

Lydronk, bir açıdan haklı , örneğin son okuduğunuz kitap bölümü her iki bölümde de var, bunlar temizlenmesi gerekiyor ama birleştirilerek de iki farklı konuyu karıştırmamak gerekir, Biri kitap üzerine diğeri edebiyat üzerine tartışmaların olduğu bölümler,

Edebiyat, kitapları doğurur. Ã?rneğin Sislerin Vampiri bir fantastik- korku türüdür ama ejderha mızrağı fantastik- macera türüne girer. Edebi Kürsü de fantastik korku'yu tartışacağız kitapgah'da sislerin vampirini konuşacağız. Ben birleştirilmesini istemiyorum kendi adına ama içleri, temizlenmeli düzenlenmeli bence,

Ayrıca, Kitapgah, da farsça zaman eki olan Gah yerine, daha türkçe olan Kitaplık daha uygun olmaz mı ? Gerçi kitap da farsça diyebilirisiniz tabi bana ama karar sizin netice de, Kitaplığımızdan bir kitap seçip onu hep beraber yorumlamak, adına bu isim güzel olur diye düşündüm bu da benden küçük bir öneri :)
Beş dakika süren savaşlar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaşta korkuyla değil tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan ağlayacak insan kalmış olur.
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Tartışma hakkında yorum yapmayacağım şimdilik ama bir soru sorayım biraz yönlendirmek için. Ã?ünkü meseleyi anlamakta yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bölümlerdeki eski başlıklara bakıyor musunuz? Ne sıklıkta? Neler buluyorsunuz? Neler hoşunuza gidiyor, neler rahatsız ediyor geçmişe dair?
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Forumda kitapların kendi başlarına tartışılacak bir yere ihtiyacı olduğunu biliyorum; bence de varlığı şart, ama Kitapgah ve Edebi Kürsü'nün sınırları bu konuda biraz karışık. Açıklamalar olmasa hangisinde kitaplar, hangisinde edebiyat tartışılıyor anlamak zorlaşacak. Zaten ikisi bir isim altında toplanacaksa bu isim Kitapgah olmalı bence, daha karizmatik :P Ama şu Kitapgah/Kitaplık konusunu düşünmek lazım. Bence Kitapgah, karargah gibi; kitaplarda sığınan insanların mekanı havası veriyor. Ve daha fantastik bir havası var. Hoş aslında, ama kitaplık da Türkçe tamamiyle. Düşünüp enli boyunca karar vermek lazım.

En kötüsünden bir temizlik şart. Ama daha sonrasında temizliğin yine gerekli olmaması için bir çözüm gerekiyor. Elbette edebiyat ve kitaplar farklı konular; ama bu fark içeriğe yansımıyor, birinde yığılma oluyor, diğeri boş kalıyor, diğeri boş kalmasın diye bir başlık açıyor forum kullanıcısı; sonra fark ediliyor ki başlık diğer forumda da var. Ha, bu sorun şimdilik çok gündemde değil, zaten başlık açma derdimiz yok pek. Ama bu karışıklığın hızını kesmek için bir çözüm lazım sanki, ha?

Tabii varolan tek çözüm forumları birleştirmek değil; ama en azından ikisinin de altındaki açıklamalarda bir değişiklik yapmak lazım gibi. Forumar birleştirmek mi, açıklamaları değiştirmek mi daha mantıklı bir çözüm derseniz; ben forumları birleştimek derim. Ana tabii bu benim görüşüm. Bana sorarsanız tek bir forumda hem edebiyatı, hem de kendi başına kitapları tartışmak arşivleme açısından da pratik olur, ulaşım açısından da. Hem de "bu başlık Edebi Kürsü'ye mi, Kitapgah'a mı?" sorusu, tarihin tozlu sayfalarında kendine kesin bir yer bulur. :D

Efla'nın sorusuna gelince, arada, "şu kitabın bahsi geçmiş mi?" ya da "acaba d&d 3.5'taki şu dengesizlikten bir tek ben mi rahatsızım?" gibi sorulara cevap bulma amacıyla eski başlıklara bakıyorum -ilk önce arama yapıyorum tabii; ama pek güvenemiyorum ona da nedense :D -. Bilhassa oyunlar hakkındaki soruların büyük çoğunluğu cevaplanmış oluyor.'şu kitabın bahsi' de mutlaka bir yerlerde geçmiş oluyor zaten.

Eskilerin kalabalıklığı ve samimiyeti biraz fazla. Ciddi konularda ara sıra direkt geyiğe dönmeler olabiiyor eski başlıklarda, tabii sonrasında toparlanıyor mesele, orası ayrı :D Bu eski hali şüphesiz son derece eğlenceli, ama ne bileyim, o kadar kalabalk, kalabalıktan hoşlamayan bir insan olan beni hafifçene rahatsız ediyor. Ama boş olmadığı sürece, kalabalığa pek bir itirazım yok.

Neyse, şimdilik benden bu kadar. Hadi bakalım :P (nasıl toparlayıp bağladıysam bütün konuyu; 'hadi bakalım' diye :D )
Image
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Kitapgah bence de olabilir. Bunun disinda fantastik edebiyat basligini fantastik sanat yapabiliriz. Boyle yaparsak bircok baslik da bu basligin altina toplanabilir. Fantastik sinema, fantastik resim.. Belki cizgi romanlarin mesela ayri bir basligi olabilir.

Sitenin fantastik sanat yani guclu ama forum zamaninda bunu dikkate alarak duzenlenmemisti.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Firble'nin önerisi de çok mantıklı. İyi fikir bence. Diyecek laf bulamadım şu anda :P
Image
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Yani şöyle ifade edeyim. En şahsen son gelişimden bu yana gönderilen mesajlara bakarak takip ediyorum siteyi. Eski başlıklar sitenin tarihi kültürü her neyse işte o şekilde bir şey. Eğer abzürt birşey yoksa kötüsüyle de olsa orda kalması bir birikim gözüyle bakıyorum.

Yani özellikle arşive dalmadıkça eski başlıklarda yazılanlarla bir alakam olmuyor. O yüzden beni rahatsız etmiyor. Sanırım bu yüzden tam anlayamıyorum. Kalabalıklık desek bu evin dağınık olması gibi bir şey de değil. Sadece al tarafta gördüğünüz o bölümdeki sayfa sayısını etkileyen bir durum başlıkların çokluğu. O anda görünen başlıkları da etkilemiyor bu yüzden daha düzensiz gözükmüyor. Sizi ne şekilde rahatsız ediyor. Onu anlarsak sanırım o rahatsızlığa uygun daha iyi bir çözüm daha iyi bir ayıklama yapabiliriz.
Dura
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dura »

Efla wrote:Sizi ne şekilde rahatsız ediyor. Onu anlarsak sanırım o rahatsızlığa uygun daha iyi bir çözüm daha iyi bir ayıklama yapabiliriz.
sanırım rahatsızlık konusu şu..
ki beni de bir miktar rahatsız etmiyor değil..

aynı içeriği taşıyan farklı topikler var.. bu benzer içeriği taşıyan topiklerin en azından bir başlık altında toplanması arşiv için de faydalı.. içeriklerin ya da topik başlıklarının değişmesi taraftarı değilim şahsen.. çünkü zamanında öyle konmuş, öyle gelişmiş hadise.. bir şey olmuşsa bir sebebi vardır diye düşünürüm..

bununla beraber "cilveli keçi hanı" ile "serbest kürsü" isimli başlıkların içeriğini birbirine çok çok yakın buluyorum ve aradaki içerik farkını hissedemiyorum şahsen.. bu "kitapgah" ve "edebi kürsü" için de geçerli bir durum..

bunlar belki tek başlık altına çekilebilir.. hatta tek başlık altına toplansa iyi olur kanaatindeyim.. aynı konuları içeren belgeleri, parşömenleri saklayan iki odanın birleştirilemesinden başka bir şey değil bu.. kütüphanemize giren gezginler tozlu raflar arasında daha keyifli ve rahat bulabilirler aradıklarını belki de böylece.. tabii biz de..

onun dışında bir değişiklik zaten yılların birikimine saygısızlık olur.. içerikleri sorgulamak vs gibi bir amacım yok yanlış anlaşılmasın..
Aurë entuluva...!!
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Teknik olarak başlık birleştirme gibi bir durumumuz yok malesef. Başlıklardan birini feda etmek gerekir. Ama hangisinin gideceğine nasıl karar verilecek. Bir başlık daha iyi olduğuna karar verilirse diğerinde önceden görüşünü belirtenlere biraz saygısızlık oluyor bu durumda.

Cilveli keçi hanı ve serbest kürsünün farkı aslında birinin geyik olması diğerinin geyik olmaması. Yani Cilveli keçide açtığınız başlığın ciddi ciddi tartışılmasını beklemezsiniz. Başlığın kendisi zaten geyik amaçlıdır. Yani oradaki konu eğlenmek için bir yol gibi... Serbest kürsüde ise durum daha çok o başlığın biraz daha ciddi biçimde tartışılmasına olanak tanır. şimdiye kadar biz bunu şu şekilde kullandık: Serbest Kürsüde bir başlık çok geyiğe sardırdığı zaman uygun gitmiyor demektir deyip müdahale edebiliyoruz ama zaten amaç buysa cilveli keçiye açılmış oluyor. Başlığı açan kişi açısından nasıl tartışmak istediğini belirleyen bir durum. Biz bu şekilde kullanıyorduk. Faydasını da gördük. Ama tabi bu da tartışılabilir bişey herkes bunun gereksiz olduğunu düşünürse yine müdahale edebiliriz.

Kendi görüşümü özetlemek gerekirse. Bir bölüme o zamandiliminde mesaj atılmıyorsa mesaj atılmıyordur. Yani orayı kaldırınca yeni kişilerin siteye katılacağını sanmıyorum. Ya da sitede olan kişilerin daha fazla mesaj atmaya başlayacağını.

Zamanın gereklerine göre tabii bölümleri düzenlemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Ama şunun da olmasını istemem. Sitenin bu zaman dilimindeki ahalisinin yapısına göre siteyi tamamen değiştirdiğimizde bazı genel şeyleri defa etmiş olabiliyoruz. (Sadece örnek vermek için yazıyorum yukarıda bahsi geçti diye) şu anda Serbest kürsüyle Cilveli Keçinin işlevi birbirine çok yakın duruyor olabilir ama sitede dönem dönem geyik muhabbetini çok seven üyelerin olması çok olası. Böyle olunca da serbest kürsüde her mesajda geyik yapmaları hem başlığı açanı hem o başlıkta yazanları hem de site yönetimini rahatsız edebilir.

Yani bu tarz mevzularda bazen biraz farklı bakabiliyorum sizlerden bu kesinlikle tutuculuğumdan değil. Genel düşünmeye çalışıyoum. Takdir edersiniz ki benim görevim sayılır =)

Yine de tabii bu fikirleri tartışmamız için engel değil hiçbir zaman her türlü öneriyi tartışmaya devam ediyoruz. Amaç birbirimizi anlamak mantıklı argümanlarla birbirimizi ikna edebiliyoruz.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Serbest Kürsü ve Cilveli Keçi Hanı diye iki ayrı bölümün olması gerekli, çünkü ciddi olarak tartışmak isteyen Serbest Kürsü'ye, geyik amaçlı bir konu açmak isteyen Cilveli Kei Hanı'na açıyor, Serbest Kürsü'ye açılan başlığın geyik amaçlı olduğu anlaşıldığındaysa hemen Cilveli Keçi Hanı'na konuluyor.

Eğer iki başlık birleştirilirse sırf geyik amaçlı bir başlığı açan birine, buraya geyik yapmaya değil ben ciddi tartışma gelmiştim diyen biri olduğunda ne diyeceğiz ki, kendisine göre haklı çünkü. Ama geyik yaptı diye de birine kızamayız çünkü artık o bölümde ikisine de izin verilmiş olacak. Yani karışıklıklar olur, adam ciddi bir konuda bir şey tartışmak ister, biri geyiğine bir yanıt verir, diğeri bozulur. İyi düşünmek gerekir bence...

Edebi Kürsü ve Kitapgah konusunda fikirlerimi söylemiştim, böyle bir sitede iki ayrı bölümün bulunması daha doğru diye düşünüyorum ben.

Ama bana kalırsa "Kulaktan Kulağa" diye bölümün olması gereksiz, Ocakbaşı Hikeyeleri bölümü yeterli. Zaten Ocakbaşı Hikayeleri bölümüne genelde herkes kendi yazdığı şiir ve öyküleri paylaşıyor, ama Kulaktan Kulağa tarzında ya da şu anda devam eden bir ortak öykü şeklinde bir aktiviteye başlandığında benim yaptığım gibi öykü adının yanına parantez içinde ortak öykü ya da Kulaktan Kulağa diye belirtebilir.

Ortak öykü sadece belli kişilerin devam ettiği bir grup öyküsü iken, Kulaktan Kulağa isteyen herkesi sadece kendi karakterini değil, tüm kurguyu da devam ettirebildiği bir öykü olur.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Bölümlerin birleştirilmesi konusuna şuradan devam edelim:

http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=8440

Bu başlıktan da eskisi gibi arkadaşlar yeni öneriler de bulunabilirler... :)
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Artık bu öneriyi yapmanın vakti geldi sanırım...

Ayarlaması kolay olur mu bilemiyorum, ama belki siteye birden fazla odası olan bir chat sistemi yerleştirmek faydalı olabilir. hatta içinde bir de zar atmak için sistem olsa tadından yenilmezdi belki... süper olurdu.

sonuçta son zamanlarda bilmemkaç kişinin aynı anda sitede olması normal bir şey. o yüzden iş yapabilir. ayrıca oyun oynamak için forumlara bir alternatif oluşmuş olur böylece. millet kararlaştırır, şu gün, şu saat, oyun oynayalım der ve girerler, toplanırlar.

hem geyik yapılır, muhabbet döner o arada.

yalnız, isimlerde on karakterlik sınır olmak zorunda. malumunuz bazı üyelerimiz (wizardofqu gibi) kendilerini öbür türlü rahat hissedemiyorlar :P

sanki bu öneriyi daha önce biri yaptı ama... gündeme getirmiş oldum bari, neyse :P
Image
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Hay yakınınında yangın çıktığında elinde bin kova su eksik olmasın, sevgili dostum Lydronk. Gerçekten de olması gereken bir şey, yetkililere (!) sesleniyoruz değil mi? yetkili kim çıksın ortaya. :D
Post Reply