elfler, cüceler...

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Post Reply
NIGHT
Kullanıcı
Kullanıcı

elfler, cüceler...

Post by NIGHT »

Bu ırklar, özellikleri, yaşam şartları falan nasıl ortaya çıktı?
Yani fantastik edebiyatta bir ton ırk var, hepsi nerden geldi ve ne kalıcı olmalarını sağladı?
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

bunların çoğu masallarda, mitolojilerde bulunan şeyler. mesela noel babayı hatırla. onun yardımcıları kimlerdi? bizim eline balta tutuşturduğumuz cüceler. Tabi bu kulvarın gelişmesiyle yeni yaratılan ırklar, alışkanlıklar, klişeler oluştu; ama bunların hepsinin temelinde mitoloji var
War, war never changes...
NIGHT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NIGHT »

çok ilginç, ben hep merak etmişimdir kim oturup "ben bir köy yapayım, içinde hobit olan..." diye bişeyler yazmış.
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

tolkien hobbiti çocuklarına masal kitabı olarak yazmış :)
NIGHT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NIGHT »

Babaaaa duyuyosun di mi bak aklında güzel bi öykü varsa çekinme belki de köşeyi döneriz

e şey evet nerde kaldık?
Aeron
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aeron »

Bahsettiğin adamın adı TOLKIEN.

Herşey masallar, mitler, halk öyküleri vs. ile başlamış olmalı. Zaten TOLKIEN "Hobbit" i yazdığında ebebiyat çevrelerinde çok güzel bir masal kitabı olarak algılanmış, pek de ciddiye alınmamış. Ama nereden bilecekler ki adam bunlar nerede yaşar, ne yer, ne içer, dünyaları nasıldı, tarihi, vs. diyerek koskoca bir dünya yaratmış. Hatta olayı kopartarak konuşulan dillerin gramerlerini de oluşturmuş. (Bakınız: Simarillon)
LOTR'i yazdığında yer yerinden oynamış, kimse bu işin bu kadar ileriye gidebileceğini düşünmemiş. Tabi muhafazkar ebediyatçılardan çok büyük tepkiler gelmiş. Sonuçta fastastik edebiyat muhtemelen ilk defa çocuk eğlencesi yerine saygın bir konuma kavuşmuş oldu.

Bu arada bana hep ilginç gelen bir şey: "Sting" in LOTR'dan çok etkilendiği için ismini Frodo'nun kılıcından aldığını biliyor muydunuz.
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

evet ya eskiden beri LotRdan etkilenip de ismini ondan alan bissürü insan/grup/şarkı var. Tabi Blind Guardian'ı da bi kez daha anmadan geçemiycem :wink:
NIGHT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NIGHT »

evet duymuştum, ailede doğan her çocuğa ismi arwen olsun diyorum ama takan yok.

Yani her yazar bi şeyler ekliyor...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

NIGHT wrote:evet duymuştum, ailede doğan her çocuğa ismi arwen olsun diyorum ama takan yok.

Yani her yazar bi şeyler ekliyor...
mustafa'yı nüfus kağıdına doğru yazamayan memurlara gidip de "ben çocuğumun ismini Arwen koyacam!" dediğini düşünemiyorum. zuhuhaha, çok komik olur herhal :)
Norticus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Norticus »

elfler ve cüceler Norse mitolojisi denilen İskandinav mitolojisinen gelmişlerdir
eebiyat profesörü tolkien, ingiliz mitolojisi diye bir kavram olmadığından en yakın mitoloji olan Norse mitolojisinden esinlenip, bunları biraz modifiye ederek eser haline getirmiştir
bu arada noel babanın yanında çalışanlar elflerdir, cin, peri gibi isimlerle adlandırılabilirler
bugün kafamızda oluşan elf şekli tolkienin üretimi olan bir yaratıktır
gerçi wotc tolkien elflerinin boyunu kısmış
lotr okuyan biri elfleri ortalama 2m. bilir
ama dnd sisteminde elfler insanlardan kısa betimlenmişler
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
NIGHT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NIGHT »

okuduğum kitapların bazıların da ırkların savaşı diye bir şey var, bazılarında yok. Yani ortak geçmiş kullanabiliyorlar.

nedir bu ırklar savaşı?
Norticus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Norticus »

aslına bakarsan sürekli savaşır gözüken bir yığın ırk sayılabilir
yani genel bir Irklar Savaşı kavramı var mı bilmiyorum?
ama cüce vs. elf, iyi herhangi bir ırk vs. goblinoid ırklar, kara elf vs. yeryüzü elfi gibi bir sürü örnek verilebilir
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

bu ırklar savaşı dünyadan dünyaya değişen birşey yani bir dünyada savaşıyorlar diye diğerindede savaşacaklar diye birşey yok,ama bi takım klişeler çoğu dünyada vardır norticusun dediği gibi dwarf-elf,dwarf-orc,elf-orc... vampire-werewolf hehe abartayım dedim
Aeron
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aeron »

Irklar savaşı dendiğinde, ırkların büyük bölümünün birbirine girdiği kitlesel ve sonuçları açısından tarihi yönlendiren savaşlar aklıma geliyor. Ã?oğu dünyanın tarihinde bu çeşit büyük savaşlar var. şu an yaşadığımız dünya da bir istisna değil (Haçlı seferleri, 1. ve 2. dünya savaşları)
Boşuna mutluluğu aramayın, ancak acılarınızı azaltabilirsiniz.
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

herşeyin başı J.R.R. Tolkien :D
yazılan kitaplar ve oynanan oyunlar çok büyük oranda orta dünya'nın etkisinde kalmıştır.
şüphesiz o da farklı mitolojilerden etkilenmiştir.ve ondan sonrakiler de.
ırklar savaşına gelirsek öncelikle hangi kitaplarda gördüğünü yazarsan daha çok şey söyleyebiliriz.ama herkesin bildiği şeyler vardır.mesela elf-dwarf,orc-dwarf,ork-elf savaşları gibi.bunların temeli ise farklıdır.
mesela elf-ork savaşları corellon-gruumsh arasındaki savaşa dayanır.corellon elflerin yaratıcısıdır ve bir savaşta gruumsh'un sağ gözünü çıkarmıştır.gruumsh(ork tanrısı) da bu yüzden tüm elflerden ve corellon'dan nerfret eder vs.vs.
Post Reply