ay'ın ve güneşin şarkısı

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı
Posts: 1636
Joined: Thu Jan 08, 2004 10:00 am
Location: İstanbul
Contact:

Post by fingolfin »

Palisdan yazdıklarınızı keyif alarak okudum. Rahatsız da olmadım. Siteye renk getirdiniz ve devamını bekliyorum. Fakat nasıl söylesem ki; umarım yanlış anlamassınız. Fakat bence 'şiir' yazmıyorsunuz. Özür dilerim fakat bu konuda biraz seçiciyim. Sürç-ü lisan ettiysem affola.
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

Eeee Fingolfcüm umarım kendi şiirlerinle bize gerçek şiir neymiş gösterme lütfunda bulunursun...
Zaten bir elften gerçek tadı veren sanatı küçümsemesinden başka ne beklenirdi ki? şimdi anladın mı Palistan elflere karşı önyargımın nereden geldiğini?????????
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 654
Joined: Thu Mar 25, 2004 10:00 am
Location: Ankara
Contact:

Post by Palisdan »

Rahatsız olmamana sevindim. Devamı da gelecek zaten. Bu güzel diyardan ve iyi halkından aldığım ilhamı onlara geri iade etmezsem kendimi huzursuz hissederdim.

fingolfin, yalnız gene de sana bir konuda katılamayacağım. şiire ulaşmayı nirvanaya ulaşmak gibi bir şey sayamam ben. Bir şiir bir kişiye zevk verebilir ya da vermeyebilir bu her zaman olmuştur ve olacaktır da.
Ancak bir insan yeterince zevk ve doyum veren bir şeyler yazamadı diye onun yazdığını şiir diye tanımlamamak çok farklı bir şey. Eğer böyle bir şey olsa pek az akan satır yazarı (ve ancak en megaloman olanları) kendilerinin şiir yazdığını iddia edebilirlerdi. şiir sözcükte estetik, duygu ve ahengi en uygun dengeye oturtma sanatıdır denebilir. Bu tanımsa iyi bir şiirin zor yazıldığını göstermeye yeter. Fakat ordaki sanat kelimesi bunun kati kriterleri olmadığını da ifade eder, yani sayısal ve kişiden kişiye değişmeyen kriterlerle güzellik saptanamaz, daha ziyade..."kalp kararı" ile karar verilir bir şiirin yeterince hoş olup olmadığına.
Biraz daha açayım bazıları uyağa, kafiyeye, sözcükteki uyuma çok dikkat eder, bazıları duygulardaki yoğunluğun dökülebilmesine, bazıları seçilen kelimelerin çarpıcılığına ve tekrar etmemesine, bazıları verilen imalara dikkat eder, bunları ister.

Az önce belirttiğim gibi burdaki yazılara (galadlirim, firble ve benim akan satırlarıma) neden şiir sıfatını yakıştıramadığını tam anlayamadım. Ben mesela galadlirim'in şiirlerini çok seviyorum, firble'inkiler de zevk veriyor tabi. Senin de bir iki yerde şiirini görmüştüm, iyilerdi ve aslında kendi şiirlerini nasıl nitelendirdiğini bu sözü hakaret saymasaydım sorabilirdim bile.

Hem bazılarının şiirlerine şiir dememenin şiir yazmaya yeni başlayacak insanları caydırabilecek olması ihtimali de cabası tabi. Ben çevremdeki insanların şiir tutkusunu içlerinde hissedebilmelerini isterdim. Belki sen farklı düşünüyorsun ama insanlar şiir yazmayı "denemeselerdi" senin de hoşuna giden şiirlerin yaratılabileceğini sanmıyorum.

Bunları alındığım için de söylediğimi düşünme. Sadece sözlerinin ardındaki mantığı kavramaya çalışıyorum. Hatayla yanlış bir lafta bulunduysam senden de bana affola.
Taşlar unutana dek...
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 654
Joined: Thu Mar 25, 2004 10:00 am
Location: Ankara
Contact:

Post by Palisdan »

Üstat Firble sana atışmamızda da söylemiştim, her zaman tüm bir ırkın bireylerini bir kaç kişiye bakarak karar vermemelisin. Elf ırkının içinde diğer ırkları soğutabilecek bazı hareketlerde bulunan olur, anlıyorum ki bunu da söylemiştim. Ben de rastlıyorum hatta bazen bana karşı küçümsemelere, biliyorsun insan kanı taşıyan yarımelf ırkına karşı elfler hiçbir zaman anlayışları ile ünlenmemişlerdir. Gene de tüm elfleri aynı şekilde gördüklerimle yargılayacak değilim. Anlayışlı elfler de çıkacaktır ve belki eskiden anlayış örneği gösterememiş olanlar da daha mantıklı davranışın farklı olduğunu göreceklerdir.

Umudunu kesme gnom dostum. Umut olmasa ne yapardık?
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

Firble toprağın sesini alır artık kibirli elfe karşı sözler değil müzik konuşmalıdır. Bir süre çaldıktan sonra flüdü bırakıp sölemeye başlar.

Bir elf gelmiş duydum ki diyarlara fingolfin adında
Dermişki benim şiirlerim önde herkesinkinden açık ara
Benim yanımda Firble Palisdan Galadlirim nedir ki
Onların yazdıkları kuru laf gerçek sanat benimki

Bilir misiniz ben şiirlerime kaç gün vakit harcadım
Tek bir mısra için kaç kağıdı yırtıp yenisini aldırdım
Benim harcadığım zamanın ne kadarını harcadı onlar
Sadece iki dakikada bişiy yazıp sanat diye yuttururlar.

Ah bir de görseniz benim şiirlerimi gülersiniz onlara
Gerçek sanatın tadını bulursunuz onlarda
Ne yazık ki şiirlerim herkes için değildir.
Bir elfin sanatı sadece elflere göredir.

İki gün uğraşılmayan şiire şiir mi denir
şiiri yazana kadar kaç kalem tüketilir
Onların yazdıkları bir kaç cümle sadece
Belki bir parça da verir size eğlence

İşte böyle insanlar onları ozan sanmayın
Gerçek bir ozanı bana bakıp da anlayın
Dua edin bir gün size şiirimi okuyim diye
O gün işte varacaksınız gerçek sanatın zevkine

Gnom cevap verir:

Ey Fingolf sen nasıl ölçersin sanatı zamanla
Bilmez misin cahil için bedeldir dakika bir asra
şiirinin bedeli ölçülür mü hiç harcadığın tahtayla
Gerçek sanat yaratılabilir elbet hissedince sadece bir anda

Eğer güveniyorsan kendine şiirini görelim.
Madem dersin sizinki sanat değil seninkini dinleyelim
Kulağımız hassas olmasa da senin kadar
Sanatın verdiği o hoş tadı yaşayabiliriz bir elf kadar

Zor ve meşakkatli bir iş diyon demek sanata
Madem diyon bu bir iş o zaman senin için sanat para
Eğer zevk için yapmıyorsan ne anlamı var yazmanın
Zorlanıyorsan yazarken niye yazıyosun anlamadım

şiir yazmaktan ne zevk alırsın kalem eliden kaymadıkça
Niye yazmayı sürdürürsün elin durmadan silgiye varınca
Eğer sonunda eldeki zannediyorsan güzel şiir
Özgünüm elf çoğu zaman aşağıdır doğaçlama yazılandan senin şiir

Eğer yok ben haklıyım diyorsan buyur senle atışalım.
Günlerce yazan mı yoksa kalemi özgür bırakan mı iyi bulalım
Eğer hazırım diyorsan buyur derim agoraya
Eğer sen de evet dersen Firble hazır atışmaya
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı
Posts: 1636
Joined: Thu Jan 08, 2004 10:00 am
Location: İstanbul
Contact:

Post by fingolfin »

Ã?ncelikle firble yazılanları dikkatle okuman gerektiğini öğrenmelisin. Ben hiçbir zaman 'şiir' yazdığımı iddia etmedim... Yazdığın son mesajlardaki saldırgan tavrın beni gerçekten üzdü. Açıkçası rahatsız da oldum.
Palisdan benim demeye çalıştığım şu: Bir bakalım nasıl ifade etsem... Ne biliyim bir Nazım, bir Attila İlhan, ya da Hasan Hüseyin okuduktan sonra kendi yazdıklarımı ve de sizin yazdıklarınızı şiir olarak nitelendiremedim. Ayrıca bu durum kişisel. Yani göreceli bir kavram... şahsi görüşüm kısaca, umarım daha fazla hakaret almam... Ve de umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

Öle demek fingolfin öle ise senin yazdığın birkaç şeyi ve benim neler anladığıma bakalım en baştan başlayalım.

Palistanın ve benim fikrimiz : şİİR YAZMAK KOLAYDIR.
Fingolfin ne demiş? :Kesinlikle katılmıyorum. 'şiir' yazmak son derece zor ve meşakatli bir iş bence.

Ne anladım? : Hayır şiir yazmayı hiç denemeyin Bu sizin kaldıracağınız bir şey değil.

Burada yanlış anlama olmuş olabilir dedi ve elimden geldiğince hatanı göstermeye çalıştım. Gelelim ikinci mesaja



Fingolfin ne demiş? :Bir şiir yazdım mı kendimden bir parça verdiğimi hissederim.

Ne anladım? : Siz bunu yapmıyorsunuz. şiirleriniz yüzeysel




Fingolfin ne demiş? :Genelde şiirin taslağı saatler içinde hazır olur. Fakat o şiirin düzenlenmesi günlerimi alır. Yorucudur, meşakatlidir...

Ne anladım? : şİİR bu şekilde hazırlanır Bu şekilde hazırladığım cümle topluluğuna şİİR diyorum, bakın cümle içinde de şİİR sözcüğünü kullandım. Sizin iki dakikada hazırladıklarınızsa şİİR değil.



Fingolfin ne demiş? :Ve bir şiir yazdım mı önce kendim beğenmeliyim.

Ben ne Anladım? : sizin kendi yazdığınız şiiri pardon cümle yığınını bile beğendiğinizi sanmıyorum.



Fingolfin ne demiş? :ben her akan dizeyi 'şiir' olarak nitelendirmediğimden bu işi zor buluyorum.

Ben ne anladım? : Yani ben senin öle kalemi serbest bıraktım hazırladım diye ürettiğin şeylere en fazla akan dize derim. Gerçek şİİR benim hazırladığım o günlerce uğraşılan şeyler.




Fingolfin ne demiş? : bence 'şiir' yazmıyorsunuz. Özür dilerim fakat bu konuda biraz seçiciyim.

Ben ne anladım? : Sizin yazdığınız şeye şiir demiyorum. Ben bir şeye şiir demeden önce onu ince ince değerlendirebilirim bakın benim yazdıklarım bir önceki sayfadaki mesajımda bol bol şiir sözcüğünü kullanışımdan anlayabileceğiniz gibi şiir sayılabilir.
Evet sanırım bunlar sizin kendi yazdıklarınızı şiir bizimkileri de akan dize diye adlandırışın üzerine Son bir sözünle bu kanımın kaynağını bir defa vurgulamak istiyorum.


Fingolfin ne demiş?: Ve beğendiğim bir şİİRimi kendime yüksek sesle okumak inanılmaz bir tatmin duygusu...
Ben ne anladım?: Buradan uzun uğraşların sonunda şiir olarak saydığın eserler üretebildiğini düşündüğün izlemine kapıldım ve kendi "şiir"imde onları görmek isteyebileceğimi belirttim. (istersen tırnak içindeki sözcüğü akan dize diye değiştirebilirsin)



Gelelim hakaret meselesine agoradaki kenderler tartışmasından birkaç cümle aktarayım.

Fingolfin ne demiş? :firble kusura bakma ama Laf Cambazlığı yaşamak değildir...

Ben ne anladım?: Her ne kadar kusura bakma yı ekleyerek yumuşatmanı taktirle karşılasa da burada bence Firble sen bir laf cambazından başka bir şey değilsin diyosun.



Fingolfin ne demiş? :Firble nedense bana ağustosböceklerini hatırlatıyorsun... 'Eğlenmek' eylemini tekeline almışsın, ve senin gibi eğlenmeyen herkesi sıkıcı ve gereksiz buluyorsun. Ve de yaptığın 'genellemeler'le bunu açıkça belirtiyorsun. Doğru ya da yanlış, manalı ya da boş; senini için farketmiyor demek ki konuşmak.
Ben ne anladım: Burada ne yazıyorsa onu anladım.


Fingolfin ne demiş? :Sanırım bu konuşmalardaki yorumlarına da bakarak sana yapabileceğim en büyük iyilik söylediklerini ciddiye almamak olacak küçük dostum.

Ben ne anladım: Ne yazdıysa onu anladım.



Fingolfin ne demiş? :şu ana kadar söylediklerimden farklı bir şey söylemeyeceğim için, cevap vermeyi gereksiz görüyorum.

Be ne anladım?: Senin söylediklerini takmıyorum ve bundan sonra sitede senin mesajları yokmuş gibi mesaj atacağım. BAK YUKARIDA DA SADECE PALİSTANI KALE ALARAK VERDİğİM CEVAPTA BUNU KANITLAMADIM MI?


Sanat bir aynadır fingolfin ne görürse onu yansıtır, tıpkı benim flüdüm toprağın sesinin yaptığı gibi. Cevabımda eğer hakaret varsa. Ki ben yine de hakaretleri ayıklamaya çalıştım. Bu benim senin beni umursamaz küçümser bir tavır şeklinde algıladığım tavırlarının sonucudur.
Ben ufak olabilirim şiirlerim değersiz olabilir bu sitedeki tüm ozanların şiirleri değersiz de olabilir. Hatta gereksiz. Böyle bir düşünceyi senle tartışabilirim Fingolfin ama bunu söylemenin bir üslubu vardır. Ve uslup da küçümsemenin net ifade edildiği cümlelerin sonuna "kusura bakma"lar eklenerek düzeltilmez. Hem ayrıca gerçek şiirin nasıl yaratıldığı konusnda tartışmaya da hazırım ve bu konuda en güzel tartışmayı da şiirlerimizle yapacağıma inanıyorum. Eğer bu konuyu tartşmaya hazırsan seninle tartışalım Fingolfin. Bu arada bir öneri insanların yazdıkları şiirin kötü olduğunu belirtmek istediğinde "ben bunlara şiir demem" yerine "bu şiirler o kadar da iyi olmamış ama biraz eğer daha çok zaman harcarsan daha güzel şiir yazabilirsin" tarzı sözler kullan böylece senin tüm yazılarının sonuna eklediğin cümleden anladığım kadarı ile o kadar korktuğun o yanlış anlaşılma ile daha rahat baş edebilirsin.
Bazen tartışma şiir yazmaktan da zorlu bir sanat haline geliyor di mi????
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı
Posts: 1636
Joined: Thu Jan 08, 2004 10:00 am
Location: İstanbul
Contact:

Post by fingolfin »

Bu yazdıklarımdan bu yorumları çıkarman beni hayrete düşürdü... Bu konu hakkında daha fazla yorum yapmayacağım, zira yaptığım yorumların çarpıtılmış bir şekilde bana döndüğünü gördüm. Senin yaptığın gibi yazdıklarını kes-yapıştır yapıp çıkarımda da bulunmayacağım. Başarılar...
Not:Eğer moderatör olmasaydım, bu tartışmanın mod tarafından silinmesini rica ederdim. Fakat 'ya nesnel davranmıyorsam' kuşkusu olduğundan dokunmuyorum.
Kral cesurdu ve öfkesiyle kudretli,
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

Belki ben de sorun var ama senin sölediklerinden bu anlamı çıkarttım Fingolfincim. Artık kimin çarpıttığına tabii ki okuyanlar karar verecek. Ama istersen bu başlığın tartışma bölümünü şiirin zor mu kolay mı tartışıldığı yerden böl de. Galadlirim de kısa bir süre içinde profesyonel birçok şairi kıpkıpkırmızı kıskançlık içinde bırakacak şiirlerine devam etsin. Hem belki arada sen de katılırsın aramıza... Yanlış anlama kasıtım yok diyarlarda dördüncü bir ozan bence gayet güzel olur.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı
Posts: 975
Joined: Tue Mar 23, 2004 10:00 am
Location: istanbul
Contact:

Post by galadlirim »

şimdi arkadaşlar.. bakın!

tamam atışmayın artık ben bu duruma son noktayı koymayı umuyorum.bir kere fingolfin sende şiir yazmışsın;

ozanı ozan anlar sanırdım
anladımki ne yanıldım!

şimdi bu şiir yazmanın kolay yada zor olup olmadığına değil şiirin özüne,ne anlattığına vs ye bakılmalıdır fakat ozan o şiiri odakika mı yazmıştır yoksa günler sonunda mı o ozana bağlıdır biz şiirlerimizi ilham alarak yazıyoruz bir şeylerden ve bu ilham bende açıkçası anlık dahi olsa bazı çok önem verdiğim değerler,güzellikler her şiirimde görülür..

ayrıca biz amatör olarak çok yolumuz var buda göz ardı edilmeli bence.ben kend işiirlerimin çok güzel olduğunu iddia etmedim fakat şiirin anlatmaya çalıştığı kavramlar halen benledir..
ben serbest şiir yazıyorum ve serbestçe duygularımı ifade edebilmeliyim: en azından kalemimle çünkü dışa farklı görünürüm gözlerimin ardındaki düşünceler yazılarımdaki düşünceler kavramlar dan oluşur birde şunu farkettimki ben yazarken yaşıyorum adeta çevreme bakarken hissediklerimle yazarken hissettiklerim farklıdır kısacası bir şiirin yazılması duyguların yansıtılması konusu çok derindir tartışmak istemiyorum..
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 654
Joined: Thu Mar 25, 2004 10:00 am
Location: Ankara
Contact:

Post by Palisdan »

Çok haklısın galadlirim. şiirin nasıl yazıldığından ziyade önemli olan ortaya çıkan eserdir, onun yansıttığı içinde barındırdığı güzelliklerdir. şiir yazmaya devam ettikçe ileride daha fazla değeri ve güzelliği şiirlerimize koyma şansına kavuşacağız.
Yazarken dünyaya bakışın değişmesi, iç gözün normalden farklı bakmasını güzel yansıtmışsın. Gerçekten derin duygu işidir şiir, dünyaya farklı bakmadır.
Taşlar unutana dek...
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

eveet bence kimse bir şiiri ölçüp biçip kötü iyi diemez nasıl der yaa?? Bu öle ne bileyim matematik hesabı mı ki desin.
Galadlirim senin şiirlerini en kısa zamanda bekliyorum hadi bekletme bizi sonra gnomun diline düşersin ona göre bak...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Palisdan
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 654
Joined: Thu Mar 25, 2004 10:00 am
Location: Ankara
Contact:

Post by Palisdan »

galadlirim benden sana tavsiye gnomun diline düşmemeye bak. :D Korkulur hani. :D
Taşlar unutana dek...
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı
Posts: 975
Joined: Tue Mar 23, 2004 10:00 am
Location: istanbul
Contact:

Post by galadlirim »

ben eski şiirlerim yayınladım burada en güzellerini 1 2 tane daha v işte.. dedim ya yeni şiirler yazamıyorum artık sanki..
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Firble
Forum Yöneticisi
Posts: 6496
Joined: Fri Mar 12, 2004 10:00 am
Contact:

Post by Firble »

yavv yazarsın yaa galdlirim yaa niye yazamayacaksın yaa sadece kendini serbest bırak.. yavv o anda hissettiğin duyguyu şiire dökersen daha başarılı olursun bak..
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests