slm abi sizce bi karakterin statları kaçı geçmem
-
MaNiak
- Gölge Ustası
slm abi sizce bi karakterin statları kaçı geçmem
abi ben derim ki ortalam 75 ise hadi adam attı zarını ki çok zor bu büyük bi bal 84 üstü power play ve zevksiz roleplayden yoksun......vs.....
-
Raistlin
- Seçilmiş Savaşçı
Biz ona heroic stats diyoruz. Zor koşullara sahip dünyalarda dünyaya gelen karakterler, başka kimsenin başaramadığı şeyleri başarabildikleri zaman kahraman olurlar ve genelde kahramanların diğerlerine göre üstün özellikleri olması doğaldır. Günümüzde bile hem atletik vücutlu hem zeki hem de sosyal olarak başarılı insanlar bulunmakta. Her konuda üstün başarı elde edebilen insanlar bile varken(ki çoğu insan her konuda başarılı olamaz, birinde bile başarılı olamayanlar var) varolmayan bir dünyada diğerlerinden üstün bir karakterin varlığının diğer oyuncuları rahatsız etmemesi taraftarıyım.
Sonuçta bazıları doğuştan yetenekli veya bir açıdan "gifted" olabilir. Buna sınır koymak bence tamamen mantıksız. Sonuçta FRP bir rol yapma oyunu olsada zarlarla konulan kuralları da bu oyunun belli bir üst sınırının ve alt sınırının olduğunu gösterir. Oyuncularının çok güçlü olmasını engellemek isteyen bir Dm de isterse stat zarlarını 2d8 yapar böylece maximum 16 olur, minimum 2 olur böylece power play yapıldığını düşünen oyuncular da rahat eder fakat bütün oyuncuları bu şekilde kısıtlarsanız ne kadar memnun olurlar o da tartışılır.
AD&D kurallarının powerplaye yönelttiğini düşünen oyunculara da tavsiyem başka bir oyun sistemi ile oynamaları mesela d12lik sistemle oynanan bolca roleplaye dayalı bir oyunum olmuştu. O da çok eğlenceliydi çünkü bütün kombatlar uzun tasvirler ve açıklamalarla yapılıyordu. Fakat o oyunda pisliğe biaz bulaştın mı ölmek çok kolay çünkü level 1 bir savaşçının bile level 20 bir savaşçıyı öldürme ihtimali vardı (gerçek hayattaki gibi) Belki bu tür değişik sistemlere bir göz atmalısın varolan kuralları sınırlamaya çalışmak yerine. (Oyun sisteminin adını unuttum dilimin ucunda ama aklımdan çıkmış bi ara mesaj atıp söylerim)
Sonuçta bazıları doğuştan yetenekli veya bir açıdan "gifted" olabilir. Buna sınır koymak bence tamamen mantıksız. Sonuçta FRP bir rol yapma oyunu olsada zarlarla konulan kuralları da bu oyunun belli bir üst sınırının ve alt sınırının olduğunu gösterir. Oyuncularının çok güçlü olmasını engellemek isteyen bir Dm de isterse stat zarlarını 2d8 yapar böylece maximum 16 olur, minimum 2 olur böylece power play yapıldığını düşünen oyuncular da rahat eder fakat bütün oyuncuları bu şekilde kısıtlarsanız ne kadar memnun olurlar o da tartışılır.
AD&D kurallarının powerplaye yönelttiğini düşünen oyunculara da tavsiyem başka bir oyun sistemi ile oynamaları mesela d12lik sistemle oynanan bolca roleplaye dayalı bir oyunum olmuştu. O da çok eğlenceliydi çünkü bütün kombatlar uzun tasvirler ve açıklamalarla yapılıyordu. Fakat o oyunda pisliğe biaz bulaştın mı ölmek çok kolay çünkü level 1 bir savaşçının bile level 20 bir savaşçıyı öldürme ihtimali vardı (gerçek hayattaki gibi) Belki bu tür değişik sistemlere bir göz atmalısın varolan kuralları sınırlamaya çalışmak yerine. (Oyun sisteminin adını unuttum dilimin ucunda ama aklımdan çıkmış bi ara mesaj atıp söylerim)
-
raini
- Kullanıcı

Ben öyle sınır koymanın doğu olmadığını düşünüyorum..herioic bir karakterle oynemek da zevkli olabilir ama karaktere zayıf bir yan katmak bence zevki arttırır ayrıca ben şu anda benim dışımda herkesin bariz heroic olduğu 13 özelliği olananın bunu az bulduğu bir oyunda oynuyorum benim sadece ki özelliğim 13 ün üzerinde üçü onun altında biri 6 ve oyun çok zevkli gidiyor...
-
Baron_Sengir
- Kullanıcı

Kesinlikler Raini ye katılıyorum zayıf bir yan katmanın zevki artırdığı konusunda.Minatour bir fighter ım vardı ama topaldı adam koşamıyo edemiyodu gel gör ki adam Kiri-Jolith'in(bilmeyenler için minatourların ve tün inananların savaş tanrısı)şampiyonuydu aldı mı eline Lajang'ı(umarım doğru yazmışımdır en azından böyle okunduğundan eminim
)tam anlamıyla konuşturuyodu.Demek istediğim karakterin zayıf bir yanı olması nasıl koşulları daha eğlenceli yapıyorsa aynı şekilde yüksek statlere sahip bir karakter oynamakta duruma göre zevkli olacaktır...
Evil rises,darkness falls...
-
yeorda
- Kullanıcı

Zayıf olan her özellik o özelliğin yaratacağı sorunları nasıl aşacağınızı düşündürür... O açıdan bence böyle bir özelliğin olması güzel bir şey tabii bu sadece topallık gibi bir şey olmak zorunda değil.. Bir orc gibi gözükmek de olabilir.... Çok güçlü özelliklere gelince bilmiyorum ben zayıf bir şekild başlayıp yavaş yavaş karakterimi geliştirmeyi tercih ediyorum... Bana daha zevkli geliyor.. Yine de tabii en baştan güçlü (bir çok açıdan) bir karakterle oynamak da insanın deşarj olmasını sağlar... Bu da güzel çok kötü bir şey değil... (sonuçta önündeki pek çok sorunu fazla düşünmeden hallediyorsun...
-
raini
- Kullanıcı

Zayıf karakteri de güçlü karakteri de oynatmanın ayrı zevkleri vardır.. Sonuçta frp nin güzel yanı normalde olmadığın veya olamadığın birini oynama fırsatı yakalamak.... Bence hangisinin seçildiğinin çok da önemi yok.. Sonuçta güçlü bir savaşçı da zayıf bir hırsıza ihtiyaç duyuyor.. Bizim hikayemizde olduğu gibi...
-
Raistlin
- Seçilmiş Savaşçı
Ya elbette bence de zayıf bir yön katınca karaktere bütün grup eğleniyor çünkü rpsi eğlendiriyor. Ben kendi karakterim için konuşmak gerekirse sapık bir adamı oynuyordum millet de gayet eğlenmişti. Yani ruh sağlığının bozuk olması bir karakteri zayıf yapmaz mı?
Ne yani illede statları mı düşük olacak. Misal vermek gerekirse benim bir abrbar karakterim vardı kendisi Ghostwise Halflingdi ve onu kan tutuyodu. Yani kendi kanını görünce düşüp bayılıyodu ufaklık! Yani bu adamın intelligence'ının çok düşük olmasına gerek yokki oyunun komik olmasının. Bu arada bu kan tutmasını ben uydurdum DM bile bana itiraz etti saçmalama filan dedi ama ben çok eğlendim!
Mercenary bir barbarım vardı anlaşmaya X çiziyodum! Bütün grup dumur tabii, herkes yerlerde. Aynı karakter yamyamdı öldürdüğümüz adamları yiyodum. Hatta bir kere bir adamı canlıyken işkence çektirmek için yemiştim! Başka bir karakterim kan dökmediği günleri sayıyordu ve her yerde kavga çıkarıyodu. Yani genelde benim barbar oynadığım grup çok büyük bir tehlike içindeydi. Sürekli guardlarla filan uğraşıyoduk ve yeniden girersek asılacağımız bir sürü köy vardı. Benim bunları yapmak için statlarımın düşük olmasına ihtiyacım yok. Eğlendiğim sürece sorun yok
Ne yani illede statları mı düşük olacak. Misal vermek gerekirse benim bir abrbar karakterim vardı kendisi Ghostwise Halflingdi ve onu kan tutuyodu. Yani kendi kanını görünce düşüp bayılıyodu ufaklık! Yani bu adamın intelligence'ının çok düşük olmasına gerek yokki oyunun komik olmasının. Bu arada bu kan tutmasını ben uydurdum DM bile bana itiraz etti saçmalama filan dedi ama ben çok eğlendim!
Mercenary bir barbarım vardı anlaşmaya X çiziyodum! Bütün grup dumur tabii, herkes yerlerde. Aynı karakter yamyamdı öldürdüğümüz adamları yiyodum. Hatta bir kere bir adamı canlıyken işkence çektirmek için yemiştim! Başka bir karakterim kan dökmediği günleri sayıyordu ve her yerde kavga çıkarıyodu. Yani genelde benim barbar oynadığım grup çok büyük bir tehlike içindeydi. Sürekli guardlarla filan uğraşıyoduk ve yeniden girersek asılacağımız bir sürü köy vardı. Benim bunları yapmak için statlarımın düşük olmasına ihtiyacım yok. Eğlendiğim sürece sorun yok
-
raini
- Kullanıcı

Tabii bunların hepsi oyuna zevk katan bir etkendir.. Ama dm veya oyuncular çok tecrubelideğilse bunlar çok da doğru uygulanamayabilir ama statların düşüklüğü çok bariz bir dezavantajdır.. Benim karakterim hem paranoyak ve şüpheci.. Hem de wisdom u düşük böyle daha da zevkli oluyor gibi geliyor bana... Tabii o orjinal şeylerin (kan tutan paladin, örümcekten korkan doğa rahibi gibi ) ayrı tatları var ama bunları fazla abartınca da oyunun tadı kaçar gibi geliyor bana.... Bunların yerine daha değişik ve oyunun ilerelerinde de öyle kolay kolay kapanmayacak dezavantajlar daha zevkli olur gibi geliyor..örnek olarak bilgisayar frpsinden ışık altında durunca hasar almayı söyleyebilirim... (mütiş bir şeydi... gerçekten oyunu epey bi etkiliyordu... Ve daha zevkli yapıyordu...)
-
Raistlin
- Seçilmiş Savaşçı
half-orc paladin, cleric, sorcerer hatta monk ve rougelar bile çok ilginç. Half-orcları çok severim, bu ilginç konseptleri yaratıp, olayın tadı tuzu oluyolar. Cleric oynatacak birinin sadece zevk almak için half-orc seçmesi bile zaten çok büyük bir handikap. Half-orc cleric oynatan birinin oyunu ilginç kılmak için statlarının düşük olmasına bile gerek yok çünkü zaten yeterince düşük! Pointleri çok yüksek bir karakter de olsa half-orc olmak başlı başına zor bir olay... Takdir ettim