DM nasil egitilir?
-
Dragonfly
- Kutsanmış Kişi
Açık söyliyeyim ben daha DM değilim ama şu anda kendi dünyam,ülkelerim,şehirlerim,kalelerim ve köylerimin bulunduğu bir dünya haritam var.
Bu diyara girmeden 6 yıl önce ilk oyunumda bir kitaptan oynamıştık ve partide kitabı okuyan birisi vardı bu canımı okadar sıkmıştıki bir gün kendi diyarımı yaratıcam dedim kendime ve şimid 6 yıl oncesini hatırlıyorumda resmen çömez bıle değilmişim...
Hala öğreneceğim şeyler var diye bakıyorum frp dünyasına çünki benim yarattığım dünyamda çok çeşitli ırklar ve sınıflar var,bunlar tabiki diğer sistemlerden zamanla benim dünyama uyarlanmışlardır...
Daha bu dünyada oyun oynatmadım.Ayrıca bir zar sistemide geliştirdim.Dediğim gibi bu dünya için 6 yıllık bir uğraş var...
Bence DM olmak için otobüs muavini gibi önce oyuncu olmak lazım en az 8 yıl bence sonra şöför koltuğuna geçersin...
Ve en önemlisi pedagojide bilmek lazım buna sosyolojiyide katarsak sanırım iyi olur...
Bu diyara girmeden 6 yıl önce ilk oyunumda bir kitaptan oynamıştık ve partide kitabı okuyan birisi vardı bu canımı okadar sıkmıştıki bir gün kendi diyarımı yaratıcam dedim kendime ve şimid 6 yıl oncesini hatırlıyorumda resmen çömez bıle değilmişim...
Hala öğreneceğim şeyler var diye bakıyorum frp dünyasına çünki benim yarattığım dünyamda çok çeşitli ırklar ve sınıflar var,bunlar tabiki diğer sistemlerden zamanla benim dünyama uyarlanmışlardır...
Daha bu dünyada oyun oynatmadım.Ayrıca bir zar sistemide geliştirdim.Dediğim gibi bu dünya için 6 yıllık bir uğraş var...
Bence DM olmak için otobüs muavini gibi önce oyuncu olmak lazım en az 8 yıl bence sonra şöför koltuğuna geçersin...
Ve en önemlisi pedagojide bilmek lazım buna sosyolojiyide katarsak sanırım iyi olur...
Dragonfly ;
Keeper of the Grove, Forest King
<u>Domains</u>:Animal,Earth,Plant,Protection
Doğanın Tapınağı
Keeper of the Grove, Forest King
<u>Domains</u>:Animal,Earth,Plant,Protection
Doğanın Tapınağı
-
Türklider
- Seçilmiş Savaşçı
OHK(Oyuncu Harici Karakterler)in önceden hazırlanması da yanlış... Sonraları bunların tamamını ortadan kaldırmak zorunda kaldığınızda çok üzücü olabilir (Savaş bilmemne) Boş yere uğraşmış olursunuz...
Genel OHKları hazırlayın derim ben. şehrin önemli kişilerini ve nüfus sayısını belirleyin. Sonra buna göre büyüklük tahmini yapabilirsiniz ve oyuncuların karşısına adam gibi hazırlanmış olaylar çıkartabilirsiniz...
ZB'nin işi ayrıntı değil pratiklik olmalıdır. Aksi taktirde işin içinden çıkamazsınız... Yeni bir şey uydurmak zorunda kaldığınızda ortada kalırsınız...
700-750 kişilik bir köyün içinde geçen macerada hazırladığım OHKlar şunlardı:
*şehrin ihtiyar meclisi (Yönetimi elinde bulunduranlar. bu meclis yerine Baron, şövalye gibi bir kişi de koyabilirsiniz)
*Muhafız komutanı
*Bir kaç zengin kişi + tercihen aileleri
*Hanı işleten kişi
*Tavernayı işleten kişi
*Genel şeyler satan bir tüccar
*Demirci
*Tapınağın Başrahibi
*Yolda çiçek satan gizemli yaşlı bir adam (Oyuncuları yönlendirip onlara öneriler sunmak için gizemli bir kişilik)
Bu kadar. 750 kişinin 10-12 kişisi hazırdı. Geri kalanı ise o an sallanmak üzere hazır bir stok haline bekliyor.
Nüfusu 720 olarak hesaplamıştım ve ilk 3-4 görevden sonra nüfus 700 civarına düşecekti. Sonra oyuncuların dışında gelişen olaylardan dolayı (Savaş, göç) bu sayı 1000 gibi bir rakama çıkacak ve ona göre görevler de değişim gösterecekti.
Bu şekilde "GENEL HATLARI İLE" bir plan hazırlarsanız sizin için çok daha kolay olur..,
Saygılarımla...
Genel OHKları hazırlayın derim ben. şehrin önemli kişilerini ve nüfus sayısını belirleyin. Sonra buna göre büyüklük tahmini yapabilirsiniz ve oyuncuların karşısına adam gibi hazırlanmış olaylar çıkartabilirsiniz...
ZB'nin işi ayrıntı değil pratiklik olmalıdır. Aksi taktirde işin içinden çıkamazsınız... Yeni bir şey uydurmak zorunda kaldığınızda ortada kalırsınız...
700-750 kişilik bir köyün içinde geçen macerada hazırladığım OHKlar şunlardı:
*şehrin ihtiyar meclisi (Yönetimi elinde bulunduranlar. bu meclis yerine Baron, şövalye gibi bir kişi de koyabilirsiniz)
*Muhafız komutanı
*Bir kaç zengin kişi + tercihen aileleri
*Hanı işleten kişi
*Tavernayı işleten kişi
*Genel şeyler satan bir tüccar
*Demirci
*Tapınağın Başrahibi
*Yolda çiçek satan gizemli yaşlı bir adam (Oyuncuları yönlendirip onlara öneriler sunmak için gizemli bir kişilik)
Bu kadar. 750 kişinin 10-12 kişisi hazırdı. Geri kalanı ise o an sallanmak üzere hazır bir stok haline bekliyor.
Nüfusu 720 olarak hesaplamıştım ve ilk 3-4 görevden sonra nüfus 700 civarına düşecekti. Sonra oyuncuların dışında gelişen olaylardan dolayı (Savaş, göç) bu sayı 1000 gibi bir rakama çıkacak ve ona göre görevler de değişim gösterecekti.
Bu şekilde "GENEL HATLARI İLE" bir plan hazırlarsanız sizin için çok daha kolay olur..,
Saygılarımla...
Türklider...
-
winterwolf
- Kullanıcı

Hıııı. Ben yanlış anlamışım.yani buradaki son çok detaylı ve kesin tasarlanmıyor.Ã?rneğin konu bir hazine avı olursa sonuda hazinenin ejderhada olduğu oluyor...artık nasıl alırlarsa
Eh tabi benim senin kadar deneyimim yokBu kadar. 750 kişinin 10-12 kişisi hazırdı. Geri kalanı ise o an sallanmak üzere hazır bir stok haline bekliyor.
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
Bu aşlıktaki dier msjlarda da yazıldıı gibi, bir DMin, insan zihnini aşacak yoğunlukta bir senaryo hazırlaması oyunun verimini hemen düşürür. Her şeyi hazırladığınızı sanabilirsiniz ama düşünün, o kadar şeyi aklınızda tutamazsınız. Naapıcaksınız? Ewwet kağıda, bişiye yazıcaksınız. Sonra oyunda o noktaya geldiğinizde (tabi eğer gelirsenizSanistapp wrote:Burda ne demek istediğini tam anlamadım,yani oyunun tamamını hazırlamak mı,yoksa ark.ın dediği gibi başını,sonunu hazırlamak mı?burock wrote:özverili dmden kasıt, dm oyunu önceden hazırlamalıdır gibi bi yargıysa katılamıycam bu fikre.
5 6 oyundur DM'lik yapıyorum ve yazacaklarım,bu konuda tamamen çömez birinin düşünceleridir.
şu an bir mafya oyunu oynuyoruz ve yukarıda belirtilenlerin aksine bir sürü NPC,bir sürü olay hazırlamak zorunda hissediyorum kendimi,çünkü oyun bir mafya oyunu ve bu oyunun -mantıken- getirileri olarak da işte bu tür konularda fazla fazla uğraşmak zorunda hissediyorum kendimi. Mekan küçük bir şehir ve insan sayısı fln belli Her gün yeni yüzler görülmüyor şehirde ve oyunu,bu sayısı belli olan karakterler arası ilişkilerin 2 üzeri n farklı kombinasyonu şeklinde geliştirmeye çalışıyorum. E haliyle de, her karakteri,her olayı yaratmaya ve canlandırmaya çalışıyorum.
Anlatacaklarım bunlardı. Ne kadar doğru,ne kadar yanlış yapıyorum bilemiyorum,fakat bildiğim tek şey oyundan hepimizin zevk aldığı
Saygılar,sevgiler...
War, war never changes...
-
Türklider
- Seçilmiş Savaşçı
şimdi notsuz oynatacak kadar kendini geliştiren bir DM'in elinden geyik filan kurtulmaz bence...
Sadece gerekli şeyleri düşünün, sadece mantık yeterlidir bunun için... Biraz da tecrübe... Sonra geri kalanını o an sallamak üzere bu gereklileri yazın...
Bir de oyunlarınızı %90 zindanda geçirmenizi tavsiye ediyorum yeni iseniz... Hem hazırlaması kolaydır hem de oyuncuları kontrol altında tutması...
Saygılarımla...
Sadece gerekli şeyleri düşünün, sadece mantık yeterlidir bunun için... Biraz da tecrübe... Sonra geri kalanını o an sallamak üzere bu gereklileri yazın...
Bir de oyunlarınızı %90 zindanda geçirmenizi tavsiye ediyorum yeni iseniz... Hem hazırlaması kolaydır hem de oyuncuları kontrol altında tutması...
Saygılarımla...
Türklider...
-
Shadowmaster
- Kullanıcı

DM eğitmenin en iyi yolu öncelikle ona DM lik yapmaktadır ve bu DM seçimine göre, DM de ilk oyunlarında (yalnızca ilk oyunlarında) onun özentisi olacağından, bir nevi yansıtıcı görevi görecektir.
şimdi... Bundan sonraki kısım DM'in oyun oynamasıyla, oyuncu mantığını kavraması ve oyuncunun ne istediğini bulmasıyla ilgisidir. Yani ben derim ki öncelikle mutlaka oyuncu olunmalıdır ki, bir DM karşısındaki kişinin dünyaya nasıl baktığıyla kendisinin nasıl baktığını anlasın.
Bir DM olarak şunu söyleyeyim, oyun, bana her zaman oyuncuların düşündüğünden daha az fantastik, daha az kurgusal ve daha az inandırıcı gelmiştir... çünkü bir oyuncu benim açığımı bilinçli ya da bilinçsizce yakaladığında oraya dolgu yapıp üstüne cila çeken ben oluyyorum. Oyuncu çürüğü görmediğinden onun üstüne basıp geçiyor, ruhu bile duymuyor.
Yani aradaki fark anlaşıldıktan sonra iyi bir DM olabilirsiniz. Geriye kalan şey yalnızca tecrübedir. Oynata oynata (tabii bir yandan kendinizi geliştire geliştire) daha fazla hakim olmayı, ancak oyunculara bunu göstermemeyi öğreniyorsunuz.
şimdi... Bundan sonraki kısım DM'in oyun oynamasıyla, oyuncu mantığını kavraması ve oyuncunun ne istediğini bulmasıyla ilgisidir. Yani ben derim ki öncelikle mutlaka oyuncu olunmalıdır ki, bir DM karşısındaki kişinin dünyaya nasıl baktığıyla kendisinin nasıl baktığını anlasın.
Bir DM olarak şunu söyleyeyim, oyun, bana her zaman oyuncuların düşündüğünden daha az fantastik, daha az kurgusal ve daha az inandırıcı gelmiştir... çünkü bir oyuncu benim açığımı bilinçli ya da bilinçsizce yakaladığında oraya dolgu yapıp üstüne cila çeken ben oluyyorum. Oyuncu çürüğü görmediğinden onun üstüne basıp geçiyor, ruhu bile duymuyor.
Yani aradaki fark anlaşıldıktan sonra iyi bir DM olabilirsiniz. Geriye kalan şey yalnızca tecrübedir. Oynata oynata (tabii bir yandan kendinizi geliştire geliştire) daha fazla hakim olmayı, ancak oyunculara bunu göstermemeyi öğreniyorsunuz.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
Ayrıca sormayı unutuğum bişi daha var;bi DM olarak oynamayı bilmeyen oyunculara rol yapmayı falan öğretmenin kolay bir yolu var mı?Adamlar sadece statlarını doldurup ne varsa biçmeye kalkıolar?Yani FRP'nin asıl güzelliğini,yani rol yapmayı nasıl öğretebilirim?
<div>"But the Bard's Songs will remain..."</div><br>
-
Logan
- Kullanıcı

ya bak kendini oyuncu olarak düşün...Hazaxaos wrote:Bazı DM'lerde farkettiim bi özellik(kimse alınmasın)oyuncuyu süründürme veya öldürme isteğidir.Dm-herhalde sırf gıcıklık olsun die-oyunculara can çekiştirir.Bunun sebebini bilen var mı?Yoksa bu olay sadistlikten falan mı kaynaklanıo???
ne kadar cok eyleniyorsun dimi...
ama dm sadce orda size güzel bir seneyo kursa...
eylenemez ki zavalı...
işte onlarda öle eyleniyor...
( tabi sadist dm lerimzde var... )
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
-
Oren_Dautry
- Kullanıcı

-
Logan
- Kullanıcı

ya sana niye laf atıyım ya....Oren_Dautry wrote:banamı laf atıosun??
..
sen mantıklı acı cektiriyorsun hak et diyorsun sonunda iyi bir ödül veriyorsun...
ama lvl 5 ken
red dragon cıktı diyen dm lerimizde var...
sen mantıklı sadistlikler yapıyorsun...
sen iyi dm sin aslansın kaplansın...
( mantıklı sadistlik lafını çok sevdim...
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
-
Oren_Dautry
- Kullanıcı