LOTR deki Arifler.

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
squva
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by squva »

Bazi ayrintilari hatirlamiyorum arkadsalar ama aklimda kaldigi kadariyla simdilik bi yaziyim bu cikarimi yaptigim yeri bulunca yazarim yeniden

bir vala vardi hmmm sanirim elflerin valaquentaya gitmesinde yardimci mi oluyordu. boolee bi atli olarak mi gorunuyordu... (hatirlasam) ben Tom Bombadil'i o olarak dusunmusumdur

ve Tom Bombadil kesinlikle bir arif degildir cunku

Gandalf da Saruman da -ki onlarin arif oldugunu biliyoruz- yuzukkten etkilenirken Tom Bombadil etilenmiyordu

su sozu de cok onemlidir ki "ben ilk doganim ve son olen (ya da giden) olacagim"

ya gercekten o linkte verildigi gibi Eru nun ta kendisi ya da bir vala ben ancak bu cikarimi yapabiliyorum.

kayitsiz kalmasinin sebebi
1) (benim yorumum) uzugun kaderi valardan bile saklanmistir. bu durumda yuzugun etkilemedigi birinin ortama atlayip da olaylarin akisini degistirmesi sonucun belirsizligine otesinde Tom Bombasdil i o yapan ozelliklere ters dusrdi (anlatamadim ama...)
2) (Gandalf in yorumu) divanda Tom un adi gectiginde yuzugu ona birakalim o zaman denmisti. Gandalf bu oneri uzerine yuzuk onun icin diger seylerle ayni derecede onemli bu yuzden unutup giderdi...
tarzinda bir sey soylemisti.

bu durumda benim ilk dedigim gibi bir vala 1lmasi bile imkansiz gorunuyor.
sanirim o gerceten Eru...
<div>isin felsefesi felsefenin olmamasi yani dusunmek de olmayabilir. kisacasi anlasilmaz kisacasi anlamsiz kisacasi anlamazsiniz ve anlayamazsiniz. sacmalik gorunen sacma olmayabilir ya da sacmadir zaten ya da sacmalik da yoktur belki de yoksundur belki
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Evet o sözü unutmusum... Evet gerçekten Eru olabilir. ama Silmarillion' da Eru'nun nasıl bişe olduğunu anlatıyodu heralde sanırım. Real Dünyanın çekirdeği gibi bişeydi.
&quot;For Blood And Honor&quot;
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Eru, Tek Olan, Arda'da Iluvatar diye isimlendirilen hiçbir vakit EA'ya inmedi. O sadece izleyen bir yaratıcı. Tom Bombadil olması son derece sığ bir teori bence. Zira öncelikle Silmarillion'da çizilen Eru tanımına ters düşmekte. Onu bir izleyiciden çıkarıp oyunun içine itmekte. Ayrıca eğer Tom Bombadil Eru ise Altınyemiş kim? Başka bir noktada Tom'un kendi çizdiği sınırlarda yaşıyor olması. Eğer Eru ise niye böyle bir şeye ihtiyaç duysun?
Tom Bombadil hakkında kuvvetle tartışılan iki teori mevcut:
1.si onun doğal bir ruh oluğu yönünde. Tom ve Altınyemiş doğal ruhlar... Yüzüğün Tom üzerinde hükmü yok, tıpkı düşen yağmur damlasında ya da şarkı söyleyen kuşlarda olmadığı gibi. Bu teoriye göre Tom doğanın dengesine hizmet eden ve onu gözeten. Doğa üzerinde kuvveti olan fakat gerekmedikçe onu kullanmayan bir ruhsal kuvvet.

2. teori Tom'un bir vala veya maia olduğuna dair. Tom hakkında, 'o ağaçlardan ve nehirlerden bile önce buradaydı' ve 'ilk gelen olduğu gibi son giden olur' şeklinde yorumlar vardı. Aynı şekilde Ağaçsakal içinde 'yaşayan en yaşlı şey' tanımı kullanılmıştı. Buradan Tom'un bu Dünya'nın bir parçası olmadığını çıkarabiliriz. ('Yaşayan' sözcüğü) Tıpkı diğer Vala ve Maia'lar gibi o da Ea'nın içine indi. Hatta belki de aralarında ilk ineniydi! Bu Teori'nin geliştirilmiş bir versiyonu Tom'un aslında Aule olduğunu belirtiyor. Ve de Altınyemiş'i de Yavanna diye adlandırıyor.

İlgilenen arkadaşlar ilgili linkteki şu makaleyi okuyabilir:
http://www.valaquenta.com/essays/tom_bombadil.html
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

boşverin bence.
neyse ne.
onu bu kadar ilginç yapan da gizemi değil mi?
:)
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Aslına bakarsan öyle. Bu Tom'u hem ilgi çeken hem de yetersiz bulunan bir karakter yapıyor. LOTR'u yazmaya başlamadan önce Tom'u bulmuş olan Tolkien onu kitaba koymak istemiş. Belki de yaptığı bir hata bu, fakat açıklama yapmamış - belki de yapamamış ve olay tahminlere kalmış.
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

Old Tom Bombadil is a merry fellow;
Bright blue his jacket is, and his boots are yellow
ehee bombadil^'in eru-arif-vala olması bu şeyi sevmemi engellemeyecek.
:-P
http://www.glyphweb.com/arda/default.htm

burada da bir sürü şey yazmışlar adam hakkında.bahsettiğim link.
her ihtimali değerlendirmişler.(olasılıklar: maia,vala,elf,ıllıvatar,spirit)
8O 8O 8O
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Fingolfin açıklamaların çok iyi 2'side akla mantığa uygun :) ve benımde aklıma bişe geldi Melkor dünya'nın dengesini bozduğu zaman bitkiler, ağaçlar vs. Iluvatar onu Arda'ya bitkilerle ağaçlarla ilgilenmesi için yollamış olabilir. Ent'lerle de bir bağı olabilir. Kendi sınır Belli bir ormanlık bölgeydi sanırım Fangorn ormanı önceden daha büyükmüş orman ayrılmış orclar falan tarhibat etmiş olabilir. ormanın ayrılmasıyla Tom'da dengeyi bozmamak için karışmamış olabilir. kendine yeni bir yer seçip Arda'yı ordan izliyor olabilir ?
KiNg_Of_DaMnEd
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KiNg_Of_DaMnEd »

arkadaşlar ben sizden ak kıyılar hakkında bilgi istiyorum bana nedense kitabın o bölümü bana yeterli gelmiyo??
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı

Post by galadlirim »

lotr(burada genelleme yapıyorum tüm tolkien evrenini kastediyorum)hakkında bilinmesi gereken herşeyi biliyorum sanırım ve hiçbirkitap buradaki gizemi yaşatamamıştır bana...
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Ak kıyılar demek istediğin Ak limanlar mı ? Hatırlayamadım da kitapda öyle geçen bir yeri :)
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Ben de tam çıkaramadım Ak Kıyılar ile nerenin kastetildiğini. 'Limanlar' - Gri Limanlar olarak geçer. Ak Kıyılar diye Valar Diyarı kastediliyor olabilir. King of Damned, tam olarak nerede geçtiği hakkında bir hatırlatma yapabilir misin?
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Ya Bu gun LOTR Return of the king'in DVD sini izliyordum Gondor kuşatmasında Modor ordularının Minas Tirhit (diye yazılıyordu sanırım..) surları aşması üzerine Pipin ile Gandalf konuşuyordu Ak kıyılar falan... Gandalf ile Saruman'ın Iluvatar yada Manwe ? Kım tarafından Orta Dünya'ya yollandığı biryerlerde geçiyormu? yada biliniyormu ? aklıma takıldı da ?
yeminer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by yeminer »

Manewe tarafından gönderiliyor sanırım. Saruman gandalf ve onun gibi ariflerin orta dünyada valar'a yardımcı olarak yaratıldığını biliyorum ben. Gandalf sanırım Manwe'nün yardımcısıydı ama bu konuda emin değilim.
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

ya enson Valar'ın yaptığı savaştan sonra izlemeye çekilmiyolarmıydı (bu Numenoer'luların Sauron'la birlik yapması ona tapmalarından sonra Iluvatar'ın Numenoer topraklarını suların dibine gömmesi..) nie hala dünya'nın işine karışıolar ozaman Gandalf Saruman vs. afirleri yolluyor ??? alalal :)
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Ak kıyılar diye Valar diyarı kastediliyor öyleyse. Arifler - Istari - 2. Ã?ağ'da Valar tarafından Orta Dünya'ya yollanmıştır. Yollanış amaçları hür halklara yardım etmektir ve Maia'dırlar. Gandalf Manwe'nin değil Nienna'nın yanında vakit geçirmiştir genel olarak.
(bu Numenoer'luların Sauron'la birlik yapması ona tapmalarından sonra Iluvatar'ın Numenoer topraklarını suların dibine gömmesi..)
Sauron'la birlik olup Melkor'a tapıyorlardı ve Numenor Iluvatara tarafından değil Valar tarafından yıkıldı.
Post Reply