En İyi Yer Tasfiri

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

En İyi Yer Tasfiri

Post by feverbeast »

Bazıları bir mecare romanını sırf action için okur. Hatta bazıları sırf rezil Amerikan action filmleriyle tatmin olur. (Hepsini kastetmiyorum, sadece rezil olanları :))

"Action" çok önemli, fakat etrafta bulunan şeylerle (yer tasfiriyle) birleşince daha bir çekici olur. Mesela 2 monk dövüşürken sadece "1. diğerine kafa attı, 2. bunu göbeğiyle karşıladı(!)" yerine etrafı işin içine katmak daha iyi olur: "1. monk çakan şimşekle aynı anda yumruk attığında, 2. monk taze çimenleri ezerek geri çekildi" gibi.

Ã?oğu zaman duyarım: "Okudum ama bazı yerde tasfirler çok sıkıcıydı" diye. Nedense ben hiçbir zaman tasfirlerde sıkılmam. Ne kadar uzun olurlarsa olsunlar. Hayal gücünün çalıştırması zor bir evresidir. Dayak atan birini hayal etmek kolaydır ama bir şato avlusunu görmek zordur. Mesela Yüzüklerin Efendisi filmi gelmeden önce birçok şeyi (özellikle Gollum'u) çok farklı hayal etmiştim. Tabi film imajları, Jackson'la ve makyözleriyle alakalı. YE resimlerini gördükten sonra da şaşırmıştım.

Ben, kendi hayallerimi her zaman daha güzel buldum nedense. Ya kimse benim hayal gücüme hitab edemiyor ya da çok şatafatlı/rezalet yapıyorlar.

Neyse... Sizce en iyi yer tasfiri yapan yazar kimdir?

Benden Tolkien'a +1... Ã?yle bir tasfir ediyor ki, hayal edemeyeni dövmek lazım :P
If you"re with me, i share my house and food;
If you"re my enemy, i"ll fight till last drop of my blood.
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

tasvirlerde bence de Tolkien süper bi iş başarmış zamanında,
ferverbeast tasviri severim demişin ama Gezgin Ormanda tasvirler hiçde çok deildi ama sıkıldım demiştin tasvirden??
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Elbette söz konusu Fantastik Edebiyat olunca Tolkien doğa ortamlarının tasvirlerinde liderdir ama aksiyon tasvirlerinde falan Salvatore derim ben.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by feverbeast »

Çok olmasından değil, şeklinden sıkıldım. Bence anlatamıyor. Ama ne diyeyim, çölün ortasında gezen bir orman fikri muhteşem :) Gerçi kahramanların orayı tesadüfen bulmasını aşırı buldum ama neyse. Atın kanını içiş sahnesini mükemmel yazmış bence.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

o kitapta baya iyi canlandırmıştım her şeyi kafamda... Hele o kanatlı zımbırtıları... Ama adamın aksiyon sahneleri çok oldubittiye getirilmiş nedense...

Ben de severim tasviri...

Saygılarımla...
Türklider...
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

ha bide savaş ve aksiyon sahnelerini iyi tasvir eden -salvatore var onu yazmıyorum bile de- David baba Eddings var, karakterleride çoook iyi yazıya döken bi yazar :!:
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Asuthay
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Asuthay »

J.R.R Tolkien demekten başka bir seçenek olamaz en iyiyi arıyorsak.Tabii bu benim fikrim.Ben filmden önce , yer tasvirlerinde , kara kapıyı özellikle tam hayal ettiğim gibi bulmuştum.Ama cirth Ungol ve merdivenler ise benim düşündüğümden baya farklıydı.Karakter betimlemelerinde ise , hobbitleri daha uyuşuk , gandalfı daha kısa hayal ediyordum.Birde Aragorn ve Boromir'in saçlarının uzunluğuda bana sürpriz olmuştu.Ancak orclar ve özellikle nazguller tam hayal ettiğim gibi idi.Yer tasvirinden çok karakter tasvirine kaçtım yazıda ama kusruma bakmayın artık.Saygılar ve sevgiler diliyorum hepinize...
Hiç bir kötü varlık özgür olduğunu iddia edemez.
Ã?ünkü ''özgürlük ağacı'' zorba ve zalimlerin kanıyla sulanır.
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by feverbeast »

David Eddings de iyi. Saklı şehir'deki tasvirler çok iyi bence.
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by feverbeast »

Aklıma ne geldi!

Yer tasvirlerinde Tolkien, savaş betimlemelerinde Salvatore, Raist tarzı karakter yaratımında Weis, alet edevat fikirlerinde Herbert, ilginç olaylarda ve mekanlarda Eddings olsa ne muhteşem olurdu. Ölü(leri) resurrect edip, diğerlerini de kaçırıp kitap yazdıralım...
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

tuttum fikrini feverbeast :D kale kuşatma ve kaleye saldırılarda da david eddings çok sağlam iş çıkarmış :)
fikir güzel ne zaman harekete geçioz :twisted:
Hükümlü
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Hükümlü »

sadece fantastik kitaplardan mı bahsediyoruz? eğer öyleyse ben de tolkien derim ama genel olarak diyorsak tolkien'i bence gerilerde bırakan pek çok yazar var...
cervantes, tolstoy, homeros bunlardan en akla gelen örnekler
--------------------------------------------------
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
zaman_gezgini
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by zaman_gezgini »

Bu konuda cok fazla kitap okumadigimdan belli bir yazarin adini vermiycem ama bu soruya saglikli bir cevap verebilmek icin bir cok yazarin, bir cok farkli ederini okumak lazimdir bence. Ne sadece Silmarillion'u okuyarak Tolkien'i ovmek ne de Kara Elf uclemesini okuyup Salvatore superdir demek dogrudur bence.

Bu arada feverbeast fikrin iyiymis hakkaten :)
FreyaImplorer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FreyaImplorer »

Harbi,fever ii düşünmüş.Hadi,gidioz.Yanlız uçak parasını kim karşılayacak.Hani Tolkien için gidioz ya...:)
Jacta alea est.
feverbeast
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by feverbeast »

Resurrect içün gitmeye gerek yok sanırsam. Ruhunu çağırırız ;) Diğerleri zor ama. Sitede iri yarı biri varsa onu da alalım, gidelim. Weis sorun çıkarmaz da diğerlerini bilemem.
Helm
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Helm »

Tasfir ve betinleme diyince aklıma hemen Tolkien geliyor.Adam o kadar iyi anlatıyorki seni olayın içine adeta sokuyor .Bu işte Tolkien üzerine tanımam.Zaten bence filmin o kadar gerçekçi ve güzel olmasının baş nedeni de kitaplarda Tolkienın olayı çok iyi anlatması ve açıklamasıdır.
Caspenar the Imp ;

''Mm. Cool bastard sword, oh yes. Why bastard, you think? No parent?''

-Veldrin