Fantazi edebiyatı üzerine
Yeorda ve Estebinin yargılarına katılıyorum. Bence elli yılı geçmemiş bir ömrü olan bu yazım türünü böyle yargılamak yanlış. Ayrıca fantazi edebiyatı yeni ve orjinal bir çok fikir de çıkarmıştır. Tanrıların sürülmesi gibi bir fikir örneğin bildiğim kadarı ile hiçbir mitolojide yok... ve Drizzt evet karar elf toplumuna benzeyen bir papaz grubundan bahseden bir hikaye olabilir ama bu fikri bir ırkın çocukluktan ölüme yaşamına uyarlamak bana oldukça orjinal geliyor. Yükselişin oradaki şekli buna rağmen koruyabildikleri birlikleri. Ã?arpık adaletleri bunların hepsi orjinal fikirler bence.. Bir takım şeylerde esinlenme olabilir ama bu ufak ayrıntılardan kesin yargıya ulaşmak bana çok ani ve haksız bir karar gibi geliyor.
Ayrıca bir de kaçıştan bahsedildikçe aklıma Tolkienin sözü geliyor. Kaçıştan en çok gardiyanlar korkar. Hoşumuza giden bir ortamdan kaçmak bence o kadar da yanlış değildir. Tabii ki kalıp onu değiiştirmeye daha güzel yapmaya çalışmak daha doğrudur. Ama önce bu dünyadan kaçıp daha güzel bir dünyayı kafamızda canlandırmak bana gerekli geliyor.
Kısaca birçok insanın zevk aldığı bir edebiyatı böyle yorumlamak bence ona ancak derin olmayan bir okuyuşla bakıldığında mümkün Mateoya tavsiyem biraz daha derindeki anlamları görmeye çaılşarak okusun bence daha fazla zevk alacak.. Ve Tolstoy Balzac gibi yazarlarda bulduğu anlamın çok daha fazlasını bulacak.
Bu arada umarım eleştirilerden alınmadı.
Ayrıca bir de kaçıştan bahsedildikçe aklıma Tolkienin sözü geliyor. Kaçıştan en çok gardiyanlar korkar. Hoşumuza giden bir ortamdan kaçmak bence o kadar da yanlış değildir. Tabii ki kalıp onu değiiştirmeye daha güzel yapmaya çalışmak daha doğrudur. Ama önce bu dünyadan kaçıp daha güzel bir dünyayı kafamızda canlandırmak bana gerekli geliyor.
Kısaca birçok insanın zevk aldığı bir edebiyatı böyle yorumlamak bence ona ancak derin olmayan bir okuyuşla bakıldığında mümkün Mateoya tavsiyem biraz daha derindeki anlamları görmeye çaılşarak okusun bence daha fazla zevk alacak.. Ve Tolstoy Balzac gibi yazarlarda bulduğu anlamın çok daha fazlasını bulacak.
Bu arada umarım eleştirilerden alınmadı.
haklısın
bence bu başlı başına bir tür teşkil ediyor, ki bana kalırsa bir Tolkien de şu anda dünya klasikleri arasındadır ve bundan yüz sene sonra da unutulmayacaktır. O zaman Tolstoy ve Balzac'ın yanında Tolkien'in ismi de yer alacak ve ders kitaplarında başlı başına bir akımın yaratıcısı olarak yerini alacaktır
elli sene geçti, daha filmini çekecek teknolojiye yeni erişildi,
bence Tolkien'in yarattığı şey de "denizler altında yirmi bin fersah"ın ardından gelen "çağını aşmış" bir eser
ders kitabı olarak okutulmalı
bence bu başlı başına bir tür teşkil ediyor, ki bana kalırsa bir Tolkien de şu anda dünya klasikleri arasındadır ve bundan yüz sene sonra da unutulmayacaktır. O zaman Tolstoy ve Balzac'ın yanında Tolkien'in ismi de yer alacak ve ders kitaplarında başlı başına bir akımın yaratıcısı olarak yerini alacaktır
elli sene geçti, daha filmini çekecek teknolojiye yeni erişildi,
bence Tolkien'in yarattığı şey de "denizler altında yirmi bin fersah"ın ardından gelen "çağını aşmış" bir eser
ders kitabı olarak okutulmalı
roman,hikaye,deneme,şiir...v.b gibi dallar edebiyat içinde yer alır ve bu türler her zaman insanlar tarafından yazılır.ve bu türlerin içinde ister fantastik olsun ister bilimkurgu olsun ister aşk olsun daima insana ait özellikler değişik şekillerde resmedilir.sonuçta herşey insan beynini bir ürünüdür.bunun amacı ne olursa olsun insan beyni üretir ve bu fikirlerini diğer insanlara sunar,ve her kitap bir insandan başka bir insana bir köprü vazifesi görür.dünyada hiçbir kitap boştur diyemezsiniz.belki yanlıştır belki size ters gelebilir ama o kitaptada bir fikir vardır bir ruh vardır.
ve birisi kalkıp birşeyi kötülüyorsa onun yerine gelecek olan iyi şeyide sunmak zorundadır,bence bu kötü der ve iyisini sunmazsa ben o insana inanmam.onun sadece birşeyleri kırmak bozmak yok etmek çabasında olduğunu düşünürüm.ve bu insanın kötü dediği şeyin iyi olduğuna bile inanabilirim.
son olarak bir tezi çürütmek yetmez sadece o tezin anti tezinide sunmak zorundasın ve bana fantazi edebiyatta eksik olan şeylerin nasıl giderebileceğinide söylemeni isteyeceğim.
ayrıca fantazi edebiyat insanın hayal kurabilmesi için güzel bir yol,tolstoy daha güzel bir öykü yazabilmek için napolyonu istanbula saldırtamaz?ama bunu tolkien yapabilir....
aradaki farkta bu....
sonuçta sen elma ile armutu eşitlemeye çalışıyorsun....
ve birisi kalkıp birşeyi kötülüyorsa onun yerine gelecek olan iyi şeyide sunmak zorundadır,bence bu kötü der ve iyisini sunmazsa ben o insana inanmam.onun sadece birşeyleri kırmak bozmak yok etmek çabasında olduğunu düşünürüm.ve bu insanın kötü dediği şeyin iyi olduğuna bile inanabilirim.
son olarak bir tezi çürütmek yetmez sadece o tezin anti tezinide sunmak zorundasın ve bana fantazi edebiyatta eksik olan şeylerin nasıl giderebileceğinide söylemeni isteyeceğim.
ayrıca fantazi edebiyat insanın hayal kurabilmesi için güzel bir yol,tolstoy daha güzel bir öykü yazabilmek için napolyonu istanbula saldırtamaz?ama bunu tolkien yapabilir....
aradaki farkta bu....
- serinafairuza
- Kullanıcı

Okumayı öğrendiğimden beri elime geçirdiğim iyi kötü herşeyi okurken fantastik kurguyu dışladım hep. Yıllarca tolkien okuyanlarla dalga geçtim. Ã?ocuk kitapları olarak yaftaladım fantastik kurgu romanlarını. kendim de okumaya başlayana kadar. Kaçış edebiyatı olmasının nedeni ne? hayal gücünü serbest bırakması mı? birkaç ay önce Yüzüklerin efendisi furyası ile ilgili bi program izlemiştim. Sunucunun vurguladığı bişey çok ilgimi çektiği için aktarıyorum. insanların bu kadar ilgi göstermesinin nedeni gerçek dünyanın zorluklarından kaçmak olamaz diyor. çünkü orta dünya güllük gülistanlık, sorunsuz, huzurlu bir yer değil ki oraya kaçıp sorunlardan azade yaşayabilelim. fantastik kurgu okumayan bi insanın yorumu!
ikinci olarak edebi akımları eleştirirken uyabileceğimiz genel geçer kriterlerden söz edemeyiz bence. her tür kendi kriterleri doğrultusunda aynı türe ait eserlerle kıyaslanarak eleştirilmeli. fantezinin de ayrı bir edebi tür olarak kendi kural ve kriterleri var. rus realizmine sözüm yok ama savaş ve barışla yaz alevi ejderhalarını kıyaslamak sizce de insafsızlık değil mi?
bi de kusura bakmazsan Matteo Tolkienin kitaplarını yazarken nelerden ve kimlerden esinlendiğini, alegori yapıp yapmadığını tolkienin kendisi mi bilir yoksa Tolkien tarihçileri mi? Adam inatla alegori yapmıyorum demiş zira üstüne basa basa.
ikinci olarak edebi akımları eleştirirken uyabileceğimiz genel geçer kriterlerden söz edemeyiz bence. her tür kendi kriterleri doğrultusunda aynı türe ait eserlerle kıyaslanarak eleştirilmeli. fantezinin de ayrı bir edebi tür olarak kendi kural ve kriterleri var. rus realizmine sözüm yok ama savaş ve barışla yaz alevi ejderhalarını kıyaslamak sizce de insafsızlık değil mi?
bi de kusura bakmazsan Matteo Tolkienin kitaplarını yazarken nelerden ve kimlerden esinlendiğini, alegori yapıp yapmadığını tolkienin kendisi mi bilir yoksa Tolkien tarihçileri mi? Adam inatla alegori yapmıyorum demiş zira üstüne basa basa.
Nature protects me, cause I serve her.
bunu ben mi yapıyorum?ketchup wrote:roman,hikaye,deneme,şiir...v.b gibi dallar edebiyat içinde yer alır ve bu türler her zaman insanlar tarafından yazılır.ve bu türlerin içinde ister fantastik olsun ister bilimkurgu olsun ister aşk olsun daima insana ait özellikler değişik şekillerde resmedilir.sonuçta herşey insan beynini bir ürünüdür.bunun amacı ne olursa olsun insan beyni üretir ve bu fikirlerini diğer insanlara sunar,ve her kitap bir insandan başka bir insana bir köprü vazifesi görür.dünyada hiçbir kitap boştur diyemezsiniz.belki yanlıştır belki size ters gelebilir ama o kitaptada bir fikir vardır bir ruh vardır.
aradaki farkta bu....
pyros sen benim demek istediğimi anlayamadın ama şu kadarına emin ol bu sadece matteonun fikirlerine yazılmış bir yazıydı,ve senin fikirlerine tamamen katılıyorum:Dpyros wrote:bunu ben mi yapıyorum?ketchup wrote:roman,hikaye,deneme,şiir...v.b gibi dallar edebiyat içinde yer alır ve bu türler her zaman insanlar tarafından yazılır.ve bu türlerin içinde ister fantastik olsun ister bilimkurgu olsun ister aşk olsun daima insana ait özellikler değişik şekillerde resmedilir.sonuçta herşey insan beynini bir ürünüdür.bunun amacı ne olursa olsun insan beyni üretir ve bu fikirlerini diğer insanlara sunar,ve her kitap bir insandan başka bir insana bir köprü vazifesi görür.dünyada hiçbir kitap boştur diyemezsiniz.belki yanlıştır belki size ters gelebilir ama o kitaptada bir fikir vardır bir ruh vardır.
aradaki farkta bu....
bu yanlış anlamaya benim sebep olduğumu düşünerek senden özür diliyorum.yazıyı yazarken matteonun yazdıklarından alıntı yapmam lazımdı,üzgü
-
fingolfin
- Seçilmiş Savaşçı
Ã?ncelikle 'fantastik edebiyat' diye adlandırılan akımda allegori yoktur. Bunda anlaşalım.
Klasiklerle karşılaştırdığımızda fantastik eserlerin 'çoğu'nun yetersiz kalması gayet doğal. 'Klasik' diye nitelendirilen eserler zaten aynı türdeki eserlerden ileridirler. Fantastik kurguda da ön plana çıkan eserler ve yazarlar vardır. Bunlar da fantastik yazının klasikleridirler. Nasıl Tolstoy veya Balzac'ı çığu fantastik kurgu yazarıyla karşılaştıramassak, Tolkien'i veya Eddings'i de çoğu romancıyla karşılaştıramayız.
Klasiklerle karşılaştırdığımızda fantastik eserlerin 'çoğu'nun yetersiz kalması gayet doğal. 'Klasik' diye nitelendirilen eserler zaten aynı türdeki eserlerden ileridirler. Fantastik kurguda da ön plana çıkan eserler ve yazarlar vardır. Bunlar da fantastik yazının klasikleridirler. Nasıl Tolstoy veya Balzac'ı çığu fantastik kurgu yazarıyla karşılaştıramassak, Tolkien'i veya Eddings'i de çoğu romancıyla karşılaştıramayız.
Öle belki de yeni bir klasiğin çıkması lazım ancak bence fr veya dl öyküsü olan bir klasik çıkmayacak çünkü bu üdnyalar. (muzaam geniş olan fr bile) .Ã?oğu yazarın hayal güçlerini sınırlıyo bence.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Bence fantezi edebiyatı asla bir kaçı yada kurtuluş olamaz .ama bir arayış olduğu kesin.
Yaşadığımız gerçekliğin güzellikleri azaldığından dolayı biz ve bizim gibi düşünce ve kişiliğe sahip insanların kendini daha iyi ifade edebileceği alanları seçmesidir.aslında bir çok şey yazılabilir bu konu hakkında.şayet benim özümde doğa,macera ve hayaller varsa ben bunların anlatıldığı şeyleri okumayı tercih ederim
Yani fantezi edebiyat bazı insanların içinde olanı çıkartan geç kalmış bir akım sadece.şöyle açıklamak gerekirse diyelim ben çok duygusal bir hatunum fakat gerçek dünyada bu yönümü tatmin edicek pek fazla bir alan yok .böyle bir alanı doldurucak akım çıktığı zaman elbetteki ben bu akıma kapılıcam .bide sen diyelim hayalcisin ve tarihi (yada bilimi)seviyorsun.bu yaşına kadar tarih kitapları okuyarak büyüyorsun.fakat hep bir tarafının eksik kaldığını hissediyorsun.yani sıkılıyorsun diyelim .ve böyle bir anda tolkien diye bi amca çıkıp fantezi edebiyat akımın başlatıryor ve normal olarak sen buraya kayıyorsun.işin aslında fantezi edebiyatta bir edebiyat akımıdır ve bu akımlar arasında insanlar özünde barındırdıkları alana yönelir.eğer fanteziye kaçış diyorsa insanlar edebiyat dalının tüm akımları bir kaçışı simgeler
Yaşadığımız gerçekliğin güzellikleri azaldığından dolayı biz ve bizim gibi düşünce ve kişiliğe sahip insanların kendini daha iyi ifade edebileceği alanları seçmesidir.aslında bir çok şey yazılabilir bu konu hakkında.şayet benim özümde doğa,macera ve hayaller varsa ben bunların anlatıldığı şeyleri okumayı tercih ederim
Yani fantezi edebiyat bazı insanların içinde olanı çıkartan geç kalmış bir akım sadece.şöyle açıklamak gerekirse diyelim ben çok duygusal bir hatunum fakat gerçek dünyada bu yönümü tatmin edicek pek fazla bir alan yok .böyle bir alanı doldurucak akım çıktığı zaman elbetteki ben bu akıma kapılıcam .bide sen diyelim hayalcisin ve tarihi (yada bilimi)seviyorsun.bu yaşına kadar tarih kitapları okuyarak büyüyorsun.fakat hep bir tarafının eksik kaldığını hissediyorsun.yani sıkılıyorsun diyelim .ve böyle bir anda tolkien diye bi amca çıkıp fantezi edebiyat akımın başlatıryor ve normal olarak sen buraya kayıyorsun.işin aslında fantezi edebiyatta bir edebiyat akımıdır ve bu akımlar arasında insanlar özünde barındırdıkları alana yönelir.eğer fanteziye kaçış diyorsa insanlar edebiyat dalının tüm akımları bir kaçışı simgeler
kaçacak yer yok, yaratılmışsın bir kere...