Perg Efsaneleri
Perg Efsaneleri
Evet medarı iftiharımız Barış Müstecaplıoğlu'nun serisi hakında görüşleriniz nelerdir?
ben ilk iki kitabı okudum ve son derece başarılı buluyorum
kitaplar son derece sürükleyici ve okuması zevkli bence
ben ilk iki kitabı okudum ve son derece başarılı buluyorum
kitaplar son derece sürükleyici ve okuması zevkli bence
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
-
Quel-Shin
- Kullanıcı

Gerçekten de bir türk yazardan böyle bir eserin çıkmış olması sevindirici.Tabii türkiyenin ilk frp roman yazarı olmak istiyenleri üzmüş olabilir Barış Müstecaplıoğlu ama bu gerçekten de türkiyedeki yerli frp piyasası(olmaayn yeli frp piyasası) için önemli bir adım bence.Türk yapımı campi setler olsa güzel olmazmıydı yani?ne alaka diye sorabilirsiniz,frp romanı yazılmayan bi ülkede frp camp.seti yazılmaz diye düşünüyorum.
Quel, bu dediğin şey ancak Türkiye'deki fantastik yazın, D&D'den uyarlama, çeviri diliyle yazılmış elf cüce hikayelerinden sıyrılıp özgün eserler ortaya koyabilirse gerçekleşir
fakat bu dediğimizi başaranların sayısı şu anda çok az
gelelim oyun konusuna
Oyunlar için önce edebiyatın yerleşmesi gereklidir. Ancak o zaman, kendimize has bir dünya ve düzen oluşturup kendi oyunlarımızı yapabiliriz (ama dikkat edin kendi oyunlarımızı diyorum, bahsettiğim şey wizards kurgusundan alınıp üretilmiş oyunlar değil)
yaratacağımız bu dünya, hem oyun için bir mekan, hem de edebi eserler için bir zemin teşkil edebilir... çok mu hayalciyim yoksa?
fakat bu dediğimizi başaranların sayısı şu anda çok az
gelelim oyun konusuna
Oyunlar için önce edebiyatın yerleşmesi gereklidir. Ancak o zaman, kendimize has bir dünya ve düzen oluşturup kendi oyunlarımızı yapabiliriz (ama dikkat edin kendi oyunlarımızı diyorum, bahsettiğim şey wizards kurgusundan alınıp üretilmiş oyunlar değil)
yaratacağımız bu dünya, hem oyun için bir mekan, hem de edebi eserler için bir zemin teşkil edebilir... çok mu hayalciyim yoksa?
kitaplar perg diye bir kıtada geçiyor
burada elfler cüceler yok
genellarak insanlar ve promlar var
baş kahramanlar sevgilisini zorbalardan kurtarmaktan bile korkmuş olan Guorin, bir cadının lanetiyle iğrenç bir canavara dönüşmüş esaki şövalye Leofold
ilerde gruba çocukluğundan beri yay çalışmakrtan bir kolu diğerinin iki katı olan okçu Nume gibi renkli kişilikler de katılıyor
hikayeler, görevler amaçlar falan gayet ilgi çekici olanbiliyor
son derece sürükjleyici buluyorum kitabı
kapağa bakıp aldanmamak lazım, bu arada kitaplar ilerledikçe kapaklar da güzelleşliyor
burada elfler cüceler yok
genellarak insanlar ve promlar var
baş kahramanlar sevgilisini zorbalardan kurtarmaktan bile korkmuş olan Guorin, bir cadının lanetiyle iğrenç bir canavara dönüşmüş esaki şövalye Leofold
ilerde gruba çocukluğundan beri yay çalışmakrtan bir kolu diğerinin iki katı olan okçu Nume gibi renkli kişilikler de katılıyor
hikayeler, görevler amaçlar falan gayet ilgi çekici olanbiliyor
son derece sürükjleyici buluyorum kitabı
kapağa bakıp aldanmamak lazım, bu arada kitaplar ilerledikçe kapaklar da güzelleşliyor
In our life, there is if
arkadaşlar iyi güzel bu olaylar da..Bence..Bir Türk Fantastik Edebiyatı yaratacaksak bu yazındaki tüm terimler türkçe olmalı...Ve biz bunu yaratırken kendi kültürümüzden de esin almalıyız.Bizde hayali yaratıklar var mı var..Tepegözler,albızlar,çorlar,körmösler,anka,hüdhüd,hüma kuşları,kiyantlar,kamlar(bunlar yaratık değil türk şamanı),yada taşları,gulyabaniler,şahmaranlar hatta belki yecüc ile mecücler...Bu gibi öğeleri kendi hayalgücümüzle yoğurup ve en önemlisi de kendi kültürümüzden esinlenerek güzel bir fantastik yazını haline getirebiliriz.
Bildiğiniz üzere fantastik hikayelerin çoğunda ya da hemen hemen hepsinde ortaçağ kültürü var.Ben de ne biliyim dede korkut zamanı ya da daha öncesi zamandan ilham alan bir kültürde hikaye yazsak...
Sonra bilmiyorum türkçe hakkında düşünceleriniz nedir ama türkçe belki de dünyanın en üretken dilidir her ne kadar kötülenmeye çalışılsa da...Bize hayranlıkla sunulan ingilizcenin ise türetme kabiliyeti hemen hemen sıfırdır.İngilizce kendi kelimelerini avrupa dillerinden toplamıştır.O ayrı mesele de...Eski türkçe(osmanlıca+orta asya türkçesi) kelimeleri incelerseniz ne kadar zengin bir dilimiz olduğunu ve dilimizin fantastik edebiyata ne kadar uygun olduğunu göreceksiniz.
Bu arada yukarıda saydığım fantastik kurgu öğelerinin açıklamasını istiyorsanız yapabilirim..Her neyse ben düşüncemi söyledim.
Bildiğiniz üzere fantastik hikayelerin çoğunda ya da hemen hemen hepsinde ortaçağ kültürü var.Ben de ne biliyim dede korkut zamanı ya da daha öncesi zamandan ilham alan bir kültürde hikaye yazsak...
Sonra bilmiyorum türkçe hakkında düşünceleriniz nedir ama türkçe belki de dünyanın en üretken dilidir her ne kadar kötülenmeye çalışılsa da...Bize hayranlıkla sunulan ingilizcenin ise türetme kabiliyeti hemen hemen sıfırdır.İngilizce kendi kelimelerini avrupa dillerinden toplamıştır.O ayrı mesele de...Eski türkçe(osmanlıca+orta asya türkçesi) kelimeleri incelerseniz ne kadar zengin bir dilimiz olduğunu ve dilimizin fantastik edebiyata ne kadar uygun olduğunu göreceksiniz.
Bu arada yukarıda saydığım fantastik kurgu öğelerinin açıklamasını istiyorsanız yapabilirim..Her neyse ben düşüncemi söyledim.
abi dil konusuna girersek çıkamayız
çünkü ben hala yurdum ve tüm dünya insanının 10000i aşkın kelimelik ve kendi kendine türeyebilme yeteneğine sahip mükemmel bir dil olan türkçe varken 300-500 kelimelik toplama ingilizceyi nasıl evrensel dil yaptığını anlamış değilim
neyse konu dağılmasın
istenirse bu konu Fantastik Edebiyat Serbest Kürsüsünde konuşulabilir...
çünkü ben hala yurdum ve tüm dünya insanının 10000i aşkın kelimelik ve kendi kendine türeyebilme yeteneğine sahip mükemmel bir dil olan türkçe varken 300-500 kelimelik toplama ingilizceyi nasıl evrensel dil yaptığını anlamış değilim
neyse konu dağılmasın
istenirse bu konu Fantastik Edebiyat Serbest Kürsüsünde konuşulabilir...
In our life, there is if
bence sen kendi sorunu kendin cevapladın, zenginliğiyle birlikte türkçe öğrenilmesi ve sürekli kullanılması çok zor bir dil, onun içinde daha basite indirgenerek yaratılmış diller revaçta oluyor..
saygılarımla..
saygılarımla..
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
türkçenin zor öğrenildiğine katılmıyorumdrizzt_chosen wrote:bence sen kendi sorunu kendin cevapladın, zenginliğiyle birlikte türkçe öğrenilmesi ve sürekli kullanılması çok zor bir dil, onun içinde daha basite indirgenerek yaratılmış diller revaçta oluyor..
saygılarımla..
türkçe bence öğrenmesi kolay uzmanlaşması zor bir dil
ayrıca esneklik ve üretkenliği ile her duruma uyum sağlayabilen bir dil
iki cümlede hem mükemmel cüce gürültüsünü hem de elf lkakırdısını mükemmelce yansıtan kaç dil var dümnyada
türkçe hem ağdalı, şatafatlı konuşmada, hem de argoda kaba konuşmada en yetenekli dildir
fantastik edebiyata da sonuna kadar uygundur
In our life, there is if
Norticus wrote:türkçenin zor öğrenildiğine katılmıyorumdrizzt_chosen wrote:bence sen kendi sorunu kendin cevapladın, zenginliğiyle birlikte türkçe öğrenilmesi ve sürekli kullanılması çok zor bir dil, onun içinde daha basite indirgenerek yaratılmış diller revaçta oluyor..
saygılarımla..
türkçe bence öğrenmesi kolay uzmanlaşması zor bir dil
ayrıca esneklik ve üretkenliği ile her duruma uyum sağlayabilen bir dil
iki cümlede hem mükemmel cüce gürültüsünü hem de elf lkakırdısını mükemmelce yansıtan kaç dil var dümnyada
türkçe hem ağdalı, şatafatlı konuşmada, hem de argoda kaba konuşmada en yetenekli dildir
fantastik edebiyata da sonuna kadar uygundur
benim cevabım ingilizce nasıl bu kadar evrensel oluo sorusunaydı, yani ben fantastik edebiyata uygunluu konusunda bi yorum yapmamıştım
saygılarımla...
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
evet benim cevabım daha çok "neden yurdum insanı gül gibi dili varken bunu hör görüp kökensiz, tarihsiz bir dili yüceltmek için elinden geleni yapıyor?" sorusuna uygun düşmüş
drizzt bu sözüm sana değildi yanlış anlama...
drizzt bu sözüm sana değildi yanlış anlama...
In our life, there is if
tamam sorun diil, yanlış anlaşıldım zannettimde ondan düzeltme istei buldum, türkçenin frp için falan uygun olduuna tüm kalbimle katılıorm ayrıca, Lotr'da bakarsak çok güzel seslendirme vardı ve her ırkada uymuştu mesela...