Ah 2nd edition ah........
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Oncelikle konumuz 2`nd - 3`rd tarti$masi bunu ki$isel tarti$malara cevirmeyelim. Bunun ardindan konuyu saygi cercevesi icinde tarti$acaksaniz tarti$in. Ho$ ortada tarti$acak bir durum yok isteyen istedigini oynasin. Ayrica var olan diger birkac 2`nd-3`rd tarti$malarinida bir okuyun. Soylenen $eyler zaten defalarca kere soylendi. Tarti$ma genel cizgisi di$inda devam ederse kitlenecektir!
Saygilarimla...
Saygilarimla...
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Oldu bile, heheheh. Zaten o tepede anlatılmış ama, dikkatli okuyalım.tekrar belirtmek istiyorum, rp ile ilgili unsurlarnan sistemle ilgili unsurları lütfen, ne olur, allahaşkına birbirine karıştırmayın. rp oyuncusu, sistem ne olursa olsun rpsini yine yapar, buna itiraz eden olmayacaktır herhalde.
Karakter yaratımıyla ilgili bir şey yazmıştım, okudunuz mu? Eğer gerçek bir FRP oyuncusuysanız statları size avantaj sağlayan şekilde değil karakterinize uygun şekilde seçersiniz. Ha tamam, büyücüysen en yükseği int e verirsin ama hmm wis bana kazandırmıyor en azından kapıları falan kırayım diye düşünüp stye veren FRP oyuncusu değil, mükemmel karakter peşinde koşan, kendini oyunca sana biridir, bana göre.Bu msjın konusu itibariynen sistemlerin eksik gedik yannarı ortaya dökülüyo ve ben de, 2nd sisteminde en abuk gördüğüm yannardan biri olan 10-14 stat arası farkı gündeme getirdim.
İnt thief ın işine çok yarar mı? Neredeyse hiç yaramaz. Fighter'ın da. Ama ben bazen int veririm. Niye? Ã?ünkü ben FRP yi " Hmm şunu şu yapayım ki şöyle bonus getirsin güçlü olayım, int işime yaramıyor sallayayım " diye düşünmem. Hmm, int sadece combatla büyüyle ilgili değil, bulmacalar için, tahmin içim, diye düşünürüm. Oynattığım adam zeki doğmuştur, bu onun seçtiği bir şey olmasa da memnundur. Ortalama (10 alıyorum) dan üstün çevikliğe sahip olan (14) sorc un da bir işine yaramaz bu combat ta. Ama FRP combat ile sınırlı değildir, herşeyden önce karakterim istese de istemese de o yetenekle doğmuştur, macera sırasında birinden kaçarken bir cambaz rolü yapabilir veya gel gör ki bir el oyunu hayatını kurtarabilir; Raistlin ve Fistandantilus'da olduğu gibi..
bunun üzerine başkaca bişiy demiyorum ben. ama ısrarla söylüyorum ki, kişinin karakter yaratırken, bu karakter için kafasında oluşturduğu şablona göre stat. ataması yapması RP İLE İLGİLİ Bİ UNSURDUR. Ben diyorum ki, bu 2nd SİSTEMi, neden 4 puanlık muazzam bi fark için yeterli farkı sayısal olarak sağlamıyo?burock bilmem kaç msj önce wrote:Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.
ben kendimi annatamıyo muyum diye düşünmeye başladım...?
War, war never changes...
-
winterwolf
- Kullanıcı

LourdesTr, karakter yaratımıyla ilgili yazıklarını okudum. Ve evet haklısın. Kimse anasının karnından "Dur ben zeki olayım." diye çıkmaz. Ama senin dediğininde bundan hiç bir farkı yok ki. Yani gene işine gelen özelliğini yüksek işine geleni alçak tutuyorsun.
Eğer illa ki gerçekçilik istieniyorsa, önce Ability'lerini belirlenir( istediğini yüksek istediğini alçak yaparak değil, sadece zar atıp şansına ne çıkarsa kabul ederek) ondan sonra o özelliklere en uygun sınıf seçilir.
Eğer illa ki gerçekçilik istieniyorsa, önce Ability'lerini belirlenir( istediğini yüksek istediğini alçak yaparak değil, sadece zar atıp şansına ne çıkarsa kabul ederek) ondan sonra o özelliklere en uygun sınıf seçilir.
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
Siz nasıl okuyorsunuz yazdıklarımı anlamadım ki ben...winterwolf wrote:LourdesTr, karakter yaratımıyla ilgili yazıklarını okudum. Ve evet haklısın. Kimse anasının karnından "Dur ben zeki olayım." diye çıkmaz. Ama senin dediğininde bundan hiç bir farkı yok ki. Yani gene işine gelen özelliğini yüksek işine geleni alçak tutuyorsun.
Wisdom ve int thief ın veya fighter'ın ne işine yarar açıklarmısın lütfen?
Yahu bende diyorum ki, " hmm büyücüyüm, 10-14 fark etmiyor, ben en iyisi 10 u dex e 14 ü str ye vereyim " diyorsa bu adamın mükemmel karakter yaratma, pp çabasındandır. Gerçek bir frp oyuncusu sadece kendisine bonus getirecek diye bir stat'ı seçmez, tamam ana gereğiyse (cleric için wis, büyücü için int, fighter için str gibi) yapar ama gelipde ha 10 ha 14 mantığıyla bu combatta bonus vermiyor bonus verene ekleyim mantığını uygulamaz.burock wrote:bunun üzerine başkaca bişiy demiyorum ben. ama ısrarla söylüyorum ki, kişinin karakter yaratırken, bu karakter için kafasında oluşturduğu şablona göre stat. ataması yapması RP İLE İLGİLİ Bİ UNSURDUR. Ben diyorum ki, bu 2nd SİSTEMi, neden 4 puanlık muazzam bi fark için yeterli farkı sayısal olarak sağlamıyo?burock bilmem kaç msj önce wrote:Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.
ben kendimi annatamıyo muyum diye düşünmeye başladım...?
Ben de diyorum ki, bir şeyin illa sayısal değeri mi önemlidir? 10 çevikliği olan adam 3 top atıp aynı anda tutamaz, 14 olan tutar mı yazsın orada? Yorumlayamıyormusunuz ki bunu? İlla combat'a mı bonus vermesi gerekir bir stat'ın? Bu mudur yani?
wis ve int bence bir thief'in kesinlikle işine yarar,zeki olmayan bir thief nasıl mesleğinde başarılı olabilirdiki,kısa zamanda hızlı karar vermeye dayalı bir class thief ve bence kesinilikle int'i yüksek olmalı,ayrıca çevresini,insanların hareketlerini iyi yorumlamalı buda wis.in yüksek olması anlamına geliyor,eh 3'rd ed. için konuşursak int. zaten bir thief için hayati bir stat'dır orasıda ayrı.Ayrıca sınıfa göre statleri dağıtmak gayet mantıklı,çünkü bir karakter genellikle yetenekleri doğrultusunda meslek seçer kendine,bu PP değildir PP'nin yolu max,min tarzı sistemlerden geçer...
YAW KARDEşİM, SİSTEMDEN KONUşUYORUZ BURDA, ANNAMIYO MUSUN? BEN DİYORUM,
ALLAHAşKINA KONUYA YÃ?NELİK YAZALIM...
SEN HALA DİYOSUN Kİ,burock wrote:tekrar belirtmek istiyorum, rp ile ilgili unsurlarnan sistemle ilgili unsurları lütfen, ne olur, allahaşkına birbirine karıştırmayın.
HAYRET Kİ NE HAYRET... BUNU BEN DE BİLİYORUM, SÃ?YLEDİğİN DE DOğRU, BEN DE Ã?Ã?LE YAPIYORUM ZATEN; AMA BUNUN KONUMUZLA ALAKASI YOK. SİSTEMDEN BAHSEDİYORUZ BURDA YAW...LourdesTr wrote:Gerçek bir frp oyuncusu sadece kendisine bonus getirecek diye bir stat'ı seçmez
EWET KARDEşİM... BURDA SİSTEMDEN KONUşUYOSAK, SAYILAR Ã?NEMLİDİR TABİ, BAşKA NE Ã?NEMLİ OLACAK? YORUMLAMA KONUSUNA GELİNCE, TABİİ Kİ HERKES, HER SİSTEM ÖZERİNDE BEğENMEDİğİ YERDE DEğİşTİRMEYE GİDER, YORUMLAMASINI YAPAR. BEN BURDA SİSTEMİN ASIL HALİ ÖZERİNDEN KONUşUYORUM. YOKSA 3RD ED.DE DE DEğİşİKLİK YAPTIğIM YER OLDUUNU SÃ?YLEMİşTİM...LourdesTr wrote:Ben de diyorum ki, bir şeyin illa sayısal değeri mi önemlidir? 10 çevikliği olan adam 3 top atıp aynı anda tutamaz, 14 olan tutar mı yazsın orada? Yorumlayamıyormusunuz ki bunu? İlla combat'a mı bonus vermesi gerekir bir stat'ın? Bu mudur yani?
War, war never changes...
Sistemle rpyi ayırmanın en güzeş örneklerinden birini görüyoruz burada... Pardon da neyin sistemi bu? Combat & Character sistemi falan sanırım Fantazi Rolü Yapma sistemi değil, hani fantazi rolüyle yapmayla pek ilgisi yok ya o bakımdan...burock wrote:YAW KARDEşİM, SİSTEMDEN KONUşUYORUZ BURDA, ANNAMIYO MUSUN? BEN DİYORUM,SEN HALA DİYOSUN Kİ,burock wrote:tekrar belirtmek istiyorum, rp ile ilgili unsurlarnan sistemle ilgili unsurları lütfen, ne olur, allahaşkına birbirine karıştırmayın.HAYRET Kİ NE HAYRET... BUNU BEN DE BİLİYORUM, SÃ?YLEDİğİN DE DOğRU, BEN DE Ã?Ã?LE YAPIYORUM ZATEN; AMA BUNUN KONUMUZLA ALAKASI YOK. SİSTEMDEN BAHSEDİYORUZ BURDA YAW...LourdesTr wrote:Gerçek bir frp oyuncusu sadece kendisine bonus getirecek diye bir stat'ı seçmez
EWET KARDEşİM... BURDA SİSTEMDEN KONUşUYOSAK, SAYILAR Ã?NEMLİDİR TABİ, BAşKA NE Ã?NEMLİ OLACAK? YORUMLAMA KONUSUNA GELİNCE, TABİİ Kİ HERKES, HER SİSTEM ÖZERİNDE BEğENMEDİğİ YERDE DEğİşTİRMEYE GİDER, YORUMLAMASINI YAPAR. BEN BURDA SİSTEMİN ASIL HALİ ÖZERİNDEN KONUşUYORUM. YOKSA 3RD ED.DE DE DEğİşİKLİK YAPTIğIM YER OLDUUNU SÃ?YLEMİşTİM...LourdesTr wrote:Ben de diyorum ki, bir şeyin illa sayısal değeri mi önemlidir? 10 çevikliği olan adam 3 top atıp aynı anda tutamaz, 14 olan tutar mı yazsın orada? Yorumlayamıyormusunuz ki bunu? İlla combat'a mı bonus vermesi gerekir bir stat'ın? Bu mudur yani?
-
winterwolf
- Kullanıcı

Bence sen ne yazdığını tam anlayamışsın. Yukarıda ki sözü ettikten sonra,LourdesTr wrote:Ama bu oyun RP olduğundan kararkterleri gerçek gibi düşünmek gerekir, yani istemese bile yeteneksiz olan büyücü olabilecek zekaya sahip ama kılıçlara gönül vermiş fighter veya istemese bile güçsüz olan ama insanları yargılamasını bilen thief gibi. Sonuçta siz doğum öncesi " hmm ben savaşçı olacak en yüksek şeysini str ye vereyim " demezsiniz. Zaten bu yüzden fixed zar atarım mümkünse.
Bu lafı nasıl söyleyebiliyorsun. Mademe ki doğum öncesi istediğin ability'i seçmek saçma geliyor, nasıl oluyorda "statları karakterine uygun şekilde seçiyorsun"????????LourdesTr wrote:Eğer gerçek bir FRP oyuncusuysanız statları size avantaj sağlayan şekilde değil karakterinize uygun şekilde seçersiniz.
Ayrıca Burock'un dediği doğru, sistem farklı şeydir RP farklı. Sistem kurallar demektir. RP ise bu kuralların uygulaması ve yorumlaması. Sen kuralları(sistemi) istediğin gibi yorumlar veya uygularsın. Bu kişiden kişiye değişebilir. Ama kuralın kendisi değişmez.
Sanırım Buraock, burada kitapda yazan kurallar konuşlmalı demeye çalışıyor, RP içinde nasıl uygulanılacaklarını değil...
[/quote]
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
-
Bunises
- Site Yazarı

Msg'lara fazla hakim olamasamda birkaç şey söyeyebilirim son msg'lara dayanrak.Bence bir büyücünün 9wis 10int büyücü olması gayet doğaldır. Köklü büyücü aileleri genellikle çocuklarını veya torunlarını büyücü görmek ister ve bunun için eğitim verirler.En basit örnekte bile bu stada sahip birinin büyücü eğitimi alabileceğini düşünebiliriz. Ayrıca 2ed'da büyücüler için "min int 9" olarak bulunan kıstastan başka bir şey yoktur. Buda 10 int'li bir büyücünün 2ed olabileceğini bize gösterir. Uzun sözün kısası sistemin getirdikleri su götürmez bir şekilde karşımızda. Her ne kadar yoruma açık olsada kurallarla -sayı,yazı fark etmez- içiçe olan "ben", kendi adıma diyebilirim ki 3ed 2ed'dan sistem olarak daha verimli bir sistemdir. Yapılan bazı kusurlar vs.. olduğu su götürmez bir şekilde ortadadır;ama bu hatalar 2ed'daki gibi dm(anlatıcı)'in kendisinin müdehale ederek değiştiremeyeceği hatalardan değildir.
Mesela; 2ed ST(kurtarma atışı) belli bir levelden sonra çokkk yeteriz kalıyordu. Bu değiştiremediğim bir şeydi. Lakin bu ST'nin değişmesi gibi(silahlardaki sayılardan tututunda, tuzaklara, yaratıkların sayısal değelerine kadar) bir durum asla söz konusu olamazdı.
3ed ise benim gördüğüm ilk yetersizliklerden biriside Exp sistemidir. Lakin belli bir yerden sonra yetersiz kalması, benim eski Exp sistemine dönmemi sağladı. Karekter meslekleri için belli bir kıstasın olmamasıda ayrı bir konu;ama dediğim gibi bunlar dm tarafından çok kolay değiştirilebilecek ve yeni sisteme adepte edilebilecek şeyler.
Eğer fazla abartmadan düşünecek olursak şöyle bir durumu hayal edebiliriz. 2ed büyük sağlam temeller üzerine kurulmuş bir sistem ve bu sistemde yine kendisi gibi büyük sağlam temellere dayanan yetersizlikler(!-dikaktinizi çekerim eksiklik değil) bulunmakta. Bu sağlam yapılı yetersizlikler 3ed geçince büyük anlamda sağlam yapılı yetersizlikten, Dm tarafından kolayca egale edilebilecek, (çoğu wizards'ın AD&D sistemine getirdiği "çocukca bakış ve kolay sistem" anlayışındandır bence orası ayrı mesele) küçük küçük (herkesin gözünde az veya çok) sorunlara bölünmüştür ve bizlerde bu sorunlardan yakınmak veya "abi neden böyle olmuş" demek yerine "yeni" bir başlık açıp "3ed'daki bu pürüzleri ortak ve en ideal şekilde nasıl yok edebiliriz?" sorusuna cevap arayarak zamanımızı daha faydalı bir şekilde-tavsiye- harcayabiliriz.Lakin hayal dünyası için bile reelistlik önemlidir. Bu reelistlik bize şunu gösterir "ister kabul edelim, ister etmeyelim 3ed'dayız ve 4ed çıkana kadarda senelerce kitaplar 3ed için çıkacak..."
Sevgi ve saygılarımla...Bunises
Mesela; 2ed ST(kurtarma atışı) belli bir levelden sonra çokkk yeteriz kalıyordu. Bu değiştiremediğim bir şeydi. Lakin bu ST'nin değişmesi gibi(silahlardaki sayılardan tututunda, tuzaklara, yaratıkların sayısal değelerine kadar) bir durum asla söz konusu olamazdı.
3ed ise benim gördüğüm ilk yetersizliklerden biriside Exp sistemidir. Lakin belli bir yerden sonra yetersiz kalması, benim eski Exp sistemine dönmemi sağladı. Karekter meslekleri için belli bir kıstasın olmamasıda ayrı bir konu;ama dediğim gibi bunlar dm tarafından çok kolay değiştirilebilecek ve yeni sisteme adepte edilebilecek şeyler.
Eğer fazla abartmadan düşünecek olursak şöyle bir durumu hayal edebiliriz. 2ed büyük sağlam temeller üzerine kurulmuş bir sistem ve bu sistemde yine kendisi gibi büyük sağlam temellere dayanan yetersizlikler(!-dikaktinizi çekerim eksiklik değil) bulunmakta. Bu sağlam yapılı yetersizlikler 3ed geçince büyük anlamda sağlam yapılı yetersizlikten, Dm tarafından kolayca egale edilebilecek, (çoğu wizards'ın AD&D sistemine getirdiği "çocukca bakış ve kolay sistem" anlayışındandır bence orası ayrı mesele) küçük küçük (herkesin gözünde az veya çok) sorunlara bölünmüştür ve bizlerde bu sorunlardan yakınmak veya "abi neden böyle olmuş" demek yerine "yeni" bir başlık açıp "3ed'daki bu pürüzleri ortak ve en ideal şekilde nasıl yok edebiliriz?" sorusuna cevap arayarak zamanımızı daha faydalı bir şekilde-tavsiye- harcayabiliriz.Lakin hayal dünyası için bile reelistlik önemlidir. Bu reelistlik bize şunu gösterir "ister kabul edelim, ister etmeyelim 3ed'dayız ve 4ed çıkana kadarda senelerce kitaplar 3ed için çıkacak..."
Sevgi ve saygılarımla...Bunises
<a href="http://bunises.deviantart.com/"><strong>Hayat, ölüm anında görülen bir düş değil midir? Kim bilir?<br></strong></a>
Bu kadar yazıdan da şu sonuç çıkıyor: 2nd oyuncuları -hiç alınmasınlar ama- RP kavramını anlayamamış yada ne olduğunu çözememişler. Daha iki günlük çocuk diyeceğimiz bir kişi bile 3rd okuduktan sonra RP ile sistemin ne alakası var diyebiliyosa bu da 2nd ın ne kadar beyin yıkayan, kendine endeksleyen, serbetlik tanımayan bir sistem olduğunun kanıtıdır. Serbetlikte o kadar tutucu ki RP kavramını bile kurallara bağlandığına inandırmış oyuncuları...
"Lovefull Evil"
[/quote]winterwolf wrote:Bence sen ne yazdığını tam anlayamışsın. Yukarıda ki sözü ettikten sonra,LourdesTr wrote:Ama bu oyun RP olduğundan kararkterleri gerçek gibi düşünmek gerekir, yani istemese bile yeteneksiz olan büyücü olabilecek zekaya sahip ama kılıçlara gönül vermiş fighter veya istemese bile güçsüz olan ama insanları yargılamasını bilen thief gibi. Sonuçta siz doğum öncesi " hmm ben savaşçı olacak en yüksek şeysini str ye vereyim " demezsiniz. Zaten bu yüzden fixed zar atarım mümkünse.
Bu lafı nasıl söyleyebiliyorsun. Mademe ki doğum öncesi istediğin ability'i seçmek saçma geliyor, nasıl oluyorda "statları karakterine uygun şekilde seçiyorsun"????????LourdesTr wrote:Eğer gerçek bir FRP oyuncusuysanız statları size avantaj sağlayan şekilde değil karakterinize uygun şekilde seçersiniz.
Ayrıca Burock'un dediği doğru, sistem farklı şeydir RP farklı. Sistem kurallar demektir. RP ise bu kuralların uygulaması ve yorumlaması. Sen kuralları(sistemi) istediğin gibi yorumlar veya uygularsın. Bu kişiden kişiye değişebilir. Ama kuralın kendisi değişmez.
Sanırım Buraock, burada kitapda yazan kurallar konuşlmalı demeye çalışıyor, RP içinde nasıl uygulanılacaklarını değil...
Karakter dediğim karakterin kendisiydi, sınıfı değildi! Düzgün okuyalım lütfen...