drizzt mi raistlin mi?

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
VeLKYN_CHaTH
Kullanıcı
Kullanıcı

drizzt mi raistlin mi?

Post by VeLKYN_CHaTH »

ya arkadar hep bu iki kahramanı karşılaştırıyorlar.Peki sizce hangi yazar dahaiyi anlatmış.Ben her seriden iki üç kitap okudum.Bana drizztin kitapları daha iyi geldi.Sizce Hangisi?
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

Raistlin'nin tüm kitaplarını okumamama rağmen, cevabım hazır Drizzt benim ideal karakterim ve öylede kalacak, büyük bi ihtimalle abartılmış şişirilme karakter diyen çok arkadaşımız olacak bu topic altında, hatta bugün İzmir tayfasının buluşmasında da bu muhabbet çok geçti hangi seriler daha iyi diye, tabiki Drizzt, Dark elf trilogy süper bi seri ve bu serinin kahramanıda süper bi tip, her yönüyle , fiziksel ruhsal yapısıyla falan Drizzt frp dünyasının en vazgeçilmez karakteridir ve hepte öyle kalacaktır bana göre... (ilk 3 kitapta arada kendi günlüünden yazan yazılra dikkat eden arkadaşlar Drizzt karakterinin derinliini daha bi anlayacaktır..)

saygılarımla... (Drizzt'e de)
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

burdan moderatorlerden rica ediyorum, "Raistlinin tüm kitaplarınını okumamama rağmen" yazmam lazımdı yazımın başlıında,okumadım çünkü yanlış yazmışım, özür dilerim burdan herkesten..

özür ve saygılarımla..

//Edit by Raistlin: Gerekli değişiklik yapılmıştır...
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
legacy_user_1144

Post by legacy_user_1144 »

Daha iyi anlatılmışlık olarak bakarsak tabii ki Drizzt'tir.Ã?ünkü R.A Salvatore tüm yönleriyle anlatmıştır Drizzt'i.Birde Zaten ana karakter Drizzt'ti.Ama Dragon Lance'de tamam Raist ön planda ama diğer karakterlerde ondan geri kaldığı pek de söylenemez bence
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

Aslında bana kalırsa Drizzt ile Raistlin'i karşılaştırmak pek doğru değil, çünkü drizzt hero iken raistlin villain denen sınıfa girmektedir (en azından ikizlerin sınavı'nın sonuna kadar ki bu da oldukça büyük bir süre)

Ha karşılaştırırsak ben Drizzt derim. Hatta, raistlin severler büyük ihtimalle "tepki manyağı" yapacaklar beni ama, Raistlin bana hep biraz emrahı hatırlatmıştır :) Ã?ocukluğunda falan ezildiği için " Tanrıları da yok edicem en kral en güçlü olucam herkesi ezicem de ezicem hepsi beni alkışlıycak " tipinden bir saplantıya sahip olmuştur, bu da raistlin denen elemanı bir çok sefer maymun etmiştir. Ha bu saplantılı kişilikte sevilebilir, sonuçta bu " Hangimiz en kral? " anketi değil, yanlış anlaşılmasın.

Ã?te yandan, nereden bakarsanız bakın benim tercihim Drizzt'tir, bunun sebebi de büyük ölçüde Salvatore'dur. Drizzt'in içsel çekişmelerini, paradokslarını, duygularını mükemmel bir şekilde anlatmıştır salvatore (en azından ilk üçlemede)

Neyse fazla uzatmayayım, Drizzt Choosen gibi Drizzt'e saygılarımı sunup çekileyim meydandan...
Fallen
Seçilmiş Savaşçı

Post by Fallen »

Raistlin kesinlikle ezik bir karakter değildir, Emrah benzetmeside kesinlikle yanlış; çünkü hiçbir zaman çocukluğunu yansıtmamış duygu sömürüsü yapmamıştır, gelelim Drizzt'e...
Karakter olarak ilginç gözüksede Drizzt karakteri kesinlikle abartılıdır, gerçekçilikten uzak, piyasa işidir... eminim Salvatore artık Drizzt'le ilgili ne yazması gerektiğini bulmak için daha çok zaman harcıyordur, kitabı yazmaktan... savaşlar abartı, hikayeler Latin Amerika dizilerinden farksız... yakında Drizzt tüm Underdark'ı kılıçtan geçirirse şaşırmayın derim.
Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

Thlyrotel wrote:Raistlin kesinlikle ezik bir karakter değildir, Emrah benzetmeside kesinlikle yanlış; çünkü hiçbir zaman çocukluğunu yansıtmamış duygu sömürüsü yapmamıştır, gelelim Drizzt'e...
Karakter olarak ilginç gözüksede Drizzt karakteri kesinlikle abartılıdır, gerçekçilikten uzak, piyasa işidir... eminim Salvatore artık Drizzt'le ilgili ne yazması gerektiğini bulmak için daha çok zaman harcıyordur, kitabı yazmaktan... savaşlar abartı, hikayeler Latin Amerika dizilerinden farksız... yakında Drizzt tüm Underdark'ı kılıçtan geçirirse şaşırmayın derim.
Raistlin çocukluğunu yansıtmamışmıdır? Duygu sömürüsü yapmamışmıdır? " Caramon... uyurken beni koru diyen " raistlin, sadece çocukluğundaki değildir, bunu "eşşek" kadar adam olduğunda da yapmıştır. Ã?ocukken ne kadar aşağılandığını falan da kitaplardan rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Ã?te yandan Elminster, Simbul, Szass Tam, Manshoon gibi bir çok karakter varken Epic Level bile olmayan Drizzt'i abartı olarak görmek ne kadar doğrudur tartışılmalıdır. Tamam, abartı yanları vardır (Artemis'in kuralsal olarak bakıldığında Drizzt i tokatlayabilmesi, ama Salvatore'un buna izin vermemesi, elemanın Greater Balor'u maymun etmesi gibi) ve Latin Amerika filmlerine taş çıkaran yerleri de vardır (Wulfgar ile Catti Brie evlenecekken drizztle kızımızın underdark'a uçması ve aralarında aşk doğması gibi) ama bunlar raistlin'de de vardır. Raistlin de Lord Soth'da 18. level mage'dir, lakin Lord Soth Raistlin'den tırsmaktadır. Oysa ki Lord Soth bir " Öl " dese, Raistlin anında ölecektir. 18. seviye Raist'in 25. seviye olan Takhisis'in avatarını uçurmak suretiyle Takhisis'i uçurmasından bahsetmiyorum bile.

İkisinde de fark vardır, ama Drizzt'in dünyasında ondan çok daha abartı karakterler vardır ve herkesin abartı sayılabileceği bir dünyada Drizzt çok da fazla ön planda değildir. Ama Raistlin tartışmasız Krynn'ın en abartılarındandır. ( Ha ejderha derebeyleri, irdalar gibi olayları saymazsak. Ama onlarda başlı başına karakter sayılmamalılar)
Fallen
Seçilmiş Savaşçı

Post by Fallen »

Raistlin duygu sömürüsü yapmamıştır derken, kendisini diğer grup elemanlarına acındırmak amacıyla duygu sömürüsü yapmamıştır demek istemiştim, elbette çocukluğunda itilip kakılmış ama çocukluğunu kaç defa ağzına almıştır, işte çocukken duyduğu bu eksikliği büyü gücüyle kapatmıştır...
Raistlin'in sahip olduğu lakap açık "Geçmişin ve bugünün efendisi" bu lakabı bilen Lord Soth'da Raistlin'in tanrı olmayı başarabileceğinin farkında olsa gerek, ona olan saygısı bundan olmasın, ayrıca Raistlin'in Takhisis'i yenmek için ne tür bir çaba harcasığını biliyorsun... işin ucunda Drizzt olsa bu kadar çaba harcarmıydı acaba, yok bence havada 25 salto atıp bu sırada kestiği bin orku vicdan azabı içerisinde seyrederdi sanırım...
Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
yeyilmaz
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by yeyilmaz »

İyide Drizzt hiç olmassa vicdan azabı duyuyor.Ama raistlin yaptıkları yada (durdurulmasaydı) yapacak oldukları için hiç vicdan azabı duymadı ve duymazdı da.Açıkçası drizzt'in şu bölüm arası yazıları olmasa raistlin ruhsal bakımdan daha iyi betimlenmiş derdim. :???: Ama kitapların tamamına bakınca bence drizzt'in karakterini daha iyi anlıyoruz.Yani Raistlin'in karakteriyle ilgili daha bilmediğimiz bir çok şey var ki raistlin'in gizemi de burda zaten.Ama drizzt'in fikirleri,hayat görüşleri,özellikleri kitaplarını okumayla (özellikle anayurt serisini) apaçık anlaşılıyor.Bu yüzden de çoğu kişinin Drizzt'i anayurt üçlemesinden sonra abartı veya para için yazılmış karakter olarak gördüklerini düşünüyorum.Tabi bu da demek değildir salvatore yeni kitaplarında bu işi beceremez.Ama kitaplarına yenilik getirmeyi,her okuyuşta ayrı bir tat almayı sağlayabilmeli...Her kitap bir öncekinin klonu olmamalı...Ã?yle değil mi?
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

LourdesTr wrote: Neyse fazla uzatmayayım, Drizzt Choosen gibi Drizzt'e saygılarımı sunup çekileyim meydandan...
benim nickim herkesi zannettiinin tersine Drizzt_choosen diil, drizzt_chosen'dır, bilgilerinize ilk olarak....
sonrada sevam kitaplarındaki yeniliklerden bahsetmek gerekirse, şafağa geçit'le bişten serinin artemisle drizzt'in beraber olmayan kitaplarını 2şer defa okumama rağmen sevemeyen biri olarak, o istenilen deişim, monotonluktan kurtuluş Sessiz Kılıçla başlamış bence, salvatore'un bu kitaptaki tarzını cidden sevdim...

saygılarımla...
Eldarin

Post by Eldarin »

Thlyrotel wrote:Raistlin duygu sömürüsü yapmamıştır derken, kendisini diğer grup elemanlarına acındırmak amacıyla duygu sömürüsü yapmamıştır demek istemiştim, elbette çocukluğunda itilip kakılmış ama çocukluğunu kaç defa ağzına almıştır, işte çocukken duyduğu bu eksikliği büyü gücüyle kapatmıştır...
Raistlin'in sahip olduğu lakap açık "Geçmişin ve bugünün efendisi" bu lakabı bilen Lord Soth'da Raistlin'in tanrı olmayı başarabileceğinin farkında olsa gerek, ona olan saygısı bundan olmasın, ayrıca Raistlin'in Takhisis'i yenmek için ne tür bir çaba harcasığını biliyorsun... işin ucunda Drizzt olsa bu kadar çaba harcarmıydı acaba, yok bence havada 25 salto atıp bu sırada kestiği bin orku vicdan azabı içerisinde seyrederdi sanırım...
İşte cevap budur.
Keşke aynı dünyada yaşasaydılarda hem Salvatore hem de Drizzt görseydi gününü...
VeLKYN_CHaTH
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by VeLKYN_CHaTH »

bende drizzt ti seçtim fakat drizztin kitaplarının daha iyi olmasınını nedeni drizztin tek olmasdır.Diğerinde ise yedi karakter olduğunda n her karaktere ayrı ayrı zaman ayrısı lazım
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

Thlyrotel wrote:Raistlin duygu sömürüsü yapmamıştır derken, kendisini diğer grup elemanlarına acındırmak amacıyla duygu sömürüsü yapmamıştır demek istemiştim, elbette çocukluğunda itilip kakılmış ama çocukluğunu kaç defa ağzına almıştır, işte çocukken duyduğu bu eksikliği büyü gücüyle kapatmıştır...
Raistlin'in sahip olduğu lakap sadece Weis ile Hickman'ın abartısıdır, eğer o lakap gerçekte bir şey ifade etseydi, Toril'de zaman denilen kavram girdaptan farksız olurdu. Zira Toril'de Raistlin'den çok daha güçlü (ve Drizzt'ten çok daha abartı) karakterler vardır: Elminster, Simbul, Manshoon, Szass Tam, Khelben, Yaphyil, Lauzoril, Aznar Thrul, Lallara, Mythrellaa, Nevron, Druxus ve saymadığım bir çoğu... Ki bu saydıklarımın hepsi büyücüdür ve en güçsüz olanı Yaphyil 19. seviyedir. Raistlin'e bakarız 18. 18. seviye elemanlar geçmişin ve geleceğin efendisiyle, dediğim gibi Torildeki zaman kavramı çözülemez. O lakap abartı ve anlamsız bir şeydir.

Ayrıca potansiyele sahip diye Lord Soth'un bulaşmaması mantıksız. Adamı işaret edip " öl " diyeceksin, adam ölecek ya :) Ki Lord Soth pwk olayını geliştirmiş biridir, biliyorsunuz zaman, malzeme ve exp harcayarak büyüleri geliştirebilirsiniz. O eleman pwk ile ejderhayı pat diye uçurmuştur :) Ejderhayı " öl " diyere kuçuran adam, kıytırık hp'li bir büyücüyü de rahatça uçurabilmelidir.

Efendim çaba harcamış falan da nolmuş? Benim tüm o üstte saydığım elemanlar bir tanrıyı uçuramazken kıytırık bir büyücü (üstte saydıklarıma göre kıytırık) gelip tanrı oluyor? Ã?eaaah. Diğerleri çaba harcamıyormuymuş da bu tanrı olmuş? Tamam her fr tanrılarının çoğu takhisis'den daha güçlü ama güçsüz olanı yok mu yani?

Lakin Drizzt Raistlin'le neredeyse eşit seviyede olmasına karşın bi yarı tanrı bile kesmez ve abartı olur, Raistlin gelir tanrıyı (hatta tüm tanrıları) uçurur, en küçük abartı olmaz. Buradan " noluyo yaaa? " diyorum. Ayrıca raistlin 3. seviye iken bir sleep büyüsüyle nasıl o kadar goblini uyuttu hala çözebilmiş değilim. Alan tesirlisini falan mı icat etmiş 3. seviyede?

Neyse efendim, Raistlin gitsin bir dünyanın tüm tanrılarını uçursun, 3. seviyede yirmi tane goblini uyutsun, sevilen karakter olsun, Drizzt te üç tane orku aynı anda kessin abartı olsun... Ne diyeyim.

Saygılar.
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

insan birinin düşüncesine ne kadar fazl katılabilirse bende tüm düşüncelerimle LourdesTr'e katılıorum...
drizzt abartı diil çok nadir çıkan çok usta bi dövüşçü, hem aileden gelen genlerle hemde babasının destekleri ile ruhu ile bütünlük sağlamış, tutku ile dövüşen, iyilik adına canını vermeye hazır çokta güzel anlatılmış bi kahramandır...

tepki ve saygılarımla...
gregorian
Kullanıcı
Kullanıcı

hmm

Post by gregorian »

Gercek, catismanin dogurdu kivlcimlar sayesinde aydinlanabilir..ancak burada yapilan tartisma biraz; "elma mi daha guzel armut mu?" meselesine donmus..oncelikle sunu kavramak lazim; drizzt'de, raistlin'de tadları birbirinden çok çok farklı olan iki meyve..İki keyif verici tadın birbiriyle karsilastirilmasi buyuk hata olur, a keza Jarlaxe ve Drizzt'i de karsilastirmak yanlis olur. Cunku Jarlaxe'in verdigi tad ne Drizzt'te mevcuttur, ne de Raistlin'de...

Her karakterin, kendine has bir uslubu, kişilik yapısı ve dogasi vardır..Raistlin bir gnomu acimadan oldurebilir, Drizzt ise bir orc'u kestigi vakit vicdan azabindan olebilir...Ancak Drizzt'i Drizzt yapan, Raistlin'i Raistlin yapan bu kucuk nuanslardır.

Bu nedenle, hangisi daha guclu&daha super gibi bir tartismaya girersek karakterlere buyuk bir haksizlik yapmis oluruz..
saygilarimla
The Twilight Is My Robe...
Locked