DL 5th age
DL 5th age
Git gide gelişen ve serpilen D&D, FR dünyasının aksine DL settingi kendi içine kapanık, kuralları kısıtlı ve katı bir dünya halini almaya başlamıştı
Bunu gören Wotc (o zamanki tsr) tüm settingi yıkıp bambaşka bir dünya yaratmak için kolları sıvadı. Ve bu geçişi yapma işi de DL'in yaratıcısı ve baş emektarları olan Weis & Hickman ikilisine düştü. Ortaya çıkan Summer Flame romanı büyük bir başarıyla bu geçişi dile getirmelerini sağladı (ki o müthiş kitabı Türkçe'ye çevirme şerefine nail olduğum için çok mutluyum)
Ortaya çıkan yeni dünya hakkında iyisiyle kötüsüyle yorumlar var, hepsi de kendi mantık çerçeveleri içinde haklı sayılabilir
sizin yorumlarınız nelerdir?
(Gerek oyun açısından, gerekse romanlar açısından)
Bunu gören Wotc (o zamanki tsr) tüm settingi yıkıp bambaşka bir dünya yaratmak için kolları sıvadı. Ve bu geçişi yapma işi de DL'in yaratıcısı ve baş emektarları olan Weis & Hickman ikilisine düştü. Ortaya çıkan Summer Flame romanı büyük bir başarıyla bu geçişi dile getirmelerini sağladı (ki o müthiş kitabı Türkçe'ye çevirme şerefine nail olduğum için çok mutluyum)
Ortaya çıkan yeni dünya hakkında iyisiyle kötüsüyle yorumlar var, hepsi de kendi mantık çerçeveleri içinde haklı sayılabilir
sizin yorumlarınız nelerdir?
(Gerek oyun açısından, gerekse romanlar açısından)
summer flame cidden süper... ayrıca senide tebrik etmek isterim pyros... ben çevirisini okudum... gerçekten iidi... ayrıca devamı olan yeni çağın doğusu, kasırganın günü, kargaşanın arifesi kitaplarıda çok iyi derebeyleri muhabbeti süper... ve malys inanılmaz bir hatun....
ve büyünün yeniden kazanılması serüveni falan harika....
ve tabii dhamon saga bambaşka... adamın yaşadıkları dayanılır gib değil...
ama işin kötüsü hiç 5th age oynamadım
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?
Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
-
fingolfin
- Seçilmiş Savaşçı
5th age'le ilgili kitaplaı henüz okuma fırsatım olmadı, fakat bir oyun oynadım... Aslında oyun oynadım diyemem çünkü yarım kaldı. Daha sonra katılım olmadı bayramdı falan grup dağıldı. Ama genel olarak zevkli bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Tecrübesiz biri olarak sanırım baya hata yaptım tabi, ama oynarken eğlendiğimi söyleyebilirim. Sorularınız olurssa cevaplamaya çalışırım...
5th age'i gerek oynadım gerekse okudum ve diyeceğim şey jean rabe isimli fitne ficür canlının eline verilmiş olan muhteşem potansiyele sahip bir dünyanın içine afedersiniz büyük abdestini yapmasıdır.
Netekim war of souls üçlemesi bu büyük rezaleti örtmek için yazılmıştır...
oyun sistemi olarak saga harikadır, gerek büyü dizaynı gerek oyun akıcılığı..kartların kullanımı şans faktörünü biraz yükseltiyor giib olsada dm'e role-play bonus verme hakkının verilmiş olması oyunlardaki akıcılığı uç noktalara taşıyor.
kitaplara gelir isek; dhamon saga dragonlance' küfür gibidir...dawning of a new age ve benzeri 5th age kitapları ise üzerinde "dragonlance" damgası olduğu için bir "dragonlance" kitabıdır yoksa o her lance severin bildiği "lance ruhu"na sahip değildir bu kitaplar. Wizards'ın dragonlance'i forgotten realms tarzı oyuna dayalı sığ bir dünyaya çevirme ve parayı kırma sevdası sonucu 5th age sahip olduğu büyük potansiyel ve parlak geleceğe rağmen ölü doğmuş bir setting olmuştur.
oyun sistemi olarak saga harikadır, gerek büyü dizaynı gerek oyun akıcılığı..kartların kullanımı şans faktörünü biraz yükseltiyor giib olsada dm'e role-play bonus verme hakkının verilmiş olması oyunlardaki akıcılığı uç noktalara taşıyor.
kitaplara gelir isek; dhamon saga dragonlance' küfür gibidir...dawning of a new age ve benzeri 5th age kitapları ise üzerinde "dragonlance" damgası olduğu için bir "dragonlance" kitabıdır yoksa o her lance severin bildiği "lance ruhu"na sahip değildir bu kitaplar. Wizards'ın dragonlance'i forgotten realms tarzı oyuna dayalı sığ bir dünyaya çevirme ve parayı kırma sevdası sonucu 5th age sahip olduğu büyük potansiyel ve parlak geleceğe rağmen ölü doğmuş bir setting olmuştur.
-
Khellendros
- Kullanıcı

Malys güçlü ama en zayıf yanıda hırsı Khellendros ta bunu çok iyi kullandıAZALIN wrote:summer flame cidden süper... ayrıca senide tebrik etmek isterim pyros... ben çevirisini okudum... gerçekten iidi... ayrıca devamı olan yeni çağın doğusu, kasırganın günü, kargaşanın arifesi kitaplarıda çok iyi derebeyleri muhabbeti süper... ve malys inanılmaz bir hatun....
malys megaloman bir dişidir, lakin khellendros'u öldürmemesindeki ana sebep onun bilgileri ve khellendros'un karizmatik bir erkek olmasıdır...netekim artık ona gerek duymadığında malys skie'yi pulunu kıpırdatmadan parçalara ayırmış, kafasını totemine eklemiştir...
not: malys'in kendi plane'inde orta boy bir ejderha olduğunu biliyor muydunuz?
(**Dikkat spoiler**)
not: malys'in kendi plane'inde orta boy bir ejderha olduğunu biliyor muydunuz?
(**Dikkat spoiler**)
-
Khellendros
- Kullanıcı

dl
abicim malys skie falan öldürmüo yanlış bilion ve de seri gerçekten çok güzel yitik ay ne zaman çıkıo bilen var
Bu konuda Skylander a tamamen katılıyorum.Skylancer wrote:5th age'i gerek oynadım gerekse okudum ve diyeceğim şey jean rabe isimli fitne ficür canlının eline verilmiş olan muhteşem potansiyele sahip bir dünyanın içine afedersiniz büyük abdestini yapmasıdır.
Dünya artık hikaye kaldırır hale gelmediği için bi revizyondan geçmesi gerekiyordu, çünkü dünyayı yaratan yazarlar haricindeki yazarlar, dünyayı aslında tamamen koparma noktasına getirmiştir. Bu nedenle Tsr dünyayı yapatma kararı aldı. Ã?ünkü üzerinde yapılacak birşey kalmamıştı ve galiba yazarlar da daha fazla şebek olmasını istemiyordu dünyanın.
Yine yazartıcılarının elinden yazılan bir kitap ile dünya kapatıldı. Ki zaten kapatılacağı için dünya hakkında tüm gizli şeyleri patır patır açıklamışlardı. Graygem in gerçek hikayesi, irdaların geçrek hikayesi filan gibi tamamen efsane olan hikayelerin gerçekte ne olduğunu açıklamışlardı. Ki bi oyun senaryosu yazarı olarak iyi bilirim ki bir hikaye yazamanın en güzel tarafı onu bitirmektir. Yazılmış yada oynanılmış onca şey aslında hikayeyi bitirmek için hazırlanan ufak sırlardan ibarettir. Hikayenin bitiminde ise tüm bunlar açıklanır ki onca emeğin karşılığı alınsın. Bu açıdan bakıldığından Kitap bariz bi şekilde dünyanın son halini açıklayan kitap olma niteliğini taşımaktaydı. ama Tsr rahat durmadı. Ã?ünkü dünyaya adeta reset atılmıştı, e madem yeni bi dünya bu hadi onu da sömürelim mantığı ile bitmiş bir settingi hikaye ile tekrar gündeme getirdiler. Her ay bi kitap çıkarma sözü verdiler ki bunu DL kapanmadan önce bile yapmıyolardı. Bu işin başına da jean rabe denen kişiyi getirdiler ki o da yeni bi boncuk bulmuş kender gibi dünyayı çevirdi, çevirdi ve en sonunda kirlettiği için parlaklığı azalınca yere atıp uzaklaştı... Pisliği temizlemek yine yaratıcılara düşmüştü. Onlar da ellerine altın makası alıp bir bir budamaya başladılar dünyayı, sonunda dünya bir kez daha resetlemiş oldu bir bakıma. Ama bunun için yarattıkları dünyadan da birkaç parça koparmak zorunda kaldırlar. Peki buna değişdi mi? Hiç sanmıyorum.
Ã?ıkmış olan kitaplara bir bakarsak Dragons os Summer Flame in serinin sonu olduğu rahatça görülebilmekte. Daha sonra çıkan War of Souls serisinin başlangıçta planlanmadığı rahatça söylenebilir.
---Spoiler---
Summer Flame de hatırlarsak sonunda tanrılar dünyayı terk ediyor. Bu ne demek, yaratıcıları bile dünyayı bıraktı Yine kitabın sonunda Fizban yani Paladine kitabın kahramları ile konuşup hadi ben gidiyorum filan demektedir.
Oysa War of Souls serisinde tanrılar nası oluyorsa bir türlü dünyanın yerini bulamamaktadır. Ulen az önce ordaydın, nası oldu da kaybettin!! Hesapta takhisis chaoss tam hapsedildiği sırada dünyayı çalıp başka bir yere götürüyor. E Paladine ne arıyor orda o zmn, yani yeni yerini zaten biliyor, ama aradan zaman geçin bulamyor.
Ya saçmalamayın lütfen, kimi kandırıyorsunuz...
---End of Spoiler---
Yani özetle bence DL de 5.age diye bir çağ olmayacaktı esasında, en azından hikayesel oalrak olmayacaktı. Bir nevi Darksun gibi kendi kendine yaşayan kimsenin karışmadığı bir mekan olmaktna öteye gitmeyecekti. Ama Tsr sağolsun dünyanın altı ile üst birbirine karıştı...
şu an DL hakkında oyun matertali çıkarma yetikisi Weis, Hickman ve Elmore ortaklığı ile kurulmuş Sovereign Press adında bi firmanın elinde, yani bundan sonra yeni bir reset olmayacağını umuyorum. Ama hikaye kitabı çıkarma hakkı hala Wizards da olsa gerek. Yani hala saçmala olasılıkları var. Ama artık ikilinin çıkmış hikayeleri kabul etmeme hakları var. Nitekim Lord Soth ve Ravenloft ile alakalı kitapları kabul etmemışler, Soth hiçbir zaman Ravenloft a gitmedi, yok öle bişi demiş Hickman...
Son olarak da şu örneği vereyim: DL harici dünyalara bakın, dünyanın işleyişinin bu kadar sık değiştiği başka bi setting varmı? Yok. FR bile -ki kendisi en çok yazılı materyale sahip dünyadır- bu kadar sık değişmez, değişse bile eskisinden pek farklı olmaz, olsa bile reset atmış DL gibi adeta yeni bi setting olmaz.
"Lovefull Evil"
pyros ceviri için seni kutlarım daha okumadım ama yınede teşekkürler oyuna gelince 5th age oyununu 3 sene kadar oynadım ve gerçekten güzel oyundan sonra diyer her dünyadaki dragonlar bana kertenkele gibi görünmeye başladı mutlaka deneyin eğer elinizdeki deck iyiyse düşük levelda bile çok şey yapabilirsiniz tıpkı raistin sleep büyüsü gibi bazı arkadaşlar bunu hesaplamadan yorumda bulundular ama sorun değil
Efendim, öncelikle DL ne kadar sığ ise, FR onun yarısı kadar sığdır. FR'de öyle kurgusal atlamalar bulamazsınız. Bi' bakarız destan üçlemesine, yani öyle şeyler olur ki şak diye oturur her şey yerli yerine. Theros'un gümüş kolu bulması, kharas'ın çekici, feal-tlas (yanlış yazmış olabilirim) denen elemanın ölümünün 2 sayfada anlatılması... gibi.Wizards'ın dragonlance'i forgotten realms tarzı oyuna dayalı sığ bir dünyaya çevirme ve parayı kırma sevdası sonucu 5th age sahip olduğu büyük potansiyel ve parlak geleceğe rağmen ölü doğmuş bir setting olmuştur.
Ayrıca FR çok çeşitli bir dünyadır... şimdi DL'yi biraz inceleyelim. Destanlar da noluyor? " Takhisis dünyayı elegeçirecek, kurtaralım... " Efsanelere geçelim, noluyor. " Raistlin Takhisis'i yok edecek, tüm dünyadaki yaşam yok olacak, kurtaralım... " Yaz Alevi'ne geçelim... " Kaos dünyayı yok edicek, kurtaralım... " Yeni çağın ejderhalarını direk atlıyorum... Ruhlar Savaşı... " Takhisis yine dünyayı ele geçirecek, yine kurtaralım... "
Ne güzel konu di mi? Bir Kara Elf üçlemesinden, bir Yalanlar Prensi'nden bir şey öğrenememiş DL...
Neyse efendim, FR-DL çatışması olmasın dedim ama illa laf atılacak FR'ye, bende atamadan edemedim, ama merak etmeyin konuya da yorumum var, dağılmıyor yani.
Pyros'cum, çeviri olarak gerçekten çok güzel olduğunu söylemeliyim. Tamam aman aman dikkatli değilimdir ama efsaneler, destanlar da falanki hataların olmadığı kesinlikle görülüyor. Bir bakışta bile anlayabiliyorsunuz desem abartmış olurmuyum? Sanmam
Bu arada, " Batan Güneşin Ejderhaları"ndan sonra, " Batan Geminin Malları " diye bir kitap çıkarmayı düşünüyormuş Jean Rabe, bilginize