HIRSIZ AHLAKI

Gölgelerdeki yaşamı bilenler için...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Davulun sesi uzaktan hoş gelir...
Loncalar güçlerini iyi şeylere yönlendirebilir... Ama iyilik yapmak onlara pek bir kar getirmez değil mi? Onun yerine gizli bilgileri çalmak, hırsızlık, sabotaj, suikast, kundaklamak, izinsiz belge düzenlemek, kaçakçılık, zehir gibi şeylerin kara borsa satımı, yağma, adam kaçırma gibi daha karlı işlerle uğraşırlar. şahsen eskiden bir lonca'ya baya bulaşmıştım ve her haltına da şahit oldum bu yüzden hayatım boyunca bütün hırsızlardan ve loncalardan nefret etmeye başladım...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
raini
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by raini »

Doğru en azından çoğu lonca iyi olan bir şeyi iyi olduğu için değil kar getirdiği için yapar. Ama iyi şeylerin de kar getirmesi sağlanabilir bir bakış açısı evsiz birinin kurtulmasının ilerde bu kişinin müttefik olacağına , veya istilacı bir düşmana karşı yardım ederek kraldan alınacak bir ödül loncaya gösterilebilir.. Tüm bunlar loncanın belli şeyleri görmesini ( gerekirse öyle sanmasını sağlayarak yapılabilir) zor bir şey bu ama eğer şehirler konusunda kendime güvenseydim denerdim...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Neden kanunsuz bir kurum olan loncaya hizmet etmek yerine bir tapınakta insanlara yardım etmeyi düşünmüyorsun?
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Hırsızın kendi başına iyi şeyler yapabileceği fikrine katılıyorum,fakat lonca tamamiyle meslek için kullanıldığı fikrine katılmıyorum.Öünkü loncanın şehirdeki diğer zanaatkarların işlerine karışma hakkı yasallaşmıştır.Eğer bu kurallara uymayan biri varsa,lonca bu kişiler hakkında yargı verebilir.

Peki loncanın amacı nedir ? Sanatı,mesleği öğretmek ve bu organizenin devamı için mesleğin getirdiklerinden yararlanmak.Organizasyonun devamı demek,bir lonca için sürekli yükselmek,yükselmek demektir..

Buna göre,bir hırsız loncasını inceleyelim.

Bir hırsız loncasında bu 'yükselme' daha da geniş bir kavrama sahiptir.Öünkü,zaten yasak olan birşeyin elde tutulması,kavranması zordur,lonca üyelerine belli bir miktar baskı tutulmalıdır.şimdi bu durumda,
lonca sahipleri hırsızlar yetenekli olanladır fakat bu yeteneklerini doğruluk ve adalet için kullanmazlar.

Neden doğruluk ve adalet için kullanmazlar ? Öünkü zaten doğru olan şeyleri yapacak kurumlar,o şehirde bulunmaktadır.Ahlaki açıdan ziyade,
hukuki olarak bakarsak,hırsızlığın zaten illegal olduğunu görebilirsiniz.

Dediğine katılıyorum raini,bir hırsız çaldığı paraları değerlendirmekte kendince özgürdür,isterse Robin Hood gibi davranabilir.Fakat loncanın amacı bu olamaz.
Norticus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Norticus »

ayrıca çoğu şehirde (calimshan mesela) thieves guild tahtın arkasındaki gizli güçtür.
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
raini
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by raini »

Öyle düzenin adaleti koruduğu bir yerde hırsız loncaları hemen hemen her zaman iyi olmayan amaçlara hizmet eder ama eğer düzen adaletsizlik üzerine kurulduğunda ise hısız loncaları bazen sisteme karşı en ciddi direniş noktası bile olma şansına sahip olabiliyorlar... Bunun en ciddi örneklerinden birisi bence robin hood.. Kendisi bence bir banditin tanımına uygun.. (zaman zaman saraya bile gizlice sızıyor okuyan ya da izleyenler bilir...) Bunun da dışında şunu da düşünüyorum.. Evil biri illa her zaman kötülük yapacak diye bir şey yok... Benim anlayışıma göre eğer çıkarına uygunsa iyilik de yapabilir.. Ve bir loncayı bunu düşünerek kötülükten vazgeçirip iyiliğe yönlendirmek de mümkün bence... Bu arada bir şeyi ekleyeyim... Son okuduğum kitapta arpçı denen örgüt başlarında başka classlar olsa da (gerçi bazı loncalarda da var.. ) bir hırsız loncası gibi çalışıyorlar. Üstelik iyi amaçlar için ve adaletli bir yerde niye mi?? Öünkü genel kurumlar pek çok şeyi kurallarına göre yapmalı.. Ama yargının bildik çarkı işleyince bir sürü cinayete (ve başka şeye ama bu sonuçta dönüşsüz) izin verilmiş oluyor.... Arpçılar da bu nedenle bağımsız sistemin göz yumduğu bir örgüt olarak çalışıyorlar....
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Aslına bakarsan düzensizlik ve adaletin olmadığı yerlerde hırsız loncaları,düzenin ve adaletin olduğu yerlerdekinden daha da kötüdür.

Öünkü düzenin olmadığı bir yerde bir hırsız loncasının zaten çok da üstün bir sözü yoktur.Buna Robin Hood tanımını vermek yanlıştır,çünkü o tek başına çalışır ve amacı hırsızlıktan daha fazladır.Hırsız loncası daha çok paragani işlerle uğraşır ve parayı cebine atmakla meşguldur.Bu kaosun hakim olduğu yerlerde ise daha da beterdir,çünkü burada hırsız artık yasal bir konuma sahiptir.Fakat bu bir fantastik oyundur,hayalgücümüz sınırsızdır,bu yüzden iyi bir hırsız loncasından söz edilebilir,ancak şunu da dikkate al,hırsızlar genel olarak bakılırsa ahlaki ve hukuki açıdan yanlış insanlardır,yine ahlaki nitelikte iyi olan bir hırsız loncasına eleman bulmak zordur ve bu organizasyonun devam ettirmek ise çok daha zordur.

Evet,evil olayına katılıyorum.Karakterlere evil tanımı getirilerek,yada lawful tanımı getirilerek onların kişiliklerini belirlemektense,karakterlerin detaylı portreleriyle oynamayı tercih etmişimdir.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Dmlerin genelde roleplay'ine bakarak bir oyuncuya alignment vermesinden yanayım. Ayrıca oyunda yer alabilecek önemli olaylar bir insanın alignmentını da değiştirebilir...
Norticus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Norticus »

tabii ki. mesela bi kere ben yerde kanlar içinde yatarken hırsız yardım istemeye gitti(heal imkanımız yoktu) ben büyücümüzle başbaşa kaldım. herif sıkılmış. yere kanımla! "ben hana gidiom" yazıp gitmiş. dm herifi ch. evil yapıp -2 lvl vermişti
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Dmlerin genelde roleplay'ine bakarak bir oyuncuya alignment vermesinden yanayım
gerçekten de biyle olmalı.Oyuna başlarken hengisine yakınsın diye sorulmalı dmler tarafından.sonrada dmnin gözlediği alingment oyuncuya söylenir.
raini
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by raini »

yaa şöyle kötü bir düzende hırsızlar o düzeni savunan kurallara karşı gelebilirler o nedenle birden birçok insanın taktirini toplayıp (acı çeken insanlar) ve onların içindeki yetenekli olanları kendilerine katabilirler... Bunun en güzel örnekleri mesela anadoluda eşkiyalıktır ince mehmette anadolu eşkiyalarının halk tarafından sevildiği görülebiliyor tabii böyle düzenlerde sistemin yararına çalışan loncalar da vardır niye çünkü sistem hırsızlarla başaçıkmak için onların yöntemlerini benimsemeyi hatta onların halkın gözündeki değerini düşürmeyi amaçlar. Bunun en güzel örneklerinden biri bence elminster kitabı (hırsızlık hakkında en güzel bilgileri içeren fr kitabı bence bu) Tabii direk kötü bir lonca da kurulabilir bu sistemde.. Bu arada robin hood yalnız çalışmıyor diye biliyordum... Hatta şişko bir rahip vardı mesela çetesinde daha birkaç kişi daha vardı ve yanlış hatırlamıyorsam tam bir bandit çetesi idi (arada şehre de sızan bandit çetesi)
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Bizde hangisine yakın olduğumuzu bile sormamıştı ve ben direk roleplayle anlattım daha birinci karşılaşmada...

"Barbar ölüleri gömeceğiz yardım eder misin?"
"Neden gömüyorsunuz bırakın doğa onları alır"
"..."
"Ne bir de kazmanıza yardım mı edecem? Ben şurada güneşleniyorum işiniz bitince bana haber verirsiniz..."
"...!!!"
"Ya da aklıma gelmişken ölülerden bir tanesini yanımıza alalım belki acıkırız"
"...!!!???"

Dm direk ilan eder: "Tamam abi chaotic neutral"
Ardaria
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ardaria »

nası yani???
Ardaria Dilamma( Farseer) The legendary Barbarian