FRp oynayan tiyatro oynarmı?
-
galadlirim
- Seçilmiş Savaşçı
Bi dakka!Mankenler,sosyetikler"dizilerde,sinemada"oynuyolar.Tiyatro ile ekran arsında çok fark var biliyorsunuz.Tiyatroda sadece en yetenekliler oynuyo,çünkü daha zor.
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
rpg sanat değildir diyecektim ama aklıma işin senaryo yazma kısmı geldi.
bence hiç olmazsa senaryo yazarken sanatsal bir aktivitenin içine giriyoruz.
güzel bir rpg senaryosu yazmak bir dizi, film ya da tiyatro senaryosu yazmak kadar detaylı ve sanatsal bir faaliyet bence.
işin oyuncular kısmına gelince bir oyuncu karakterine gereken detayı gösterirse, karakterinin rolünü özenerek yaparsa o da sanatsal bir faaliyetin içine girmiş olur.
rpg'de tek eksik olan izleyici faktörü bence.
izleyici olmadığı için, izleyiciye beğendirme kaygısı da yok. bu da rpgleri oyun haline getiriyor. her ne kadar sanatsal faaliyetleri içinde barındırsa da.
güzel bir rpg senaryosu yazmak bir dizi, film ya da tiyatro senaryosu yazmak kadar detaylı ve sanatsal bir faaliyet bence.
işin oyuncular kısmına gelince bir oyuncu karakterine gereken detayı gösterirse, karakterinin rolünü özenerek yaparsa o da sanatsal bir faaliyetin içine girmiş olur.
izleyici olmadığı için, izleyiciye beğendirme kaygısı da yok. bu da rpgleri oyun haline getiriyor. her ne kadar sanatsal faaliyetleri içinde barındırsa da.
- Framadirin
- Kullanıcı

Bu sözlere fazlasıyla katılıyorum..Androner wrote:rpg sanat değildir diyecektim ama aklıma işin senaryo yazma kısmı geldi.
Her ne kadar biraz abartı gelsede.. ben zaman içinde farkettim ki frp oyunu diye nitelendirdiğimiz kurgunun içinde sanatsal bir takım bulgular her daim mevcut.
LOST
Rp yi sanat oalarak nitelendirmeyip de stand up ı sanat oalrak görenleri kınıyorum...
doğaçlama ve role uyum sağlama büyük bir yetenektir.. hatta tiyatrodada iki kişiye belli rolleri verirler senaryo olmaz
konuyu verirler ve doğaçlama yapmalarını isterler rp den ne farkı var....
peki başka bir soru... tiyatro oynayanlar FRP oynayabilirmi...???
doğaçlama ve role uyum sağlama büyük bir yetenektir.. hatta tiyatrodada iki kişiye belli rolleri verirler senaryo olmaz
konuyu verirler ve doğaçlama yapmalarını isterler rp den ne farkı var....
peki başka bir soru... tiyatro oynayanlar FRP oynayabilirmi...???
- Framadirin
- Kullanıcı

Tiyatro oyuncusunun FRP oynaması konusunda Turkleader in söylediklerine katılıyorum.. zaten rol yapmayı bilen adam rp de çok iyi olacaktır..Turkleader wrote:Ne tesadüf ki bu gün otobüs beklerken tiyatro-frp ilişkisini ciddi manada düşündüm. (gerçekten garip geldi bu tesadüf bana...)
Bizim tiyatro okuyan bir arkadaşımız var istanbul'da bu işin üniversitesine gidiyor... O adamın oynadığı oyundan anladım ki; herhangi bir tiyatrocu kesinlikle iyi bir FRP'ci olabilir ama herhangi bir FRPci iyi bir tiyatrocu olmayabilir... Zira tiyatro profesyönel yapılması gereken bir iştir ve kişisel olarak çok özveri gerektirir. FRP ise böyle değil... Toplanıp oynarsın ve çok da özen göstermen gerekmez... Ama tiyatro, karşısında bir eleştirmen kitlesi olan, belli bir beğeni düzeyindeki insanların izlediği bir aktivite olduğundan dolayı tiyatroyu herkes yapamaz...
Umarım anlatabilmişimdir...
Saygılarımla...
LOST
-frp de ne kadar senaryo olsada player ben bunu yapıyom dedikten sonra ki özellikle tecrübeli ve yaptıgı haraketleri kafasında tartmıs bundan sonra olabilecekleri düşünmüş bi playersa frp senaryodan deil sadece başlangıçtan söz etmek mümkündür aslında
-tiyatroya bakarsak çogunlukla az önce bahsedilmiş olan doğaçlama sanatı katmassak söylenecekler bellidir ezber ...
bu iş zordur inkaar edilemez ama bu sadece kişilerin topluluk önündeki
özgüvenlerini arttırır
frp kendisinin hiçbişey katmadıgı senaryolar da rol kesmek jest ve mimiklerine dikkat etmekle olacak olacak bişey deildir gerektiği yerde(oyunu hissedenler için) ağlamak gerektiği yerde espiri yeteneğini konusturup gerektiği yerde kendi çabalarnla bi bağlama çekip nice npc leri party ne kattığın bi tiyatrodan tamamen farklı kendi başına 8. bir SANATtır.(kapsamıyla niteliğiyle artık oyunun cok önüne geçtiğini düşünüyorum)
-bu doğaçlama tiyatro olayına gelirsek ki burada sadece kişiler zaten başı belli olan bir konuda sadece konusma yapmak ve gene belli olan sona ulaşmaktır frp zaten bunu içermektedir
-tiyatroya bakarsak çogunlukla az önce bahsedilmiş olan doğaçlama sanatı katmassak söylenecekler bellidir ezber ...
bu iş zordur inkaar edilemez ama bu sadece kişilerin topluluk önündeki
özgüvenlerini arttırır
frp kendisinin hiçbişey katmadıgı senaryolar da rol kesmek jest ve mimiklerine dikkat etmekle olacak olacak bişey deildir gerektiği yerde(oyunu hissedenler için) ağlamak gerektiği yerde espiri yeteneğini konusturup gerektiği yerde kendi çabalarnla bi bağlama çekip nice npc leri party ne kattığın bi tiyatrodan tamamen farklı kendi başına 8. bir SANATtır.(kapsamıyla niteliğiyle artık oyunun cok önüne geçtiğini düşünüyorum)
-bu doğaçlama tiyatro olayına gelirsek ki burada sadece kişiler zaten başı belli olan bir konuda sadece konusma yapmak ve gene belli olan sona ulaşmaktır frp zaten bunu içermektedir
senaryo dediğin olay, doğrusal bir şey değil ki. tabii ki oyuncuların hareket hakkı var. senaryoyu iyi yapan özelliklerden biri de oyuncuların çeşitli hareketlerine (tabii ki oyuncuların tüm hareketleri önceden tahmin edilemez) uyum sağlayabilecek düzeyde olmasıdır.
ayrıca senaryonun içinde, npc'ler ve mekanlar ve olayların hazırlanması var ki, bunların güzel olması için üzerinde çalışılmaları lazım.
ayrıca senaryonun içinde, npc'ler ve mekanlar ve olayların hazırlanması var ki, bunların güzel olması için üzerinde çalışılmaları lazım.
Bir sürü tiyatro oyununda rol aldım. Hatta 2 tane başrolüm vardı. Başrol almadığım bir sürü oyunlarda da oynadım. Frp de oynuyorum. Tiyatro yetenek işidir, sanattır. Frp oyundur ama benzeyen yönleri de yok değildir. İkisinde de karakterinizle özdeşleşmeniz gerekiyor, ikisinde de iyi bir hayal gücüne sahip olmanız gerekiyor. Her ne kadar tiyatroda size teksleri verselerde sahnede repliğinizi unuttuğunuz anda doğaçlama yapmanız gerekir ve öyle bir yapmalısınız ki bunu, seyirci repliğinizi unuttuğunuzu anlamamalı.
Tiyatro oynayan frp oynayamayabilir yada oynayabilir veya bu tam tersi de olabilir. Her frp oynayan çok iyi bir tiyatro oyuncusu olamaz. ya da her tiyatro oyuncusu çok iyi bir frp oyuncusu olamaz. Bu kişiye bağlı. Kişinin seçimi. Ama ikisi de farklı branşlar.
hatta ben annemlere frp yi açıklamak için tiyatronun bir çeşidi anne çok benziyo ama bunda sahne yok kostüm yok ezberleyeceğin teksler yok demiştim.
Tiyatro oynayan frp oynayamayabilir yada oynayabilir veya bu tam tersi de olabilir. Her frp oynayan çok iyi bir tiyatro oyuncusu olamaz. ya da her tiyatro oyuncusu çok iyi bir frp oyuncusu olamaz. Bu kişiye bağlı. Kişinin seçimi. Ama ikisi de farklı branşlar.
hatta ben annemlere frp yi açıklamak için tiyatronun bir çeşidi anne çok benziyo ama bunda sahne yok kostüm yok ezberleyeceğin teksler yok demiştim.
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
benim de zaten bahsettiğim androner bu bir tiyatro oyuncusu sabit senaryolar üzerine kurar cümlelerini(dogaçlama olayında bahsediyom) frp ise bunu aşmıştır duruma gore kurulur cümleler dm in yaratıcılıgına gore sekıllenen
o ana özgü olaylara gene kendi yansıttığı karaktere gore cevaplar verir(yane sunu demek istiyorum frp player ları konusmalrıyla belli bi sona haraket etmezler tiyatrocular yane dogaclama yapanlar aksine belli bir başlangıctan cümleleriyle gene belli olan bir sonuca giderler)
bence bir tiyatrocu frp oynarken tiyatrocu olmaya birisi kadar zorlanır ...
o ana özgü olaylara gene kendi yansıttığı karaktere gore cevaplar verir(yane sunu demek istiyorum frp player ları konusmalrıyla belli bi sona haraket etmezler tiyatrocular yane dogaclama yapanlar aksine belli bir başlangıctan cümleleriyle gene belli olan bir sonuca giderler)
bence bir tiyatrocu frp oynarken tiyatrocu olmaya birisi kadar zorlanır ...
- Framadirin
- Kullanıcı

bu kadar yazılandan anlaşılan şu ki, tiyatro ile frp yi birbirinden çok ayrı tutmak ta , iç içe ele almak ta mümkün değil...
ama bir gerçek var ki frp yi sadece oyun olarak nitelendirmek saygısızca olur..
frp ile ilgilenen, oynatan, oynayan (altını çizerek) frp nin ciddiyeti içinde eğlenen bütün herkese saygılar..
çünkü siz sanatsal birşey yapıyorsunuz..
frp ile ilgilenen, oynatan, oynayan (altını çizerek) frp nin ciddiyeti içinde eğlenen bütün herkese saygılar..
LOST
Tiyatro denen olayda, FRP'de olduğu gibi sadece akıl devreye girmez.. nasılmı? şöyle;
-Tiyatroda oynayan kimse işleri sadece aklında hayal etmekle kalmayıp, bunu bedensel tepkilere, mimiklere, ses tonuna, bakışlarına.. kısacası rolünü oynadığı kişinin her türlü özelliğini düşünüp; bu ayrıntılara dikkat ederek rolünü sergilemek zorundadır, ve hata yapma şansıda yoktur.. ancak;
-FRP oynarken oynadığımız karakteri sadece aklımızda canlandırmamız gerekir, onun ruh halini, düşüncelerini, bakışlarını vs.. vs.. bedenine yansıtmak gibi bir zorunluluğu yoktur.. bu sebeple FRP, tiyatro kadar zor bir iş değildir...
Eh burdanda anlaşılacağı gibi, FRP'yi başarıyla yapan bir kişi aynı başarıyı Tiyatrodada gösterir demek.. imkansız..
-Tiyatroda oynayan kimse işleri sadece aklında hayal etmekle kalmayıp, bunu bedensel tepkilere, mimiklere, ses tonuna, bakışlarına.. kısacası rolünü oynadığı kişinin her türlü özelliğini düşünüp; bu ayrıntılara dikkat ederek rolünü sergilemek zorundadır, ve hata yapma şansıda yoktur.. ancak;
-FRP oynarken oynadığımız karakteri sadece aklımızda canlandırmamız gerekir, onun ruh halini, düşüncelerini, bakışlarını vs.. vs.. bedenine yansıtmak gibi bir zorunluluğu yoktur.. bu sebeple FRP, tiyatro kadar zor bir iş değildir...
Eh burdanda anlaşılacağı gibi, FRP'yi başarıyla yapan bir kişi aynı başarıyı Tiyatrodada gösterir demek.. imkansız..
Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
bence basligi açan Framadirin iyi bir sekilde kapatmis. Throhel de hakli herkes hakli zaten abes birsey yazan olmadi...Framadirin wrote:bu kadar yazılandan anlaşılan şu ki, tiyatro ile frp yi birbirinden çok ayrı tutmak ta , iç içe ele almak ta mümkün değil...