İhanetin İzinde (Orta Dünya - Ortak Öykü) - Yo

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
Dura
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dura »

Bogus wrote:...Ama mesela benim karakter de diğer taraftan "3 düzine warg", bir başkasınınki de "öbür yönden 1 düzine ork gördüm, onlar da geliyor" diyebilir. Tek demek istediğim yolumuz bu olacaksa bunun da bir düzene oturtulması gerektiği.
vay, bak sen şu işe.. sağlam oldu bu giriş ha..?

eyvallah,

tek tek mantık silsilesini açıklarım ama lüzum yok.. zamanım ise ondan da az.. sanıyorum yanlış yerde yanlış şeyi savunmaya çalışıyorum..

neyse, düzeltecek birşey yok ve mesajımı yekten siliyorum.. yalnız ortak öyküyle FRP oyunu mantığını birbirine karıştırmamanız gerekliliğini hatırlatmam gerekecek.. burada sevgili Catboy'un kurgusunda ilerliyoruz.. ancak bu bir frp oyunu değil.. ve Catboy da GM değil..

herkesin sırası geldiğinde, diğerler kahramanların yaptığı seçimlere, inisiyatiflerine, sözlerine vs tüm davranış ve düşünüşlerine müdahale etmeden ve öykünün mekaniğine de ters düşmeden hikayeyi devam ettirmesidir burada amaç..

yani evet oradaki dağlara fül çıkarsaydım haklı olabilirdin sevgili Bogus..

ama gidişatımız gün geçtikçe öyküden frp ye, oyuna dönmeye başladı.. örneğin, yukarıda biryerlerde geçen gün uyarmama rağmen hala geriye dönük açıklamalar ve anlatımlar konu ilerlemesine karşın devam etmekte.. şu haliyle içinde bulunduğumuz ve katkı sağamaya çalıştığımız şey bir öykü olma şansından hayli uzak.. herkes kendi karakterini oynuyor yalnızca.. o yüzden, bir oturum sırasında karakterinizi hikayeye sokamadıysanız ve illa o anki hareketlerini yazmak istiyorsanız bunu hikaye anlatma becerinizi kullanarak öykünün devamlılığına engel olmayacak şekilde yapmalısınız..

yani tabii ki benim karakterim de grupla beraber indi.. ancak hikaye ilerlediği için uçarken yaşadıklarımı o an yazmam doğru olmaz.. yeri geldikçe bundan hikaye akışını bozmadan bahsederim.. eğer gerekiyorsa..

anlatabildim mi çok emin değilim ancak şu an başım kalaba ve daha çok uğraşamayacağım.. sevgili Catboy senden ricam son yazdığım mesajımı silmendir çünkü ben beceremedim silmeyi şimdi bakınca forumdan.. bugün-yarın kaldığım yerden devam ederim, şimdilik Eolin sizinle beraber hareket eden sessiz eleman olarak dolaşabilir..
Aurë entuluva...!!
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Hmm,

şimdi Dura'nın haklı olduğu noktalar var, hatta ben de Dura'nın kurguya eklediği olaydan rahatsız değilim. Yalnız baştan sona okursanız bu olay oturmamış görünüyor, gökten zembille inen bir aksiyon gibi duruyor. Onca olay dönüyor, o olaylara hiç bulaşmayan bir karakter pat diye ateşli bir aksiyon sahnesi sokuyor öyküye. Bence biraz deus ex machina gibi olmuş. Eğer Eolin de bizim gibi olaylara biraz dahil olup o aralarda fark etseydi sanırım öykünün devamlılığını korumuş olurdu.

Ã?rneğin Tumar bayılmadan önce Rohanlıya da seslendi. Eolin onun yanında dururdu, elini sıkardı atıyorum. O an başını kaldırıp uzaklara baktığında ağaçların arasındaki hareketi görürdü. Hemen ayağa fırlar, benim karakterin yanına gelebilirdi. Ã?ünkü benim karakter de o sırada dalgın dalgın dağ manzarasına bakıyor. Benimkinin kolunu tutup "Ekiel elf gözlerin ne görüyor orada, bir hareket gördüm sanki. İnsan gözlerim yanıltmıyorsa warglara binmiş bir ork kafilesi." diyebilirdi. Benimki de "Ana haklısın, davran Rohanlı" diyebilirdi. Hatta kafilenin sayısını bir elf gözlerine sahip kişi söylese daha mantığa uygun olabilir. O zaman Eolin fırlar ve herkese haber verir, milleti organize eder cart curt.

Buradan şuna da geçebiliriz, kıllı adam buraları bilmiyor mu? Orkları haber almamış mı? Belki de kendisi bir tuzaktı orklar varana dek bizi tek noktada oyalamak için. Her şey su gibi berrak olmak zorunda değil. Onu suçlayabiliriz, tartışma olabilir. Kıllı adam kendini ispatlamak ister falan. Bunun üzerine de baya güzel ilerler konu.

Bu yazdıklarım bir örnek, siz daha iyi kurgularsınız.

---

Dura'nın ortaya attığı diğer bir noktaya da değinmek isterim. Dura, ortak öykünün tarzı konusunda %100 katılıyorum sana. Bu yaptığımız bana da sorarsanız aslında zarsız RP. Herkes tek bir karakteri gelişen olaylara göre yaşayarak yazıyor.

Ortak öykünün ruhuna şu daha yakışabilirdi; kulaktan kulağa bölümündeki gibi ilerlesek sanırım daha bir "standart öykü" çıkardı ortaya. Ortak belirlenen birkaç karakteri herkes yönetse o zaman olay yaratımı tamamen tüm katılımcılara geçiyor. Ama böyle başladık böyle devam edelim, öykünün ortasında anlatım tarzı değiştirilmez.
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Possessed kardeş o zaman zaten en baştan Kulaktan Kulağa bölümüne açılması gereken öykülerden olması gerekir, bu vakte ocakbaşındaki tüm ortak öyküler böyle yapıldı, herkesin kendi karakterine iyice bürünmesi ama bunun yanında da oyun olmadığı için eylemlerinin sonucunun başkası tarafından açıklanmasının beklenmemesi rahatlığını sunuyor ortak öykü sadece.... :)

Dura ben sileyim ortak öyküye yazılan son mesajını da ama sakın yazmamazlık etme sonra, aksiyon eklemen sorun olmadı benim için asla, sadece süreklilik de bir sorun oldu. Diğer karakterler beorn ile uğraşıp Tumar ile illgilenirken senin yazında 2 dkda olaylar geçmiş gibi anlaşılmış da bu da bütünlüğü bozmuş gibi geldi ben de hani daha bir düzgün şekle sokabilir misinyazını diye belirtmiştim. O vakte kadar da belki baştan kompile değiştirmek istersin yazını diye diğer arkadaşların yazmamasını rica etmiştim...
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Dura'nın dikkat çektiği bazı konulara ben de katılıyorum ve Possessed benim söylemek istediğimi zaten çok güzel anlatmış.

Ben hikayede karakterleri yazan yazarların insiyatifi olmasın, kurguda ve olaylar zincirinde "insiyatifleri" olmasın, Catboy GM olsun demiyorum. Sadece karşımıza konan örneğin yanlış bir örnek olduğunu anlatmaya çalıştım, 3 başlıkta da neden güzel bir örnek olmadığını açıkladım. Ve catboy'un da söylediği gibi bu bir kulaktan kulağa değil. Ã?yle olsaydı zaten kimse Dura'nın girdisine bir söz söyleyemezdi.

Bu yaptığımızın ortak öykü - RP arası bir şey olduğunu kabul ediyorum. Arada derede bir şey ve daha önce de yapıldı. Hatta benim de aklımda buna yakın bir dedektiflik hikayesi oluştu, eğer olgunlaştırabilirsem burada hep beraber oynarız- veya yazarız.

Ama işte bu şekilde possessed'in dediği gibi zembille inince doğal olarak,

- kartallar görmedi mi?
- yerde yatan adama kızıl ot yedirmekle uğraşırken orclar mı geliyordu
- Beorn'un -en azından yazarının- tüm bu olanlardan haberi yok mu

vs vs gibi bir sürü sıkıntı çıkıyor ortaya.

Son olarak Dura demiş ki:
ama gidiþatýmýz gün geçtikçe öyküden frp ye, oyuna dönmeye baþladý.. örneðin, yukarýda biryerlerde geçen gün uyarmama raðmen hala geriye dönük açýklamalar ve anlatýmlar konu ilerlemesine karþýn devam etmekte.. þu haliyle içinde bulunduðumuz ve katký saðamaya çalýþtýðýmýz þey bir öykü olma þansýndan hayli uzak.. herkes kendi karakterini oynuyor yalnýzca.. o yüzden, bir oturum sýrasýnda karakterinizi hikayeye sokamadýysanýz ve illa o anki hareketlerini yazmak istiyorsanýz bunu hikaye anlatma becerinizi kullanarak öykünün devamlýlýðýna engel olmayacak þekilde yapmalýsýnýz..
Sonuna kadar haklı. Ama birisi bizim karakterle etkileşime geçip bir şey sorduğunda doğal olarak cevap vermek gerekiyor, çünkü onun karakterinin yaptıklarını yazamıyoruz. Eh haliyle orayı baştan o karakterin gözünden anlatmak gerekiyor ve bu öykünün dokusunu bozuyor.

Ne yapılabilir?

1. Bir editör girdileri alır ve doğru düzgüz kurgulayıp baştan bir öyküye dönüştürebilir. Her şey eş zamanlı anlatılır.
2. Birbirimizin karakterlerine de bulaşırız. Kulaktan kulağa gibi olur.
3. Deli gibi minicik adımlarla ilerler, hikayenin dokusunu en baştan korumaya çalışır, etkileşime girilen karakterin yazarının hemen log in olup devam etmesini dileriz.

Her fikre, her çözüme herkes açık sanırım. Ama hepimiz baştan bilelim nasıl yapacağımızı.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

unutulan bir şey daha var sanırım, ben kurgu sağlam olsun diye kasarken bana denilen en önemli şeylerden biri de buydu: biz bunu sitede sadece eğlenmek için yazıyoruz, ilerde ne de olsa Tolkien'in sülalesi bu projeyi değerlendirmeyecek diye. Yani bir de tek tek bir editör yazılanları kontrol edip ayarlayacak, onları sıraya sokacak hani bir dergide çıksa yazımız neyse, sadece bizbizeyiz burada o kadar da kusursuz olmaya çabalamanız bir alemi yok çünkü bu sefer de sonunda kimse uğraşmak, yazmak istemeyecek ve iki sayfa sonunda pes edenler olacaktır.

Eski ortak öykülerin çoğunda da ben kurguyu ilerletmiştim, diğer arkadaşlar kurguya katkıda bulunuyorlardı ama ben sadece kurgunun gidişatını beliriyordum ki böylece herkes hazırlıklı oluyor ve ortak öyküde kimsenin planı bozulmamış oluyordu. Possessed'in dediği gibi herkes kurguyu ve herkesin karakterlerini yazmaya çalıştığında bu sefer o ortak öykü pek fazla ilerleyemiyor ya da daha kötüsü tartışmalar çıkıyor, çünkü öyle ortak öyküler de oldu ve çok fazla ilerlemeden bitti. Bu nedenle bu stilini koruması gerektiğini düşünüyorum ben...
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Eski ortak öyküleri inceleyin arkadaşlar, ortak öykü hususunda en deneyimli kişi benim bu yüzden ben nasıl olursa ortak öykü iyi olur biliyorum. Ã?ünkü dediğiniz her yol denendi site tarihinde. Herkes kurguya karıştığında ortak öykünün sonu ya tartışmalarla bitiyor ya da kimse yazacak bir şey bulamıyordu. Bu yüzden sadece bir kişi ana kurguyu ilerletirse diğerleri kendi karakteriyle ana kurguya karışırsa daha düzgün olacaktır.
Walter
Yönetici

Post by Walter »

catboy wrote:Eski ortak öyküleri inceleyin arkadaşlar, ortak öykü hususunda en deneyimli kişi benim.
Kime göre neye göre diye sormak gerekiyor burada. Neticede çok iddalı bir cümle bu. Bana sen daha iyi biliyorsan yap diyebilirsin tabi ama ben yaptığın yanlış haksızsın diye değil bizzat sana katıldığım için söylüyorum o cümlenin çok iddalı olduğunu. Herkes kendine göre deneyimlidir kimin ne kadar deneyimli olabileceğini, kimse bilemez, öte yandan deneyim bir çok şeydir ama herşey değildir.

Evet, dörtten fazla kişiyle ortak öykü serbest bir şekilde yazarsan sonuç tabi karanlık olur. Biri yönlendirmeli, bu işi ama dediğim gibi yan opsiyonlarımız da olmalı, Ne bileyim mesela Tumarın, savaşta sırt sırta verme isteği ya da gidip Boromirle konuşması gibi ya da başka hikayeyi delmeyecek ufak tepek aksiyonlar mesela, dumanlı dağlarda orklar tarafından saldıraya uğramamız sonucu değiştirmezdi, ve bu olmadı büyük bir eksiklik midir bence değildir...

Hikaye bence güzel gidiyor, bu kadar kişi hikayeyi hiç de bozmuyor açıkcası, Sonuç olarak gayet, iyi devam ediyor hikaye ben gidişattan memnunum...

not= catboy senle sorunum yok bilesin, aksine hikayeyi yönetiminden oldukça memnunum , yukarıdaki cümlen ile ilgili söylediklerim yanlış anlaşılmasın, sadece cümlenin kesinliği hakkında yorum yaptım hepsi bu...
Beş dakika süren savaşlar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaşta korkuyla değil tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan ağlayacak insan kalmış olur.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

eski ortak öyküleri söyleyerek zaten kime göre neye göre soruna cevap veriyorum, dört tane ortak öykü başlattım şu zamana kadar sitede, üçü de (biri gecikmeli de olsa) sonuca bağlandı ve hatta bir tanesi 1000 mesaja ulaşmıştı. İddialı olmaktan kastın buysa evet, deneyimli olmaktan bahsettiğim şey bu, ben iyi öykü yazarım olarak anladıysan onu bilemem ama ben sitede sizden çok ortak öykülerde bulundum onu demek için deneyimli sözcüğünü kullandım...
Walter
Yönetici

Post by Walter »

Konuyu uzatmayayım en iyisi, ama insanlar sadece burada ortak öykü yazmıyordur kimbilir....
Beş dakika süren savaşlar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaşta korkuyla değil tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan ağlayacak insan kalmış olur.
Illyra
Forum Yöneticisi

Post by Illyra »

yine de ben bilmiyorum, böyle hızla farklı olayların gelişmesi oldukça kafa karıştırıcı. herkes farklı bir şeyler yazarsa, ortak bir noktada ilerleyemeyiz, o zamanda frp oynamaktan bir farkı kalmaz. zaten benimle aynı görüşü taşıyanlar benzer şeyleri belirtmişler. aynı şeyleri yazmak istemediğimden sadece bu görüşlere katıldığımı söyleyip kısa keseceğim.

sonuçta hep beraber bir hikaye yazıyoruz ve bunun belli bir gidişatı olması lazım. yoksa bir süre sonra biz de ne yapacağımızı bilmeden kalırız ve hikaye tıkanır. bu ben kendim hikaye yazarken bile başıma gelmiş bir şey, on kişinin yazdığı bir hikayede böyle olasılık tam on katı artıyor.

sonuçta eğlenelim derken, eğer hikayeyi elimize yüzümüze bulaştırırsak bundan hiç birimizin memnun olacağını zannetmiyorum.
Image
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Dura yazacağım demiştin de seni bekliyorum ben ortak öyküde... :)
Moonwhisper
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Moonwhisper »

Katılımcılardan biri olarak fikir beyan etmeyi bir görev bilirim:) Gidişatı catboyun belirlemesi taraftarıyım bende.
Saygılarımla...
Dura
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dura »

lütfen devam edin Catboy..

katılacağım, ancak biraz rahatsız oldum..

şu an sizi bekletmek istemiyorum.. ancak ayrılmıyorum da..

tiyatro izleyenleriniz bilirler, tirad atan yahut rolü gereği repliğini söyleyenler ve arka planda bir iş yapanların dışında her oyuncu her sahnede bir şey yapmayabilir.. sadece olayın akışını izler ve olayla beraber akar müdahale etmeden..

polemiğe girmek istemiyorum.. ancak bu öyküden çıkmak da işime gelmiyor..

sizinleyim.. ancak bana biraz zaman verin lütfen.. eğer sakıncası yoksa..

sizi izliyorum..
Aurë entuluva...!!
Illyra
Forum Yöneticisi

Post by Illyra »

Sevgili Dura;

Ã?yküden çıkmanı hiç birimiz istemeyiz, bu hikayeye on kişi başladık on kişi bitirelim. Değil mi ama?
Image
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Ã?ncelikle Dura'ya bir konuda teşekkür etmek istiyorum izninizle. Bugün "Histoloji" final sınavım vardı ve sorulardan biri beyin zarını soruyordu. Beyin zarı da "Dura mater" olduğu için hatırlamama farkında olmadan yardımcı oldunuz, Dura'ya buradan teşekkür etmek istiyorum... :)

Format attığım için office programlarını daha yükleyemedim, Windows 7'ye transfer oldum da bir türlü alışamadım ama zamanla alışıcam herhalde. Neyse ben yazılarımı önce Word'e yazarak kontrol ederdim, çünkü kaç defa direk siteye yazarken ya elektrikler kesildi ya da siteye bir şey olmuştu hele uzun bir şey yazdığımda zaman nasıl insan sinir oluyor tahmin edersiniz ki... Kısaca yazmak isteyen varsa yazsın, ben yarın anca devam ettirebileceğim, çünkü kısa bir şeyler yazmak istemiyorum bayağı öyküde zaman kaybettik, biraz ilerletmek istiyorum artık en azından beornların lideri Grimbeorn ile karşılaşalım istiyorum artık...
Post Reply