Söylediğini bilmek...Bildiğini söylemek...Zordur(m

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Söylediğini bilmek...Bildiğini söylemek...Zordur(m

Post by Bunises »

Frp veya mantıksal çabadan yoksun olan bizlerin bin bir türlü gereksiz (bana göre) tartışmaya girerek oluşturduğu Türkçe versiyonlu fantastik-rol yapma kavramı diyerek başlayalım sözümüze"öncelikle şunu açıklayayım ben bu kurgu düzeneğini açıklamak veya bunu irdelemek niyetinde değilim. Yapmak istediğim sadece iki laf edip sessizce ayrılmaktır. Saçları ağırmış ve yaşlanmış olan gerçeğin, yanından ayırmadığı hayal gücü asasından destek alan siz sevgili varlıkları selamlarım"

Başlamak istediğim ilk konu Terimsel kavramlardan yoksun olduğumuzdur.Bir işe başlamadan önce insan beyni veya bilgisi o işe bir şekil verir. Biz (Bazen bende..) ise şekilsizliklerle dolu terimsel karmaşaların içinde gariptir ki kendimize anlamsız ve basit bir yol çizerek ilerledik. İlk sorunlarımızdan biri veya ilk sorumuzdan biri şu olur "Gerçekte neyle uğraşıyoruz ve uğraştığımız konuda neyiz?". Bir çok Fantastik-Bilim Kurgu ile ilgilenen eski veya yeni kişilerle konuşmamda terimsel ilk hata gözlenmektedir. Benim sorun standart olan soru olarak ortaya çıksa da karşımdakinin cevabı standart sorumun yanlış bir şekilde dile getirmektedir. Sorum--> "FRP ile ilgileniyor musun?" Cevap--> "Evet geçen gün oynadık". Burada belki çoğunuzun kabullenmesinden veya böyle öğrenmesinden kaynaklanan sorunu düzgün bir şekilde açıklayacağım"

FRP dediğimiz unsur belli bir yapıda olmamakla beraber belli bir şeyin temsilcisi değildir. Bunu dallara ayrılmış bir grafik şemasının en üst kısmı olarak düşünebiliriz.O en üst kısım genel olarak hepsini kapsasa da gerçekte hiçbirini temsil etmemektedir. Bunun sonucunda ise kişinin veya bizlerin cevaplarında ki ilk eksiklik ortaya çıkmaktadır. Bu sorun FRP" nin özgün bir yapı olmadığı bilakis tam tersine tümel bir yapıda genel başlıkların hepsine analık yaptığıdır. Bunun doğrusunu yazmıyorum.Zaten bunu yapmak saçmalık olur (inanırım ki doğrular aynı hedefte bile olsa herkes için sıksık farklıdır)Bu hata belki ömrüm boyunca devam edecek;ama kimse bana bunu söylemedin diyemeyecek. En azından şu andan sonra"

---Terimlere,konulara verilen değer,özen,itina bilgiyi,bilgiyle gelenleri ve gücü getiren ilk unsurlardandır.

---Biz zamanın herhangi bir anında ait değiliz.Biz zamanın çocukları da değiliz.Herhangi bir anda yaşamadığımız gibi,herhangi bir zaman diliminde de varlığımızı zaman bazında belirtemeyiz.Ã?yle ki geçmiş arkamızda, gelecek önümüzde şimdi ise hep içimizden geçen süreçte bulunmaktadır. Peki biz zamanın neresindeyiz"cevap çok basit.Biz niçe(hiçlik) dediğimiz kavramın içindeyiz. Biz hiçliği yaşıyoruz"peki hiç çevrene baktın mı bizim gibi kaç şey hiçliği yaşıyor"Cevabı yine söyleyeyim her şey eksi bir (Her şey-1).

---Varlığın tek belirtisi ruhtur"

---Bunises_Wildmage_ChaosCaster_Chosen of Wildmagic---

Not:Burada fazla zamanım olmadığı için imla ve anlam konularında hatalarım olmuş olabilir.Bunlar için üzgün olduğumu belirtirim...
Dilbao
Başbüyücü

Post by Dilbao »

Sorunun ne olduğunu anlayamadım. Daha doprusu ne demek istediğini. Bir yorum mu, bir soru mu yoksa makale mi yazdın belli değil...

Günlük yaşamda bir çok kelimeyi yanlış anlamlarda kullanıyoruz ama herkes de bu hatayı fark etse bile yanlış anlamıyor. Ã?ünkü bu kelmenin kullanımı toplum içinde bu hale gelmiş. Mesela çocuklar arasında kullanılan "top oynama" kalıbı... Birincisi top oynanmaz topla oyanır, ikincis top değil futbol oynuyorsun. Aynı şekilde bilgisayar oynamak(bilgisayarla oynanır), televizyona playstation (ps değil kablosu bağlanır) bağlamak gibi onlarca yanlış içerikli örnek verilebilir. Bu kelimeler böyla kalıplaşmıştır. Bir sorun frp ile alakalı kullanımlarda değil.

Yazının başında terim yanlışlarından bahsetmişsin ama sonlarda varlık, ruh, -1 filan demişsin ki bunun konu ile alakasını çözebilmiş değilim.
Yazı yazmanın bir başka gerekçesi de düşünceleri aktarmakt olduğunu düşünürsek kişiye ne dediğini tereddütte bırakmadan anlatan yazı başarıılı bir yazı olarak görebilir. Fakat senin yazıya bakınca ne anlatmak istediğini ne de ne düşündüğünü tam olarak çıkarabiliyorum...
"Lovefull Evil"
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bunises »

Soru veya sorun...Neye bakman gerektiğini bilmemiz gerekir;öyleki hiç bir yazı beni anla diye yalvarmaz...Bazen bir yazıda, bir bütün anlamdan,bir bütünde bir yazıdan ibaret değildir.Yazı...frp kelimesinin anlam olarak yalnış kullanılmasından bahsetmektedir[Ben yakınmam bu bir,sevmediğim bir.İkincisi "ruh,-1 filan demişsin"dediğin(dediğim) yer ise sonradan eklenmiş kısımdır ve konuyla alakasız bitiş cümleleridir...

Ve yazın alanındaki hiç bir şey anlatmak veya anlaşılmak için değildir... Sadece denersin...

Saygı ve sevgilerimle Bunises
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Ve yazın alanındaki hiç bir şey anlatmak veya anlaşılmak için değildir... Sadece denersin...
Bunlar çok cüretli cümleler.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı

Post by galadlirim »

bence burada sen frp nin yanlış kullanıldığını(kelime anlamda)anlatmak istemiş ama"hadi biraz da kasayım hiçlik felsefesine dalayım "demişsin gibime geldi.. :twisted:
her yazının bir amacı olur,senin amacın frp yi eleştirmek mi,dünyayı mı kötülemek?
ayrıca tek bir kişi söylemiş sanki bunu sana sanki?ve sen genelleme yapmışsın?
ve soruyorum neden frp(fantasy role playing) in anlamı rol yapma değildir?ben frp yi eskiden daha geniş bir kavram olarak algılardım ama bu bilgi eksikliğindendi..
frp zaten içinde bence fantastik kurgu kitaplarını,oradaki temayı,işlenen konuları,kısacası hayal gücümüzle yarattığımız şeylerin bizim tarafımızdan doğaçlama olarak canlandırılışıdır..
ben frp yi böyle algılıyorum..eğer sözetmek gerekirse bende edebi konularla ilgili biri olarak bende kelimelere ve ne ifade ettiklerine dikkat ederim. ve senin yazın dağınık bence..(yinede tespit güzel ama anlatım yanlış -oke? :wink: )
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bunises »

Tamam sizeceleri hesaba katmadım.Peki siz beni hesaba kattınız mı? Burada onca işin içinde şuraya bir konu başlığı açmanın(umursama başımı yakan tek şey) zorlugunu gördünüz mü?Bir yazıya başladıgımda çok nadir yazıyı siliyorum veya kontrol ediyorum.Cevap verirken daha kolay oluyor...ama kendimce (sizlerin çok az yaptığı bir şey) bir başlık açıp kendi düşüncelerimi durmadan açıklamak ve bunu mümkün olduğunca çeşitli konu ve düşüncelerle zenginleştirmek ayıp veya size göre garip mi?

Bir de siz deneyin...Bir bir değilde...çok çok sunmayı...
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Dikkatimden kaçmış, daha önce okuyamamışım - hoş bir deneme Bunises. Ve genel olarak katılıyorum sunduklarına.
Galat-tirin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Galat-tirin »

"ben de derim ki geçen gün hatta demekle kalmam kalamam da neyse. Bir soğan ile frp arasındaki fark tamamen evrenimizin içerisinde bulunduğu kaos ve fırında makarna..."

gördüğün üzere her yazı anlaşılmak ve anlatmak üzere yazılmalıdır. :)
Ayrıca frp'i yanlış kullananın sen olduğunun farkındasındır umarım. Zira FRP Fantasy Role Playing anlamına gelir buda zaten arkadaşının cevabıyla sonuçlanacaktır. Demek istediğinin "Bilim Kurgu, Fantazi", "Fantastik Edebiyat" vb. olabileceğini düşünüyorum.
- Are you interesting with Fantasy Role Playing
+ Yes, i am playing fantasy role now...

gibi cevaplara bile sebebiyet verebilir kelime anlamı. O yüzden kelime ve kavram takıntısından çıkıp biraz daha işleri oluruna bırakmanın yararlı olacağı kanısındayım. Bizler ve dolayısıyla dilimiz, fantastik şeylerle çoğu ülkeye göre (Amerika-İngiltere vs..) daha geç ilgilenmeye başladık ve dilimiz henüz bu kavramları layıkıyla kaldırabilecek düzeyde değil. (Bkz: Zindancı Ustası, Hikaye Anlatıcı vb..)

"Artık çatal sol elde, bıçak sağ" gibi sığ sınırlamardan kurtulup yemeği yemeye başlasak diyorum...
AmadeusTheDark
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by AmadeusTheDark »

Bunises üzgünüm ama bende burdaki bir çok kişi gibi yazdıklarının biraz dağınık olduğu kanısındayım bu yaptığın,bir iş toplantısında ayağa kalkıp 'şirketimizin bu yılki kar beklentisi beklenenden daha düşük oldu ve dış pazarlarda bekleneni elde edemedik ama neden yaşıyoruzki amacımız ne sizce hayatın sırrı nedir' demek gibi birşey olmuş.
Bazı terimlerin yanlış kullanımına gelince bu verdiğin örnek tamamiyle kalıplaşmış bir cümle buna benzer örneklerde zaten diğer yazılarda verilmiş bunu açıklama gereği duymuyorum ama bazı terimler ingilizce oldukları için elimizde olmadan türkçe cümleler içinde farklı şekillere bürünebiliyor mesela karşındaki adama 'charm çekmek' veya adamı 'charm etmek' gibi,terimi ingilizce aldığın zaman büyü yapma olayı 'casting' den ibaret ama bu terimi türkçeleştirdiğin zaman terim tamamiyle değişiyor bunlar bence yanlış kullanımdan değil tamamiyle dil farklılığından meydana gelmiş pürüzler.
Ayrıca yazdıklarını tekrardan okuma alışkanlığını edinebilirsen ve mümkünse yeterli zamanın olduğunda bir şeyler yazmaya karar verirsen senin için iyi olur.Aklından geçen düşünceleri durmadan yaz ve yazabileceğin bir şey kalmadığı zaman başa dön yazdıklarını bir oku hataları düzelt,düşük cümleleri değiştir bunu yaparken yazdıklarının anlamını yitireceğini veya zenginliğini kaybedeceğini sanmıyorum.
Lunitari's idish, shirak, damen du!
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

şimdi güzel bir konu daha açılmış buraya svgili dostlarım belliki açılan konu hakkında bir çok kişinin görüşü var ama şunu belirteyim bende bunises dediği bir çok konuda haklı evet anlaşılması zor bir yazı yazmış ama anlamak için çaba göstermek gerktiğine inanıyorum yazıyı baştan sona 3 kere vokudum bir çok şeyi anladım ve çoğunada katılıyorum belli başlı bu iş çeveresinde bu tür deneyimler yaşadıktan sonra bunlara katılmamak elde değil...
zaten adam niyetini açıkça ortaya koymuş ve belirtmiş gerekrn konuları bastıra bastıra sölemiş...

bence oldukça seviyeli ve hoş bir yazı olmuş devamını bekliyoruz amacım konuyu irdeleyip kargaşa çıkarfmak değil çünkü kimi zaman niyetim oymuş gibi yazılarım okunuyor o gözle....

saygılarımla...
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehşete düşürürüm.
Ve sizden yada başkasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

Valla ben 4. kez okumama rağmen hala tam olarak bir şey anlamadım, bende mi sorun var? Tek anladığım " frp ile ilgileniyormusun? " "evet geçen gün oynadık hatta" sorusuydu ki onu da arkadaş çok güzel cevaplamış, (" Fantazi Rolü Oynamak ile ilgileniyormusun? " " Evet geçen gün oynadık) Onun dışında gerçekten bir şey anlamadım, bir de harbiden sonlara doğru alakasız bir felsefeye girmiş olay, beni aşar diyor kaçıyorum.
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bunises »

Herkes neden uzaylilari anlamaya calisir...
Veya herkes neden uzaylilarin varolmadigini dusunur
Veya Herkes neden bu ikisini düsünemez?

Uzayli neden vardir?
Uzayli tartismasina girmek gibi bir aptalliga kim düser?
O neydi...banane?

Kimimiz dener...kimimiz birakir...Kimimiz ise hic bir sey yapmaz

Bu dunya uzerideki her ilim her insan icin uretilmemistir...Her yazida her insan icin yazilmamistir.

Bazen bir yaziyi anlamak icin deli, bazen ise akil kupu olmak lazim...ama bazende oyle yazilar vardir ki...hem bir deli, hem bir akil gerektirir...gibi.

Ve bu konuda burada kapanir... En azindan kapansin...Sikinti geliyor artik ayyy acilin hava alayim:wink: ... Malumu getirin...Mazlun...ohyy basim..mazlum (unutulmaz mustafa kemal sunal yapimi-filmi repliklerinden)

Hala f klavyedeyim...nerede devlet, nerede adalet...ühühü
<a href="http://bunises.deviantart.com/"><strong>Hayat, ölüm anında görülen bir düş değil midir? Kim bilir?<br></strong></a>