Second mu third mi?
-
gandalfoftheday
- Kullanıcı

Second mu third mi?
Belki tartışma başlatmak için daha geyik bir konu seçebilirdim, ama bütün oyuncular ve DM'ler (hikaye anlatıcıları) arasındaki bu tartışmayı buraya taşımak biraz da zorunluluktan oldu. Lütfen sebeplerinizle katılın tartışmaya. Mesela ben her zaman second edition'dan yana oldum. Öünkü...
Devamı tartışma içinde...
Devamı tartışma içinde...
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
-
gandalfoftheday
- Kullanıcı

Kurallar
Second Edition'un tüm mantığı gerçek dünya mantığına bağlıydı. Evet, third'de bazı gelişmiş yanlar da yok değil, ama sorun şu ki, third kurallarını uyarlarken o kadar çok modifiye gerekiyor ki, DM'in yeni kural hazırlaması çok daha basit kalıyor.
2.5uncu edition
bu konu biraz karmaşık esasında. eğer bahsettiğimiz frp gibi bir rol oyunu olmasaydı da başka bir şey olsa idi 3rd edition kesinlikle daha iyi olurdu. 3rd'de her duruma uygun daha net belirlenmiş kurallar var. DM'in kendi insiyatifina kalan şeylerin sayısı azalıyor. sonuçta kurallar her şeyi apaçık verirken şunu nasıl yapsam diye pek bir derdi kalmıyor. fakat aynı zamanda bu DM'in oyun üzerindeki hayal gücü etkisini yokedebiliyor. hem oyuncular hem de DM biliyor ki yaptıkları roleplay'in olayın akışına etkisi az. esasında bunu biraz açıklasam daha iyi olur. mesela bir dövüş sahnesinde yaptıkları egzantrik hareketlerin veya yaptıkları hareketleri tarif edişlerinin vurup vurmadıklarını görmede etkisi yok gibi.
hayal gücüne bu kadar dayalı bir oyunda hayali kısıtlayan faktörlerin bulunması oyunu bir masaüstü rol oyunundan bir monopoly oyununa doğru yaklaştırıyor. bu da benim arzulamadığım bir durum.
yeni kitler vs güzel şeyler, ama bunlar 2nd Editionda kullanılabilir. insanlar zaten bunları oyun dengesini bozmayacak şekilde çevirmeye uğraşıyor. herkes kendi beğendiği özelliği yavaş yavaş çevirince hayat daha güzel olabilir
ama 2d edition'ın da eksik mantığının olduğu durumlar yok değil. bazıları optional kuralları uygulayınca düzeliyor ama gene de 3rd'de bulunup eksikliği duyulmayan şeyler yok değil. mesela bir hırsız kalabalıkça bir mekanda hide in shadows yaptığında DM başarılı olup olmadığını anlamak için bir zar atıyor. yani DM kendi mantığını ve insiyatifini araya sokmazsa bu kalabalık hırsızı ya hepsi birden farkedecek ya da hiçbiri farkedemeyecek
veya devamlı kaslarını kullanan bir savaşçı nasıl olur da zamanla daha fazla kas yapmaz. belki bir büyücünün zekasının artması aynı derecede mantıklı değil ama kastır yapılır. fiziksel güç zamanla değişebilecek bir faktör ama 2nd edition'da büyüsel bir yol olmadan benim bildiğim kadarıyla fiziksel güç değişmiyor.
birisi 2.5uncu editionı yapsa fena olmayacak gibi
hayal gücüne bu kadar dayalı bir oyunda hayali kısıtlayan faktörlerin bulunması oyunu bir masaüstü rol oyunundan bir monopoly oyununa doğru yaklaştırıyor. bu da benim arzulamadığım bir durum.
yeni kitler vs güzel şeyler, ama bunlar 2nd Editionda kullanılabilir. insanlar zaten bunları oyun dengesini bozmayacak şekilde çevirmeye uğraşıyor. herkes kendi beğendiği özelliği yavaş yavaş çevirince hayat daha güzel olabilir
ama 2d edition'ın da eksik mantığının olduğu durumlar yok değil. bazıları optional kuralları uygulayınca düzeliyor ama gene de 3rd'de bulunup eksikliği duyulmayan şeyler yok değil. mesela bir hırsız kalabalıkça bir mekanda hide in shadows yaptığında DM başarılı olup olmadığını anlamak için bir zar atıyor. yani DM kendi mantığını ve insiyatifini araya sokmazsa bu kalabalık hırsızı ya hepsi birden farkedecek ya da hiçbiri farkedemeyecek
birisi 2.5uncu editionı yapsa fena olmayacak gibi
Karanlık yolumu gösterir, sessizlik gerçeği bana fısıldar. Onlar benim yoldaşım, ben onların parçası.
Biz üniversitede third editionla dominion'ı karıştırarak oynuyoruz ve oyun çok eğlenceli gidiyor. Bir de wound sistemi ekleyince oyun çok daha mantıklı oldu tabii ölmek daha kolay ama hayat bu. Kafasına greatsword yiyen bir arkadaşın hayatta kalması biraz komik olur değil mi?
Bu ara monk karakterini de kullanmaktan nerfret ediyorum. Arkadaş diamond body aldıktan sonra monkun kafasına soplarla 100 kişi vuruyor taşlar atıyorlar ve monk sadece esniyor. Neden? Öünkü +1lik silahtan aşağısı arkadaşa işlemiyor. Hoş 2nd editiondada monklar bir roundda 200 damage veriolardı gayet komik görüntüler ortaya çıkıyordu. Monkun çok güçlü ce süper hiper hatta mega saçma özellikleri saymakla bitmez ama bu da başka bir tartışma konusu.
Ben insanın kafasını kullandığında mantıklı gördüğü her kurala, klasa izin verilmesinden yanayım. Bu konuda insiyatif dmdedir ve third edition gayet ayrıntılı çok test edilmiş iyi bir sistemdir. Dominion'ın savaş sistemi de en eğlenceli close combat sistemidir.
Rouge's Bane Maniac Cannibal Frenzied Berserker Barbarian Corax Tigerheart
Bu ara monk karakterini de kullanmaktan nerfret ediyorum. Arkadaş diamond body aldıktan sonra monkun kafasına soplarla 100 kişi vuruyor taşlar atıyorlar ve monk sadece esniyor. Neden? Öünkü +1lik silahtan aşağısı arkadaşa işlemiyor. Hoş 2nd editiondada monklar bir roundda 200 damage veriolardı gayet komik görüntüler ortaya çıkıyordu. Monkun çok güçlü ce süper hiper hatta mega saçma özellikleri saymakla bitmez ama bu da başka bir tartışma konusu.
Ben insanın kafasını kullandığında mantıklı gördüğü her kurala, klasa izin verilmesinden yanayım. Bu konuda insiyatif dmdedir ve third edition gayet ayrıntılı çok test edilmiş iyi bir sistemdir. Dominion'ın savaş sistemi de en eğlenceli close combat sistemidir.
Rouge's Bane Maniac Cannibal Frenzied Berserker Barbarian Corax Tigerheart
Evet Koçta okuyorum, aynen dediğin gibi wound sistemi kullanıyoruz ve daha mantıklı oluyor (ölmekse çok daha kolay oluyor). Savaşlarda neler yaptığımızı kılıcımızı nasıl savurduğumuzu silahı adamın neresine nişanladığımızı tasvir ediyoruz ve çok daha gerçekçi, tehlikeli ve eğlenceli savaşlar yaşanıyor. Bu arada kuzeninin adı nedir? FRP klübündense kesin tanırım.
-
gandalfoftheday
- Kullanıcı

20'th level monk
elbette,
bir hırsızın yeteneklerini kesknleştirdiği, bir savaşçının savaş makinesine döndüğü gibi monk da yükselecektir. Bu biraz oynatana, biraz 3E kurallarına, biraz da 1E monkunu bilmemeye dayanıyor. Offical monk, playtesti yapılmış ve dengeyi bozmayacak güçte olduğu belirlenmiş bir class'tır.
20 lvl Paladin: elinde kıta koruyucuyu taşıyor
20 lvl Mage: time stop, wish, permanency, absolute immunity yapıyor
20 lvl thief: neredeydi bu???!!!
20 lvl cleric: earthquake ve creeping doom önce kahvaltıdan önce tarihi değiştirir...
izninizle monk'un da çeşitli artıları olsun... (Not: crouching tiger hidden dragon'u izlemeyen varsa tavsiye ederim)
bir hırsızın yeteneklerini kesknleştirdiği, bir savaşçının savaş makinesine döndüğü gibi monk da yükselecektir. Bu biraz oynatana, biraz 3E kurallarına, biraz da 1E monkunu bilmemeye dayanıyor. Offical monk, playtesti yapılmış ve dengeyi bozmayacak güçte olduğu belirlenmiş bir class'tır.
20 lvl Paladin: elinde kıta koruyucuyu taşıyor
20 lvl Mage: time stop, wish, permanency, absolute immunity yapıyor
20 lvl thief: neredeydi bu???!!!
20 lvl cleric: earthquake ve creeping doom önce kahvaltıdan önce tarihi değiştirir...
izninizle monk'un da çeşitli artıları olsun... (Not: crouching tiger hidden dragon'u izlemeyen varsa tavsiye ederim)