Tolkien Irkları ve Gerçek Dünya

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
albasti
Kullanıcı
Kullanıcı

Tolkien Irkları ve Gerçek Dünya

Post by albasti »

Arkadaşlar tolkien'in ırklarının gerçek dünyadaki milletleri ifade edip etmediği yani "Yüzüklerin Efendisi" nin bir alegori olup olmadığı çoğu kez tartışılmıştı.Ben herhangi bir fikir yürütmeden bu iddiayla ilgili bir sayfa veriyorum size.Bir okuyun ilginç şeyler var.

http://www.warofthering.net/forums/vbul ... -4817.html
EviLDoeR
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by EviLDoeR »

İlginç :)
My DNA written in C with VIM, compiled with GCC and running on baranix (It' s a free UNIX like OS for human body platform)
Eldarin

Post by Eldarin »

olabilir aslında .zaten adam hikayeyi kurguladığında 2. dünya savaşındaymış.bu elf cüce insan ayrımı da bundan dolayı patlak vermiş olabilir.
Feomathar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Feomathar »

Herkes Orta Dünya'yı kendine göre yorumlayabilir.Herifin biri çıkar bu kitaplar yeni din der biri çıkar şeytan icadı der.Olabilir belki en saçma olasılıktır doğru olan kimbilir...

Ve dağlar ardındaki güneşin batışını gördü
Ona yıllar kadar uzun gelen bir sürede
Gerçekle hayalin arasındaki ince çizgiyi farketti...
Eldarin

Post by Eldarin »

tıpkı matrix gibi yani.adamlar bir film yaptılar binbir türlü laf çıktı.herkesin kendi görüşü olbilir.christpher tolkien e sormak gerek .o da parayla söyler zaten (bilmem anlatabildim mi)
tıpkı filminde yaptığı gibi.
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

O akademik bir iddiadan çok arkadaş arası fikir yürütme :) Orada yazan kişiler kendi aralarında yakıştırmada bulunmuşlar. Yüzüklerin Efendisi'nin alegorik bir eser olduğuna dair bir iddia yok. Olsa da bu iddia Tolkien tarafndan çok önceleri çürütülmüştür :)
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Etkilenmiş olduğu kuşkusuz. Zatensavaşta kendilerini dışarıdan soyutlayan bir kasabadan geçmişler sanırım. Hobbitlerin böylece doğduğu söylenir.

Ama illa da birilerine benzetmek gerekirse illa ki birileri bulunur.
elflerle samuraylarlar, bilemiyorum
Galat-tirin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Galat-tirin »

Haa evet Orclar ve kiralık katiller doğuyu,
elfler almanları, ingilizleri filan temsil ediyordu.
Hobbit'ler de kendi kasabasındakilerdi zaten.
Galadriel aşık olduğu kız
Gandalf kendisi
Smeagul da kedisiydi.

Her konuşulana, her yazana, her duyduğunuza inanmayın çocuklar..
"Türkiye uzay türklerinin kabesidir!!!"
"Olum bi konserinde Ozzy Osbourne sahnede kramponlu ayakkabılarla civciv ezmiş, sonrada bir kova balgam içmiş, ben görmedim bi arkadaşım görmüş o söyledi."
"Aga bi kamera çıkmış, bakınca böyle bütün takım yıldızların seriliyormuş etrafa eha eha ehueha"

gibi sözler tarafımdan duyulmuş, bu gereksiz saçmaları sarfedenlerin payları ağızlarına biber misali sürülmüştür. "Den yetmezliği" çeken insanlar sıkıldıkça böyle söylentiler çıkarırabilirler, mümkün mertebe bu insanları kardeşiniz gibi görün, ağızlarına vereceğiniz payı da buna göre hesaplayın...
Icedelf
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Icedelf »

Natioanl Geographics'in verdiği film arkaı cd'sinde görüldüğü gibi illaki bu dünya ile bağlantı gerekiyorsa: Aragorn'a gönülsüz kral, halkının özgürlüğü için savaşan iktidarı düşünmeyen yapısı ile İskoç kahramanı William Wallace'a benzetilmekte, ayrıca gerek özel gerekse her türlü hayatından fedakarlığından dolayı Kraliçe 2. Elizabeth,... Gandalf, Kraliçe 2.'nin danışmanına, her bir kagraman için dünyadan örnekler var...

ama ben gerek dış gerek iç görünüş olarak hiçbir ırkı buradaki ırklarla kıyaslamam ya da yerine koyamam ;) ;Kötü ırk Orklar ve Uruk HAilerin dışında yani :)
FreyaImplorer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FreyaImplorer »

Easterlings: hm... maybe turkish forces from the 14th-16th centrury (except their firearms lol), or medieval indian armies (using of war elephants)

Bula bula bunu bulmuş arkadaş başka bişie benzetememiş heralde...:D

Rohan: Muslims
Gondor: French
Dwarves: Vikings
Orcs: barbarians
Uruk-Hai: Roman
Grey-Elves: English (both use bows much)
Haradrim: Indian or Persians
Noldo: Teutons
Easterlings: Greek
Hobbits:Celts

Ben bunu sevdim bu arkadaş doğru demiş...
Jacta alea est.
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

FreyaImplorer wrote:Easterlings: hm... maybe turkish forces from the 14th-16th centrury (except their firearms lol), or medieval indian armies (using of war elephants)

Bula bula bunu bulmuş arkadaş başka bişie benzetememiş heralde...:D

Rohan: Muslims
Gondor: French
Dwarves: Vikings
Orcs: barbarians
Uruk-Hai: Roman
Grey-Elves: English (both use bows much)
Haradrim: Indian or Persians
Noldo: Teutons
Easterlings: Greek
Hobbits:Celts

Ben bunu sevdim bu arkadaş doğru demiş...
Rohan, bana Türk ve Moğalları andırıyor açıkçası. Cenk falan kavramları vs. Gondorla "french" ne kadar alakalıdır bilemem :) Cücelerin viking olması yine bana uygun gözüktü zaten bir çok yerde cücelerle vikingler birleştirilir, hatta discpiles adlı oyunda Eric The Red diye bir cüce kahramanı vardı :)

Haradrim'i filme bakarak perslere ve araplara benzetebilirsiniz ama filmdeki biraz yanıltıcı. Filmdekiler siyah ağırlıklı giyiyorlar ve üzerlerinde plaka zırh yok. Oysaki kitapta haradlıların al giysiler ve şerit şerit plaka zırhlar giydiklerini, siyah saçlarının ve kahverengi tenlerinin olduğunu, saçlarında altın boncuk gibi şeyler olduğunu yazar. Ama filme bakarız, siyah ağırlıklı, deri zırh giyen veya zırh giymeyen, bembeyaz yüzlü elemanlar :)
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Rohan Franklara benzeyebilir çünkü Türklerin tamamı öncelikle at üzerinde okçuluğa önem verirdi. Kılıç ve mızraklar ikinci olarak kullanılır. Fakat Rohan'da mızraklı adamlar görüyoruz.

Ayrıca Franklar zırhlı atlı birlikleri ve binlik binlik gruplar halinde dolaşırken (éomer ve adamları gibi) Türkler ise atlıları küçük ama çevik birimler halinde tutmuşlardır...

Dünyadan esinlenme çok fazla değil bence...

Saygılarımla...
Türklider...
ulfgar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ulfgar »

sevgili turkleader ukalalık etmek istemem ama Yüce Türk Ulusu at üzerinde okçuluktan ziyade kılıç sanatına ehemmiyet vermiştir at üzeride okçuluğa önem vermemişler mi tabiiki vermişler ancak at üzerinde okçuluk dedin mi moğolların üstüne yok yiğidi öldür hakkını yeme ancak rohan süvarilerinin Türk özentisi bence çok aşikar bir çin kaynağına göre savaşın hemen öncesinde orduları liderlieri öne çıkmış ve diplomatik bir görüşme yapmışlar çinli savaşçılar Türklerden çok ama çok kalabalık olmalarına karşın Türk liderinin isteklerini kabul etmiş ve kaçmış nedeni Türk disiplini imiş yazılanlara göre görüşme sırasında askerlere hiç kıpırdamamaları söylenmiş normal ama atlar kuyruk bile sallamamış öle heykel gibi beklemiş binlerce kişi tabii çinde korkmuş düşünsene abi kaşında binlerce süvari hepsi de heykel gibi kıpırtısız fırtına öncesi sessizliğe can veriyorlar tek bir komutla saldıracak aman diyenler hariç herkesi şişten geçirecek binlerce atlı hepsi de öle dik dik sana bakıyorlar ufffff harika bişii
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

şimdi lisede öğrenilen Türk tarihi ile gerçekler farklı... Aman diyeni öldürmeyiz olayı da bireysel olaylar haricinde doğru değil.. Hatta çoğu bireysel olayda da hastalıktan, açlıktan kırılan haçlıları atın arkasına bağlayıp sürüklemişiz filan (o olay aslında türklerin ama cüneyt abimiz gidip haçlılara mal etmiş güzelim işkenceyi)...

Hatta savaşlardan önce haçlı rahipler; "Yenilirsek Türkler bizi yakalamasın ey tanrım bizi araplar yakalasın" gibi dualar da etmişlerdir.

İkincisi;

At üzerinde okçuluğa önem vermişiz çünkü yine haçlılar Türk topraklarına 600.000 kişi girip 50-60.000 kişi olarak ancak okçular sayesinde çıkabilmişlerdir. Ã?ünkü karşılarında ilk defa yüzyüze, ölümüne dövüşmeyi "onurlu ölüm" saymayan bir millet çıkmıştı... (Biz buna akıl diyoruz, şerefsizlikten ziyade :D)

Üçüncüsü Avrupalılar ilk defa at üzerinde koşarken geriye doğru dönüp ok atma olayını Türklerde gördüler. ("oha" dedim "cahil herifler" bunu ilk duyduğumda)

Dördüncüsü;

Birden fazla avrupalı gezginin yazılarında türklerin boynuzlardan yaptığı özel kısa yaylarla çocukluktan itibaren yay eğitimi aldıkları ve en cılız türkün bile bu hayvani yayları kolayca çekebilecek tekniğe sahip olduğu yazılıdır. (Okuduğum kaynağı hatırlarsam yazarım)

FRP'de "Composite Bow" olarak bildiğiniz olay Türklerden gelmektedir.

Beşincisi;

O moğol moğol dediğiniz orduların başındaki adam Timurlenk bir Moğol-Türk kırması idi ve ordunun neredeyse bütün eğitmenleri ve kumandanları Türktü... Sadece Cengiz-Han biraz daha fazla moğol kullandı ama yine de onun ordusunda da Türkler kilit rolde idi...

şimdilik bu kadar... Ama Türkler okçuluk konusunda çok ileri idiler.

Saygılarımla...
Türklider...
ulfgar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ulfgar »

tamam haklısın bişii demiyorum okçuluğa önem vermiş ve yeni tekniklerle dünya korku yan sıra nam salmış olabiliriz ancak kılıç daha önemli idi bence kılıca duyulan saygı falan ya kim olduğunu bilmiyorum ama bir komutanın kılıcı savaşta kırılış adam o gece askerleri toplayıp ağıt yaktırmış o aman diyen hariç herkes lafı espürük olsun fiyeydi savaşta elbetteki herkesi öldürmelisin ama okçuluk ama kılıç sanatı ama disiplin sonuç itibariyle bulunduğumuz durumda iken bile batı devletleri bizden korkuyomu hiç bakmayın ole dost geçindiklerine bal gibi korkuyorlar karşımıza çıkmaya asla cesarete edemezler önceleri olsqa belki ama kurtuluş savaşından sonra hala kendilerine gelemediler bence belki oturup hala düşünüyorlardır ulan bunlar sayıca azdı silahları falan yoktu ulan bu çapulcu köylüler bütün batıya TEK başlarına nasıl karşı koydular ben diyorum arkadaş hiçbir fani bizi burdan süremez hiçbir fani
Post Reply