Masaüstünde Senaryomu - Serbest oyunmu

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Masaüstünde Senaryomu - Serbest oyunmu

Post by findor »

Değerli site sakinleri...
şurda takıntıda kaldım Dm iniz sizi nasıl oynatıyor

senaryo
ve
senaryosuz serbest

şimdi biz serbest oynuyoruz oyun çok iyi gidiyor dha önce senaryoda oynamıştım ama çok fazla zevk almamıştım hee kimi zaman serbest sıksada iyi oluyor yine kontrol dm nin elinde ama iyi oluyor

senaryoda bir kapının ardınd bişiler olduğunu bilmek sinir bozucu
ama serbestte dm sadece kapıyı açıyor girmek yada girmemek player ın elinde...

Bu Konu ile ilgili görüşlerinizi konuyu dağıtmadan seviyeli bir şekilde yazmanız beni mutlu edicektir...
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehşete düşürürüm.
Ve sizden yada başkasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

senaryoda bir kapının ardınd bişiler olduğunu bilmek sinir bozucu
ama serbestte dm sadece kapıyı açıyor girmek yada girmemek player ın elinde...

Anlayamadım, senaryo olunca dm seni kapıdan içeri mi itiyo? Senaryosuz oyun olmaz. Olursa aksak olur, iyi oyuncular varsa dm tıkanır kalır...
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

bakın senaryolu oyunlarda belli olan bir olay vb gibi şeyler dm eğer hazırlanmamışsa orda biter o iş ama senaryosuz oynatan dm zaten aşmış dm dir sorun çıkmaz

evet senaryoda kapıya itiliyorsun
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Oren_Dautry
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Oren_Dautry »

senaryosuz oyun olur ama nasıl olur..

şöle.. ana bir oyun olur ve oyuncuların hareketine göre şekil alır senaryonun geri kalanı...

iyi dm asla takılmaz..
Bugün için yaşa , yarın için hayatta kal..
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Bir oyunda genel bir olay akışı olmazsa oyunun asıl amacı olan maceradan uzak kalınması olasılığı çok fazladır.Lakin oyuncularıda illa buradan gideceksiniz yok şu adamla konuşacaksınız diye sınırlandırmakta oyuncuyu sıkar oyun zevkini azaltır.İyi bir Dm senaryonun ana hatlarını ve olay örgüsünü kafasında oluşturur,oyuncuları maceraya yöneltecek gerekli ipuçlarını uygun şekilde onlara gösterir.Dm lik sanatı oyuncunun kendini serbest hissetmesiyle ortaya çıkar ama Dm hiç bir zaman kontrolü de kaybetmemelidir.Bu ince ayarı tutturduğunuz da DM olursunuz aksi taktirde sadece game master olarak kalır zar atıp tutarsınız.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Cryptwind
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Cryptwind »

tamam herkes yorum yapmış ama kimse oy kullanmamış :)
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

yorumlarda ikisinin birlikte olması gerektiği yazılmış o yüzden oy kullanılmamış.En azından benimkiyle orenin ki öyle sanırım.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
SamWhiil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by SamWhiil »

ki senaryo saten zor bı ıstır kı bu ısten fazla alamayan dm lerın
bence de senaryo olmadan oyuncuların background ların dan yola
cıkarak sadece bı yere surukleyıp sonrasını ouncuları yetenegıne bırakması mantıklıdır ıı bı senaryoda da surda ne var acaba dıe merak ettıım olmaz cunku senaryo olsada olmasa da o kapının arkasını dm belırlıyor

olayın komık tarafı senaryonun %100 gibi i oran tasıması bu kadar senaryocu olmayalım(ankete katılan kımse solesın)

saygılarımla
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Bence senaryo... (Sanırım gavur deyişi ile campaign olayından bahsediyor Findor. Zira, benim campaign ile ilgili kendisi ile fikir ayrılığına düşmemnden sonra açmış bu konuyu.)

Genel hatları belli olmayan oyunda oyuncu maymun iştahlı, kompleksli ve bencil olacaktır. Hiç kimseye eşit özen ve dengeli yaklaşım sergilenemeyecek, bazen savaşçılar, bazen büyücüler, bazen de düzenbazlar arka plana itileceklerdir... Fakat FRP'nin "party" mantığı üzerine kurulu bir macera oyunu olduğunu düşünecek olursanız, bu şekilde bir oyunun sıkıcı olacağını itiraf etmek gerekir... Bunun iyi DM ile, kötü DM ile alakası yok...

Ã?oğu yerde de önceden hazır bir cevap olmadığından, abuk subuk sorulara verilen geçiştirme cevaplar yüzünden hikayenin tıkanıp kalacağı, NPC karakterlerin çoğunun birbirinin tıpatıpı olacağı açıkça bellidir. Ã?ünkü önceden kişilikleri, karakteristikleri hazırlanmamış ve o an ortaya çıkan karakterler olacaklardır. Ve her eklenen NPC'nin olayların seyrini değiştirme ihtimali doğacaktır. Ã?ünkü doğaçlama giden oyunlarda nehire atılan taş, küçük de olsa büyük de olsa nehrin yönünü değiştirir... Doğrusu bu mudur sizce?

Senaryoya gelecek olursak; zaten hiç bir senaryoda "bu kapı açılacak" denmez. Bunu diyen DM'in ya da bu şekilde algılayan oyuncunun bir kere kafa yapısını baştan değiştirmesi gerekir. "Bu kapı açılırsa ne olur, açılmazsa ne olur?" mantığı ile çok seçeneklilik sağlanacak ve doğaçlama oyuna kaba tabirle BASACAK senaryolar hazırlanabilecektir...

Bazı senaryocuların "olayın başıyla sonu"nu hazırlamaktan bahsettiklerini okudum bazı tartışmalarda. Bu da yanlıştır. Sonunu belirlediğiniz bir hikayede, olaylar tam tersi geliştiğinde belirlenen sona dönmek için çok zorlama hareketler yapılacaktır... Fakat yan yollar belirlenip sonunda yine bu yolları ana yola bağlarsanız, o zaman işte; gerçek senaryonun ne olduğunu çözebilirsiniz...

Senaryo diyorum... Sadece, iyi ve seçeneği bol hazırlanmış şekilde olmak kaydı ile... %70 belirli, %30 doğaçlama oranı uygundur...

Saygılarımla...
Türklider...
SamWhiil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by SamWhiil »

[quote="Turkleader"]Ã?oğu yerde de önceden hazır bir cevap olmadığından, abuk subuk sorulara verilen geçiştirme cevaplar yüzünden hikayenin tıkanıp kalacağı, NPC karakterlerin çoğunun birbirinin tıpatıpı olacağı açıkça bellidir. Ã?ünkü önceden kişilikleri, karakteristikleri hazırlanmamış ve o an ortaya çıkan karakterler olacaklardır. Ve her eklenen NPC'nin olayların seyrini değiştirme ihtimali doğacaktır. Ã?ünkü doğaçlama giden oyunlarda nehire atılan taş, küçük de olsa büyük de olsa nehrin yönünü değiştirir... Doğrusu bu mudur sizce?/quote]

bence burada yıdm kotu dm bellı olur
bence ıı dm dıye nıteleyebıleceklerımızın zaten kafasında frp senaryolasmıstır bellı durumlar karsısında yapılacak bellı hareketler vardır bır cok olası durum oldugu ıcınde bır monotonluga ne bıleyım tekduzelıge yol acmaz

ama senaryo da gercekten belırttıgın gıbı bı character kagıdı olan npc lrle oynamak farklı ambıans yaratır oyunda , daha farklı oyun duzenı oturur dedıım gıbı ıyı dm kotu dm cok farkeder bence cunku kotu bı dm bıle (ıyı veya kotu dm demek istemiom ama baska bı sıfat bulamadım gecenın bu saatinde)hazır senaryolar ve gelısmıs dungeon programları ıle ıyı performanslar ortaya koyabılır

ayrıca kı bu onemlı player cogu zaman suruklenmekten hoslanmazlar...
soylekı oyuna baslandı ve dm sadece bır oyuncuyu ılgılendıren bı senaryoya dıer oyuncuları entegre ettı. oyuncular da tabe benım bu ısten cıkarım olcek dıe soruyo kı haklı bı cıkar catısması nedenı ıle ayrılıklar olubiliyo. ama senaryosuzken backgrouundlardan etkılenmemıs bı oyun ortaya cıkıyokı. oyunculara oyun ıcınde hangı ruzgar attı sorusuna kafasına gore cevap verebılıyo "buralar da arena dovusleri yapılıyomus bende geldım bızımkıler de su madenlerde undead denılen seylerle savascaklarmıs" herkes kafasına gore barbar gures yaparken paladınlerde undead oldurup sevap kazanabılıolar

saygılar
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Biraz da türkçe yazılsa çok daha memnun olacağım. :)

şimdi iyi DM, kötü DM diye bir şeyler söylemişsiniz. Sanırım tecrübesizlikten kaynaklanıyor çünkü her DM insandır ve her insan "MUTLAKA ve MUTLAKA" hata yapar. Bu yüzden hata "riski" yüksek oyunlar oynamanın hiç alemi yok...

İkincisi, oyuncunun etrafında dönen oyunlarda biraz argo olacak ama oyuncunun ters tarafı çok kalkar. Oyuncunun etrafında dönen tek oyun çeşidi de sizin "serbest" diye nitelendirdiğiniz doğaçlama oyunlardır. Senaryoda ise oyuncular hareketlerinin "tam karşılığını" her zaman alır. Doğaçlamada ise her oyuncuya eşit özen düşmez. Asla diyorum bakın, 6 senedir DM'lik yapıyorsam ve bu sitede benim DM'liğime saygı duyan bir kesim varsa ben onlara dayanarak bunları söylüyorum...

Doğaçlama oyun bence en son tercih olmalı ve sadece "one-shot" dediğimiz, tek seferlik oyunlarda filan kullanılmalı. Asla ve asla uzun metrajlı bir oyunda doğaçlama gidilmemeli.

Saygılarımla...
Türklider...
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

senaryosuz oyun olur ama ya dm çok oyun oynatmış olmalıdır ki oyunun gidişatını playerların eline bırakmasın.ki dm in çok oyun oynatması bile bazen buna engel olamayabilir.çünkü hikayenin gidişatı tamamen playerların tutum ve davranışlarına bağlı ve ters bir hareket bütün oyunu altüst edebilir _ki bu pek tavsiye edilen birşey değildir_.
yine de oyun içinde senaryoda ufak değişiklikler oyunu tekdüzelikten kurtarabilir.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlül&uuml
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Turkleader şu baş son belirleme olayının yanlış olduğunu söylemişsin,hiç denedinmi,ben hep öyle yaparımda bahsettiğin gibi olmadı,zorlamazsın çünkü olay uzun soluklu bir oyundur sen zorlamadanda oyun rayına girer...
kötü dm'in bile hazır senaryoyu iyi oynatma şansı var demişsin,oda çok zor,çünkü bir dm'in asıl hazır senaryoda kıvırması zorlaşıyor.Ã?ünkü oyuncunun senaryo dışı hareket yapması çok olası ve karşındaki insan her an herşeyi yapabilir
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

işte erethan bu tür durumlara yer vermemek ve dm yi zora sokmamak için dm ödevbini daha fazla çalışıp senaryosuz oynatabilirse eğer sorun olmax oyuncunun olayı mer olursa olsun
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

bi kere şunu belirtmek istiyorum: senaryo ile campaign, tamamen farklı şeylerdir. bunnarın birbiri yerine kullanılması söz konusu bile olamaz. campaign, oyunun geççeği dünyadır, coğrafyasıyla, şehirleriyle, organizasyonnarıynan bi dünya. senaryo ise çoğunlukla lineer akışa sahip olan, başlangıcı ve sonucu olan (başlangıçlar ve sonnar farklı olabilir tabi) bi dökümandır.

bence diemin yapması gereken, kampeini hazırlamak ya da var olan kempeinlerden birine iice hakim olmaktır. bundan soona, diemin yapması gereken tek şey kalır, o da kaba hatlarıynan sorunnar üretip oyunculara bunu uygun şekillerde sunmaktır(klişeler olarak han dedikoduları ya da oyuncuların göreceği rüyalar :wink: ). Ayrıca, olay örgüsünü diem diil oyuncuların oluşturmalıdır. aksi takdirde, zaten işi zor olan diemin sırtına çok fazla yük binmiş olur.

bunun dışında diemin yapabileceği ve oyuna zewk katacak bir dier şey de, belli başlı olarak tabir edilebilecek enpiisiileri düşünmek olur. bahsettiim şey, bu enpiisiilerin karakter kaatları diil, repesi tabii ki. karaktere katılacak ufak bi detay, oyuncuların bu karakteri hiç unutmamasını sağlayabilir.
War, war never changes...
Post Reply