Paladinler Hakkında Sorular...

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Paladinler Hakkında Sorular...

Post by barabus »

Durum aslında biraz karışık. Bi paladin grubunun içindesiniz ve bi mağranın içinde 15-20 ork(evil) un olduğundan bahsediliyo yada en azından bi köylü siz şehirde dolaşırken yanınıza geldi ve dolaşırken bi mağara girişinde orkların olduğunu gördüğünden bahsetti böyle bi durumda ne yapılması gerekir???

aslında yapılacak şey belli bile görünsede yaptığımız bağımsız bi oyunda bu olayın sonuçlarının neler olabileceğini gördüm örneğin; bu paladin locasına kurulmuş bi tuzak olabilir, siz eğer denk bi kuvvetle yada 20 orku halledebilecek bi güçle oraya gidesiniz adamlar bi bakarsınız sayı önemli değil ama 100 orkla çıkar kaşınıza yada locadaki tüm paladinlerin gittiğini düşünün buna rağmen bundan daha fazlası vardiyelim ( işte bundan sonra işler karışmaya başlıyo) ne yapabiliriz..

örneğin bi paladin grubu bile olsa bi yere gitmeden önce o yerle ilgili bilgiye ihtiyaç duyar ama bu bilgiyi edinmek için casus yollayamaz bu düstura ters düşer. öncü bi grup yollasanız onlar büyük ihtimalle geri dönmiyeceklerdir . dolayısıyla 15-20 paladin kaybettiniz bi hiç için çünkü elde var sıfır....

veya var sayalım bi paladin sırf bilgi getirebilmek için locaya geri döndü ve görebildiği kadarıyla orada paladin grubunun yetebileceğinden fazla düşman olduğunu söyledi ve locada bu konudan kraliyete bahsetmeyi uygun gördü ... Gidip kıraliyetten yardım istediniz ve şehrin lordu o mağrada olanlardan haberdar olduğunu söyledi . bu adamların kraliyet adına yapılaması gereken pis işleri yaptıklarından bahsetti... örneğin mafyanın kontrolünü elde tutmak gibi bu durumda da ortalık karışır gibi görünüyo...

bizim oyundaki konuşma ilerledikçe durum o kadar karıştıkı ben lorda silahımı çekmek zorunda kaldım...
diyecek bişeyleriniz varsa özelliklede yüksek level paladinseniz öneriler bakliyorum yoksa bizim oynadığımız oyunda bunu kullanacak çok evil var neyse sorulan en uzun sorulardan biri oldu herhalde ama önemli, cevapları bekliyorum
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Re: alın bi paladinle illgili soru daha

Post by Shevarash »

barabus wrote:Durum aslında biraz karışık. Bi paladin grubunun içindesiniz ve bi mağranın içinde 15-20 ork(evil) un olduğundan bahsediliyo yada en azından bi köylü siz şehirde dolaşırken yanınıza geldi ve dolaşırken bi mağara girişinde orkların olduğunu gördüğünden bahsetti böyle bi durumda ne yapılması gerekir???

aslında yapılacak şey belli bile görünsede yaptığımız bağımsız bi oyunda bu olayın sonuçlarının neler olabileceğini gördüm örneğin; bu paladin locasına kurulmuş bi tuzak olabilir, siz eğer denk bi kuvvetle yada 20 orku halledebilecek bi güçle oraya gidesiniz adamlar bi bakarsınız sayı önemli değil ama 100 orkla çıkar kaşınıza yada locadaki tüm paladinlerin gittiğini düşünün buna rağmen bundan daha fazlası vardiyelim ( işte bundan sonra işler karışmaya başlıyo) ne yapabiliriz..

örneğin bi paladin grubu bile olsa bi yere gitmeden önce o yerle ilgili bilgiye ihtiyaç duyar ama bu bilgiyi edinmek için casus yollayamaz bu düstura ters düşer. öncü bi grup yollasanız onlar büyük ihtimalle geri dönmiyeceklerdir . dolayısıyla 15-20 paladin kaybettiniz bi hiç için çünkü elde var sıfır....

veya var sayalım bi paladin sırf bilgi getirebilmek için locaya geri döndü ve görebildiği kadarıyla orada paladin grubunun yetebileceğinden fazla düşman olduğunu söyledi ve locada bu konudan kraliyete bahsetmeyi uygun gördü ... Gidip kıraliyetten yardım istediniz ve şehrin lordu o mağrada olanlardan haberdar olduğunu söyledi . bu adamların kraliyet adına yapılaması gereken pis işleri yaptıklarından bahsetti... örneğin mafyanın kontrolünü elde tutmak gibi bu durumda da ortalık karışır gibi görünüyo...

bizim oyundaki konuşma ilerledikçe durum o kadar karıştıkı ben lorda silahımı çekmek zorunda kaldım...
diyecek bişeyleriniz varsa özelliklede yüksek level paladinseniz öneriler bakliyorum yoksa bizim oynadığımız oyunda bunu kullanacak çok evil var neyse sorulan en uzun sorulardan biri oldu herhalde ama önemli, cevapları bekliyorum
Esasında paladinlerle ilgili sıkça yapılan eksik bir degerlendirme var burada. Ahmaklık ile cesaretin sınırlarını iyi ayırmak lazım. Casus yollanmayabilir ancak hiçbir savaş gücü önce olmadan bilgi olmadan (mümkünse) savaşmayı istemez. Yani öncü yollanır onlara da "bak şövalye öncelikli hedefin onların gücünü ögrenip geri dönüp bilgi vermektedir. Diger herşey şu andan itibaren senin için 2. plandadır" diye üstlerince emir verilirse sorun olmaz.

Diyelim ki dediğiniz gibi kendilerinden çok güçlü oldugunu ögrendiler. Dostlardan, yada durumdaki gibi kraldan yardım istenebilir bunda garip birşey yok. "Höyt biz paladiniz yardım istemek delikanlılığa sığmaz" gibi birşeuy söz konusu degil. int. ı 5 in üzerinde olan bir paladin orada orklar yaşadıkça halkın tehlikede oldugu bilecektir. Genel kanının aksine gerçekten "good" bir paladinin önceki hedefi "kötüyü yoketmek" degil "iyiyi korumak" olacagı için bu konuya agırlık verebilirler.

-İyi ve en makul çözüm (ki ben olsam bunu uygulardım) :
-öncü yollayıp bilgi almak
-çok kalabalıklarsa mümkünü var ise oradaki halkı olacak çatışmalardan uzak bir yüre bir süreliğine nakletmek
-kral yada bilinen dostlardan yardım istemek
-halkın güvende oldugundan, nakil olacaksa güvenle geçici yerlerine ulaştıklarından emin olmak
-çok iyi bir planla olan sayısal eksikliği yok edecek stratejiler geliştirmek.
-Eger karakterimin orklarla ilgili bilgisi (zaman kazanmak için) varsa ben yada diğer en iyi dövüşen paladinin, orkların liderini bir şekilde 1v1 dövüşe çağırması ve ona meydan okuması. Gerçek bir ork lideri bu tip bir meydan okumayı kaçırmayacaktır (dme baglı olamkla birlikte orklar söz konusu oldugunda bir lider böyle olmalıdır)

umarım fikir vermiştir.. kolay gelsin
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

şİmdi burada bir karışıklık daha var. Paladinler kötü insanlarla anlaşma yaparak onların kötü emellerine yardım edemez. Paladin yalan söyleyemez, yada önden casus gönderemez diye bir kural yok. Paladinler önden bir casus gönderir. Kendilerine ait etraftaki bilgileri toplayan casuslar. Paladinlarin öncelikli amacı halkı korumaksa ve dediğin gibi bir topluluk oluşturdularsa her kötülüğün göstere göstere gelmediğini ve hatta en büyük kötülüklerin gizli hareket ettiğini bilir.

Gönderilen casusu orkların yemeklerine zehir katarak onların hepsini zehirlemez. Paladnler orkların içinde bulunabilecek iyi bir orka zarar vermek istemezler, yada o yiyeckten yiyecek tutsaklar olup olmadığını da bilemezler. Ancak casusu orkların ne kadar olduğunu ve nasıl dizildiklerini. Başkanlarının kim olduğunu ve hatta orada bir ork olup olmadığını haber verebilir.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Yinede dedigimiz gibi terminolojide yanlışlık olmaması için casus değilde gözcü diyelim biz en iyisi :)
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

ya mesele savaş planının nasıl yapılacağı değildi benim için önemli olan şey oraya bi casus yada gözcü ne derseniz değinbi paladin giderse ve eğer bu bi tuzaksa o paladinin oraya gideceğinden haberleri vardır zaten bu tuzağın içindedir bu iş için bu işi yapmaya daha yetenekli ve locanın güvenini kazanmış biri kullanılabilir derseniz bu noktada karasız kaldık çünkü bu işi yapacak kişi paladinin yöntemlerinden farklı bi yol izleyebilir, dahada kötüsü tuzağın bi parçası da olabilir...

sıkıntı şurda; paladinin yöntemlerinden kaynaklanan ve paladinleri çok basit hazırlanmış bi planla bile alt etmeyi başara bilecek bi topluluk yaratılabilir.bu noktada benim merak ettiğim zaten normalde sokakta yada çevrede dolaşan ve paladinlere bilgi getirmekle görevli adamlar var mıdır yoksa loca bu işleri kendi içinde mi halleder

eğer kendi içinde hallediyorsa kolay kolay doğru bilgiye zamanında ulaşamaz gibi görünüyo ve bu şartlarda paladinlere tuzak kurmak kolaylaşmış oluyo

bide kraliyet bağlantılı olan bi ork grubuna nasıl yaklaşılmalı bu konuya da değinirseniz sevinirim
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Eğer DM sizi zor durumda bırakıyor elinizi kolunuzu bağlıyorsa dinsel büyüleri kullanma özeliğinizi kullanın. Tanrınıza danışın yani. Büyüler söz konusu olduğunda çözülmeyen durum bulmak asıl zor olan.

Sizdeki paladinlerin büyüleri yeterli gelmiyorsa tapınaktan yardım isteyin. Tapınak uzaktaysa büyüsel yollarla yardım isteyin.

Kraliyet bağlantılı bir ork grubu? :???: İlginç. Bağlantılarını ne kadar biliyorsunuz? Bu bağlantı nedir?
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

barabus wrote:ya mesele savaş planının nasıl yapılacağı değildi benim için önemli olan şey oraya bi casus yada gözcü ne derseniz değinbi paladin giderse ve eğer bu bi tuzaksa o paladinin oraya gideceğinden haberleri vardır zaten bu tuzağın içindedir bu iş için bu işi yapmaya daha yetenekli ve locanın güvenini kazanmış biri kullanılabilir derseniz bu noktada karasız kaldık çünkü bu işi yapacak kişi paladinin yöntemlerinden farklı bi yol izleyebilir, dahada kötüsü tuzağın bi parçası da olabilir...

sıkıntı şurda; paladinin yöntemlerinden kaynaklanan ve paladinleri çok basit hazırlanmış bi planla bile alt etmeyi başara bilecek bi topluluk yaratılabilir.bu noktada benim merak ettiğim zaten normalde sokakta yada çevrede dolaşan ve paladinlere bilgi getirmekle görevli adamlar var mıdır yoksa loca bu işleri kendi içinde mi halleder

eğer kendi içinde hallediyorsa kolay kolay doğru bilgiye zamanında ulaşamaz gibi görünüyo ve bu şartlarda paladinlere tuzak kurmak kolaylaşmış oluyo

bide kraliyet bağlantılı olan bi ork grubuna nasıl yaklaşılmalı bu konuya da değinirseniz sevinirim
ilk paragrafı anlayamadım malesef. 2. paragrafa geçersek , paladinleri altetmek kolay degildir o kadar çok. Cesaret ve inanş fiziksel savaşlarda çok önemli erdemlerdir, bunları paladine karşı kullanmak isteyecek olanlar varsa...eh ölmek için iyi bir gün derim :)

Sokakta yada çevrede paladinlere haber veren sıradan insanlar yoktur, diger paladinler, rahipler, keşişler ve benzeri kişiler kılık değiştirip olabilir ama gidip bir fırıncı, garson vs ile haber yollanmaz asla. 1.si güvenilmez, 2.si basit insanların yaşamı tehlikeye atılmaz.

Paladinler tuzak kurmak ise her zaman basittir (bluffu atabildiginiz sürece) ancak "detect evil" özelliği çok önemli. Kötü niyetli kişiler paladin ile ilişkiye geçebilir ancak bir bakışta onların kötü oldugunu paladin anlar ve ona göre davranır. Yani siz bir sukastçiyi paladini kandırmaya yolarsanız kelleyi koltukta görür.

Diyelim ki nötr yada good insanları kandırıp onlar sayesinde paladini kandırdınız. Ancak tuzagı kurmak ve kurulan tuzagı gerçekleştirmek arasında çok fark vardır 8)

Demek istediğim şu ki : evet davranış kalıpları onları kısıtlar ama sanılan kadar degil, ve bu kalıpları onlara karşı kullanmak ise çok zordur.
irikedi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by irikedi »

tuzağı kurmak ve kurulan tuzağı gercekleştirmek arasında fark olabilir.bu farkın ne kadar büyük yada nekadar küçük olacağı tuzağı kuranın zekasına göre değişir.atacağı adım bilinen karakterle uğraşmak daha kolaydır.

barabus orc grubunun kraliyetle arasındaki bağlantıyı lordun açıkladığını söyledi.nedenindende bahsetti.aslına bakarsanız barabusun bahsettiği bağımsız oyunda bende vardım.kraliyetin böyle bir bağlantısının olması beni şaşırtmıyor.
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

yaa açıkçası buna derin devlet gibi baka bilirsiniz
alın size kurtlar vadisi örneği ; mafyada herhangi biri çok büyüyeceğine devletin kontrolünde olan bi güç oluşturulur bu güç diğerlerini dengede tutar. bunu anlamsız bulmamak lazım . önemli olan böyle bi diyalog sonunda paladinlerin takınacağı tavır. ben bunu merak ediyorum
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

hoşgeldin irikedi :)

ama böle bir baglantidan bahsetmedi tekrar okudum da göremedim öyle birşey.... krallik orklari destekliyor gibi birsey mi söz konusu?
irikedi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by irikedi »

hoşbulduk Shevarash!

kraliyet orcları desteklemiyo.kullanıyo sadece.ormanı tam olarak kontrol edemeyebiliriz.yani biz nekadar uğraşırsak uğraşalım evil yönelim bi şekilde varlık gösterecektir.mesela amaç bu varlığı kontrol altında tutmak olabilir.evil topluluğunun oluşmasına engel olamıyosan en az zarar vericek hale getir.yeri gelince bu topluluğun bağlantılarını kullan.çünkü onlarla iş yapmak isteyenler olabilir :!:

aslında bunları yazmamam lazım.çünkü rp açısından oyun dışında konuşulmamsı gereken konular.ama oluyor işte :)
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

ya şöyle bi durum var diyelim ....

bi ork grubu sözkonusu ve loca bu işi tek başına halledemiyecek gibi görünüyor; ve kraliyetten yardım alması gerekiyor,

bu noktada dünlü oyunda ben şehrin lorduyla durumu konuşmaya gittim ve bu grubun yok edilmesi konusunda yardım istedim lord da bu noktadabu grubun kraliyete hizmet ettiğini söyledi

bunun üzerine tartışmaya başladık ve konu öölee bi yere geldiki lord "bazen orkların yöntemleri paladininkilerden dahaüstündür demeye kalkıştı ee tabii bundan sonrada film koptu... ben kılıcımı çektim falan oyunu bıraktık...

yani iş oldukça tatsız

önemli bi sıkıntıda ben şahsen bi ork grubu için kraliyetin paldinlere bu şekilde sırtını dönemiyeceğini düşünüyorum ama tabii buna oyunu oynatan dm karar verir

herşeye rağmen oyun sonunda kraliyetle paladinler 100 tane ork yüzünden birbirine girdi sırf bu bile evil için yeterr
irikedi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by irikedi »

kafa karıştıran kısım paladinlerin böyle bir durum karşısında nasıl tavır takınacakları.en azından benim kafamı karıştırıyor.paladinleri anlayamıyorum.kafamın karışması normal :D
irikedi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by irikedi »

upsss zamanlama hatası.yukarıdaki mesajın barabustan önce yazıldığını farzedin.
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

barabus wrote:ya şöyle bi durum var diyelim ....

bi ork grubu sözkonusu ve loca bu işi tek başına halledemiyecek gibi görünüyor; ve kraliyetten yardım alması gerekiyor,

bu noktada dünlü oyunda ben şehrin lorduyla durumu konuşmaya gittim ve bu grubun yok edilmesi konusunda yardım istedim lord da bu noktadabu grubun kraliyete hizmet ettiğini söyledi

bunun üzerine tartışmaya başladık ve konu öölee bi yere geldiki lord "bazen orkların yöntemleri paladininkilerden dahaüstündür demeye kalkıştı ee tabii bundan sonrada film koptu... ben kılıcımı çektim falan oyunu bıraktık...

yani iş oldukça tatsız

önemli bi sıkıntıda ben şahsen bi ork grubu için kraliyetin paldinlere bu şekilde sırtını dönemiyeceğini düşünüyorum ama tabii buna oyunu oynatan dm karar verir

herşeye rağmen oyun sonunda kraliyetle paladinler 100 tane ork yüzünden birbirine girdi sırf bu bile evil için yeterr
paladinler orkları desteklemez ve birbirlerine bu yüzden girmezler. Son cümleyi böylece geçiyoruz ama sen iyi olanı yapmışsın eğer lord "orklar daha iyidir" derse yada "orkları kullanıyoruz" derse onunla konuşan paladinin (sendin sanırım bu) tek yapacagı lordu şerefsizlikle suçlamak olmalıdır bunun sonu ölüm dahi olsa. DM in yapacagı (ki dminizi tanımamama ragmen pek çok defalar eleştirmişimdir) bir paladini bu tip bir ortama ölecegini bile bile sokmuşsa; bu paladini ölürse bir şekilde onore etmek (ölümünün ardından) yada herhangi şerefli bir yolla kurtarmak (azizlik, yeniden diriliş, üst boyutlardan gelen yardım vs...) olmalıdır.

Dediğim gibi oyununuzun tıkanması dediğiniz şey bana sorarsanız bir paladinin bile bile sürüklenmemesi gereken bir yerdir. Ama daha çok ayrıntı var basit bir tane vereyim :
-eğer lord orkları paladinlere tercihediyorsa büyük bir ihtimalle evildir. Paladinde lordun yanında daha önce detect evil yapmayıp bunu farketmediyse kendi büyük hatası (evil bir lorda hizmet etmemelidir). Ama paladin bunu yaptıysa ve "evil" çıkmadıysa bu yönelim olaylarını DM in çokkkk kötü bir biçimde yargılamasıdır.
Post Reply