ya daha ilk kitaptayım (krisal parcası), ama daha 100küsürüncü sayfada olmama rağmen kitapta lotr la ilgili bissürü benzerlik farkettim...
salvator çormuşmu naapmış artık
belkide bana öle geldi bilmiorum ama öle gibi...
<div>Duvarlar renkli olsada, karanlıkta ne görebilirsinki?... Bir köre rengi, nasıl anlatabilirsinki?</div><br>
Sonuç olarak Tolkien fantastik edebiyetın temellerini atmış bi adam...ondan sonraki herkes onun yarattıklarının üstüne kendikilerini ekleyerek dewam etmişler...
yok yok öle diil...
öyle bakarsan hepsi birbirine benzio...
bu daha bi deeşik mesela minas-tirith, kristal-tirith
yani ilk aklıma gelen buydu.. daha bissürü benzerlik var.. 1-2 tane olsa olur ama bissürü gözüme carptı...
<div>Duvarlar renkli olsada, karanlıkta ne görebilirsinki?... Bir köre rengi, nasıl anlatabilirsinki?</div><br>
evet o kitapta bende baya farketmiştim ilerde dahada var anlatmiim okuyosan ama öteki kitaplarda toparlıyo onu,ama haklısın var o kitapta benzerlik,kristal parçasının insanları tahrik etmesi falanda güç yüzüğünü anımsatabilir (gerçi kendi iradesi olan büyülü eşyalar bunu hep yapar ama...)
"Sadece zayıflar,büyülü eşyalara ihtiyaç duyarlar"
crysal-tirith = minas tirith e benzerliği elf dilinden kaynaklanıyor.
FR da elferin kullandığı dil Tolkien'in elflerine yaratmış olduğu dilin modifiye edilmiş hali... Aslında elfçe "Tirith" kelimesi kule anlamına geliyor. belki bu açıdan benzemesi dilden dir. crysal tirith =kristal kule Minas tirith= muhafiz kulesi
Tabii ki anlıyorum seni bir sürü benzerlik var bazen ben de okurken yuh be bu kadarda arak yapılmaz dediğim oluyo ama bi düşünsene kaç kişi Tolkien kadar yaratıcı olabilir ki?? Bu benzerliklerin en basitinden Elfler(genel olarak) şu an nerdeyse tüm Fantastik evrenlerin vazgeçilmez yaratıkları ve onlarda LOTR den
Bence bu benzerliklere fazla kafa yorma ve kitapların tadını çıkar...Ã?ünkü hepsinin kendine göre güzellikleri var her ne kadar birbirlerini andırsalarda
Unutulmuş diyarlar değil mi kardeşim herkes unuttu bakın biz unutamıyoruz kurcalamasanız unutcaz ama
Elf kelimesi aslında ingilizcede cin anlamaına da geliyor. Hatta aslında o anlamdaymış sanırım da bir edibi eselerle anlaşılan şey bu kadar değişebiliyor demek kiş
Hani şu gökkuşağının altında kazan bekleyen tipler hah işte onlar da elf diye geçiyor ama bizim bildiğimiz elflerle çok da alakalı olmadıkları açık. Tolkien amca yapmış birşeyler işte gayet de güzel olmuş diğerleri de bu öğeleri kullanmış. Ha belki de biraz "esinlenmiş" olabilir.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
hehe bakın aslında ben unutmuşum bile
Adam o kadar iyi öğeler seçmiş, o kadar birbirine güzel tutturmuş ki onunda başka şeylerden esinlediğine inanasım gelmiyor valla
Bu esinlenme konusunda he ne kadar ona bişeylerden esinlenmiş olduğu kanıtlarla açık olsa da, ben onu sanki her şeyi kendi yaratmış gibi rahatlıkla arkasında dururum herhalde Adam ın yazdıkları gözlerimi kör etmiş herhalde
lotr a olan benzerlikleri çok fazla unutulmuş diyarların. zaten salvatore yazmaya lotr la başlamış esinlenmesi çok doğal ama biraz daha az etkilenebilirdi.
Dünyada imkânsız olan tek şey, imkânsız olanı bulmaktır.