butti wrote:Bölüm için Barabus'a (Barbarus

) sonsuz minnettarım ve ilgiyle izleyeceğim.
Bu sanatla uğraşmayı istiyorum ama alt yapım gayet sınırlı hatta yok.
şimdi ilk sorum şudur ki; günlük hayatta kafamızı sağa sola çevirdiğimizde sıradışı bir görüntü yakalama ihtimalimiz pek yok. Yakalasak bile o anda bunu kaydedebilecek düzgün bir fotoğraf makinası bulunamıyor ve o sahne de zaten çabucak geçip gidiyor. şimdi zaten fotoğraf sanatının mantığı sanırım günün 24 saati elinde profesyonel bir makina ile ilginç sahnelerin yaşanma ihtimali olan mekanlarda dolaşıp bulduğunu görüntülemek değildir tahminimce. Daha çok günlük hayatımızdan sahneleri gündelik duruş açılarımızdan farklı bir açıyla yakalayıp onu görüntülemek olsa gerek. Bu doğrumudur? Doğruysa, sıradan bir sahnenin hangi bakış açısıyla aslında ne kadar hoş ve farklı görüneceğini nasıl idrak edebilir ve o bakış açısına sahip olmaya nasıl başlayabilirim? şimdiden teşekkür sevgili Barabus... sorular emin ol devam edecek.
öncelikle çok teşekkürler , şimdi aslında fotoğraf çekmeyi öğrenme işi bi süreçtir ve bu noktada bende yaklaşık olarak 5 yıllık bi fotoğrafçı olduğum için şunu yaparsanız doğru fotoğraf çekmeye başlarsınız diyemem , ama yine de fotoğrafa yeni başlıyacak arkadaşlara bi kaç püf noktasından bahsedebilirim
bi kere fotoğraf çekebilmeniz için iyi bir fataoğraf makinesine ihtiyacınız var ; ben amatör ve yeni başlayan arkadaşlara slr bir makine almalarını tavsiye ediyorum ( detaya girmeden slr = makina içindeki kayıt ortamına düşen görüntüyü gözünüzle görmenizi sağlayan odak uzaklığı sabit yada değişken fotoğraf makinesi bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yeri geldikçe anlatıcam )
makine tercihinizi alırken bu yönde kullanırsanız , gelecekte yapmak istediğiniz bazı teknik çekimleri yapmak çok daha kolay olur
diğer taraftan son yıllarda çıkan dijital compact modeller de son derece yetenekli ve başarılıdır , tercih edilmesinde sakınca yok bence ama sen ne tercih edersin derseniz ben slr makineleri tercih ederim
diğer taraftan fotoğraf çekimiyle ilgili olarak haklı olduğun bi nokta var ki , anlık çekilmesi gereken fotoğrafların çekimi zor ve iyi bir gözlem yeteneği gerektirir , ancak şu da var ki bu işi profesyonel anlamda yapmayacağınız için anı kaçırmanız size çok fazla bişey kaybettirmez
örneğin beni ele alırsak , son bi seneye kadar fotoğraf makinemi boynuma asar ve sokakta fotoğraf çekmeye çalışırdım , son bi senedir bu işin böyle yapılırsa yeterince duyarlı sonuçlar vermeyeceğini anladım , şimdi artık (eğer amatör çekimler yapacaksam)
fotoğraf çekimi yapacaksam önce bi konu belirliyorum , sonra en az bi hafta belki daha da
uzun etüt çalışması yapıyorum , çekiceğim yeri ve konuyu gezip nerelerde ne açılardan çekim yapacağıma karar veriyorum, daha sonra eve gelip fotoğrafları kurguluyorum , ışığın nasıl olacağına ve yapay ışık kullanıp kullanmamam gerektiğine karar veriyorum , bu arada fotoğrafını çekeceğim konular eğer insansa , onlarla konuşup fotoğraflarını çekmek için izin istiyorum , ki bu bence en önemlisidir , eğer o gün fotoğraf çekmeye gittiğinizde adam yada konu fotoğraf çekilmesine engel çıkartırsa , yaptığınız tüm hazırlık boşa gider ;
bus ürecin sonunda , eğer kendimi de fotoğraf çekmeye hazır hissediyorsam çekim yapıyorum
şu an itibariyle yazdıklarımın çok karmaşık mış geldiğini düşünebilirsiniz ama ,bu süreçler belli bir birikimin sonunda oluşan şeyler , yani siz bu noktaya gelene kadar , önce bi makine edinin daha sonra o makineyi kullanmayı öğrenin ve bunu fotoğraf çekerek yapın ondan sonra çekim yapma işi çok daha kolay görünecektir gözünüze
butti çok güzel bi noktaya değinmiş "günlük hayatta gelişen sahneleri dikkat çekici kılmak " zaten bu konu fotoğraf sanatçısı olan kişinin derdidir, bunu yapmak için çeşitli kompozisyon ve ışık bilgilerine sahip olmak gerekir bu konulara bi paragraf yada bi kaç sayfada anlatmam pek mümkün değil , bunun la ilgili çok önemli fotoğrafçıların yüzlerce sayfalık kitapları vardır ,
yani ben yinede kısa kısa değinmeye çalışacam ama herşeyden önemlisi amatör fotoğrafçılık egonuzu tatmin etmenizi sağlayan , sonuçlardan memnun olmasanız bile çekim esnasında büyük keyif alabileceğiniz bi hobidir,
herşeyin ötesinde fotağrafçı olmak karşı cinsi etkilemenizi sağlayan önemli bir sıfattır

:):):) şaka bi tarafa , ben meraklı olan herkese eline bi makine alıp sokağa fotoğraf çekmek için çıkmasını öneririm , günün sonunda memnun kalacağınızın garantisini hiç tereddütsüz verebilirim
daha uzun yazmıştım ama bi kısmı daha teknik konulardı onları sildim , ama sorulara cevap vermek son derece keyifli oluyor , yeni soruları ilgilenen tüm arkadaşlardan beklerim